rozgrzewamy, dodajemy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na złoto z obu stron. Na podsmażone naleśniki układamy szynkę, posypujemy tartym serem, dodajemy jajko ugotowane na twardo i zawijamy w rulonik, podsmażamy przez chwilę tak aby ser się roztopił. Podajemy na gorąco. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji
Naleśnikiczęści na mniejsze kawałki, aby uzyskać 4 zapiekanki. Wnętrze bagietek smarujemy domowej roboty sosem pomidorowym, dodajemy szynkę i ser (pokrojone w kostkę lub cienkie paseczki), pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Doprawiamy bazylią i szczyptą chilli. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni funkcja grzania góra i dół. Czas pieczenia około
ClauditteMissCookingdysponowałam w tym momencie, a następnym razem będę próbować ze schabem lub karczkiem :) Składniki: 80 dag szynki z dzika sól, liść laurowy. pieprz ziarnisty, 2 ziarnka jałowca połowa cebuli, 3 ząbki czosnku papryka mielona ostra, pieprz mielony, cząber potrzebny jest tez rękaw do pieczenia, który tym razem wykorzystamy do gotowania Przygotowanie: Umyte mięso posmarowałam przecisniętym czosnkiem, posypałam papryką, pieprzem
Proste Potrawydługi rulon, dlatego wygodniej było mi podzielić. Rozwałkować na cienki, podłużny placek. Posmarować go sosem, posypać szynką oraz serem. Ciasto zwinąć w dość ciasną roladkę tak, żeby wszystkie końce były ze sobą zlepione. Pokroić w niezbyt szerokie paseczki. Rollsy ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 min. Podawać z sosem czosnkowym - smacznego
Zgrabne Gotowaniepytania o wielkanocne menu i co ja sama przygotuję na nadchodzące Święta. U mnie na stole zgodnie z tradycją na pewno pojawią się jajka faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa (pasztet, karczek, boczek), 2-3 kolorowe sałatki i śledzie. Na ciepło obowiązkowo kaczka z jabłkami, biała kiełbasa i królik w warzywach Co do deserów to pewnie zrobię babkę, mazurka(...)sałatki: Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szynką Sałatka warstwowa z rzodkiewką Tatar z wędzonego łososia Tatar wołowy Galareta bez żelatyny Warstwowa sałatka z tuńczyka Keto sushi Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Pasztet LCHF Karczek pieczony Boczek pieczony Dania główne: Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś
Ola la LCHFokrągłą blachę - 1/5 opakowania drożdży - sól -1/2 łyżeczki - 1,3 szklanki mąki - 3 łyżki oliwy z oliwek najlepiej włoskiej - ciepła woda (około 1/2 szklanki) - 2 łyżeczki oregano Ponadto: - szynka - chili czerwone i zielone - pieprz syczuański - mozzarella - oscypek 2szt - ser cheddar 3 plasterki - świeża bazylia Mąkę wymieszaną z solą przesypujemy do dużej miski, robimy dołeczek, w którym mieszamy drożdże(...)przez ciasto o wiele lepiej i pizza smakuje jak z pieca), smarujemy odrobiną oleju, wykładamy ciasto. Na ciasto układamy gotowy włoski sos pomidorowy (niestety nie uzyskamy takie sosu sami w domu bo w Polsce nie ma gdzie kupić włoskich pomidorów ;-)), następnie pozostałe składniki, jak cienko pokrojoną szynkę, posiekane chili, pieprz syczuański, mozzarellę i oscypka. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią
SMYKWKUCHNIwraz z przygotowaniem mięsa nie wiem czy zajęło mi 30 minut. Potem piekło się już samo :) Ryż spokojnie możecie ugotować dzień wcześniej lub przygotować więcej do obiadu, aby specjalnie zostało go do farszu. Składniki na 9 sztuk: 1 młoda kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz(...)strony głąba i zwijać, boki liścia zwinąć do środka, a następnie zwinąć jak roladkę (instrukcja dokładniejsza na obrazku). Tak przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut do miękkości. Sos: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić go do smaku
Fabryka pomysłówczarnego pieprzu, SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ 2 PORCJE.: 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, 1 duża kula mozzarelli light, 2 garście sałat różnego rodzaju, kilka całych zielonych oliwek, pieprz czarny świeżo mielony, świeży tymianek. Przygotowanie: Suszone pomidorki w oleju: Pomidory myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pieprzem, bazylią, chili i odrobiną soli, która przyśpieszy(...)ząbki czosnku i zalewamy olejem rzepakowym. Zakręcamy słoik odstawiamy na kilka godzin. Przechowujemy w lodówce. Sałatka: Na talerzu układamy umyte i osuszone liście sałat, dodajemy zwiniętą w „trąbkę” szynkę, oliwki, mozzarellę pokrojoną w plasterki, pomidorki suszone i świeży tymianek. Całość polewamy olejem rzepakowym z pomidorków i doprawiamy pieprzem. Smacznego
Moniki Smakołykiupalne dni jakie nadeszły nie bardzo chce się jeść. Temperatury odbierają nam wszelki apety, a sama myśl o jakimś pieczonym, czy smażonym jedzeniu, nas przynajmniej, odpycha. Jednak z wielką chęcią myślimy o wszelkiego rodzaju sałatkach i surówkach, zwłaszcza ze świeżych warzyw i owoców. Dzisiaj naszła nas ochota na ser mozzarella, który jest bardzo lekki i sycący. Dorzuciłyśmy do niego(...)było w lodówce i wyszła Wielka Pychota! Omomom!! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Opakowanie mix sałat Opakowanie małych kulek mozzarelli Opakowanie pomidorków koktajlowych Kilka plasterków szynki długodojrzewająca Oliwa z oliwek Oregano i bazylia Na talerzach wykładamy sałatę. Na to układamy kulki mozzarelli. Pomidorki odrywamy z gałązki i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy i układamy na sałatę. Szynkę
Kolizje SmakówNadszedł czas na kolejne pyszne mięso, tym razem z imbirem, miodem i... a zresztą sprawdźcie sami. Zapraszam! Składniki; 1,5 kg szynki wieprzowej 2 łyżki startego świeżego imbiru pół szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu akacjowego Skworcu 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonych ziaren kolendry roztartych w moździerzu Skworcu 1 łyżka goździków oraz kilka ziaren pieprzu burbonese , czerwonego(...)było pokryte marynatą z każdej strony. Marynujemy najlepiej 24 godz. Po tym czasie karkówkę razem z przelaną przez sitko marynatą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180- 200C i pieczemy około 1,5 - 2 godz. Co jakiś czas mięso polewamy marynata. W połowie pieczenia dolewamy wody bo zapewne płyn się zredukuje. Mięso studzimy i kroimy w plastry. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.delikatne mięso, które nie wymaga długiego pieczenia. Świetnie komponuje się z papryką oraz cebulką a dodatek świeżej bazylii nadaje ciekawego smaku i aromatu. Szaszłyki z polędwiczki to doskonała propozycja na grilla, ale nie tylko, możemy upiec je także na patelni a nawet w piekarniku. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4-5 plastrów szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) kilka listków(...)Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca *** *** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plastry szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) *** *** Następnie układamy w rzędach: listki bazylii, pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę *** *** Mięso zwijamy tworząc roladę i tniemy na ok 2 cm plastry *** *** Zrolowane plastry polędwiczki nakłuwamy
Blog z Apetytemchipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. 4 porcje: * bulion warzywny- 1 litr (ew. rosół) * czosnek- 2 duże główki czosnku * ziemniaki- 2 duże * cebula- 1 mała * śmietana 30%- 4 łyżki * masło klarowane- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * sól- do smaku * natka pietruszki- do ozdoby Całe główki czosnku przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec
Kraina Miodem Płynącałyżeczki wegety * 3 łyżki ziół prowansalskich * 3 łyżki octu winnego * 2 łyżeczki soli peklowej * 8 łyżek oliwy * 8 ząbków czosnku * 1,5 kg schabu (możne też być łopatka, szynka) po wyjęciu z marynaty * sól * pieprz * zioła prowansalskie Sposób wykonania Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do naczynia. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Mięso umieścić w naczyniu lub w grubym woreczku(...)mrożonki, polać dokładnie marynatą i umieścić w chłodnym miejscu. Mięso powinno się marynować 36-48 godzin. W między czasie odwrócić i uważać aby całe było pokryte marynatą. Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby woreczek
Mix smakupieczarek 1 cebula 4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki startego sera żółtego 2 szklanki mąki 1 jajko 260 ml mleka 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1,5 łyżeczki soli lub do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie : Pieczarki obieramy ze skórki jeśli jest(...)dużych oczkach. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i przyprawy, mieszamy mikserem na gładką masę. Pieczarki kroimy w grubą kostkę, dodajemy do masy razem z cebulą, szynką i żółtym serem, wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy na około 5 minut. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju wykładamy łyżką porcję ciasta, smażymy z obydwu stron po kilka minut na złoty
Sama słodycz i szczypta chili