pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:111/132)

Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą 958

kaszą lub pieczywem. A do tego ulubiona surówka np. z marchewki. Schab z tego przepisu wychodzi miękki i soczysty. Myślę, że można również wykorzystać inne mięso np. szynkę czy karkówkę i też będzie równie smacznie. Danie jest proste do zrobienia, nawet jeśli ktoś nie ma żadnych umiejętności kulinarnych, powinno udać się bez problemu. Gorąco polecam! Składniki na schab zapiekany(...)oło 6 0 minut w temp. 180 C. Następnie jeszcze jakieś 15 minut bez przykrycia. Dla pewności najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso jest już wystarczająco miękkie. Jeśli nie, pieczemy je pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut. [caption id="attachment_7501" align="aligncenter" width="685"] Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą[/caption]   Zobacz inne dania ze schabem w sosie : Schab Zapiekany

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z dzika 147

zaszaleć i pasztet jest w stu procentach dziczy. I rewelacyjny. Pasztet z dzika Proporcje na 4 foremki po 500 g Czas przygotowania:  4 godziny Składniki: 1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika 500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej 500 g podgardla 1 garść suszonych grzybów 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego(...)składniki będą już zmielone wkładamy je do dużej miski, dodajemy jajka i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki słoniny.  Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet wielkanocny 37

wyłączający sprzęt oraz drugi regulujący szybkość działania i kierunek obrotu. Ze swojej strony polecam ten sprzęt! PRZEPIS NA PASZTET WIELKANOCNY Czas przygotowania: 3h 30 minut Składniki: – 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej – 300 g surowego boczku – 300 g podgardla – 300 g wątróbki drobiowej – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1 duża cebula – 2 liście laurowe – kilka ziaren czarnego pieprzu – 2 czerstwe kajzerki(...)około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością tartej gałki muszkatołowej. Keksówkę nasmaruj smalcem lub masłem oraz wysyp bułką tartą. Włóż masę mięsną i wyrównaj górną część.  Piecz pasztet w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudź pasztet. Możesz zostawić go w keksówce lub wyjąć i przełożyć do innego pojemnika

nietylkopasta.pl
Pasztet domowy 150

czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) około 180 ml wywaru z gotowania  mięsa olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy.  Karkówkę, łopatkę i boczek wkładamy do garnka.  Cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do mięsa.  Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól.  Całość zalewamy jak najmniejszą(...)wysokości i dokładnie uklepujemy ręką. Na koniec, na górę pasztetu wlewamy łyżeczkę wywaru z mięsa i wyrównujemy jego wierzch. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w 175 stopniach. Grzałki góra + dół, bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy, gdy zaczyna odstawać od ścianek foremek. Pozostały wywar

Smak mojego domu
Pomysł na kurczaka w pomarańczach 157

Kurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla 104

Majówka za nami, sezon grillowy został więc oficjalnie otwarty :) Udało Wam się  już coś wrzucić na ruszt? Dziś chciałam zachęcić Was do lekkiego grillowania. Zamiast klasycznej karkówki, kaszanki i kiełbasy, mam dla Was przepisy na pyszny grillowany drób, ryby i warzywa. Dobrze przyrządzone są równie smaczne, a przy tym kolorowe i bardziej fit.  Co zrobić, aby dania(...)poręcznej buteleczce z dozownikiem, który daje mi dobrą kontrolę nad dodawaną ilością oliwy i tym samym nad kaloriami. Lubię spryskać nią dno patelni przed smażeniem czy też potrawę przed pieczeniem lub grillowaniem. Taki dozownik jest bardzo wygodny i pozwala uniknąć sytuacji, gdy niechcący oliwy wyleje nam się za dużo. Wiem, że na rynku dostępne są spreje do beztłuszczowego smażenia oparte

Chilli Czosnek i Oliwa
Bataty pieczone po meksykańsku 167

Przepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku!  Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki(...)pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bataty obtaczamy w oliwie, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na kawałku papieru do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Obok stawiamy naczynie żaroodporne. Całość pieczemy 60-70 minut, aż bataty zmiękną. Warto w połowie pieczenia zamieszać naszą fasolową mieszankę. 4. Na talerzach układamy

My Culinary Art
Jagnięcina szarpana 54

Piotra Lenarta koordynatora szlaku „ Niech Cie Zakole ” i promotora rodzimej jagnięciny.  Jagnięcina, trufla wśród mięs, nie stanowi żadnej tajemnicy dla Piotra Lenarta, potrafi z niej wyczarować pyszne gulasze, pieczenie, kiełbasy i inne pyszności, a nie tylko kotleciki z kostką. Podczas wizyty na Szlaku miałam przyjemność spróbować wiele dań przygotowanych przez Piotra Lenarta, między innymi konfiturę z jagnięciny podaną(...)owoce, doprawić do smaku miodem gryczanym, solą i sokiem z cytryny. Zagotować. Przełożyć do miseczki, słoika... i odstawić do lodówki. Podałam na grzankach. 700 – 800 g jagnięciny (np. łopatka, karkówka, udziec), 6 goździków, 16 ziaren pieprzu, 1,5 łyżeczki soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki smalcu do smażenia, 50 g suszonych śliwek, 50 g suszonych gruszek, 50 g suszonych

królestwo garów
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym – przepis tradycyjny 32

który jest odpowiednio delikatny i miękki. Jednocześnie ani ryż, ani mięso nie dominuje, co gwarantuje właściwą równowagę smaków. Najlepsze mięso na gołąbki, to naszym zdaniem świeżo zmielona łopatka lub karkówka wieprzowa, z kolei jeśli chodzi o najlepszy ryż, to sprawdzą się zarówno odmiany krótko jak i długoziarniste. Warto jednak wybrać klasyczny biały ryż w 1 kg opakowaniach(...)składniki. Do farszu na gołąbki nie dodajemy jajka, ponieważ zadziała ono jako swoisty utwardzacz i nadzienie będzie zbite i twarde. Ugotowanie ryżu do stopnia al dente sprawi, że podczas pieczenia lekko zbierze on wilgoć, dzięki czemu gołąbki będą zwarte, a jednocześnie delikatne. Tak wykonany farsz do gołąbków odstaw na bok i zajmij się przygotowaniem liści kapusty. W tym celu odetnij

Kuchnia Na Wypasie
Lasagne bez glutenu i bez mleka 233

Lasagne bez glutenu i bez mleka Sos pomidorowy: SKŁADNIKI: 400-500 g mielonej karkówki 1-2 cebule 1 czerwona papryka (ważne - czerwona daje najlepszy smak) 4-5 ząbków czosnku 1 przecier pomidorowy (500 ml) oliwa/olej sól i pieprz WYKONANIE: Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy/oleju. Mięso obsmażać aż zmieni kolor(...)warstwę beszamelu (2-3 mm), następnie warstwę 1-1,5 cm sosu pomidorowego, kolejne płaty i znów beszamel, na ostatnią warstwę płatów kładziemy cienką warstwę majonezu (2-3 mm). Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 190-200 stopni

Tradycyjna kuchnia inaczej
Gotowanie w parowarze przepisy 29

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X Gotowanie w parowarze przepisy Gotowanie w parowarze przepisy - Zdrowe i smaczne dania. Odkryj różnorodność przepisów na pyszne posiłki przygotowane w parowarze. CZYTAJ WIĘCEJ Parowar - co to za urządzenie i dlaczego warto z niego korzystać Parowar to innowacyjne urządzenie kuchenne, które umożliwia gotowanie potraw na parze. Metoda ta jest nie tylko bardzo zdrowa, ale także(...)parowarze - mięso, warzywa, ryby i więcej Parowar to wszechstronne urządzenie, które pozwala gotować różne składniki. Mięso gotowane na parze zachowuje swoją soczystość i delikatność. Możemy przyrządzać drobiowe pierś, karkówkę, indyka czy wołowinę. Parowar jest również doskonały do przygotowywania zdrowych i lekkich dań z warzywami. Warzywa zachowują swoje witaminy i minerały, dzięki czemu są pełnowartościowym elementem posiłków. Możemy gotować brokuły, marchewki

Podstawy Gotowania
Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki 6738

być jedynie czas jaki mięso musi odstać w wodzie z przyprawami, gdyż schabu nie można jeść od razu po gotowaniu. Zamiast schabu w ten sam sposób możecie zrobić szynkę, karkówkę, czy pierś z indyka. Ja zazwyczaj wykorzystuję tzw. schab karkowy, który ma warstwy tłuszczu, nadające mu jeszcze więcej soczystości. Składniki na schab gotowany w majonezie: około 1,2 kg schabu(...)obiad lub do kanapek Schab gotowany w mleku – smaczne mięso do obiadu lub na kanapki Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny Domowa wędlina czosnkowa na kanapki Schab pieczony w rękawie Artykuł Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Świąteczny pasztet z żurawiną 63

Pyszny, wilgotny i delikatnie słodkawy od żurawiny pasztet wieprzowo-drobiowy. Rewelacyjna przekąska świąteczna. Polecam!     Składniki: 3 kg mieszanego mięsa, drobiowego i wieprzowego (użyłam ćwiartek drobiowych, szynki, łopatki, karkówki i boczku) włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 1 cebula 3 jajka pół szklanki suszonej żurawiny 40dkg wątróbki drobiowej(...)możemy dodać więcej wywaru *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą mięsną *** *** Dodajemy suszoną żurawinę, mieszamy *** *** Pasztet przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem foremek *** *** Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200’C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180’C i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. W połowie

Blog z Apetytem
Pasztet idealny 177

pasztet nie jest suchy tylko mięciutki i wilgotny. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona(...)mieszamy z wątróbką. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie mieszamy. 4. Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w nich plastry słoniny, aby pokryć całe dno. Wykładamy zmielone mięso do 3/4 wysokości i ponownie wykładamy plastry słoniny. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Odstawiamy do całkowitego

My Culinary Art