Takie roladki można zrobić na imprezę urodzinową, sylwestra lub po prostu na kolację. Można też składniki dobierać według własnych upodobań lub po prostu wykorzystać to co
Ala piecze i gotujeSmaczne danie obiadowe nie wymagające dużego nakładu pracy :) Składniki: 0,5 kg szynki wieprzowej 1 papryka 2 cebule 2 pomidory słodka i ostra papryka kminek mielony
czarrna od kuchniSkładniki: 1/2 kg mielonej szynki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 bułki czerstwe szczypta majeranku sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia
kgwjanczewoPeklujemy: 1,3 kg szynki wieprzowej 1,3 kg boczku ze skórką 1,3 fileta z indyka 1,3 karkówki 1,3 łopatki sól gruba morska
kgwjanczewoinspirowana tą słynną polędwicą Wellington Gordona Ramsay'a. Jedyną kłopotliwością jest dopieczenie w środku dobrze francuskiego ciasta, dlatego jego warstwa nie może być zbyt gruba, abyśmy nie wyciągnęli z pieca na wpół surowego ciasta. POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. /inspiracja z przepisów Biedronka , podaję ze zmianami / 500 g polędwicy wieprzowej (w kawałku nie za dużym) opakowanie ciasta francuskiego(...)wykładam pieczarki, po czym na środek polędwicę. Mięso smaruję musztardą, zawijam delikatnie szynkę i mocno dociskam, by powstał dość ciasny pakuneczek. Kolejnym krokiem jest już owinięcie tak przyrządzonej polędwicy ciastem francuskim, też bardzo ciasno, dokładnie zaciskając, zaklejając miejsca złączeń. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obficie, bardzo dokładnie smaruję wierzch ciasta pozostałym jajkiem. Wstawiam
W kuchni Karmel-itkikolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju na nadzienie: kilka plastrów mortadeli lub szynki 3 łyżki kukurydzy 1 kulka mozarelli 1 cebula kilka leśnych(...)podsmażyć cebulę i pokrojone w plasterki grzyby. Składniki sosu wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej na dnie papierem. Posmarować sosem. Układać składniki według gustu, na wierzch zostawiając mortadelę. Piec około 25 minut w 200*C. Minutę przed końcem pieczenia na środek wbić jajko. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplacków ziemniaczanych. Jako dodatek do nich można dodać dosłownie wszystko. Szynkę, wędzonego łososia, boczek.... Składniki: 4-5 dużych ziemniaków 1 jajko łyżka pszennej mąki kilka plastrów szynki, wędzonego łososia albo boczku ser typu feta albo zwykły twarożek 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych szczypiorek pęczek koperku 1 czerwona cebula sól świeżo zmielony kolorowy pieprz(...)Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków - ja tak zrobiłam. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz pieprzem i z drobno posiekanym koperkiem. Nakładamy po kleksie na kółko ziemniaczane, dodajemy cienki plasterek szynki, ćwiartkę pomidorka, krążek cebuli, szczypiorek oraz zdobimy koperkiem
Bon Appetit Małgorzatyzjemy od razu wkładam do lodówki i mamy szybką kolację gotową. Ten przepis na pizzę dostałam od pewnej znajomej, która jest mistrzem jeśli chodzi o wszelkie gotowanie i pieczenie a wszystko co upiecze to nie przesadzając istne niebo w gębie. I tak było i tym razem, bo pizza z tego przepisu wychodzi niesamowita. Jedyną „trudnością” w jej zrobieniu(...)żółty (typowo do pizzy np mozarella) -pieczarki ( ja kroję je wcześniej w plasterki i odgotowuję) -szynka, np parmeńska -pomidory (mogą być koktajlowe) -oliwki -cebula -ananasy -kawałki grillowanego kurczaka -cebula -rukola Domowa pizza – jak ją przygotować? Ciasto na pizzę: na 1-4 dni poprzedzające pieczenie pizzy: Mąkę przesiej. Dodaj suche drożdże, sól oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli dolewaj
Arbuziakinaleśników będą Ci potrzebne: 250g mąki gryczanej, 250ml mleka, 250ml wody gazowanej, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżki oleju rzepakowego. Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne: 250g pora, 100g szynki wędzonej, łyżka masła klarowanego, 170ml śmietany 12%, 50g żółtego sera, szczypta gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki gorącej wody, sól i pieprz do smaku. 1. Składniki ciasta zmiksuj, przykryj(...)podgrzewaj do odparowania wody. 6. Zawartość patelni przełóż do miski i wymieszaj z pokrojoną w kostkę szynką. 7. Z przygotowanego wcześniej ciasta usmaż naleśniki, na każdym rozłóż farsz i posyp startym serem. 8. Naleśniki zawiń i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut
Z notatnika dietetykawarstwami, każdą warstwę doprawiaj odrobiną soli i pieprzu. Na wierzch zapiekanki połóż kolejne plastry kapusty. Piecz przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przepisy na zapiekanki z ziemniaków z brokułami Składniki: – 1kg ziemniaków – 0,5kg brokułów – 200g ulubionej szynki – 400ml kwaśnej śmietany 18% – 150g startego sera żółtego (np. cheddar) – 1 cebula
Kuchennyviral.plZapiekanka jajeczna to mój kolejny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest pyszna, sycąca i niezwykle prosta w przygotowaniu. Zapiekanka oprócz jajek składa się także z ziemniaków, szynki, pieczarek i sera. Wszystkie te składniki idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszną potrawę, która posmakuje każdemu. Do tego wygląda pięknie, a swój urok z pewnością zawdzięcza cudnie upieczonym z wierzchu(...)dnie układamy połowę ugotowanych ziemniaków. Następnie rozprowadzamy wymieszane ze śmietaną pieczarki. 7. Na pieczarki wykładamy szynkę w plastrach i ponownie warstwa ziemniaków. 8. Ziemniaki posypujemy serem, a na ser wbijamy jajka. 9. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, do momentu, aż jajka się zetną. 10. Po upieczeniu zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Artykuł
Alle Dobre!imprezie. Jeśli znudziły się wam tradycyjne kanapki, to z pewnością coś dla was. Składniki na tosty à la pizza: 10 k romek chleba tostowego (pełnoziarnisty) 200 g szynki 200 g pieczarek cebula pół papryki czerwonej pół puszki kukurydzy garść oliwek 180 g sera żółtego po łyżeczce ketchupu na każdą kromkę (może też być sos pomidorowy jak do pizzy) sól(...)Składniki smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Szynkę kroimy w paski, oliwki w plastry, kukurydze odsączamy z zalewy. Pieczarki z papryką przekładamy do miski, dodajemy szynkę, oliwki i kukurydzę. Składniki przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy je ze sobą. Każdą kromkę chleba tostowego smarujemy ketchupem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy sporą łyżkę mieszanki składników, oraz starty
e-PrzepisyKulinarnekoziego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku 12 plastrów pomidora lub świeża brzoskwinia pokrojona w kliny lub szynka parmeńska rukola do przybrania lub bazylia Sposób przygotowania crostini z kozim serem i pomidorami: Krok 1. Kromki bagietki posmarować połową oliwy, rozłożyć na blasze do pieczenia - piec około 10 minut, aż staną się chrupiące (200 stopni lub 180 stopni jeżeli wybierasz funkcję
Moja Książka KucharskaSkładniki: Ciasto: 100g mąki ok pół szklanki wody 1 łyżka oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki ziół prowansalskich szczypta soli Sos: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki pikantnego ketchupu 1 przeciśnięty ząbek czosnku Dodatki: (według uznania) ser żółty, szynka, wędlina, kiełbasa, cebula, pomidor, ananas,podsmażone pieczarki, oliwki itp. *** Składniki na ciasto umieszczamy w misce
Blog z ApetytemKroku 1 Wątróbkę myjemy, oczyszczamy. Cebule i jabłko kroimy w cienkie plasterki. 2 Na brzeg szynki parmeńskiej układamy plasterek cebuli, a na nią jeden kawałek wątróbki. Przykrywamy plasterkiem jabłka, zawijamy całość w rulon i spajamy wykałaczką. 3 Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min . Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisydoskonały pomysł na wykorzystanie makaronu, jaki pozostał po poprzednim posiłku. Czas przygotowywania: 30-40 minut + pieczenie 20-25 minut Stopień trudności: łatwy Jeśli lubisz zapiekanki, to spróbuj także innych [kliknij w nazwę lub zdjęcie żeby otworzyć przepis] Prosta zapiekanka z ziemniaków, szynki, cebuli i jajek Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem
Codzienna kuchnia niecodziennacytryny szczypta soli posiekany szczypiorek Pierś kurczaka dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Owiń szynką parmeńską i smaż na oleju rzepakowym po 1-2 minuty z każdej strony do zarumienienia. Następnie umieść drób w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki do miękkości. Na koniec gotowania dodaj mrożony groszek
Mango Papajasałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Sałatka makaronowa z pieczoną dynią Sałatka ziemniaczana z zielonym majonezem Sałatka z kaszą orkiszową Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka ryżowa z mango i szynką Sałatka z kuskusem i mozzarellą Sałatka z mango i zielonym majonezem Sałatka z gruszką, serem pleśniowym
Kulinarne przygody Gatitypolędwicą – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami makaron z pieczonymi pomidorkami Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 Składniki: – 200 g makaronu orichette lub muszelek
nietylkopasta.plpieprz oliwa z oliwek Filet z kurczaka kroimy wzdłuż jak na kotlety, rozbijamy. Na desce układamy szynkę parmeńską na nią filet rozbity, solimy, pieprzymy, dodajemy pasek mozzarelli i suszone pomidory. Zawijamy roladkę. Umieszczamy roladę w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy wierzch oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Artykuł Roladka z kurczakiem i suszonymi
MojaQchnia.plfilet kładziemy 4-5 szparagi. Mięso zawijamy w roladki i owijamy plasterkami wędzonej szynki. Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. Do formy w ykładamy roladki, szparagi oraz pomidorki. Mięso i warzywa skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut. **** PREPARAZIONE Leggermente battute i petti
La grande e la piccola cuocaZakupiłam fajny kawałek szynki cielęcej i chciałam ją dobrze wykorzystać. Trafiłam na fajny pomysł w książce Mariety Mareckiej "ABC gotowania 3" a teraz przepis podaję abyście mogli sobie taką pieczeń przygotować np. na Wielkanoc. Polecam gorąco. Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepozbawić gniazd nasiennych i pokroić w słupki. 3. Na każdą kromkę wyłożyć plaster żółtego sera, szynki konserwowej, jeden lub dwa słupki papryki, posypać ziołami prowansalskimi i zwinąć w roladkę. Każdą zwinięta kromkę chleba owinąć plastrem wędzonego boczku i spiąć wykałaczką. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut (do momentu aż się zrumienią
Szalona Kuchnia Ewelinyfileta i także lekko podsmażyć. Przełożyć na ręczniczek papierowy w celu pozbycia się tłuszczu. Pomidora i szynkę pokroić na mniejsze kawałki.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć na pokrojone ciasta francuskie. Posypać startym serem, pieprzem i natką pietruszki. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 25-30 minut. Zasmakuje każdemu. Polecam. TYLKO TERAZ
Gotuję TestujęBagietki pokroić na kromki. 3. Każdą kromeczkę posmarować masłem czosnkowym. 4. Na każdą kromkę położyć kawałek szynki, plaster surowej pieczarki, kawałek słodkiej papryki, 2-3 talarki szalotki. 5. Oprószyć lekko solą i pieprzem, przykryć plastrami żółtego sera. 6. Zapiekać na papierze do pieczenia przez ok. 8-10 minut, aż ser się rozpuści i zapiecze. 7. Tartinki wyłożyć na talerz, podawać
W mojej kuchnisałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Sałatka makaronowa z pieczoną dynią Sałatka ziemniaczana z zielonym majonezem Sałatka z kaszą orkiszową Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka ryżowa z mango i szynką Sałatka z kuskusem i mozzarellą Sałatka z mango i zielonym majonezem Sałatka z gruszką, serem pleśniowym
Kulinarne przygody Gatitywyrzucać miąższu. W rondlu rozgrzać olej wrzucić pokrojoną cebulkę, zeszklić, dodać pokrojoną (wydrążoną) cukinię, szynkę,paprykę, przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć, przyprawić. Po wyłączeniu palnika wbić jajko, dobrze wymieszać. Farszem wypełnić cukinię i poukładać plastry sera, ziół i wstawić do piekarnika. Pieczemy do miękkości cukinii
harrisaDoprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, jajko i dokładnie wymieszać. Nadziać „kieszeń” w szynce farszem. Spiąć wykałaczkami lub szpilkami. Wysmarować tłuszczem, włożyć do formy do zapiekania, obłożyć kilkoma gałązkami rozmarynu. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2,5 godziny. Po godzinie pieczenia wlać 150 ml wody. Od czasu do czasu podlewać mięso
królestwo garówszybciej dochodzi niż inne mięso Zazwyczaj jest to boczek surowy i wieprzowa szynka. Ale tym razem inaczej,i jest równie pysznie. Na długie szaszłykowe patyki nadziewamy wszystkie składniki na przemian,ponieśmy się fantazji by było kolorowo. Na grillu pieczemy około 20.minut w zależności od temperatury ,przewracajmy co 5-7 minut Smacznego
Viola cooks with passionJedzą i oczy i usta ;-) Wędzonego łososia możecie zastąpić suszonymi pomidorami lub w wersji mięsnej szynką parmeńską. Możecie przygotować ją z dwudniowym wyprzedzeniem, zawinąć w folię spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce. Pamiętajcie, aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem - wówczas mogłoby popękać podczas zwijania. SKŁADNIKI na 4 porcje (8 plastrów) CIASTO SZPINAKOWE 450 g mrożonego(...)masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę i szpatułką rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni. Wstawiamy do rozgranego piekarnika i pieczemy 10 minut. Na blacie rozkładamy 2 kawałki folii spożywczej, tak aby lekko zachodziły na siebie oraz miały wielkość i kształt pieczonego ciasta szpinakowego. Upieczone ciasto wykładamy na przygotowaną folię spodem do góry i delikatnie odklejamy papier do pieczenia
cool and mintyczynności Sosem pomidorowym smaruję wyrośniętą pizzę, następnie na sos nakładam starty ser gouda. Układam chipsy z szynki parmeńskiej, ugotowane na parze różyczki brokuł i pieczarki oraz posiekane papryki. Całość przykrywam serem cheddar i mozzarella. Gotowy placek umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na kamieniu do pieczenia pizzy i piekę w nagrzanym piekarniku przez 15- 20 minut
Mango PapajaSklepowa szynka może z czasem się znudzić. Wtedy jako alternatywa przychodzi domowa wędlina. W tym przypadku zrobiłam ją z fileta. Z mnóstwem przypraw, soczysta i aromatyczna, bo pieczona w rękawie nie ma szans wyschnąć. Smacznie a co najważniejsze - zdrowo, bez chemicznych dodatków. 2 filety z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta
Szefowa kuchniCUKINIĄ. możecie ją podać na zimno lub na gorąco 2. Orzeźwiający drink z rumem! 3. Pieczony kurczak w maśle! 4. Lekka przekąska pomidory z mozzarellą i bazylią! 5. Chrupiąca sałatka z grzankami! 6. Szybka i pyszna gorąca przystawka! Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej!. Możecie dodać do nich na wierzch troszkę żółtego sera by zaostrzyć smak! 7. Szybka przekąska
SMYKWKUCHNIjednej i drugiej strony skręcamy. Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Tutaj inne dania z ciasta francuskiego: Ciasto francuskie z salami Ślimaczki z pesto Gniazdka z szynką i parówkami Przekąska z salami Mielone w cieście francuskim SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewybądź przygotowujemy ją wraz z szynką.) Wegetarianie i weganie zawijają w cukinię. W każdy pojedynczy plaster szynki/ cukinii zawijamy po 10-15 fasolek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gdy zawiniemy fasolkę we wszystkie plastry, spryskujemy ruloniki oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem i pieczemy wraz z kaszą (lub bez) 15minut w 200 stopniach. Składniki na kaszę: - 100g kaszy gryczanej (1 woreczek
Be Fit Be Strongwalca owijamy go kaczą skórą a następnie obwiązujemy nicią (w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą połową masła ( rozpuszczoną) i zawijamy ją w aluminiową folię. Całość kładziemy na blasze (w niej będzie się zbierał sos z pieczenia) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekąc przez 80 minut. Kaczkę zostawiamy w wyłączonym(...)piekarniku pozwalając jej ostygnąć. Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika, odwijamy z folii i rozcinamy nici. Na półmisek wykładamy nieco sosu spod pieczonej kaczki (tylko tyle, aby mięso nie leżało bezpośrednio na półmisku), na to układamy pokrojoną w dosyć grube plastry galantynę, dekorujemy kilkoma suszonymi śliwkami i żurawiną i nakładamy na wierzch kilka łyżek tężejącego sosu, wstawiamy jeszcze
Miód i pieprzteż dodać pieczarki, szynkę drobiową, ja nie dałam, bo nie miałam ;) Sposób przygotowania: Jajko roztrzepujemy, dodajemy serek, otręby, proszek do p., przyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy i kroimy paprykę, (oraz inne dodatki jakie mamy pod ręką ;) ) gdy otręby spęcznieją wykładamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia (chyba, że mamy formę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtego przepisu) garść czarnych oliwek (pokrojonych) 1 - 2 ząbki przeciśniętego czosnku kilka plasterków szynki pół niewielkiego bakłażana kawałek żółtego sera sól, pieprz zioła Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 5 białek ubić na sztywno dodając szczyptę soli. 3 białka i 2 jajka wbić do kielicha
Sto kolorów kuchnibułkę tartą, dokładnie mieszamy. Przygotowanym mięsem dokładnie oblepiamy całego kalafiora. Z wierzchu oblepiamy go plastrami szynki. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego a po jego bokach układamy obrane i przyprawione w całości ziemniaczki. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Na około 10 minut przed końcem posypujemy całe danie startym żółtym serem
Krakowskie smaki Anilekko je przerabiamy i wykładamy na blaszkę, za pomocą rąk rozciągamy ciasto na cała wielkość blaszki. Piec w temperaturze 240 stopni przez 20 minut. Do naszej użyliśmy sos pomidorowy który posypałam oregano, następnie ułożyliśmy kiszone ogórki, kukurydzę, ananasa, boczek,cebulę, salami oraz szynkę i na 5 minut przed końcem posypaliśmy startym serem
Krakowskie smaki Aniwszystkie zioła wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż i posmaruj dokładnie sosem. Ułóż na nim plasterki szynki. Jako kolejną warstwę daj pieczarki i ser żółty. Całość zwiń w duży rulon i ostrym nożem pokrój na plastry. Na dużej formie rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim pojedyncze ślimaki. Piecz w 200stopniach 12-15 minut. Do ślimaków bardzo dobry będzie
Lawendowe Niebo