Niedługo święta, więc nie może zabraknąć pierniczków. Pierniki można również powiesić na choince tylko trzeba pamiętać żeby zrobić dziurki przed pieczeniem. Pierniki świąteczne Składniki: - 100 g margaryny - 150 g miodu - 250 g mąki - 1 op. przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - lukier lub barwniki spożywcze Przygotowanie: Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuszczamy
Kulinarne życiePierniczki już u Was gotowe? U nas w tym roku królują szybkie pierniczki z kolorowymi landrynkowymi witrażykami. Składniki: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 100 g masła - 1 jajko - 1/4 szklanki miodu - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 1/4 szklanki śmietany 18 % - 1/2 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 małe opakowanie kolorowych landrynek Przygotowanie: W naczyniu(...)podgrzewamy masło z miodem. Gdy się rozpuści dodajemy cukier puder i śmietanę, podgrzewamy do połączenia składników a następnie studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy jajko, kakao, sodę, przyprawę oraz przestudzone masło. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pierniki. W każdym pierniku robimy okienko i kładziemy je na blachę
Zainspirowana w kuchnidomu, od kilku lat, umiłowaliśmy sobie.. Katarzynki. Nazwyklejsze pod słońcem Katarzynki. Podczas pieczenia, ich aromat wypełnia cały dom. Każdy już z niecierpliwością czeka, kiedy wyjmę blachę z pieca. Pierniczki nawet nie zdążą wystygnąć. Domownicy wcinają, aż im się uszy trzęsą i nawet nie zwracają uwagi na poparzone place czy języki.A dlaczego w tytule nazwałam je "NIBY-KATARZYNKI(...)zagotować i zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i wlewać do niej gorące mleko z cukrem i miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem
W kuchni Karmel-itkiProblem choinki dalej nie jest rozwiązany. Poczekam na dzień wolny to może coś sensownego wymyślę… a na razie muszę opracować sobie plan co i kiedy
UgotujmyTo.plkilka tygodni przed świętami, jak niektóre inne tego rodzaju wyroby. Z podanego przepisu przygotowałam około 60 sztuk . Pierniczki dyniowe Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 200g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 100g masła 80g miodu 110g cukru 60ml wody 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki domowej przyprawy(...)należy ostrożnie wlać ( może pryskać! ) 60ml wody - karmel pod wpływem wody zastygnie, należy go podgrzewać, aż ponownie się rozpuści - gotowy karmel zdjąć z palnika, około 80ml przelać do mieszanki miodu i masła, wymieszać - do lekko ciepłej mieszanki dodać purée z dyni, sodę oczyszczoną, skórkę i sok z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać - na koniec dodać przesianą mąkę i przyprawę do piernika
Smakołyki BerenikiZapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt będą doskonałe. Polecam.SKŁADNIKI10 dag mąki żytniej 30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej15 dag miodu płynnego 10 dag masła10 dag cukru pudru2 jajka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka kakao2 łyżeczki cynamonuprzyprawa(...)maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miódWszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkamidowolne kształty pierniczków.W celu zrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu wyjąć.Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni ok 8 do 10 min.Po ostudzeniu
W kuchennym oknie Ewyteraz lepszej opcji niż wykorzystać ją do tych pierniczków. Zrobiłam je z połowy porcji. Możecie je dowolnie ozdobić - czy to lukrem królewskim czy kolorowymi posypkami. Ja w tym roku nie miałam czasu, by się bawić w dekorowanie. Zresztą, mi najbardziej i tak smakują te "gołe" :D Składniki: 180 g miodu 150 g cukru 125 g masła 150 g śmietany(...)kremówki 30 % 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 750 g mąki pszennej szczypta soli W garnku umieszczamy masło, cukier i miód. Rozpuszczamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Po przestudzeniu dolewamy śmietanę kremówkę. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, sodą, szczyptą soli i skórką pomarańczową. Dolewamy powoli masę maślano
My simple kitchenNajprostsze ciasteczka korzenne przygotowywane z niezawodnego i klasycznego ciasta kruchego- ot, taka ciut oszukana wersja pierniczków 😜 Choć 'oszukane' wcale nie oznaczają, że gorsze, co to, to
Kraina Miodem Płynącachrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego) 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki(...)masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy (ja na początku rozpłaszczam je ręką dociskając do stolnicy, gdyż ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinamy z niego pierniczki dowolnego kształtu. Wycięte pierniczki
FitKotSmaczne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Pierniczki mogą być świetną ozdobą na choinkę jak i na słodki prezent. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Dodatkowo: 150 g różnokolorowych landrynek foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło(...)ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka
Podróż w kulinariaPierniczki pachnące Świętami , tym razem zrobiłam kształt choinek , udekorowałam je lukrem oraz kolorową posypką. Wyglądają cudnie, tak mówi moja córcia. Składniki na około 30 sztuk: 200 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 100 g miodu sztucznego 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru(...)galaretka zielona tyle samo cukru( wagowo) kuleczki dekoracyjne Wykonanie: Miód masło i cukier wkładamy do garnka i rozpuszczamy.Kiedy składniki nam się ostudzą dodajemy mąkę ,sodę, przyprawy korzenne oraz kakao i jajo.Składniki wyrabiamy ręką lub robotem.Wałkujemy bez chłodzenia ciasta na około 2 mm. Wykrawamy pierniczki o kształtach choinki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Różowa kuchniaNiedługo święta i wszyscy będziemy zajadać się piernikami i pierniczkami. U mnie dziś przedsmak świątecznych łakoci. Składniki: - 250 g masła - 3 szklanki mąki - ½ szklanki cukru - 4 łyżki miodu - 2 jajka - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Przygotowanie: Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy masło
Kulinarne życieSkładniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu
Luźna Kuchniaminimum, ale... cholera, kto by chciał tyle w chłodzie oczekiwać na swój życiowy punkt kulminacyjny. Tak więc my bezglutenowe pierniczki stworzyłyśmy po tygodniu i wcale ich nie spierniczyłyśmy skracając czas dojrzewania.SKŁADNIKI:- mąka razowa Dunkel, 1 kg- miód, 0,5 litra- cukier trzcinowy, 1 szklanka- cukier biały. 1/2 szklanki,- melasa, 1/3 szklanki,- masło, 1/2 kostki,- smalec, 1 kostka,- mleko
Wypisz Wymalujpłynnego miodu 160 g roztopionego masła PRZYGOTOWANIE Suche składniki miksujemy. Dodajemy jajka, miód oraz wystudzone masło. Wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy malaksera) jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce przez 45 minut. Wałkujemy na grubość 3-5 mm, podsypując mąką. Wycinamy foremkami pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg
Moje Kuchenne Rewelacje