pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:91/132)

Tradycyjne mięsne krokiety 157

dodatku można je zamrozić i mieć na „czarną godzinę” :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50-60dag ugotowanego mięsa (dowolnego, ja użyłam karkówki) 1- 2 cebule 2 jajka Ok. 1 łyżeczka soli Pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku(...)powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna. Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu

Smakowy Raj
Karczek składany z farszem 155

smażymy do odparowania sosu. Studzimy.    Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i podsmażone pieczarki. Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą.    Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy wykałaczką.    Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki.    Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nasze składańce(...)marchewkę z cebulą i podsmażamy do zeszklenia. Przekładamy na mięso, przykrywamy naczynie.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy. Pięknie upiekło się. Możemy jeść obiadek z dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą 63

boku. Zawiń w mocno zwinięty rulon. Następnie pokrój na plasterki szerokości około 5 cm. Posmaruj rozbełtanym żółtkiem i posyp sezamem bądź makiem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180st. C, paszteciki piecz przez około 15 minut, aż ciasto francuskie ładnie wyrośnie i się zarumieni. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą przez Paulina 2022-02-25 Sernik krówka(...)Śledzie po francusku przez Paulina 2021-12-10 Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem przez Paulina 2021-12-08 Śledzie proboszcza – Świąteczny HIT przez Paulina 2021-12-05 Karkówka z pieczarkami przez Paulina 2021-11-14 Artykuł Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć

To Musisz Wiedzieć
Gulasz jako najbardziej rozgrzewające danie 78

Gulasz warzywny z sercami drobiowymi Zupa gulaszowa z sercami kurzymi i warzywami: marchewką, pietruszką, papryką i cebulą. Gulasz drobiowymi serduszkami i kaszą orkiszową. Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej ulasz wieprzowy z soczystym mięsem karkówki i łopatki. Ulubiony sposób na szybkie przygotowanie jednogarnkowego gulaszu. Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką Gulasz z soczystym i rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym(...)żołądków drobiowych i kasza gryczana Tradycyjne danie obiadowe w postaci drobiowych żołądków w paprykowym sosie gulaszowym, podanymi oczywiście z klasyczną kaszą gryczaną. Ratatouille – gulasz warzywny ratatuj Warzywne Ratatouille pieczone w piekarniku. Śródziemnomorski przepis pochodzący z Nicei, przypomina gulasz z kolorowych warzyw. Artykuł Gulasz jako najbardziej rozgrzewające danie pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Paweł Clad

ProstePesto.pl
Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę 283

rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy) 1/2 szkl. brandy 1/5 szkl. czerwonego octu winnego 1 łyżka stołowa posiekanego czosnku lub granulowanego Dzień wczesniej mrozimy 2 kg chudej karkówki i 1/2 kg słoniny lub podgardla. Rano wyciągamy z lodówki. Mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 cm. Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso(...)przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia dość grube jelita napełniamy ciasno farszem, formując kiełbaski ok. 20 cm. Kiełbasę wieszamy w przewiewnym, chłodnym miejscu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka w musztardzie 109

Świetnie smakuje na ciepło jako dodatek do klusek, albo na zimno z świeżym chlebkiem. Polecam. Składniki: 1,5 kg karkówki 5-6 łyżek musztardy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz Wykonanie: Mięso oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać soli i natrzeć mięso. Oprószyć majerankiem, słodką papryką i pieprzem. Posmarować musztardą(...)Mięso przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, wkładamy mięso i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok 30 minut  by ładnie się przyrumieniło,   (po 15 minutach przewrócić mięso na drugą stronę).   Po upieczeniu wyjąć i odstawić

magiczna kuchnia Kasi
Karkówka z grilla marynowana z tymiankiem 168

plastikowym pojemniku, a w sobotę lub niedzielę przed grillem nie zawracać już sobie tym głowy ;) Świeży tymianek można zastąpić suszonym (około łyżeczki).  Składniki:  - ok. 1 kg karkówki wieprzowej - 10 łyżek oleju - pół łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - 2 - 3 ząbki czosnku - garstka gałązek tymianku Przygotowanie:  1. Olej mieszamy z pieprzem cayenne, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)marynaty, układamy plaster mięsa, a następnie ścinamy nożyczkami odrobinę tymianku. 3. Układamy plastry ściśle jeden na drugim, za każdym razem polewamy dobrze wymieszaną marynatą i ścinamy odrobinę tymianku. 4. Pieczemy na rozgrzanym grillu do uzyskania odpowiedniej miękkości. Najlepsze efekty uzyskamy kupując oczywiście sprawdzoną wieprzowinę z dobrego sklepu mięsnego - paczkowane mięso z supermarketu nie jest zazwyczaj tak soczyste, a często jeśli

Kraina Tysiąca Smaków
Gołąbki 164

pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :) Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :) Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem. Nie mam sztywnych proporcji, gdyż gotuję najczęściej(...)mieli się mięso i co się wrzuca do niego. Uwierzcie mi, że panie mielące to mięso nie kupują go dla siebie.  Składniki: około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę, gdyż jest ona najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta), 1-1,5 szklanki ryżu (suchego), 1 sucha bułka, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka chrzanu, sól, pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Podżerka z karkówki z papryką marynowaną 129

porcje) -600 g chudej karkówki -1 puszka pomidorów -200 g papryki marynowanej -2 cebule -1 ząbek czosnku -słodka i ostra papryka -sól, pieprz -zioła prowansalskie -olej rzepakowy Przygotowanie Karkówkę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i paprykami. Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie obsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na tym samym oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)mięso i pokrojoną w paski lub mniejsze kawałki paprykę. Całość zalać pomidorami z puszki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem jeśli istnieje taka potrzeba. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 10 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 467,7 kcal Tłuszcz: 33,5g Białko: 29,2g Węglowodany: 11g Smacznego

Zielona Kuchnia
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU + FILMIK 93

PRZYGOTOWANIE : Karkówkę myjemy i tniemy na plastry średniej grubości. Doprawiamy do smaku. Następnie obtaczamy w mące. Smażymy mięso z jednej i drugiej strony, na oleju aż się zarumieni i przekładamy sznycle do naczynia żaroodpornego. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnię na której smażyło się mięso. Dodajemy przyprawy, ketchup, przecier i mieszając chwilkę podsmażamy aż warzywa zmiękną. Wszystko przekładamy(...)naczynia z mięsem i równo rozkładamy. Całość pieczemy pod przykryciem około 1-2 godzin. Naczynie wyjmujemy z piekarnika i odkrywamy aby para uciekła. Po lekkim ostudzeniu podajemy. Smacznego. Danie jest pyszne również na zimno

Kulinarne Fantazje Marioli
Chorizo zapiekane z pomidorami 156

ziemniaki, a na dodatek surówka. Obiad gotowy. Mało pracy i smaczne danie. Taka jest moja propozycja na dzisiejszy obiad. Skusicie się? Na blogu znajdziecie również danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo (przepis) , które  jest równie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Składniki 300 g chorizo 1 duży pomidor 200 ml śmietany 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 2 łyżki startego sera(...)miałam małe kiełbaski i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomidora pokroić w ósemki i ułożyć między kiełbaskami. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym doprawić solą  i wlać na zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, a następnie posypać serem i ponownie zapiec do rozpuszczenia się sera. chorizo zapiekane z pomidorami

O kuchni z uczuciem
Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami 158

łyżeczka czosnku staropolskiego Ostra czerwona papryka Sól Pieprz Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim. Połowę pieczarek kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa muszą(...)Warzywami wypełniamy wnętrze mięsa, układamy w naczyniu żaroodpornym. Powstałym podczas smażenia płynem z pieczarek i miodu podlewamy mięso. Wokół układamy resztę pokrojonych pieczarek i marchewki (pokrojone w plastry). Całość pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 200*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby zarumieniło się z zewnątrz

VioletoweKucharzenie
Carnitas - szarpana wieprzowina po meksykańsku 66

wolnowar. Jeżeli nie macie takiego urządzenia w domu, to możecie przygotować je w garnku w piekarniku ustawionym na niską temperaturę.  Carnitas - szarpana wieprzowina po meksykańsku Składniki:  700g karkówki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2-3 gałązki świeżego tymianku 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 1 średnia(...)zrobić carnitas?  W małej miseczce wymieszać przyprawy: oregano, kmin rzymski, ostrą paprykę, tymianek, sól i pieprz.  Mięso umyć, oczyścić, pozbawić błon i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną karkówkę przełożyć do miski, wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, aby wetrzeć dobrze przyprawy w mięso). Mięso przełożyć do wolnowara. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wyciśnięty przez praskę czosnek

Codzienne Gotowanie
PULLED PORK w mleczku kokosowym i czarnym ryżem 143

produktami :) BĄDŹ I TY :)   Dziś zapraszam na pyszne mięso Pulled Pork z mleczkiem kokosowym , czarnym ryżem  i pomidorkami suszonymi.  SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: - 1 Kg Karkówki lub Łopatki  - 4 łyżki suszonej cebuli  - sól i pieprz do smaku - 3 łyżki wegety bez konserwantów  - 2 łyżki papryki mielonej  -   250 ml mleczka kokosowego Radix(...)łyżki siekanej natki pietruszki  PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam a następnie dokładnie doprawiam przyprawami.  Pomidorki kroję drobno. Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję pomidorki i cebulkę . Piekę ok 1.5 godziny w 190-200 stopniach. Mięso musi się rozlatywać.  Za pomocą widelca "rwę " mięso na małe kawałki. Do mięsa dodaję mleczko kokosowe.   Ryż przygotowuję według instrukcji

Gotowanie Patki
Pampuchy, czyli kluski na parze... 188

miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mąki i jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. 5. Teraz pora na "gotowanie". Gotujemy w garnku wodę i umieszczamy kluski nad parującą wodą. Można to robić na specjalnym(...)gazie. Przykrywamy całość np. dużą metalową miską. Po około 15 minutach kluchy gotowe ;) Można je podawać na wiele sposobów - jak pisałam wcześniej dla mnie najlepsze są z karkówką w sosie, bo to taki smak mojego dzieciństwa. Innych pomysłów jest mnóstwo - z sosem pieczarkowym, z ciepłym mlekiem na śniadanie, a może pampuchy w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem? Napiszcie w komentarzach

Kraina Tysiąca Smaków