pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:97/132)

Pyszne faszerowane ziemniaki „Raclette” 77

pysznym posiłku wybrać się na długi spacer z psem… Polecam, proste, tanie i pyszne danie dla całej rodzinki. składniki dla 3 osób: 3 duże ziemniaki 0,4 kg karkówki lub łopatki ( łopatka zdecydowanie smaczniejsza) 6 grubych plastrów sera Raclette lub innego ale ten jest najlepszy do zapiekania i topienia kilka plastrów, cieniutkich, bekonu 2 łyżki prażonej cebulki szczypiorek(...)brązowego cukru 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonego korzenia imbiru ( suszonego) kilka kropli oleju sezamowego 1 łyżka soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki wody dodatkowo: woreczek do pieczenia Wszystkie składniki z listy marynata, wymieszaj ze sobą w miseczce. Mięso natnij nożem, włóż do woreczka do pieczenia oblej marynatą , tak żeby dostała się w nacięcia. Zamknij woreczek i piecz

Ogrodnik w podróży
Karkówka w pysznym pomidorowym sosie 166

Moja propozycja na obiad z karkówki. Bardzo proste i smaczne danie. Można je przygotować na trzy różne sposoby. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą pieprzem i papryką słodką i ostrą. Obsypać mięso mąką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć plastry mięsa na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Obsmażyć cebulkę(...)Dodać suszone grzyby suszone, listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać i zagotować. Wylać całą zawartość patelni do żaroodpornego naczynia. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec godzinę 20 minut. Wykonanie na patelni – po zagotowaniu sosu pomidorowego ( patrz wyżej) dodać podsmażone mięso i gotować na bardzo małm ogniu do miękkości mięsa. Wtedy jednak trzeba czasami dolewać

Kuchnia Pokoleń
Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables 185

marinara ) 150 g startej na tarce mozzarelli (lub innego ulubionego sera) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj sporej wielkości naczynie do zapiekania (tak by plastry karkówki zmieściły się w 1 warstwie). Bakłażany i cukinię posól, włóż do durszlaka i umieść w zlewie na 15 minut. Następnie opłukaj je i osusz papierowymi ręcznikami. Każdy kawałek mięsa natrzyj(...)papryką w proszku. Na mięsie ułóż cebulę, paprykę, pieczarki, cukinię i bakłażana, każdą warstwę oprószając delikatnie solą i pieprzem. Na całość wyłóż sos pomidorowy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut, następnie wyłóż na zapiekankę starty ser i piecz kolejne 10 minut. Podawaj natychmiast. Smacznego! English version Pork neck baked with vegetables (4 servings) Ingredients: 500g pork neck

karmelowy
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 147

naprawdę możecie zrobić go z jednego mięsa zachowując proporcje.   Składniki: – 0,4-0,5 kg łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula – 1 mały seler – 4 marchwie(...)mięsny pieczemy (w zależności od piekarnika) około 1-1,5 godziny. Z foremki wyjmować po wystudzeniu. Pasztet mięsny można podawać na zimno (z sosem żurawinowym, sosem tatarskim , etc.), lub na ciepło.     Podobne przepisy Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Jesienny pieczony udziec

Pociąg Do Kuchni
Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 22

duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie najeść. Składniki na 8 pasztecików: ? 200 g pieczarek ? 2 plastry karkówki ? 1/4 główki małej białej kapusty ? 2 opakowania ciasta francuskiego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 kieliszek brandy ? 2 łyżki natki pietruszki ? 4 łyżki(...)Odcedzić z powstałego sosu. ? Kapustę zetrzeć na tarce, ugotować w posolonej wodzie – ok. 15 minut, odcedzić i po wystudzeniu dokładnie odcisnąć z wody. ? Połączyć pieczarki z kapustą, doprawić. ? Karkówkę drobno pokroić, obsmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem, wlać sos sojowy. Poddusić ok. 10 minut. Wlać brandy i podpalić na patelni. ? Z gotowego mięsa odlać powstały sos. ? Ciasto francuskie

To co kocham
Karczek, rolada z serem i pomidorami 142

Kochani mięsożercy pyszna karkówka w formie rolady poleca się do obiadu i kanapek.  Składniki: - 1 kg karkówki - 4 łyżki pesto z pomidorów, lub  sos domowej roboty - 5 plastrów sera żółtego - sól - pieprz - olej 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tniemy nożem wzdłuż tworząc podłużny płat, który oprószamy solą oraz pieprzem (  kliknij tutaj po instrukcję  ). Jedną część smarujemy(...)minut w 200 C. Mięsa nie przykrywamy z góry, aby miało chrupiącą skórkę. Dobrze jest włączyć termoobieg, a pod koniec dodatkową grzałkę z góry na kilka minut. Pieczemy bez przykrycia. Mięso idealne jako danie obiadowe lub domowa wędlina do kanapek

Apetyczna babeczka
Mięso z szynki pieczone w plastrach we francuskiej marynacie 214

Francuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki(...)sobą. Marynatą zalewamy mięso i warzywa, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godzinę, najlepiej na całą noc. 2. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny, z czego pierwsze 30 min pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut włączamy termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 103

Kapustę zetrzeć na tarce, ugotować w posolonej wodzie – ok. 15 minut, odcedzić i po wystudzeniu dokładnie odcisnąć z wody. • Połączyć pieczarki z kapustą, doprawić. • Karkówkę drobno pokroić, obsmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem, wlać sos sojowy. Poddusić ok. 10 minut. Wlać brandy i podpalić na patelni. • Z gotowego mięsa(...)się skleiło i wyciąć radełkiem ładne kwadraty. • Widelcem ozdobnie docisnąć brzegi pasztecików. • Z resztek ciasta zrobić ozdoby, przykleić na roztrzepane jajko i posmarować całość jajkiem. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20 minut

To co kocham
FORSZMAK LUBELSKI 122

Forszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na

Kuchnia MagdaLeny
MARYNATA JOGURTOWO- MUSZTARDOWA DO MIĘSA Z GRILLA 54

pełni, więc dziś mam dla Was przepis na pyszną marynatę jogurtowo- musztardową do mięsa z grilla . Obok tradycyjnej kiełbasy z grilla zawsze przygotowuje też udka z kurczaka i karkówkę. Za każdym razem staram się urozmaicać smaki, więc tym razem postawiłam na marynatę jogurtową . Mięso wyszło przepyszne, delikatne i kruche. Już wiem, że przy kolejnym grillowaniu znów przygotuję mięso(...)naturalny, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Do marynaty wkładać mięso tak, by marynata pokrywała całą powierzchnię mięsa. Mięso przed pieczeniem marynować przez co najmniej 4-5 godzin

Zrób to smacznie
Krokiety z mięsem 259

maja być nie za suche warto wybrać mięso przerośnięte tłuszczykiem jak np. karkówka czy golonka.  Wersja obiadowa dla 4-5 osób, na 20 krokietów. Farsz: - 1 kg karkówki - 2 duże marchewki - 1 duża pietruszka - sól - pieprz - ziele angielskie - pieprz czarny ziarnisty Dodatkowo potrzebujemy: - 3 jajka - bułka tarta - olej do smażenia Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną(...)farsz przyprawiamy do smaku. Ciasto naleśnikowe: - 2 do 3 szklanek mleka - 3 jajka - pół łyżeczki soli - 5 łyżek oleju - mąka, tyle ile zabierze ciasto 1. W zależności jakie grube pieczecie naleśniki dajcie mniej lub więcej składników. Wszystkie produkty miksujemy na najwyższych obrotach 3-4 minuty aby ciasto dobrze napowietrzyć. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 do 22 sztuk. 2. Naleśniki

Apetyczna babeczka
Klasyczne zrazy wołowe 209

skórki od chleba *** *** Mięso zwijamy dość ciasno w rolady, zakładając boki do środka by farsz nie wyleciał *** *** Następnie roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas pieczenia *** *** Roladki mocno obsmażamy ze wszystkich stron na patelni, używając niewielkiej ilości oleju *** *** Następnie całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki (opcjonalnie) i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około(...)trochę wody, jeżeli zbyt rzadki, to mąki. Roladki odwijamy ze sznurka i przekładamy ponownie do sosu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ ROLADY/ZRAZY Z KARKÓWKI PRZEPIS TUTAJ ZRAZY Z MIĘSA MIELONEGO PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Klasyczne zrazy wołowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Włoski klops w sosie pomidorowym – pieczeń rzymska na obiad lub na kanapkę 195

zlewu). Wyjmujemy klops z blaszki trzymając za papierowe uszy na kuchenną deskę, następnie przekładamy go ostrożnie i już bez papieru do pomidorowego sosu. Wszystko razem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 35 minut w 180⁰C, na środkowej półce . Po upieczeniu klops kroimy na 1,5cm plastry – z tej wielkości foremki to około 12 porcji. Podałam go z ziemniaczanym puree(...)formie można podać go na półmisku wędlin – będzie idealny do kanapek! KLOPS, forma keksówka długości 25cm 500g mielonej wołowiny (mieszanka: udziec, łata, łopatka, antrykot) 500g mielonej wieprzowiny (mieszanka: szynka, karkówka, łopatka) 1 kulka mozzarelli z bawolego mleka 100g czerwonej papryki (waga po obraniu) 130g czerstwego chleba (u mnie chleb żytni z chia na zakwasie) ½ dużej cebuli (120g) 2 ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Łopatka w sosie borowikowo – cebulowym 162

Takie mięsko można podawać na imprezach lub na obiad z dodatkiem ryżu lub makaronu. Możecie zrobić też z karkówki, ale musi być chuda. Łopatkę pokroić w plastry, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Cebulę pokroić w talarki, pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Na dno rozłożyć połowę(...)warzywny. Dokładnie wymieszać. Wylać wszystko na mięso i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak na noc Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 1 godzinę. Podawać z ryżem lub makaronem i surówką. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Karkówka z grilla z pieczonymi ziemniaczkami 147

Sezon na obiadki na balkonie trwa w najlepsze... Dziś grillujemy :D niestety nadal na grillu elektrycznym... SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki marynata: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka kilka ziemniaków sól, rozmaryn 4 pomidorki 1 cebula kilka oliwek 1/4 fety oliwa z oliwek z czosnkiem, sól Pokroić ziemniaczki w krążki, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić rozmarynem(...)osuszyć.Następnie  natrzeć mieszanką przyprawi  skropić oliwą.Odstawić na min  1 godzinę do lodówki.Nagrzać grill na 4. Plastry mięsa położyć na ruszt i piec ok 6–8 min, odwrócić i grillować z drugiej strony 6 min. Podaj od razu z ziemniaczkami i surówką. Smacznego

MarciochaKucharzy