pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:108/132)

Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 637

Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań na całym chyba świecie jak świat długi i szeroki wszędzie robią smażone, pieczone, duszone kulki z mielonego mięsa, dodając typowe dla siebie przyprawy. Lubię chyba wszystkie rodzaje kotletów, klopsików, koft czy frykadelek.   A najbardziej polskie. Moje "must have" to kotlet obiadowy z mizerią i gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz kotlet(...)kupowanie zmielonego, zapakowanego mięsa. A już uchowaj Boże mrożonego! Najlepiej zmielić mięso w domu, ewentualnie poprosić o zmielenie panią w sklepie. Do kotletów nadaje się łopatka, biodrówka, niezbyt tłusta karkówka, ligawa, schab. Należy też dokupić nieco surowego boczku, żeby nasze kotlety nie były całkiem suche.  Ja kupuję zawsze ok. 1-1,2 kg mięsa (400 g wołowiny -łopatki

Kuchnia Prezydentowej
Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami 272

Składniki: 1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz. Wykonanie: Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Rozkroić, tak by powstał duży płat(...)środku - ułożyć śliwki - zwinąć w roladę. Obwiązać lnianym sznurkiem. Musztardę, olej rzepakowy, tymianek i paprykę - wymieszać. Marynatę posolić. Gotową marynatą smarować roladę. Rolad ułożyć w brytfance, przykryć folią do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50-60 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Szynka pieczona w keczupie i coli. Sycący i pyszny obiad dla dużej rodzinki 117

układam na płaskiej przykrywce naczynia żaroodpornego. Tym razem szynka była tak piękna, że niewiele odeszło i mięsa wyszło tyle, że zamiast przykrywy musiałam użyć blachy do pizzy 💪 Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół-termoobieg) około 1 godz 20 minut. Po tym czasie rozcinamy worek i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno jeszcze ze 30-40 minut(...)wygodna opcja kiedy na obiad pojawią się goście. Wiadomo, że taką porcją naje się całkiem niezły skład. Jest to nasze kultowe danie obiadowe. Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno karkówkę i szynkę jak i łopatkę. Ja przeważnie wybieram łopatkę gdyż jest bardziej soczysta niż szynka, a dużo mniej tłusta niż karkówka. Ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu ta propozycja

Kuchnia po mojemu
Karkówka po cygańsku 2462

robi w tym daniu świetną robotę, dodaje karkówce mega aromatu. Spróbujcie, naprawdę warto ;) Składniki na ok. 4-6 porcji: (Inspiracja: " Kulinarna zakładka ")   Mięso i warzywa: ok. 1 kg karkówki sól i pieprz mąka do obtoczenia mięsa 2 białe cebule 2 czerwone cebule 500 g pieczarek 2 czerwone papryki   Sos: 1 szklanka wody 200 g koncentratu pomidorowego(...)Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w miseczce i zalać nim mięso oraz warzywa.  Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 1,5 godziny. Podawać na ciepło z ziemniakami/ryżem/kasz

Simply Food
Karkówka w herbacie 247

przyprawy ( sól , pieprz , papryka ostra , papryka słodka , gałka muszkatałowa ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Przygotowujemy gorący warzywny bulion. Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut. W tym czasie karkówkę oczyszczamy , nacinamy w kilku miejscach. W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku. W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę gałki muszkatałowej(...)minut. Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło. Smacznego! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego

Ostra na Słodko
Hamburger bardzo domowy 128

hamburgerów. Całe szczęście, że dzień wcześniej wieczorem wyjęłam z zamrażarki kawałek mięsa. No to do dzieła.  Na hamburger: około 70-80 dkg. mięsa (w tym wypadku użyłam karkówki), sól, pieprz, słodka czerwona papryka po pół łyżeczki ziół: majeranku, rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich, łyżka musztardy (najlepsza sarepska), 100 ml. zimnej wody . Mięso zmielić. (Nie uznaję gotowego kupionego mielonego.) Dodać przyprawy(...)już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły. Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków. Kiedy bułki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 42

Wybierzcie najlepszą dla siebie i zróbcie koniecznie. Składniki: 800 g karkówki 3 cebule 6 dużych papryk 350 g pieczarek 1 l przecieru pomidorowego 5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki papryki czerwonej, chili lub ostra papryka ilość wg uznania odrobina papryki wędzonej sól i pieprz   Przygotowanie: Karkówkę kroimy w kostkę o boku mniej więcej(...)czasie kiedy mięso się podsmaża kroimy cebulę w grubsza kostkę a pieczarki w ćwiartki. Paprykę kroimy na pół, wyciągamy pestki i układamy na blaszce piekarnika (najlepiej na papierze do pieczenia) skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika na grilla lub termoobieg na 200 C i pieczemy aż skórka będzie mocno przypieczona, prawie czarna. Taką paprykę wyciągamy z piekarnika, jeszcze gorącą wkładamy

Kulinarna Patilogia
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 145

przecieru pomidorowego 5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki papryki czerwonej, chili lub ostra papryka ilość wg uznania odrobina papryki wędzonej sól i pieprz   Przygotowanie: Karkówkę kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1,5 – 2 cm. Przyprawiamy papryką, solą, pieprzem i odrobiną oleju. Jeżeli macie na to czas, najlepiej zostawić mięso w przyprawach na kilka(...)grubsza kostkę a pieczarki w ćwiartki. Paprykę kroimy na pół, wyciągamy pestki i układamy na blaszce piekarnika (najlepiej na papierze do pieczenia) skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika na grilla lub termoobieg na 200 C i pieczemy aż skórka będzie mocno przypieczona, prawie czarna. Taką paprykę wyciągamy z piekarnika, jeszcze gorącą wkładamy do woreczka, zawiązujemy szczelnie i zostawiamy

Kulinarna Patilogia
Rolada z karkówki z grzybami i kapustą 98

Rolada z karkówki z grzybami i kapustą                                                                                                     http://ambition.pl Składniki(...)obsypać papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem, dobrze rozetrzeć. Przełożyć roladę do siatki na szynkę. Ułożyć roladę na blasze z piekarnika. Piec w piekarniku przez ok. 1 i 1/2 godz. w temp. ok. 180 st. C. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Letnie obiady – szybkie, pyszne i niedrogie! 158

napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie wybranej potrawy. Zapraszam!       KARKÓWKA DUSZONA W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ Łatwe w przygotowaniu, szybkie i absolutnie przepyszne danie. Karkówki duszona z młodą kapustką i warzywami to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach. Polecam! CUKINIA FASZEROWANA PRZEPIS TUTAJ Cukinia faszerowana to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad(...)smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli pyszny, lekki i niskokaloryczny obiad jednogarnkowy z kaszy gryczanej i warzyw. Danie można podać np. z gęstym jogurtem naturalnym jako potrawę jarską lub z dodatkiem pieczonego albo gotowanego mięsa lub ryby. PULPETY Z MAKARONEM W SOSIE POMIDOROWYM PRZEPIS TUTAJ Proste, szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam do 30 minut. KURCZAK

Blog z Apetytem
Pasztet tradycyjny 203

sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 3,5 h Składniki: – 500 g karkówki lub łopatki – 30 dag boczku – 30 dag podgardla – 30 dag wątróbki drobiowej – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1 duża cebula – 2 liście laurowe(...)pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością gałki muszkatołowej. Foremki (najlepiej keksówki) wysmaruj smalcem lub masłem a następnie wysyp bułką tartą. Włóż masę mięsną i piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez około 50 minut. SMACZNEGO!   Artykuł Pasztet tradycyjny pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z MIĘSEM + FILMIK 40

FARSZ :  1 kg karkówki ugotowanej z jarzyną 1 duża, pokrojona i podpieczona cebula 4 kromki chleba 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku  magi do smaku       PRZYGOTOWANIE : Mięso ugorowa ć  z świeżą jarzyną, liściem, zielem w wodzie do miękkości. Cebulę drobno pokroić, podpiec na oleju.  Mięso wyjąć, ostudzić, zmieli(...)długości, zlepiając końce pasztecika aby farsz nie dostał się do oleju. Gotowe paszteciki pozostawi ć  na około 10 minut aby lekko wyrosły. Olej rozgrzać w garnku, (ja piekłam w frytkownicy) wkłada ć  partiami paszteciki, piec na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzi ć  czy się już upiekły, wyciągną

Kulinarne Fantazje Marioli
Światowy dzień tapas II - poznaj smaki Hiszpanii 156

jest konkurs na najciekawszą recenzję, w którym do wygrania jest kolacja w zwycięskiej restauracji. Na wysokim miejscu w moim rankingu znalazł się Słony , którego maczanka iberyjska - pampuch, z karkówką z chorizo, sosem musztardowym aioli aż prosi się o dokładkę. Ale nie dlatego, że mało, tylko dlatego że uwodzi podniebienie. Ma się ochotę na więcej i więcej... świetny pomysł, świetnie przyrządzony(...)się do Mojo Picon. Natomiast pozytywnym zaskoczeniem była wizyta w Tapas Bar Złoto Hiszpanii na Francuskiej. W zeszłym roku porażka, a w tym.... bycze policzki z chorizo i kaparami, pieczoną papryką, kwaśną śmietaną i bobem. Zrównoważone smakowo danie, kapitalne. Pozytywnym zaskoczeniem również była wizyta w Sueno Tapas Bar & Restaurant . W zeszłym roku smacznie, ale bez fajerwerków

królestwo garów
Cudowny domowy pasztet 174

Pasztet wyśmienity. Robię go od wielu lat i 2 przygotowane keksówki znikają w mgnieniu oka. Wiem, co jem, wiem czym karmię swoją rodzinę. Pasztet można zrobić z szybki, schabu, karkówki, mięsa drobiowego. Tak na prawdę sami decydujemy jakie mięso się w nim znajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs(...)mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni za bardzo.     Artykuł Cudowny domowy pasztet pochodzi

MojaQchnia.pl
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 196

mięs, zwłaszcza do drobiu i schabu. Dzięki takiemu dodatkowi mięso smakuje naprawdę wyjątkowo. Dziś pomysł na przyrządzenie kurczaka, ale sos z tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.) 250- 300 ml pomidorowej passaty 3 łyżki ketchupu(...)który fajnie wyostrzył smak. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać 100 ml wody. 5. Gotowym sosem zalać kurczaki i cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. 6. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić. Do garnka wrzucić łyżkę masła oraz posiekany koperek. Przykryć pokrywką i wstrząsnąć kilka razy

DefinicjaSmaku
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 346

wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia. W miedzy czasie przygotowujemy mięso z indyka. Wstawiamy go do parownika(...)obficie doprawiamy świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy z wywarem. Na samym końcu delikatnie dodajemy pianę, smakujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do przygotowanych foremek. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek powinien być suchy. Pasztet przed jedzeniem należy ostudzić na kratce i schłodzić

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania