pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:159/331)

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej 273

delikatne mięso, które nie wymaga długiego pieczenia. Świetnie komponuje się z papryką oraz cebulką a dodatek świeżej bazylii nadaje ciekawego smaku i aromatu. Szaszłyki z polędwiczki to doskonała propozycja na grilla, ale nie tylko, możemy upiec je także na patelni a nawet w piekarniku. Polecam!   Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4-5 plastrów szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) kilka listków(...)Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca *** *** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plastry szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) *** *** Następnie układamy w rzędach: listki bazylii, pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę *** *** Mięso zwijamy tworząc roladę i tniemy na ok 2 cm plastry *** *** Zrolowane plastry polędwiczki nakłuwamy

Blog z Apetytem
Zupa-krem ziemniaczana z pieczonym czosnkiem 199

chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. 4 porcje: * bulion warzywny- 1 litr (ew. rosół) * czosnek- 2 duże główki czosnku * ziemniaki- 2 duże * cebula- 1 mała * śmietana 30%- 4 łyżki * masło klarowane- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * sól- do smaku * natka pietruszki- do ozdoby Całe główki czosnku przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec

Kraina Miodem Płynąca
Schab w marynacie ziołowo-czosnkowej 175

łyżeczki wegety * 3 łyżki ziół prowansalskich * 3 łyżki octu winnego * 2 łyżeczki soli peklowej * 8 łyżek oliwy * 8 ząbków czosnku * 1,5 kg schabu (możne też być łopatka, szynka) po wyjęciu z marynaty * sól * pieprz * zioła prowansalskie Sposób wykonania Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do naczynia. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Mięso umieścić w naczyniu lub w grubym woreczku(...)mrożonki, polać dokładnie marynatą i umieścić w chłodnym miejscu. Mięso powinno się marynować 36-48 godzin. W między czasie odwrócić i uważać aby całe było pokryte marynatą. Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby woreczek

Mix smaku
Placuszki z szynką, pieczarkami i serem 193

pieczarek 1 cebula 4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki startego sera żółtego 2 szklanki mąki 1 jajko 260 ml mleka 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1,5 łyżeczki soli lub do smaku  1/2 łyżeczki pieprzu 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia  Wykonanie : Pieczarki obieramy ze skórki jeśli jest(...)dużych oczkach. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i przyprawy, mieszamy mikserem na gładką masę. Pieczarki kroimy w grubą kostkę, dodajemy do masy razem z cebulą, szynką i żółtym serem, wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy na około 5 minut. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju wykładamy łyżką porcję ciasta, smażymy z obydwu stron po kilka minut na złoty

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos według Ewy Wachowicz 3019

wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę(...)której się moczyły. Gotować do miękkości. Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić  w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny

Moje domowe kucharzenie
Gulasz z szynki wieprzowej 143

Domowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno – ziołowym mięsem. Jak u Mamy:) Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie(...)części rodziny:) to dodaję do niej jedne z lub połączone razem wyżej warzywa w mniejszych lub większych proporcjach. Tak, by smakowało wszystkim i było więcej warzyw:) Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 duża czerwona cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, suszony czosnek szklanka bulionu (albo szklanka wody + łyżeczka vegety natur) 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie łyżeczka ziarenek

Zasmakuj Kuchni
Rolada z placka warzywnego (z dodatkiem fioletowego ziemniaka) 202

forma do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm) 4 średniej wielkości zwykłe ziemniaki (200 g) 5 ziemniaków truflowych, tj. fioletowych (200 g) 2 średniej wielkości marchewki (150 g) 1/2 średniej wielkości cebuli 1/2 pęczka szczypiorku 3 jajka sól, pieprz do nafaszerowania 2 serki topione o smaku śmietankowym (200 g) 6 plastrów wędliny, np. szynki do posypania

Ugotować
Makaronowa sałatka z szynką i żółtym serem 125

topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Makaronowa sałatka z szynka i żółtym serem Makaronowa sałatka z szynka i żółtym serem Czas przygotowania: 40 minut

Kulinarne przygody Gatity
Kanapki z szynką dojrzewającą, chrupiącą gruszką i szczyptą curry. 248

Kanapki wielu osobom kojarzą się z nudnym śniadaniem albo szybką, mało wyszukaną kolacją. Tym czasem kanapki dają niesmaowite pole do popisu. Można jeść je na zimno, grillować, czy piec. Ogromna ilość rodzajów pieczywa i niezliczona ilość dodatków sprawiają, że każdy może znaleźć wśród nich coś dla siebie. Do kanapek można włożyć praktycznie wszystko- mogą być słodkie i wytrwane. Wszystko zależy(...)fantazji :) Postanowiłam stworzyć zakładkę 'Świat Kanapek', w której regularnie będą pojawiały się przepisy na pyszne kanapki.  Dziś mam dla Was pomysl na pyszne kanapki z żytniego chleba z szynką dojrzewającą, aromatycznym serem i chrupiącą gruszką. Wszystko razem smakuję genialnie. SKŁADNIKI: chleb żytni szynka dojrzewająca (prosciutto, serrano, szwardzwaldzka etc.) ser mimolette/ chedar/ masdamer sałata gruszka serek kremowy lub majonez przyprawa

DefinicjaSmaku
Pizza na ziołowym cienkim cieście (z szynką, papryką i pieczarkami). Przepis na dwie pizze 30 cm. 278

wyrasta dość szybko. W między czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w kostkę papryki i pokrojoną w kostkę szynkę. Całość możemy doprawić np. ulubionymi ziołami (np. włoskimi). Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część zostawiamy w misce. Na okrągłą blaszkę do pizzy(...)mnie gotowy z ziołami). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 12 minut. Po tym czasie wyciągamy naszą pizzę i wykładamy na nią farsz (połowę). Następnie pieczemy jeszcze około 8 minut. Znów wyciągamy i szybko posypujemy całą pizzę mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na około 2-3 minuty do roztopienia sera. Czas pieczenia jest zależny od piekarnika

Słodkie okruszki
Bułki zapiekane z jajkiem 207

efektowna. Idealnie sprawdzi się na kolację, obiad a także różne spotkania z rodziną lub znajomymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 podłużnych bułek 5 małych jajek 5 małych plasterków szynki 80 g żółtego sera 1/3 czerwonej papryki 1/2 małej cebulki czerwonej 3 pomidorki koktajlowe 3 lekko czubate łyżki pikantnego ketchupu 1 lekko czubata łyżka majonezu mały pęczek szczypiorku sól i pieprz(...)paseczki. Posypujemy do środka każdej bułeczki. Następnie kładziemy po plasterku szynki. Paprykę kroimy w kosteczkę i posypujemy na szynkę. Cebulkę kroimy w piórka i również posypujemy . Na każdą bułeczkę delikatnie wbijamy po 1 jajku. Pomidorki kroimy na ćwiartki i układamy na bułeczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st.C około 18-23 minuty. ( Do czasu, aż jajka

Olcia gotuje!
Paluchy serowe z ciasta francuskiego 146

Paluchy serowe z ciasta francuskiego.  Chrupiące paluchy serowe z ciasta francuskiego z paprykowo-pomidorowym pesto.      Niezwykle chrupiące paluchy serowe z szynką, paprykowo-pomidorowym pesto, z tartą mozzarellą i tymiankiem. Pyszna i szybka przekąska na imprezę albo kolację. Składniki na serowe paluchy z serem z ciasta francuskiego: 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego słoiczek pesto paprykowo-pomidorowego starty(...)paprykowo-pomidorowym, następnie ułożyć plasterki szynki i posypać tartym serem, oprószyć tymiankiem. Drugi płat ciasta francuskiego również posmarować pesto, przykryć nim wcześniej przygotowany płat z szynką i serem.  Pokroić ciasto na paski o szerokości około 3cm. Każdy pasek ostrożnie skręcić wokół własnej osi, aż powstanie ładna spirala, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie przygotowane paluchy z ciasta

Moja Książka Kucharska
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką 150

Ciasto francuskie – opakowanie ·          Szpinak mrożony - opakowanie ·          100 g szynki konserwowej ·          100 g sera fety ·          100 g twarogu ·          100 g sera żółtego(...)tarce, rozdrabniamy ( ja użyłam mikserka ) Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Wykładamy ser żółty i szynkę. Dalej szpinak, twaróg i fetą. Zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki i wykładamy do naczynia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy bułki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 o  C i pieczemy bułki przez 40 minut. I gotowe. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Sałatka idealna do potraw z grilla 153

wiosenna sałatka nadaje się nie tylko jako dodatek do pieczonego na grillu mięsa ale również jako przekąska lub lekka kolacja. Składniki: duża główka sałaty rzymskiej 250g makaronu (muszle) 2 duże pomidory połowa dużego ogórka świeżego szczypiorek 200g szynki dobrej jakości 200g oliwek 6 łyżek jogurtu naturalnego łyżka musztardy dijon łyżeczka miodu, sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotuj i ostudź

wysmienity