pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:104/132)

Roladki wieprzowe 84

wołowiny.  Tym razem jednak chciałam spróbować czegoś nowego i zdecydowałam się na karkówkę. Muszę przyznać, że danie to jest równie pyszne jak poprzednie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg karkówki 20dag boczku wędzonego 3 ogórki konserwowe 2 kromki chleba 2 cebule olej musztarda sól, pieprz 1/2 szklanki śmietanki 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso pokroić na cienkie plastry(...)zalać roladki.  5. Tak przygotowane roladki zapiekać w piekarniku około godziny w temperaturze 180 st.C. Początkowo pod przykryciem, później pokrywkę uchylić, by roladki się zrumieniły. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać mięso wodą lub bulionem i obracać, żeby się nie przypaliło. Pod koniec pieczenia roladki zalać śmietaną, jeszcze chwile zapiekać, aż powstanie złocisty sos. 6. Roladki podaję

Danka Pichci
Gołąbki oszukane – idealne dla początkujących 118

Czas Przygotowania : 20 min Czas Gotowania : 1 h Gotowe w : 1 h 30 min Liczba porcji : 5-6 Prawie wszyscy lubią gołąbki ale ich wykonanie i

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Roladki z fetą otulone ciastem francuskim 130

karkówki 1 sucha bułka kajzerka namoczona w mleku sól,pieprz oregano ok 200 g sera feta w kawałku 1 opakowanie ciasta fracuskiego białko do posmarowania czarny sezam Karkówkę zmielić. Do mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę i całość dobrze wyrobić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Ser feta pokroić w paski o grubości ok 1 cm i długości(...)Roladki ułożyć na kratce, kratkę wcześniej posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 30 minut aż ciasto sie przyrumieni. Pod kratkę podstawić blaszkę ponieważ mięso podczas pieczenia puści soki. Gotowe roladki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie pieczone warzywa i sos czosnkowy

Monia miesza i gotuje
szaszłyki mięsno warzywne 142

składniki: ok. 500 g schabu lub karkówki 10 pieczarek,małych 10 pomidorków koktajlowych 1 mała cukinia 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1/2 papryki czerwonej 2 cebule czerwone wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do dużej szklanej miski. Pieczarki oczyszczamy. Wszystkie warzywa myjemy. Z papryki usuwamy pestki i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cukinię kroimy(...)wykonanie: Oliwę dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. wykonanie szaszłyków: Na szpatułki nadziewamy na przemian,grzyby, warzywa i kawałki mięsa. Pieczemy na grillu, przewracając, aż się zrumienią

Domowy Smak Jedzenia
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 199

szczęśliwi, że kupili to, po co przyjechali…. Pasztet w słoikach! Dziwne? Nie, prawdziwe. Mogę tylko zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta(...)smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę pasztetową. Keksówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze  180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 50 minut. Na ostatnie 10 minut ściągamy folię. Pasztet można też upiec w słoikach, które po napełnieniu do około

Trzeci talerz
KETO BURRITO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) 321

pieprz czarny mielony czosnek granulowany zioła prowansalskie inne ulubione przyprawy Składniki na farsz do 1 średniej wielkości keto burrito: 150 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego (łopatka, karkówka, podgardle, wołowina) 30 g pomidorów świeżych lub w puszcze bez skórki 30 g cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 10 g (ok 1/2 sztuki) papryczki chili 50 g papryki czerwonej(...)kokosową przesiać i wymieszać z mąką konjac, łupinami oraz przyprawami. Dodać wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny. Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się. Podpiekać na suchej, rozgrzanej patelni. Delikatnie obrócić na drugą stronę i również

Ola la LCHF
Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 204

przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony na stronie o Krymie -  Eastway składniki Porcja na 16 gołąbków  500 g tłustej baraniny z karkówki lub mostka  125 ml octu 3%, 200 g ryżu, 40 g masła, 1 średnia cebula, 1 główka kapusty włoskiej lub cukrowej, 500 ml rosołu, 250 ml śmietany, 1 łyżka(...)odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem. gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp

Stare Gary
SCHAB DUSZONY W MLEKU 430

kruchutkie, a czosnek w środku dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka, łopatka, szynka itp:) Przepis jest na 6 porcji. Składniki: -ok. 1kg schabu środkowego -4 ząbki czosnku -1 łyżka posiekanej, świeżej szałwii(lub 1 łyżeczka suszonej) -1/2 łyżeczki ziarenek kopru(...)wstawić do lodówki na około 12 godzin, aby się zamarynowało. Uwaga ! Autorka pisze, że mięso można dusić albo w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub z rondlu na kuchni. Ja piekłam w brytfance w piekarniku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obrumienić schab ze wszystkich stron. Przełożyć do dopasowanego kształtem naczynia żaroodpornego(u mnie brytfanna). Na tę samą patelnią wlać

Smaczne Zdrowe
Domowa biała kiełbasa 59

mojej rodzinie biała kiełbasa należy do ulubionych wielkanocnych dań. Zazwyczaj podaję kiełbasę białą parzoną, pieczoną z cebulą w piwie lub jako dodatek do żurku. Choć w sklepach jej nie brakuje to niestety trudno dziś kupić smaczną białą kiełbasę. Mam wrażenie, że przed świętami producenci stawiają na ilość a nie na jakość. Po kilku nieudanych zakupach postanowiłam sama zrobić kiełbasę(...)odpowiadał naszym smakom. Pamiętajmy aby idealnie dobrać ilości czosnku, majeranku, soli i pieprzu, gdyż za dużo przypraw przytłoczy smak mięsa. Składniki na ok 3 kg kiełbasy 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 0,5 kg boczku surowego -tłustego, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku 6 sporych ząbków czosnku 3 płaskie łyżki soli

Kasia i jej kobiecy świat
Domowa biała kiełbasa 95

mojej rodzinie biała kiełbasa należy do ulubionych wielkanocnych dań. Zazwyczaj podaję kiełbasę białą parzoną, pieczoną z cebulą w piwie lub jako dodatek do żurku. Choć w sklepach jej nie brakuje to niestety trudno dziś kupić smaczną białą kiełbasę. Mam wrażenie, że przed świętami producenci stawiają na ilość a nie na jakość. Po kilku nieudanych zakupach postanowiłam sama zrobić kiełbasę(...)odpowiadał naszym smakom. Pamiętajmy aby idealnie dobrać ilości czosnku, majeranku, soli i pieprzu, gdyż za dużo przypraw przytłoczy smak mięsa. Składniki na ok 3 kg kiełbasy 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 0,5 kg boczku surowego -tłustego, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku 6 sporych ząbków czosnku 3 płaskie łyżki soli

Kasia i jej kobiecy świat
Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl 184

mięso, oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku rozgniatamy, siekamy i dodajemy do karkówki, chwilę razem smażymy, następnie całość oprószamy jedną łyżką mąki, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę. Obsmażone mięso przekładamy do większego garnka, zalewamy ½ L wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie(...)się nie przypalił. Gotowy gulasz podajemy z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Smacznego Gulasz z szynki z pieczarkami Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Roladki schabowe z boczkiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Wieprzowina po kantońsku 148

przepis na soczyste, miękkie, smaczne mięso. Podałam je z pęczakiem. Pasuje również do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek. Bardzo łatwe do przygotowania, ale wymaga trochę czasu. Zamiast łopatki może być karkówka wieprzowa. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad. Proszę podzielcie się swoją(...)sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę. Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Dodać wino. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem

O kuchni z uczuciem
Żeberka z grilla 129

Każdy pewnie ma jakieś swoje małe skrzywienia, jakieś tam nawyki, których nie da się pozbyć. Jakieś tam przyzwyczajenia, które ja roboczo nazywam zboczeniami. Jak każdy, to

Marder&Marder Manufacture
Pasztet z grzybami i czarnuszką 171

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasztet z grzybami i czarnuszką Składniki: Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk Grzyby suszone – 10 sztuk Cebula – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Pietruszka – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Jajko – 2 sztuki Bułka tarta – 3 łyżki + do posypania Sól, pieprz, gałka(...)Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i kminkiem. Dodać czarnuszkę i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek i bułką tartą. Całość przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch pasztetu posypać bułką tartą i przykryć papierem do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej 528

dokładnie pokryła kurczaka. Na wierzch potrawy wyłożyć pieczarki i całość delikatnie posolić i popieprzyć. Należy uważać z solą, gdyż zupy są słone. Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych(...)żółtym serem. Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%. Filety z kurczaka można zastąpić innym mięsem np. karkówką. Folia aluminiowa ma 2 strony - błyszczącą i matową. Strona błyszcząca izoluje ciepło tj. odbija je, a matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku

Gospodyni Miejska
Aromatyczne mięcho 144

mówię , dziś zapraszam na bardzo smaczną karkówkę z dodatkiem przypraw i miodu , mi osobiście takie smaki bardzo odpowiadają , mam nadzieje że i Państwu zasmakuje . Składniki  1,5 kg karkówki bez kości  2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  2 łyżeczki pieprzu czarnego  szczypta papryczki chilli  3 łyżki miodu  2 łyżki warzywka(...)zakrywamy pokrywką .( Jeżeli nie mamy naczynia możemy w formie i zawinąć w folię aluminiową )  Jak już mamy mięso przygotowane mięso wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni , pieczemy na niskiej temperaturze około 3 , 4 godzin . Po tym czasie wykładamy mięso , możemy podawać gorące na chlebek , ale i możemy odczekać do wystudzenia

Mój Smak
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem 106

przesmażonych na maśle nóżek i cebulki, z dodatkiem sera to świetne danie obiadowe lub też przekąska na różne imprezy. Polecam serdecznie :) Składniki: 800 g mielonego mięsa (miałam łopatkę, trochę karkówki i ścinki mięs po klasyfikacji mięsa do wędlin) 16 dużych pieczarek 2 duże cebule sól i pieprz 200 g sera żółtego + 100 g do posypania 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)startego sera, natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym mięsem nadziewać kapelusze pieczarek, ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 0 C. Piec 30-35 min w zależności od wielkości pieczarek i ilości farszu. Pod koniec pieczenia (około 5-7 min) pieczarki posypać resztą

Kocham..lubię..gotuję..
Sernik krówka z orzeszkami 82

masy krówkowej oraz orzeszków ziemnych niesolonych. Sernik krówkowy to bardzo zwarty i ciężki sernik. W pierwotnym przepisie, który jest hitem na blogu Kulinarne Przeboje sernik jest bardzo wysoki i pieczony jest w okrągłej blaszce. Ja zrobiłam go w wersji na prostokątnej blaszce o wymiarach 25×36, więc wyszedł dużo niższy. Sernik smakuje najlepiej bardzo dobrze schłodzony na drugi(...)push({}); Jak zrobić sernik krówkowy? Ciasteczka owsiane pokrusz dokładnie na piasek w blenderze bądź ręcznie. Następnie połącz z miękkim masłem wymieszaj na jednolitą masę. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłóż na dno blaszki, dokładnie wyrównaj i lekko ubij, by była zwarta. Tak przygotowaną blaszkę włóż do lodówki na około godzinę. Masa sernikowa Wszystkie składniki do wykonania masy

To Musisz Wiedzieć
Szaszłyki z papryką i miodem. 129

Składniki : 50 dkg karkówki 2 średnie cebule 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki keczupu 1 łyżka sosu worcester olej  sól 2-3 ząbki czosnku pieprz czarny mielony 4 gałązki kolendry papryka czerwona słodka papryka czerwona ostra Sposób wykonania :   K arkówkę opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką(...)pokrój w dość szerokie  plastry. Mięso odsącz z marynaty ( nie wylewaj jej ) nadziej na szpadki na przemian z papryką i cebulą. Ułóż na grillu, posmaruj z góry marynatą , piec około 10 minut. Następnie odwróć szaszłyki, posmaruj marynatą i piec ponownie około 10 minut. Gdy mięso jest już upieczone, a papryka i cebula są już miękkie nie pozostaje nic innego

Przepisy i porady kulinarne
Pieczyste na kanapki 174

 Mięso mielone z dodatkiem cebulki i pieczarek. Składniki: 500g mięsa wieprzowego i/lub wołowego dwie-trzy cebule dwa ząbki czosnku szczypiorek  kilka pieczarek 2 jaja

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania