pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:87/132)

Pasztet 141

pieprz olej rzepakowy Karkówkę i podgardle kroimy w większą kostkę, smażymy (partiami) na mocnym ogniu do zrumienienia, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki, chwilę smażymy i również wrzucamy do naczynia. Dokładamy do tego ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko zalewamy wodą, zamykamy pokrywką i pieczemy około godziny

Kardamonovy
Karkówka duszona w cebuli. 3124

pieprz, 3 cebule Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry, każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem - solimy i pieprzymy. Przekładamy do miski, dokładnie nacieramy ketchupem i przykrytą miskę wkładamy do lodówki na 24 godziny. Cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy chwilę na maśle (do momentu aż zmięknie). Mięso oraz cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego - podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i pieczemy w nagrzanym

Moje-pitraszenie
Kabanosy Jacka 298

karkówkę 6 mm.Mięso łączymy i wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godz. Następnie ściśle napełniamy jelita.Ja miałem baranie 20-22 mm.Napełnione jelita wieszamy na kijach i po około 3 godz.przystępujemy do osuszania w wędzarni temp.40-45 stopni.Gdy kabanosy będą suche zaczynamy wędzić . Wędzenie 2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy w wędzarni temp 80-90 stopni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem 138

łyżki przyprawy do karkówki Sznurek do wędlin Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy ze sobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy marynatą i układamy na brzegu polędwiczki pokrojonego w paski oscypka, boczek i śliwki suszone. Zwijamy dość ścisło w roladę i związujemy sznurkiem żeby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Pieczemy około

Bajeczna Kuchnia
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 188

każda: pół kilograma karkówki , 1 średnia pierś z kurczaka , pól szklanki kaszy jaglanej , pół suchej bułki , mleko do namoczenia bułki , sól , pieprz - do smaku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku , 1 łyżeczka mielonego imbiru , 1 łyżeczka słodkiej papryki , duża szczypta ostrej papryki , 3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki , 1 średnia marchew , odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem. Mięso zmielić maszynką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brykiet czy węgiel drzewny co wybrać na grilla 185

Decydując się na grillowanie powinniśmy wiedzieć jaki materiał opałowy wybrać do paleniska, aby nasze potrawy były zdrowe, aromatyczne i smaczne. Powinnismy zatem zadać sobie pytanie brykiet

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką 45

papierem do pieczenia, każdy placek smarujemy rozmąconym białkiem po czym na każdy nakładamy po jednej solidnej łyżce prażonych jabłek, i obsypujemy je  przygotowaną kruszonką. Gotowe drożdżówki pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 0 C przez 15min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu). Gdy pieczemy drożdżówki przygotowujemy lukier(...)Drożdżówki z jabłkami i kruszonką Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Strucla z dżemem i kruszonką Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami Artykuł Drożdżówki z jabłkami i kruszonką pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Szaszłyki z kurczaka i warzyw, które robi się w piekarniku. PRZEPIS 124

Idealne na obiad w większym gronie, kilka dużych szaszłyków piecze się jednocześnie, więc na stół od razu można podać całą brytfankę. To zawsze robi na wszystkich wrażenie. Są kolorowe i pyszne. Przepis na szaszłyki z kurczaka i warzyw z piekarnika Składniki: około kilograma mięsa z udek kurczaka (ewentualnie piersi), 2 małe cukinie, 2 cebule, 2 papryki, 3 ząbki czosnku, sól(...)patyczki. Piecz piecz 40-50 minut w temp. 200 stopni – aż szaszłyki się zarumienią. Rada: szaszłyki podaliśmy z kaszą bulgur oraz jogurtem zmieszanym z pastą z ostrych papryczek. Mamy też inne przepisy na pyszne szaszłyki: Szaszłyki z piekarnika. Prawdziwa mięsna uczta w domu. PRZEPIS Nawlekane szaszłyki z kurczaka. Super przekąska na imprezę. PRZEPIS Szaszłyki bamberskie z karkówką i ziemniakami

Kulinarna Polska
Niesamowity gulasz wołowy – z kociołka, flambirowany 234

minut pieczemy gulasz w 180⁰C, na kolejne dwie godziny temperaturę zmniejszamy do 170⁰C .   Gulasz podajemy w głębokich miskach w towarzystwie purée ziemniaczanego (u mnie z dodatkiem dużej ilości tartej gałki muszkatołowej i prażonej cebulki), mocno posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. SKŁADNIKI 6-8 średnich porcji, z dodatkami 1,2 kg wołowiny na gulasz – karkówka, chuda łopatka, rostbef

Karo in the Kitchen
KARKÓWKA W SOSIE CYGAŃSKIM 184

Sposób wykonania: Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą i odstawiamy na ok. 1h. W tym czasie kroimy w talarki pieczarki i podsmażamy na tłuszczu. Cebulę kroimy w piórka. SOS CYGAŃSKI mieszamy z bulionem. Wszystkie składniki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym:  I podsmażone pieczarki II cebula III mięso i tak do skończenia się składników. Całość zalewamy sosem i pieczemy

Prosto i Smacznie z Anetą
Karkówka z ajvarem 188

ostatnio odkryłam przepis na mięso z dodatkiem ajvaru. Karkówka wyszła mięciutka i soczysta. Do tego nie wymaga specjalnie dużo pracy. Polecam gorąco! Składniki: 1 - 1,2 kg karkówki sól, pieprz wędzona papryka w proszku mąka olej do smażenia pasta ajvar 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe Sposób wykonania: 1. Karkówkę umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry(...)kotleta z karkówki obtoczyć w mieszance z obu stron, a następnie zrumienić na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Każdy kawałek mięsa posmarować pastą ajvar. Dodać też listki laurowe. 3. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać i warzywa zeszklić na tej samej patelni co wcześniej mięso. Cebulę wyłożyć na mięso do naczynia. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową, piec

Kuchnia domowa Ani
duszone gołąbki z młodej kapusty... 94

Składniki: młoda kapusta 2 główki większe, olej rzepakowy 2 łyżki do parzenia kapusty, ryż do gotowania 2 szklanki, mielona karkówka 50 dag, przyprawa do karkówki 1 opakowanie, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, jajka 2 sztuki, koperek siekany 1/2 pęczka, woda 3 szklanki, sok pomidorowy 1 litr, śmietana 1 łyżka, mąka pszenna 1,5 lyżki(...)przyprawą do karkówki, papryką, pieprzem czarnym, kucharkiem, koperkiem, jajkiem. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i ciasno zawinąć liście. Brytfannę wysmarować olejem, na dnie położyć zbędne liście kapusty, układać ciasno gołąbki, można dwie warstwy, wlać wodę i sok pomidorowy na gołąbki. Brytfannę przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i włączyć piekarnik ustawiony na 210C, grzanie góra/dół. piec około

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i kapustą 120

mięso z karkówki, całość dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz, w naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy pędzelkiem tłuszcz który został nam po wcześniej wyłożonym mięsie, na spód naczynia żaroodpornego wykładamy wcześniej ugotowane i odcedzone ziemniaki następnie mięso z kapustą, wierzch zapiekanki posypujemy suszonymi ziołami: tymiankiem i oregano i wylewamy/ rozprowadzamy resztę śmietany, całość posypujemy startym na grubych oczkach serem i pieczemy w piekarniku

Blog kulinarny S9.PL
Karkówka z piekarnika 211

Karkówkę umyć, przekroić wzdłuż i w poprzek tak, aby powstały cztery podłużne kawałki. Na dnie żaroodpornego naczynia umieścić cztery łyżki musztardy. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w musztardzie, tak aby był pokryty ze wszystkich stron, obsypać dość obficie przyprawą do grilla. naczynie z mięsem umieścić na 2 - 3 godziny w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Piec mięso w tej temperaturze

Praktyczna pl