wolnowar. Jeżeli nie macie takiego urządzenia w domu, to możecie przygotować je w garnku w piekarniku ustawionym na niską temperaturę. Carnitas - szarpana wieprzowina po meksykańsku Składniki: 700g karkówki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2-3 gałązki świeżego tymianku 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 1 średnia(...)zrobić carnitas? W małej miseczce wymieszać przyprawy: oregano, kmin rzymski, ostrą paprykę, tymianek, sól i pieprz. Mięso umyć, oczyścić, pozbawić błon i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną karkówkę przełożyć do miski, wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, aby wetrzeć dobrze przyprawy w mięso). Mięso przełożyć do wolnowara. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wyciśnięty przez praskę czosnek
Codzienne Gotowanieproduktami :) BĄDŹ I TY :) Dziś zapraszam na pyszne mięso Pulled Pork z mleczkiem kokosowym , czarnym ryżem i pomidorkami suszonymi. SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: - 1 Kg Karkówki lub Łopatki - 4 łyżki suszonej cebuli - sól i pieprz do smaku - 3 łyżki wegety bez konserwantów - 2 łyżki papryki mielonej - 250 ml mleczka kokosowego Radix(...)łyżki siekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam a następnie dokładnie doprawiam przyprawami. Pomidorki kroję drobno. Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję pomidorki i cebulkę . Piekę ok 1.5 godziny w 190-200 stopniach. Mięso musi się rozlatywać. Za pomocą widelca "rwę " mięso na małe kawałki. Do mięsa dodaję mleczko kokosowe. Ryż przygotowuję według instrukcji
Gotowanie Patkimiejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mąki i jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. 5. Teraz pora na "gotowanie". Gotujemy w garnku wodę i umieszczamy kluski nad parującą wodą. Można to robić na specjalnym(...)gazie. Przykrywamy całość np. dużą metalową miską. Po około 15 minutach kluchy gotowe ;) Można je podawać na wiele sposobów - jak pisałam wcześniej dla mnie najlepsze są z karkówką w sosie, bo to taki smak mojego dzieciństwa. Innych pomysłów jest mnóstwo - z sosem pieczarkowym, z ciepłym mlekiem na śniadanie, a może pampuchy w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem? Napiszcie w komentarzach
Kraina Tysiąca SmakówPorcja dla 2-3 osób Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 3 łyżki keczupu 2 łyżki majonezu 1 łyżka słodkiego sosu chilli 1/4 łyżeczki soli przyprawa do kebaba Karkówkę pokroić w plastry, lekko roztłuc tłuczkiem i obficie przyprawić z każdej strony przyprawą do kebaba. Cebulę pokroić w piórka. Keczup, majonez, sól i sos chilli wymieszać ze sobą. Do pojemnika(...)częścią cebuli. W takiej kolejności układać warstwami aż do wyczerpania składników. Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zawartość pojemnika przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut aż całość mocno się zarumieni
My simple kitchenSkrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wino wytrawne do zalania mięsa i jabłek Dodatkowo: majeranek do natarcia mięsa sól czosnkowa do natarcia mięsa czosnek niedźwiedzi do natarcia mięsa pieprz ziołowy do natarcia mięsa Wykonanie: Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, wzięłam nożyk i nakłułam mięsko gdzie się dało, Nacieram mięsko majerankiem, solą czosnkową, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem. Zostawiam na dwie godziny zawinięte(...)jabłuszka w ćwiartki bez skórki oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę na nie mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska. Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki , przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło . Jabłka się rozgotują wyjdzie taki sosik , a z dodatkiem wina będzie rewelacja, wiem bo jadłam
Różowa kuchniaPora powoli otwierać sezon grillowy, szaszłyki, karkówka, kiełbaski... UWIELBIAM!!! Składniki: 500 g mięsa wieprzowego opakowanie pikantnej przyprawy do grilla 500 g pieczarek 2 papryki 1 biała cebula 1 czerwona cebula kilka pomodorków koktajlowych oliwa/olej 1 piwo sól pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawie do grilla i oleju. Pieczarki obrać, większe przekroić na pół, paprykę pokroić na mniejsze(...)kawałki, cebulę w plasterki. Wszystkie składniki nadziać na patyczek, posypać solą, pieprzem i polać oliwą. Podczas pieczenia podlać mięso kilkakrotnie piwem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniRoladki schabowe z szynką i serem plus pieczone z ziemniaki w jednym naczyniu, to nasz pomysł na szybki obiad z piekarnika. Przepis na roladki schabowe z ziemniakami z piekarnika powinien zainteresować wszystkich szukających prostego dania. Jak zrobić roladki schabowe? Wystarczy rozbić kotlety, przyprawić, położyć na nie szynkę, kawałek żółtego sera i zrolować. Włożyć do naczynia razem z pokrojonymi ziemniakami(...)które są zazwyczaj mniej kaloryczne od smażonych, to nasz przepis na roladki ze schabu powinien Ci się spodobać. Z czym podawać roladki schabowe? Świetnie sprawdzą się z pewnością ziemniaki pieczone. Ale również ryż, kluski i kasze. Świetnie smakują również z zasmażaną kapustą. Najlepsza sałatka do roladek schabowych? Na pewno surówka z kiszonej kapusty, colesław oraz naszym zdaniem bezkonkurencyjna
Kuchnia Na WypasieNuggetsy zwykle kojarzą się nam z kurczakiem w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu. Dziś chciałbym Wam pokazać przepis na odrobinę inne danie – zdrowe nuggetsy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 kg karkówki 2 cebule przyprawa do gyrosa 5-6 łyżek keczupu 2 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy 1/2 łyżeczki chilli bądź ostrej papryki Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem - z każdej strony obficie posypać przyprawą do gyrosa. Cebulę pokroić w piórka. Keczup,majonez,musztardę oraz chilli dokładnie ze sobą wymieszać. Do miski(...)cebula.W takiej kolejności układamy warstwami,aż do wyczerpania składników. Przykryć i odstawić na parę godzin bądź na całą noc do lodówki. Następnie mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 40 do 1h,w 180st.C. Wszystko zależy od piekarnika i mięsa. Można zapiekać pod przykryciem ok 30 min,następnie zdjąć przykrywkę i zapiekać kolejne 15-20 min do zarumienienia
Niespełnione zdolności kulinarnePulled pork, czyli szarpana wieprzowina to mięso długo pieczone w niskiej temperaturze, a następnie "poszarpane" przy pomocy dwóch widelców. Zazwyczaj na upieczenie takiego kawałka mięsa potrzeba 8-10 godzin. Ja jednak postanowiłam znacznie skrócić ten czas i przygotowałam szarpaną wieprzowinę w szybkowarze. Wszystko razem zajęło mi 90 minut i miałam gotowe pyszne, mięciutkie mięso. Jest ono doskonałe do podania(...)kanapce, zawinięte w tortillę lub na obiad z dodatkiem frytek. Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina z szybkowaru - składniki: * około 1 kg karkówki wieprzowej w kawałku * do smaku: sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona * 1/4 szklanki oleju+ olej do smażenia * 200 g passaty pomidorowej * 2 łyżki musztardy * 2 cebule * 4-5 ząbków czosnku * około
Zrób to smacznietanie i smaczne danie. Bardzo dobrze sprawdza się na imprezach. Warunkiem są dorodne pieczarki. po 2 duże pieczarki na osobę (ja miałam 8) 0,5 kg zmielonego mięsa z karkówki 15 dag startego sera edamskiego 1 jajko 1 średnia cebula zielona pietruszka masło 1ząbek czosnku keczup 1 łyżka majonezu przyprawy: vegeta natur, pieprz mielony, maggi Pieczarki czyścimy, odcinamy(...)drobno posiekaną natką pietruszki , majonezem posiekanymi odciętymi trzonkami i 2/3 startego żółtego sera. . Doprawiamy do smaku. Napełniamy kapelusze, polewamy keczupem i posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Co w garnkach piszczysmalec wieprzowy sól/pieprz Umyte buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do garnka o szerokim dnie i po zalaniu wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Buraki żółte pieczemy w piekarniku razem z wołowiną przez około 1,5 godziny. Oprószoną pieprzem wołowinę podsmażamy na mocno rozgrzanym smalcu, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około(...)fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego 1 gęsia lub indycza szyja 0,25 kg podgardla wieprzowego 0,25 kg karkówki wieprzowej 0,25 kg świecy wołowej 25 g kaparów pół słoiczka anchois 0,3 l śmietany kwaśnej 3 jaja 125 g smalcu wołowego lub gęsiego 0,2 l wody mineralnej niegazowanej estragon
Wiem co jemDzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni" w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto(...)szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: Mąkę
Kuchnia BeatyKlops z jajkiem (znany także jako pieczeń rzymska) to przepis mojej mamy. Wilgotny, aromatyczny – doskonały na ciepło i na zimno! Pamiętam go z dzieciństwa, z wielkanocnego stołu. Jako 3-4 letnia dziewczynka z zaciekawieniem na niego patrzyłam i próbowałam pojąć „co robi w środku jajko?”. Gdy nie przyszło mi do głowy żadne sensowne rozwiązanie, zapytałam mamy(...)zgarnąć nagrody: wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania Tefal Cuisine Companion, blendery Bosch, a także deski do krojenia z imieniem Waszej mamy. Wielkanocny klops z jajkiem: 1 kg mielonej karkówki wieprzowej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 1 średnia cebula 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 nieduże marchewki
Poezja smaku