świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już znacie ( klik, klik ), a karkówka to dzieło mojego męża, do niego trzeba się uśmiechać(...)nożem naciąć krzyż, dość płytko. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką. Piekarnik nagrzać do 240 st. Dwa bochenki wstawić do naczyń. Piec 20 min w 240 st. następnie piec 30-35 min w 200 st. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry nogami, popukać, jeżeli odgłos jest głuchy, wówczas oznacza to, że chleb
moj przepis naświeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już znacie ( klik, klik ), a karkówka to dzieło mojego męża, do niego trzeba się uśmiechać(...)nożem naciąć krzyż, dość płytko. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką. Piekarnik nagrzać do 240 st. Dwa bochenki wstawić do naczyń. Piec 20 min w 240 st. następnie piec 30-35 min w 200 st. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry nogami, popukać, jeżeli odgłos jest głuchy, wówczas oznacza to, że chleb
moj przepis naświeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już znacie ( klik, klik ), a karkówka to dzieło mojego męża, do niego trzeba się uśmiechać(...)nożem naciąć krzyż, dość płytko. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką. Piekarnik nagrzać do 240 st. Dwa bochenki wstawić do naczyń. Piec 20 min w 240 st. następnie piec 30-35 min w 200 st. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry nogami, popukać, jeżeli odgłos jest głuchy, wówczas oznacza to, że chleb
moj przepis naszynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html ). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka
UgotujmyTo.plpoprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy bardzo duży kawałek- można go podzielić na dwie mniejsze porcje. Szykujemy naczynie do pieczenia z pokrywką- żaroodporne szklane, żeliwną lub emaliowaną(...)upiec za jednym zamachem dwie porcje- jedną po wystudzeniu zamrozić. Oszczędzi to sporo czasu i prądu, a odmrożony pulled pork będzie równie pyszny. Nie wylewajcie sosu, który zostanie pieczenia mięsa- to mieszanina coli, cebuli, smaku mięsa i marynaty. Jeśli boicie się, że będzie za tłusto- włóżcie rondelek z sosem do lodówki i zdejmijcie tłuszcz, gdy już się schłodzi
Karo in the KitchenGulasz z bakłażana Pęczak z młodą kapustą – szybki obiad Risotto z botwinką Karkówka z grilla i kasza Risotto ze szparagami Gulasz z cukinii z szybkowaru Leczo z cukinią Kurczak z szybkowaru Ziemniaki po cygańsku Kiełki na patelnię i kasza bulgur Zupa gulaszowa Biała kiełbasa pieczona z warzywami Kalarepa na ciepło Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Bigos z dyni Fasolka
Dorota Smakujedość grube plastry, tak 1,5-2 cm, marynować co najmniej 2 godziny, piec na naprawdę dobrze nagrzanym węglu i bez potrzeby nie odwracać mięsa. Te zabiegi sprawią, że mięso będzie wyjątkowo soczyste, a przez to pyszne! Polecam!!! Składniki na karczek z grilla 1 kg karkówki wieprzowej 1 łyżeczka soli 0,3 szklanki oliwy bądź oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki
Rozpustne gotowanieMoja wersja zupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków
e-PrzepisyKulinarnekotlet, to czemu nagle mam znaleźć miejsce w swoim żołądku na dwie kiełbaski, karkówkę i jeszcze szaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki
Chilli Czosnek i Oliwapieczeń była obowiązkowa na każdą Wielkanoc. Nie było osoby, która by się nią nie zajadała. Aromatyczna, z pięknym jajecznym oczkiem pozostawiała w tyle nie jedną szynkę... Do tego robi się ją szybko w porównaniu do innych wędlin domowych. Zachęcam Was więc do przygotowania jej na tegoroczne święta. SKŁADNIKI ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka lub karkówka) 7 jajek(...)oleju. Następnie mielimy w maszynce mięso, odciśnięte z wody bułki i cebule, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy surowe jajka i wyrabiamy masę jak na kotlety. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (dno i boki) i posypujemy bułką tartą. Wkładamy 1/3 masy, a na niej układamy rzędem, jedno za drugim obrane jajka na twardo. Po bokach jajek i na wierzchu
Czary - gary w kuchnipieczone lub smażone mięso w tortillę lub podać w chlebkach pita z pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i sosem. Ja podałam z ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków . Polecam też domową shoarmę. Do doprawienia wykorzystałam gotową mieszankę, ale w domu w oparciu o skład przyprawy można skomponować swoją własną przyprawę gyros. Zamiast baraniny można wykorzystać mięso z kurczaka, czy karkówkę(...)lodówki, ale jeśli macie mało czasu to można mięso usmażyć od razu na oleju. Baranie mięso układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnia do 200 stopni C, pieczemy ok. 30 minut, pod koniec dorzucamy na blaszkę ugotowane i pokrojone wcześniej jak na frytki ziemniaki, gdy chcecie mieć bardziej rumiane te ziemniaki, dodajemy je wcześniej, podajemy Domowy gyros z baraniny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczone udka (nóżki) z kurczaka – pomysł na obiad Dziś mam dla Was dwa fajne przepisy. Przepis na pieczone udka (nóżki) z kurczaka i przepis na domową złocistą przyprawę do kurczaka. Myślę, że oba się przydadzą Takie pieczone udka (nóżki) z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Moja rodzina je uwielbia. Ich przygotowanie wcale(...)podać pieczone udka z kurczaka? Pieczone udka (nóżki) z kurczaka można podawać z różnymi dodatkami. Ja polecam Wam do tego przygotować pieczone ziemniaczki i zestaw różnych, kolorowych surówek. Najlepiej pasuje tu np. surówka z białej kapusty, surówka z kiszonej kapusty lub cięte ogóreczki. My uwielbiamy też takie udka też w towarzystwie surówki z buraczków. Pieczone ziemniaczki
Słodkie okruszkiCieniutkie kawałki aromatycznego i dobrze zrumienionego mięsa. Każdemu ślinka cieknie. Taki właśnie jest domowy gyros według naszego przepisu. Przepis na domowy gyros Składniki: około kilogramowy kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej, 5 ząbków czosnku, 2 cebule, sól, pieprz, oregano suszone, oliwa. Zrób tak: czosnek posiekaj, a następnie rozetrzyj z solą na pastę, wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, solą (mniej więcej jedna(...)Piecz w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Następnie wyjmij, chwilę przestudź i pokrój bardzo cienko w niewielkie plastry. Teraz mięso wymieszaj z cebulą i tłuszczem, który wytopił się podczas pieczenia, po czym wsadź wszystko ponownie do piekarnika na 30-40 minut. Gyros jest gotowy, gdy mięso się zarumieni. Rada: wieprzowina w stylu greckim najlepiej smakuje z pieczonymi
Kulinarna Polska