pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:96/132)

Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 283

gotowanie. Przynajmniej w weekend powinno udać się wygospodarować go tyle, aby przygotować to bardzo smaczne danie z ciągle niezbyt u nas popularnej, a przecież mającej bogate tradycje dziczyzny. Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 2014-12-27 11:47:52 Dość klasyczne podejście do mięsa z dzika. Przepis pokazuje jak w prosty sposób przyrządzić je z warzywami korzennymi(...)czarnego świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna jałowca drobno rozbijamy w moździerzu. Następnie przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając

Kulinarna Pokusa
10 potraw, których spróbować będąc w Portugalii 61

sycąca, ale bardzo smaczna potrawa. Francesinha Legendarna kanapka z Porto, uznawana za najbardziej rozpoznawalny portugalski fast food. Francesinha to bardzo charakterystyczny olbrzymi tost z dodatkiem różnych rodzajów mięsa (kiełbasa, karkówka, boczek itp.). Całość jest obłożona plastrami sera i oblana sosem pomidorowo-piwnym, a dodatkowo na górze zazwyczaj kładzie się usmażone jajko. Francesinhę zazwyczaj podaje się z frytkami, a najlepiej smakuje(...)okazję zjeść jakąś wersję portugalskiej potrawy grelhada mista. Jest to bowiem po prostu miks grillowanych mięs, podawany zazwyczaj z frytkami i sałatą lub surówką. Najczęściej znajdziemy tam kiełbaski, kawałek karkówki lub steka, plastry bekonu czy fragmenty kurczaka, choć oczywiście zawsze zamówienie grelhady wiąże się z pewną loterią. Co więcej, w Portugalii funkcjonują także restauracje, w których po zjedzeniu porcji mięsa

ProstePesto.pl
ULUBIONE ŻEBERKA WĘŻA 131

Jemy bardzo mało wieprzowiny, praktycznie wcale. No może oprócz jamon i chorizo. Sama osobiście nie przepadam za karkówkami, szynkami a schabowych po prostu nie znoszę. Uważam, że z wieprzowiny najlepsze są te części, których ze względu na linię, nie powinno się jeść zbyt często: słonina (smalczyk), boczek i żeberka. Ale ponieważ Chłopaki od czasu do czasu chcą zjeść porządnego schaboszczaka(...)glutenowej ;) bułce, smażone na klarowanym maśle, są the best. Wierzę im na słowo, bo nawet ich nie próbuję. Na żeberka natomiast czasem się skuszę. Zawsze podaję je z pieczonymi ziemniakami lub frytami. Tym razem były to ziemniaki pieczone z rozmarynem i pieprzem. Żeberka są też dla mnie wygodne, bo po większych zakupach mięsnych u Pani Eli na bazarku

Cytryna&Co.
Pomidory z mozzarellą i pesto 169

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada mięsno-serowa 261

marchewkę zamienić na kilka pieczarek. Rolada mięsno-serowa: 8 dużych jajek 6 łyżek dobrej jakości majonezu 300 g startego cheddara (lub innego żółtego sera) 500 g mielonej wieprzowiny (karkówka lub łopatka) 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 cebula szalotka (lub pół cebuli) 2 czubate łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 pęczka szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz(...)będą puszyste. Dodajemy pół łyżeczki słodkiej papryki oraz cztery łyżki majonezu. Miksujemy do połączenia i wyłączamy mikser. Dodajemy starty cheddar i mieszamy łyżką. Wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (ja używam tej od piekarnika). Rozsmarowujemy – uzyskamy cienką warstwę (masy może wydawać się bardzo mało, ale urośnie). Pieczemy przez ok. 15 minut w 200ºC (190ºC z termoobiegiem). Szalotkę

Poezja smaku
Grillowanie trwa – szaszłyki po ormiańsku 248

smaku w ogóle nie czuć ono ma tylko skruszyć mięso SZASZŁYKI PO ORMIAŃSKU Składniki: 1 kg mięsa - u mnie karkówka (jak ktoś woli można użyć chudszego jednak uważam, że karkówka jest na grilla najlepsza - chodź Ormianie zapewne woleli by jagnięcinę lub baraninę, jednak przerobiliśmy przepis na Polskie realia) kilka łyżek majonezu 2 cebule 1 średnie kiwi sol, pieprz Do dzieła(...)dokładnie godzinę przed położeniem na grill. Mięso czyścimy z cebuli (można ją na folii aluminiowej również położyć na grillu) nabijamy na patyki do szaszłyków i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy na grillu aż mięso będzie miękkie. Wersja ta jest dopasowana do naszych możliwości jednak jeśli ktoś ma możliwość zorganizowania drewna i stojaka na szaszłyki  to najlepiej jest rozpalić ognisko

sierotka maRysia w kuchni
Marynaty do mięs z grila. 146

Trzeba cieszyć się pogodą i możliwością grillowania z najbliższymi. Podaję więc kolejne marynaty do mięs. MARYNATA DO KARKÓWKI: 3-4 łyżki oleju, przyprawa do wieprzowiny, sól, grubo zmielony pieprz czarny (można przygotować w moździerzu) majeranek, 2 łyżki roztopionego miodu, trochę vegety, łyżka musztardy dijon. Wszystko dokładnie mieszamy, nacieramy mięso odstawiamy na 3-4 godz. MARYNATA DO KURCZAKA: 3-4 łyżki(...)biały pieprz, przyprawa Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorra Wymieszać, natrzeć mięso, odstawić na 3-4 godz. Tak przygotowane mięso posypujemy jeszcze ulubioną przyprawą do grilla tuż przed pieczeniem. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Wieprzowina z fasolą i chili 24

bretońsku a gulaszem. Gdzieś tam w tyle łapie się także na forszmak. Brzmi całkiem spoko, nie? Jak w ogóle powstał pomysł na wieprzowinę? Kupiłam „przypadkowo” za dużo karkówki i miałam ochotę na ugotowanie czegoś nowego. Nie wiem czemu, ale w głowie miałam zakodowaną fasolę. Zaczęłam więc szukać przepisów w internecie i natknęłam się na hiszpańskie danie, do którego(...)przy innej okazji, moi mięsożercy będą mi wdzięczni. No i w sumie na tym się skończyło, na inspiracji innym blogiem. O tym: bordbia . Potrawę się robi bardzo przyjemnie, piecze się ją po prostu w piekarniku. Jedyne o czym trzeba pamiętać to o namoczeniu fasoli. Jeżeli o tym zapomnicie, dodajcie tę z puszki. Smacznego. Składniki: 600 g chudego karczku wieprzowego

Kardamonovy
Opiekacz Dezal o wszechstronnych możliwościach - recenzja 105

Mój opiekacz jest biały, ale można go nabyć w kolorze czarnym, czerwonym, szarym oraz inox.   Dane techniczne: - moc 1600W, 230V - czas nagrzewania do 6 do 8 min - czas pieczenia od 3 do 6 min w zależności od wsadu - płyta odlew aluminiowy pokryty greblonem - powłoka zapobiegająca przywieraniu Podsumowanie:   Już wspomniałam, że jestem niezmiernie zadowolona z zaprezentowanego urządzenia! Wygląda bardzo(...)warzywa na ciepło, a mój mąż przepada za kanapkami z ciągnącym się serem. Wszyscy też lubimy smaczne mięso, więc niewielkim nakładem pracy opiekacz pozwala mi przyrządzić szybki obiad.   Karkówka w marynacie czosnkowo-śliwkowej wychodzi rewelacyjna. Choć ze względu na córkę częściej robię delikatniejsze mięso w marynatach jogurtowych . Moje opiekane polędwiczki z piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-koperkowej znikają ekspresowo

Di gotuje
Omlet z pieczarkami 156

Omlet z pieczarkami to klasyczny omlet połączony z grzybami.. Nada się przede wszystkim w dniach gdzie potrzebne jest nam pożywne śniadanie w krótkim czasie. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki w młodej kapuście z pieczarkami i test patelni tytanowej WOLL 665

się nagrzewa, co dla mnie jest bardzo ważne, smażąc na wolnym ogniu w każdym miejscu jest taka sama temperatura. Doskonale się sprawdza we wszystkich typach kuchenek. Można w niej piec w piekarniku do temperatury 250 stopni. Jednym z atutów mojej patelni jest odpinana rączka. Dzięki, której możemy podsmażyć danie na kuchence i dopiec w piekarniku, bez konieczności używania innego naczynia(...)tłuszczu, to jak w przepisie powyżej, wylewam jedną łyżkę na patelnię i przy pomocy pędzelka natłuszczam dno i boki. Podobnie postąpiłam jak usmażyłam biszkopt. Tak to nie pomyłka, nie piekłam, a smażyłam biszkopt. Na kuchence gazowej, na wolnym ogniu, pod przykryciem. Gotowy w 25 minut. Potrzeba matką wynalazków. Był mi potrzebny niewysoki, ale szeroki biszkopt i wyszedł doskonale. Będą powtórki

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka z sarny pieczona w niskiej temperaturze 450

karkówki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do wysokiego garnka wsypać igły jałowca, zapalić, włożyć ruszt (ja używam podstawkę do grillowania z kuchenki mikrofalowej), ułożyć na nim mięso i szczelnie przykryć pokrywką. Po 20 minutach wyjąć mięso, obwiązać(...)nadać jej ładny kształt), natrzeć solą i rozgniecionym jałowcem. Obłożyć rozmarynem. Do naczynia do zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać

królestwo garów
Miodowe skrzydełka z grilla 130

Miodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 348

mnie 3 duże papryki każdego koloru: żółta, czerwona, zielona 30 g masła klarowanego 60 g cebuli 400 g mięsa mielonego (u mnie 1:1 mięso z łopatki i karkówki wieprzowej) sól i pieprz do smaku papryka słodka i/lub chilli opcjonalnie inne przyprawy 3-4 łyżeczki natki pietruszki opcjonalnie ser żółty Mięso mielone wyrobić z przyprawami w misce. Cebulę drobno posiekać(...)ogonkami. Usunąć gniazda nasienne i napełnić farszem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem klarowanym lub smalcem. Papryki umieścić w naczyniu a następnie podlać odrobiną wody aby była na dnie naczynia. Piec pod przykryciem przez 45-50 minut w 200 st C obserwując żeby papryka nie spiekła się za bardzo. Ewentualnie zmniejszyć nieco temperaturę. Opcjonalnie, jeśli nie unikacie laktozy na 10 minut przed

Ola la LCHF