pierniczki z miodem - 500 przepisów (strona:22/34)

Pierniki świąteczne 261

margaryny 10 g kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ewentualnie odrobina mleka) lukier 1 białko sok z pomarańczy ok. 2 szkl cukru pudru 1. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej. 3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. 4. Wszystko(...)ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam. 5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki. 6. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki w kształcie choinek. Ilość zależy od wielkości foremek. Mnie wyszło 80 sztuk. 7. Pieczemy w piekarniku około 15- 20 minut, temperatura 160- 180 °C. Studzimy. 8. Białko ubijamy na sztywną

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierniczki puszyste i mięciutkie 170

blaszcze układać obok siebie, 2. najlepiej kontrolować czas pieczenia. Pierwsza blacha zawsze dużej się piecze kolejne to już 7-8 min. i moment są upieczone. 3. Ja wykładam upieczone pierniczki z blachy i zaraz wkładam na ten sam papier do pieczenia kolejną porcję i do piekarnika. W tym czasie wykrawam kolejną porcję. Składniki: wychodzi ok. 60 szt w zależności(...)miodem i ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. 5.Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto zrobi się bardzo gęste, odkrawać nożem po kawałku ciasta, zagnieść na blacie podsypanej lekko mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki

Kubki smaku
Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek 141

łyżki miodu lub syropu daktylowego do smaku Piekarnik nagrzać do 180 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Banany obrać, odciąć czarne końcówki. Zblendować na gładką masę, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki(...)być brązową skórką) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka orzechów ziemnych 1 szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki miodu lub syropu daktylowego do smaku'; document.write

moj przepis na
Pierniczki 135

Przesiewamy mąkę na stolnicę. 2. Do mąki dodajemy rozpuszczony miód, cukier puder, sodę, przyprawę piernikową, roztopione masło, jajko i mieszamy (najlepiej nożem). 3. Zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo ciepłe mleko. 4. Rozwałkowujemy ciasto, na posypanej mąką stolnicy, na placek o grubości ok. 0,5 cm.  5. Wykrawamy pierniczki, wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Piernikowe bombki 243

złotych). Zdecydowanie warto, polecam!  Z tego samego ciasta przygotowałam pierniczki prezentowane tutaj . Składniki (na ok. 20 szt.): 400 g mąki + ok. 1 szklanka do podsypywania ciasta pół łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżki kakao 160 g płynnego miodu 60 g masła 2 jajka Do posmarowania półkul: 1 białko Przygotowanie

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka pierniczkowe 144

środku, mocno korzenne i pyszne! Idealne dla tych, którzy prawdziwe pierniczki przechowują na święta, a już teraz chcę się cieszyć ich smakiem. Składniki: (na dwie blachy ciasteczek) 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka sody 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika* 1/2 szklanki miodu 100g masła 3 łyżki oleju sól cukier puder do posypania * moja przyprawa

Cakes By Kejt
Lebkuchen 264

Ten smakołyk z pachnącą przyprawą i dodatkiem skórki pomarańczowej króluje na stołach naszych zachodnich sąsiadów. Są mięciutkie, pachnące i pyszne. Składniki: 200 g miodu prawdziwego 85

Ala piecze i gotuje
Piernik bananowy i róża z karmelu 183

bardzo brakuje mi pieczenia ciasteczek, wypełniania kuchni aromatem pierniczków i nucenia pod nosem świątecznych piosenek.  Postanowiłam sobie jednak, że w przyszłym roku będzie zupełnie inaczej. Czy się uda? Oby... Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczny piernik. A w zasadzie ciasto bananowe o aromacie piernika. Nie ma w nim wiele miodu; są za to aromatyczne przyprawy korzenne i lekko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki alpejskie 189

Pyszne, mięciutkie, pachnące... takie właśnie są pierniczki alpejskie ;) Robi je się bardzo szybko i są bardzo proste w wykonaniu, dobrze jednak jak ciasto odpocznie 24 godziny i wtedy można już je piec :) Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 4 żółtka, 2 białka jaja, 170 g miodu, 3/4 szklanki cukru, 120 g masła, 2 łyżki kakao, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany

Aga w kuchni
Pierniczki świąteczne 114

piernika Wykonanie: Utrzeć jajka z cukrem i dodać miód z karmelem (podgrzać jedno i drugie na patelni). Dodać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę i trochę mąki wymieszać. Do masy dodać śmietanę rozrobioną z sodą i przyprawą do piernika. Gdy trochę zgęstnieje zagnieść z resztą mąki. Wałkujemy na grubość palca. Wykrawamy pierniczki foremką. Piec w temperaturze 150 stopni na funkcji termoobiegu przez

Olga Piecze i Gotuje
Święto słodkości 182

najsmaczniejsze ciasto, kursy pieczenia ciasteczek i dekorowania pierniczków dla małych i dużych, wizyta w pobliskiej cukrowni, wystawa poświęcona historii i produkcji cukru, wystawa hobbistyczna i teatrzyki o słodkiej tematyce dla dzieci. Jednym słowem cały dzień spędzony wśród słodkości. Mieliśmy okazję skosztować aromatycznej marokańskiej herbaty i pysznych ciasteczek.      Miód i wosk pszczeli Konkurs na najsmaczniejsze ciasto

Mia Cucina Sofieta
Miękkie pierniczki 137

gram masła  100 gram miodu  100 gram cukru  1 łyżeczka sody  1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżka kakao  lukier do dekoracji  Miód, masło i cukier podgrzewam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję sodę, wówczas masa zacznie się pienić. Mąkę, jajka, przyprawę do piernika i kakao mieszam dokładnie a następnie wyrabiam gładkie ciasto. Ciasto(...)wycinać ulubione kształty. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8-10 minut. Upieczone pierniki studzę na kratce.  * Podczas wałkowania ciasta na pierniczki staram się nie podsypywać ciasta mąką, gdyż ciasto staje się twarde a pierniczki tracą swój smak. Zamiast tego smaruję blat oraz wałek olejem, który powoduje, że ciasto nie klei się a pierniczki są smaczniejsze

Mango Papaja
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 347

zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest to dość pracochłonne), rozwałkujcie ciasto nieco grubiej (na około 5 mm) i foremką wytnijcie pierniczki. W wersji bez nadzienia, też z pewnością będą pyszne.Składniki:500 g mąki pszennej4 żółtka2 białka1/2 szklanki cukru1,5 łyżki kakao100 ml gęstej śmietany 18%1,5 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki(...)swoją objętość.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje

Smakowity Blog Kulinarny
Obiecane i długo wyczekiwane pierniczki! 153

taki podarunek przypadnie do gustu każdemu :) Przepis na te pierniczki jest bardzo prosty - korzystam z niego od paru lat i nie jestem w stanie nawet odpowiedzieć skąd się u mnie wziął. Składniki : 400 g mąki - ja czasem zastępuję część mąki mielonymi orzechami 2 duże jajka 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kopiasta kakao

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowy piernik z powidłami 165

przedświąteczną atmosferę.  Ponieważ bardzo zasmakowały nam czekoladowe pierniczki, postanowiłam upiec czekoladowy piernik. Wyszedł dokładnie taki jak chciałam, wilgotny i pachnący, uwielbiam takie wypieki :-) Przepis na dużą keksówkę znalazłam na  tej stronie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania