Ostatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny :)! Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec(...)marchewkowy czy piernik na piwie . Piernik litewski z bakaliami Składniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki): 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 250 g miodu wielokwiatowego 150 g masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego 260 g maślanki lub kefiru/maślanki (szklanka) w temp. pokojowej 3 jajka 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody
UgotujmyTo.plTort w każdym kawałku pachnący świętami Bożego Narodzenia. Miękkie, prawie jak biszkopt, ciasto piernikowe z aromatycznymi przyprawami. Do tego konfitura pomarańczowa i
Słodki Pomysłwanilią, - 1 mały jogurt naturalny, - 1 łyżeczka sody oczyszczonej, - 2 łyżeczki przyprawy do pierników, - garść suszonej żurawiny, - garść suszonej porzeczki. Sposób przygotowania: - mąkę i otręby mieszamy, dodajemy olej, jogurt, miód, cukier z wanilią, sodę oczyszczoną - wszystko ponownie mieszamy, - marchewki tarkujemy na drobnych oczkach i dodajemy do pozostałych składników, - żółtka jaj oddzielamy od białek - żółtka mieszamy i dodajemy do wymieszanych wcześniej(...)uprzednio należy wysmarować masłem, - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Prawda, że proste? A jakie pyszne! SMACZNEGO! Filmik firmy Amica promujący świąteczne pierniczki -> KLIK
MintTastewiecie jestem wielką fanką wszelakich pierników, pierniczków, więc jak natrafiłam w internecie na blogu mojewypieki.pl na wpis o babce piernikowej to nie mogłam się oprzeć i jej nie zrobić. Przepis okazał się dość łatwy i prosty. Babka piernikowa jest jednak moją interpretacją tego znanego przepisu. Moja wersja babki piernikowej jest bardziej puszysta, pachnąca bardziej przyprawami oraz mocno miodowa. Sposób przygotowywania(...)abym ta oto babkę piernikowa piekła nie tylko od święta. Jednego mogę być pewna babka piernikowa skradła serca mojej rodziny. Polecam ! Składniki: 300 g mąki(2 szklanki) 200 g miodu(jeden mały słoiczek) 150 g masła 100 g cukru(1/2 szklanki) 60 g przyprawy do piernika(1 opakowanie) 30 g kakako(3 łyżki) 20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki
Ciasta z tradycjamioddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,dodatkowo:posypka kolorowa,barwniki spożywcze,perełki,posypka waflowa.Przygotowanie ciasta na pierniki:Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do wystygnięcia.Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i mieszamy z masą miodową. Kolejno dodajemy żółtka(...)lodówki) i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy kształty foremkami lub wg własnej inwencji twórczej.Piekarnik nagrzewamy do 180°C.Ciasto na pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy nie dłużej niż 10 min.Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą gorzkie.Pierniczki pozostawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy
Moniki Smakołykidekoracji Miód podgrzewamy z cukrem i masłem do rozpuszczenia składników. Studzimy. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszamy mleko, jaja i miód z resztą składników. Składniki dokładnie mieszamy do połączenia, przekładamy do czystej miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w lodówce (lub na chłodnym balonie) na 4-6 tygodni. ______________________________________ Pieczenie poszczególnych(...)doby, by skruszało. Tuż przed planowanym podaniem dekorujemy piernik polewą i posiekanymi orzechami. * Proponuję przygotować podwójną porcję ciasta, gdyż z tego samego przepisu można przygotować fenomenalne pierniczki staropolskie z nadzieniem, na które przepis niebawem znajdzie się na blogu. **Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smacznego, Klaudia
Mango Papajazamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce. W misce połączcie przyprawy, cukier i sól(...)malutką patelenkę do prażenia przypraw i prażę absolutnie każdą przyprawę, dobrze im to robi. Zapytacie, do czego użyć domowej przyprawy korzennej? Jesień sprzyja jabłkom, śliwkom, dyniom, gruszkom, herbacie z miodem i cytryną, ciasteczkom korzennym, deserom rozgrzewającym. Szczypta takiej przyprawy dodana do gulaszu wynosi go na inny poziom. Dodanie odrobiny do zupy pomidorowej robi ze zwykłej pomidorówki wielkie łoł. Próbujcie, mieszajcie
ladykitchenchodzi. Zachwyca mnie świat Kucharza . Chciałabym poczuć zapach, jaki unosił się w kuchni, gdy z jego przepisów korzystała moja Prababcia. Zastanawiam się jak bardzo wonne były zaznaczone przez nią pierniczki , jak pachniała pieczeń cielęca z biszmelem i jak bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin, truskawek i listków różanych . Jest jeszcze jedna rzecz, która niezwykle mnie w Kucharzu(...)wielce sędziwy, zatem i mnóstwo tajemnic posiada. Jedną z nich jest ten oto przepis na ... P ranie blondyn : "Owinięte, tak jak koronki na wałek, nacierają się mieszaniną złożoną z miodu, mydła i spirytusu i wyciskając polewać letnią wodą. Następnie odwinąć je z wałka, przesuszyć trzepiąc, rozesłać na miękkim i zamiast prasowania pociągnąć kilka razy wilczym kłem, co im nada glans
KUCHARNIAsię znaleźć na świątecznym stole? U nas koniecznie pojawi się ten makowiec bo to hit Do tego na pewno śledzie z przepisu babci, które po prostu muszą być. Pierogi, pierniczki, kutia ( bez zbóż smakuje inaczej, ale też jest dobra ). Wróćmy jednak do piernika bezglutenowego – mega pachnący o zwartej konsystencji, a im dłużej postoi tym robi się lepszy Przełożony powidłami(...)wszyscy lubią np. kolendrę ( uwielbiam ). Składniki (na formę o wymiarach): ¾ szklanki mąki jaglanej ¾ szklanki mąki gryczanej ¾ szklanki mąki migdałowej 1½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki masła klarowanego ½ szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej szklanka mleka migdałowego ( lub innego roślinnego ) 2 jajka Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy
PaleoLifeświęta piekę choćby jeden rodzaj pierniczków ( czasem piekę ich kilka rodzajów ;) ) i/lub choćby najprostszy piernik. Uwielbiam zapach korzennych przypraw, który rozchodzi się wszędzie podczas pieczenia...Oczywiście piernik tudzież pierniczki możemy sobie upiec o każdej porze roku, któż nam zabroni ;), jednak to właśnie w czasie świąt Bożego Narodzenia smakują one najlepiej, a cały proces ich przygotowywania to dla mnie niemalże magia(...)szklanki ) 120 g masła 3 jajka, białka i żółtka osobno 165 g cukru trzcinowego ( 3/4 szklanki ), u mnie pół na pół cukier Muscovado oraz cukier Demerara 3 łyżki płynnego miodu 250 ml mleka ( 1 szklanka ) 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g suszonych
Opowieści z piekarnikagoździków - 2 łyżki płatków migdałowych - 200 g gruszki pokrojonej w kostkę - 1 łyżka miodu Cukier utrzyj z jajkami na gładką masę (powinna być dużo jaśniejsza niż na początku), dodaj miód, cukier, przyprawy, mleko i oleju, całość zmiksuj. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Do dużej miski wlej masę z jajami dodaj mąkę z sodą, pokrojone gruszki i płatki migdałowe. Całość wymieszaj(...)Płyn po połączeniu przyjmie formy masy czekoladowej. Oblej nią obficie babeczki. Dodatkowo do dekoracji użyłam pianek w kształcie choinek, możesz użyć dowolnych bądź orzechów, migdałów czy bakalii, a nawet pierniczków wbitych w muffinki. Smacznego! Zapraszam Was na Instagram i Facebooka https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni/
SMYKWKUCHNIBardzo lubię wspólne gotowanie i pieczenie. Dzisiejszy temat to jesienne muffiny. Postanowiłam zmodyfikować ten przepis i upiekłam bardzo jesienne babeczki z rozgrzewającym imbirem i słodko-kwaśnymi
Czerwień i błękitwszyscy już upiekli w tym roku pierniczki? z przyprawą korzenną której zapach unosi się po całym mieszkaniu ,jak nie po całej klatce schodowej? wiadomo,że takie pierniki aby były miękkie swoje muszą odleżeć. Ale Ci którzy nie upiekli a czasu do świąt już niewiele i martwią się ,że pierniki połamią zęby bliskim , uspokajam! wizyta u dentysty nie będzie konieczna(...)święta. Składniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 15 dag cukru pudru 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie; Wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszać ze sobą i wyrobić ciasto, będzie ono klejące
Radość kipiąca uśmiechem.internecie choineczki, które mogą stanowić przepyszny smakołyk, ale również wyjątkową ozdobę na stół Wigilijny.Ciasto najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Cukier z odrobiną wody ugotować na syrop. Następnie dodać płynny miód i masło. Zestawić z ognia. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień(...)szerokości około 8-10 mm, ułatwiające połączenie ich razem. Na połowie choinek od góry do połowy wysokości, a na drugiej połowie od dołu do połowy wysokości choinki. Elementy pierniczków najlepiej piec po jednej blaszce na raz, zachowując spore odległości pomiędzy nimi (fot.2). Piec około 12 minut w 200°C. Po upieczeniu wyjąć i przenieść je razem z papierem
Świat CiastaTen przepis jest idealny dla takich osób jak ja – ciągle w biegu, ciągle zajętych, takich, które nie mogą uwierzyć, że święta już za kilka dni. Ja
W mojej kuchni