pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:70/132)

"Wędliny domowe" Stanisław Klimaj, Henryk Rajchelt 106

takie jak: śląska, zagrodowa, wołowo-drobiowa, jałowcowa, krakowska i wiele innych. Kolejne są wędliny wędzone. Tutaj mamy szynki, karkówkę, schab, boczek, kurczaka, żeberka. Jest naprawdę w czym wybierać. Następnie mamy wędliny dojrzewające, wędliny w słoiku, pasztety i wędliny gotowane i pieczone. Przepisów jest dużo i są naprawdę fajne i różnorodne. Są wędliny tradycyjne takie jak szynka, baleron czy rolada

kruche babeczki
Placuszki z batatów i cukinii 212

drugiego dania, zamiast ziemniaków. Możecie podać je ze smażoną polędwiczką wieprzową , polędwiczką w kremowym sosie własnym czy karkówką w sosie własnym . Placuszki z batatów i cukinii możecie także usmażyć w piekarniku, jeżeli chcecie uniknąć smażenia na tłuszczu, jednak podczas pieczenia z batatów wydobywa się więcej cukru i wtedy placuszki są bardziej słodkie i skarmelizowane. Zapraszam serdecznie po przepis. Zobacz też

Kuchnia Bazylii
Karkówka zapiekana z warzywami 144

mięsa. Następnie kroimy w piórka cebulę,paprykę w paseczki i pieczarki na plasterki i mieszamy. Warzywa rozkładamy na karkówce, przyprawiamy delikatnie wegetą i czosnkiem w granulkach,na blaszkę wlewamy wodę lub bulion. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy pół godzinki,następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut

Andzia Pichci
Pieczona karkówka, pieczony schab karkowy z mangalicy 180

papryki słodkiej, 1/2 – 1 łyżka papryki ostrej, Przyprawy zemleć i wymieszać z solą i papryką. Natrzeć mieszanką przypraw karkówkę i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin. W mięso wbić termometr i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Piec aż mięso osiągnie temperaturę 72 stopni. Mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby „odpoczęło”. Dobre

królestwo garów
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2926

spróbujcie do tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla – np. karkówki. Śmiało po upieczeniu posypcie je porwanymi w dłoniach listkami świeżej mięty, pietruszki czy bazylii, dla kontrastu – pokruszoną fetą

Karo in the Kitchen
Bitki wieprzowe z szynki 268

Bitki wieprzowe z szynki są mniej znane niż te z karkówki czy tradycyjne wołowe . A szynka wieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi

Poezja smaku
karkówka zapiekana w majonezie i kethupie 138

się z karkówki. Do naczynia żaroodpornego włożyłam część podsmażonej cebulki, na niej ułożyłam karkówkę. Każdy plaster mięsa posmarowałam majonezem i oblałam kethupem. Czynność powtórzyłam. Wierzch posypałam resztą cebuli i żółtym serem. Wlałam 1/2 szklanki wody. Piekłam w temp. 190 stopni przez 1 godzinę. Podawałam z pieczonymi ziemniakami

Darcia w kuchni
Karkówka z pieca z warzywami 149

dodajemy do pomidorów . Karkówkę myjemy osuszamy i kroimy w plastry 8-10 plastrów . Smażymy na rozgrzanym  oleju karkówkę z obu stron , przekładamy na warzywa. Zalewamy bulionem drobiowym lub wołowym ( jaki przygotujecie to wasz wybór) . Wkładamy naczynie z mięsem do pieca i pieczemy w 200 stopniach koło 1.1/2 godziny. Pół  godziny przed końcem gotujemy ziemniaki. Podane na stół

Różowa kuchnia
Baranina w stylu blisko- wschodnim 147

posmarowałam harissą, za'atarem, syropem z granatów i wstawiłam na noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadziłam do temperatury pokojowej, posoliłam i posypałam pieprzem. Danie zdecydowanie do powtórzenia. Inspiracją był przepis z magazynu Jamiego Olivera year book 2015/2016 składniki 600 g baraniny bez kości - miałam karkówkę 2 łyżki harissy 1 łyżeczka za'ataru 2 łyżki syropu  z granatów sól, pieprz(...)pieprzem. Cebule obrać, przekroić na dwie lub cztery części. Obrane ząbki czosnku zmiażdżyć. Cytrynę pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Łodyżki pietruszki posiekać, listki odłożyć. Na dnie naczynia do pieczenia ułożyć cebulę i czosnek. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki. Położyć mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, dolać 100 ml wody, dołozyć

Stare Gary
Terrina z królika 17

szynką Polecam też przepisy na pieczenie rzymskie: – pieczeń rzymska z jajkiem – pieczeń rzymska wieprzowa – wieprzowa Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką . – Pieczeń rzymska z prażoną cebulką Terrina z królika. składniki na ok. 10 porcji: 1 królik wytrybowany z kości (ok. 1 kg czystego mięsa) olej do posmarowania formy 500 g karkówki wieprzowej 250 g boczku 2 szalotki suszony tymianek(...)naczynia, na wierzchu układamy znów 4 liście laurowe i 4 gałązki tymianku. Formę owijamy szczelnie folią aluminiową i robimy kilka dziurek, wlewamy wrzącą wodę np. do głębokiej formy do pieczenia, wstawiamy keksówkę tak, aby znajdowała się jak najgłębiej w wodzie. Ustawiamy temperaturę na grzanie góra/dół na ok. 180°C i pieczemy w kąpieli wodnej ok. 1 godzinę, następnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona szynka faszerowana 726

karkówki układamy naprzemiennie raz czerwoną, a raz żółtą paprykę *** *** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Naczynie przykrywamy żaroodporną pokrywką lub folią aluminiową albo wkładamy do foliowego worka do pieczenia i związujemy końce *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub rozcinamy folię, polewamy mięso powstałym sosem i pieczemy(...)dalej bez przykrycia aby mięso się przyrumieniło *** *** Mięso podajemy pokrojone w poprzeczne plastry i polane sosem, który powstał w naczyniu podczas pieczenia *** *** Do tak upieczonej szynki polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE

Blog z Apetytem
Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika 131

mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 500 gr mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 1 duża cebula (150 gr) 3 małe jajka lub 2 duże 5 łyżeczek masła 1/2 szklanki bułki tartej do obtoczenia 2 łyżki oleju Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać(...)kotlet połozyć pół łyżeczki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 23-25 min. Podawać od razu. Następnego dnia można odgrzać na parze. Smacznego! Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 gr mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 500 gr mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka

moj przepis na
Pierś z kurczaka w musztardowej marynacie 117

nada całości odpowiedniego smaku. Mięso z kurczaka nie powinno być zbyt długo pieczone, bo może być później przesuszone. Taka standardowa porcja dla dorosłej osoby to ok. 250g. Możecie mięso podać z dowolnymi dodatkami na przykład ziemniakami z wody, kaszą, albo ryżem. Zobacz także: Czosnkowa marynata do karkówki Składniki na marynatę musztardową 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczka(...)przegryzły. Filet z kurczaka myjemy (albo i nie – różne są opinie na ten temat), a następnie dokładnie nacieramy filet z kurczaka i odstawiamy na około 30 minut. Kurczaka pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 st. C Podajemy filet z kurczaka z dodatkiem ziemniaków z wody, kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną i na przykład ogórkiem małosolnym. Smacznego! Artykuł Pierś

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 152

jajeczka czekoladowe lub czekoladkę... Śniadanie Wielkanocne: W centrum potraw oczywiście Święconka, pyszny barszcz biały z chrzanem, jajka faszerowane  na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco(...)sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie jeszcze jakieś mięsko znajdę to się pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek z rosą, babka jogurtowa z winem i orzechami

Kuchnia Beaty
Karkówka wieprzowa w sosie własnym 84

Doskonały gęsty, mięsny sos oraz kawałki rozpływającej się w ustach karkówki skuszą każdego! Jak zrobić pyszną duszoną karkówkę w sosie? Tylko proste składniki i krótka lista, a co za tym idzie również proste przygotowanie. To według nas podstawa dobrego i przede wszystkim sprawdzonego przepisu na pyszną karkówkę w sosie. Karkówka wieprzowa duszona, to pomysł na obiad, który możemy wykorzystać nawet(...)każdego dnia z innym dodatkiem. Karkówka w sosie z ziemniakami, z kaszą, z makaronem, z kluskami śląskimi lub kopytkami. Pomysłów jest mnóstwo! Karkówka z sosie to świetne bardzo rozgrzewające danie na zimowe dni. Każdy z nas zapewne marzy po powrocie do ciepłego domu, aby posilić się pyszną i gorącą strawą Lekko pikantna, aromatyczna karkówka w sosie własnym z ulubionym dodatkiem

Kuchnia Na Wypasie
Podwójny kotlet 84

Magdy(też tak uważam) ,to musi być na smalcu. Uwierzcie smak takiego schabowego jest znacznie lepszy niż pieczonego na oleju. Zróbcie ze mną podwójny kotlet wg. Magdy Gessler ze zasmażanymi ziemniaczkami i colesławem. SKŁADNIKI: 4 plastry schabu środkowego 4 plastry karkówki 2 średnie cebule 3-4 łyżki mąki pszennej 3 jajka 6-8 łyżek bułki tartej sól,pieprz smalec

Kuchnia Beaty
Rolada z karkówki 112

rozbijamy lekko mięso na całej powierzchni i rozkładamy na nim nadzienie z patelni. Zwijamy ciasno roladę z karkówki i obwiązujemy ją sznurkiem. Wierzch rolady oprószamy lekko papryką słodką i curry. Wkładamy roladę do blaszki, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy roladę w 200 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem i 30 minut bez przykrycia. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Przepis z jagnięciny – marokański tagine 148

świątecznych stołach. W Grecji jagnięcina stała się podstawą wielu narodowych dań. U nas w domu często jemy jagnięcinę. Piekę polędwicę z jagnięciny , gotuję curry lub gulasz . Dzisiaj proponuję przepis z jagnięciny, marokański tagine. Przepis z jagnięciny -tagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu

codojedzenia
Kurczak pieczony w CocaColi 157

Była już karkówka, przyszła pora na kurczaka. Kurczak plus Cola to mniej oczywiste rozwiązanie, ale za to jakie pyszne! Dodatkowym plusem jest to, że podczas pieczenia robi się od razu przepyszny sos do ryżu.  Składniki: - 4 pałki (lub dwie ćwiartki) z kurczaka - szklanka cocacoli (oryginalnej, NIE light) - trzy łyżki ketchupu - dwie łyżki koncentratu pomidorowego - 4 łyżki sosu sojowego

Cook&Love
Karkówka w majonezie 210

chłodne miejsce na około 2 godziny. Cebulę pokroić w piórka. Do głębokiego naczynia żaroodpornego wkładać na przemian- plastry karkówki, warstwa majonezu, warstwa cebuli i tak do wyczerpania składników. Warstwa majonezu powinna być dość gruba. Naczynia nie trzeba smarować tłuszczem, gdyż podczas pieczenia i tak wycieknie z mięsa i majonezu sporo płynu.  Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

na moim stole...
Gulasz z karkówki w sosie musztardowo- pieprzowym z ogórkami 152

Zamiast tradycyjnie pieczonego mięska wybrałam gulasz, bo w końcu trzeba sobie w kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki 30g margaryny 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżki musztardy (np. stołowej) 3 ogórki konserwowe 1 cebula Pieprz 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kaszą. Mięso kroimy w kosteczki

Smakowy Raj