pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:81/132)

Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej 270

cytryny zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Plastry karkówki myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy. 2. Składniki marynaty mieszamy w misce. Plastry mięsa obtaczamy w marynacie, całość przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. 3. Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą marynatą, w której było mięso. Pieczemy w 180 st C przez 1,5 godziny

Kuchnia domowa Ani
Święto pilzneńskiej golonki - Golonka podkarpacka z Pilzna 325

utytułowana Galonka jest sztandarowym daniem  wszystkich barów Taurus . Produkowana jest według własnej unikalnej receptury. Tajemnica smaku tkwi w technologii produkcji, polegającej na zastosowaniu odpowiednich przypraw i szczególnych warunków pieczenia. Opisy niestety tu nie pomogą, trzeba spróbować, albo w którymś z 15 barów Taurus, albo na kolejnym święcie za rok. W ramach święta przed południem odbył się konkurs „ Wieprzowina – smacznie(...)się kiełbaskami, karkówką , szaszłykami oraz kaszanką z grilla.  Pstrągi grillował osobiście szef kuchni z Doliny Pstrąga Janusz Flis. Nie zabrakło również piwa, które jak wiadomo do golonki pasuje idealnie. Jako, że organizatorem Święta Golonki jest firma Taurus nie mogło zabraknąć ich wielokrotnie nagradzanych produktów: szynki swojskiej pilzneńskiej, polędwicy swojskiej pilzneńskiej, kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, kabanosów, oraz pieczonej w całości

królestwo garów
Szaszłyki z grilla z rabarbarem 114

szaszłyki mięsne, jednak przełamane kwaśnym rabarbarem i słodką papryką. Takie połączenia smaków bardzo lubię i polecam Wraz z początkiem maja rozpoczyna się narodowe grillowanie! Na polskich grillach najczęściej lądują karkówki i kiełbasy, jednak ja będę chciała zachęcić Was moimi przepisami do rozszerzenia tego grillowego menu. Zaczynam od szaszłyków na grilla, które nawet w mięsnej wersji można fajne wzbogacić ciekawymi smakami(...)Oprócz sosów na pewno będą pasować też ogórki małosolne czy mizeria z koperkiem. Jakie mięso na szaszłyki? Najpopularniejszym mięsem na grilla jest karkówka. Jednak warto z niej zrezygnować na rzecz innych, lżejszych i równie smacznych mięs. Dlaczego? Karkówka jest mięsem tłustym, niezbyt zdrowym. Mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, dziczyzna) od pewnego czasu jest na cenzurowanym. Światowa Organizacja Zdrowia

Wiszniówka
Karkówka w sosie paprykowym 63

karkówki wieprzowej 250 ml sosu ponzu (opcjonalnie sojowego z dodatkiem soku z cytryny) 1 kg czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 50 ml oleju sól, pieprz         Przygotowanie:         Paprykę myjemy, przekładamy (w całości) do rękawa pieczeniowego. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy 40-45 minut. Studzimy, wyjmujemy

R'n'G Kitchen
Karkówka w sosie maślano-czosnkowym 157

sól, pieprz -2 łyżki maki pszennej Przygotowanie Karkówkę oczyścić, oprószyc sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać polowę masła. Obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąc przez praskę lub drobno posiekać. Razem z cebulą przesmazyć na tej samej patelni. Dodać do mięsa. Do całości dodać resztę masła. Zalać bulionem. Piec pod przykryciem okolo 40 minut. Gdy mięso

Zielona Kuchnia
Pierekaczewnik 273

która mieszka w Bohonikach i dość często piecze pierekaczewnik. Porównałam przepis z innymi w internecie i różni się dodatkiem drożdży. Jednakże mi taka wersja smakuje. Jeśli ktoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć

CoolinarniePL
Karkówka z grilla 197

łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie) Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki przyprawy, mięso skrapiam dość obficie olejem i posypuję przyprawą. Wmasowuje ją dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce.  Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia. Gotowe podajemy z ulubionymi sosami, pieczywem, warzywami, sałatki

Malinowe Pocałunki
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorkami 3849

imprezie grillowej . Świetnie pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Składniki są dostępne właściwie przez cały rok więc można ją przygotować w dowolnej chwili. Polecam bo jest bardzo smaczna. A czy Wy szykujecie się na grillowanie podczas majówki? Jeśli tak to może przyda Wam się przepis na bardzo aromatyczną i smaczną karkówkę z grilla . Dzisiejsza surówka byłaby do niej doskonały

Smaczna Pyza
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 369

Przepis wypatrzyłam u  Danusi . Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki(...)mięsa) ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa 350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę) 2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam 3 ząbki czosnku- posiekanego drobno 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku  i  pietruszki łyżka

Stare Gary
Pieczony kurczak w całości 254

Pieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kilka pomysłów na grilla? 113

polędwiczki , filety z piersi kurczaka lub karkówkę . Lubię również grillować z mielonego mięsa . Często sięgam wtedy po mieloną jagnięcinę, grilluję kebab lub kofte . Lubię grillować i mieszać tak jak dzisiaj! Były szaszłyki z polędwicy i kiełbaska z chili. Przyrządziłam pyszną sałatkę z ogórka, rzodkiewki i feta oraz surówkę z selera. Były też pieczone ziemniaki. Dla każdego coś dobrego! Lubię

codojedzenia
Kotlety mielone po meksykańsku 164

mięsa mielonego , najlepsze z łopatki lub karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej maka do obtoczenia kotletów 1 puszka kukurydzy, zwykła średnia 1 marchewka dość duża 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 1 mała puszka groszku 4 strąki świeżego chilli , najlepiej kolorowe dla oka puszka ,krojonych pomidorów 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( niekoniecznie , ja używam swojej

Ogrodnik w podróży
Karkówka z patelni 179

grube plastry karkówki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz szczypta rozmarynu szczypta czosnku niedźwiedziego Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso i odstawić na dwie godziny do lodówki. Smażyć na smalcu po 2- 2,5 minuty z każdej strony. Podać z pieczonymi ziemniaczkami sałatką z pomidorów. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Zrazy z mięsem mielonym 298

kulkę" mięsa mielonego. Zawijamy karkówkę i obtaczamy w mącę tak jak na zdjęciu :  2.  Nastawiamy piekarnik na 180 C. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy zrazy ( do 10 minut).  Następnie wykładamy je na blachę. Obieramy i kroimy cebulę w piórka i kładziemy ją na zrazy.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę

Gotuj Z Muzyką
Kotlety po zbójnicku 98

pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Chrupiący kotlet w panierce, do tego wędzony boczek i podsmażone z cebulą pieczarki, a całość zapiekana z żółtym serem to coś smacznego. Do zapiekania kotletów można użyć sera wędzonego, który wzbogaci ich smak. Do zrobienia tego dania możemy wykorzystać nie tylko mięso ze schabu, ale kotlety po zbójnicku będą też dobre z karkówki(...)stron w bułce tartej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i usmażyć panierowane kotlety z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek mięsa wyłożyć łyżką porcję farszu. Posypać startym żółtym serem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 10-15 minut (do roztopienia się sera

Danka Pichci

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję