pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:73/132)

Surówka z białej rzodkwi i jabłka 48

obiadowe bez majonezu. Zastanawiasz się jaka surówka do ryby? Surówka z białej rzodkwi i jabłka pasuje do karkówki, sznycla po ministersku czy też sznycla po wiedeńsku i do ryby także. Znakomicie się też sprawdzi na bezmięsny obiad, np. jako surówka z ziemniakami pieczonymi. Surówka z białej rzodkwi przepis Przepisów na surówkę z białej rzodkwi jest wiele i każdy może

Dieta moja pasja
Gołąbki pieczone w piekarniku 107

Gołąbki pieczone z piekarnika to klasyka polskiej kuchni, są bardzo pyszne smakują wyjątkowo. Polecam przygotować tą metodą zamiast w garnku. Składniki • główka młodą kapustę • 1kg mięsa karkówki wieprzowej • 2 jajka • 3 łyżki bułki tartej • opakowanie przecieru pomidorowego z czosnkiem • sól morską • pieprz kolorowy • ziele angielskie • listek laurowy. Wykonanie •Kapustę sparzyć gorącą

Kulinarne pyszności Molki
Smarowidło z boczku (smalec z mięsem) 182

boczku to po prostu taki smalec z dodatkiem mięsa. Stopiłam skrawki boczku, które były za małe na pieczenie czy wędzenie. Boczek był taki średnio tłusty, pół mięsa chudego mięsa i pół tłuszczu. Zamiast boczku można też stopić słoninę z dodatkiem łopatki czy karkówki. składniki: ok 1,5 kg boczku 2 średnie cebule 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki soli Boczek pokroić

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z dzika z grzybami 93

gdyż warto znać ten przepis na pieczeń z dzika z grzybami. Mięso z dzika pokrojone w plastry podane z sosem grzybowym , to wspaniałe danie kuchni polskiej. Bo mięso z dzika i leśne grzyby to najlepsze połączenie. Samodzielnie zbierane podgrzybki z solanki idealnie do tego dania pasują. Kto lubi dziczyznę? Składniki: udziec i karkówka z dzika, maślanka – około 1 litra, sól(...)wszystkiego po 2 łyżki), do tego kilka ziaren jałowca, 4 pokruszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, po dużej szczypcie estragonu, cząbru, majeranku i czarnego pieprzu. na sos do pieczeni z dzika: Plastry pieczeni z dzika mały słoik podgrzybków z solanki 100 ml śmietanki 30% Mięso z dzika cały udziec i szynkę zalewamy maślanką i odstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podkarpacka pieczona karkówka 187

Jeżeli szukacie przepisu na miękką, soczystą karkówkę do obiadu lub smaczne domowe mięsko do kanapek, to dobrze trafiliście :) Mój przepis, rodem z Głogowa Małopolskiego* (tak, to na Podkarpaciu, nie w Małopolsce :)), jest prosty i nie wymaga wiele pracy, jednak wymaga… upływu czasu. Mięso przed krótkim pieczeniem moczy się w specjalnej zalewie i co 12 godzin zagotowuje się je na chwilę(...)minut i gotowe. Aby mięso było gotowe na obiad jego przygotowywanie trzeba zacząć 2 dni wcześniej rano, by ostatnie zagotowanie również wypadło rano. Składniki: 1,5 – 2 kg karkówki na zalewę: 2 l wody 1 i ½ łyżki soli 1 łyżka cukru 1⁄2 szklanki mąki pszennej 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 3 łyżki oleju

Trzeci talerz
Karkówka czosnkowa 113

Kilka dni temu pisałam Wam o bardzo ciekawym spotkaniu, na którym dowiedziałam się dużo ciekawych rzeczy na temat wieprzowiny . W planach mam zakup specjalnego termometru do

Smaczna Pyza
Pieczona karkówka w indyjskiej marynacie. 224

Mięso zaczęłam piec od niedawna... i wiecie co? żałuję ,że nie zrobiłam tego wcześniej! Domowe mięso smakuje wręcz wybornie! Ze sklepu może się schować ... ;-) Polecam! A potrzebne składniki marynaty tradycyjnie możecie zakupić w internetowym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 1,5 kg karkówki wieprzowej 2 łyżki przyprawy tikka masala Skworcu 1 łyżka przyprawy tandoori masala Skworcu 1/3 szklanki  ciemnego sosu sojowego(...)Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy na kilka godzin. A najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z marynatą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 2 godz. Delikatnie sprawdzając szpikulcem czy mięso już jest miękkie. Dodatkowo podczas pieczenia mięso należy polewać sosem lub je przekręcać. Jeśli płyn wyparuje należy dolewać po ok pół szklanki

Radość kipiąca uśmiechem.
Rolada z polędwiczką wieprzową 174

zimno - jak wędlinę. Przypomina nieco Necówkę ( klik ),  nie miałam naturalnej osłonki, piekłam moją roladę w folii, mimo to wyszła bardzo smaczna. Część zjedliśmy zaraz po upieczeniu, część zamroziłam i miałam na szybki obiad. Bardzo polecam. składniki 1000 g mielonego mięsa  wieprzowego (u mnie karkówka) 350 g polędwiczki wieprzowej 80 g cebuli 5 - 6   ząbków czosnku 2 jajka(...)majeranek papryka słodka sól pieprz przygotowanie: Mięso - karkówkę, jeżeli mamy w kawałku, umyć, osuszyć i zmielić. Polędwiczkę oczyścić z błon, posypać solą, pieprzem i papryką. Odstawić. Cebulę bardzo drobno posiekać ( najlepiej w blenderze) posypać solą, wymieszać, odstawić. Czosnek przecisnąć przez praską. W misce wymieszać dokładnie mielone mięso z przyprawami (cebulą, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem), dodać  jajka, wymieszać

Stare Gary
Szaszłyki z karkówki 120

Atrakcyjne, mięsne danie z czerwoną papryką, któż nie lubi szaszłyków, można je podać z frytkami, do tego surówkę i danie gotowe! Składniki: 1 kg karkówki 2 papryki czerwone 2 duże cebule po szczypcie rozmarynu, tymianku, cząbru, estragonu, gałki muszkatołowej, ostrej papryki mielonej, sól oraz pieprz świeżo mielony Wykonanie: Mięso opłukujemy, kroimy w grubszą kostkę.Przyprawy mieszamy(...)ziarnek, kroimy w kawałki nie mniejsze niż kawałki mięsa. Cebulę obieramy kroimy w grubsze plastry. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso paprykę i cebulę.Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla około 20 minut. Podajemy na gorąco Szaszłyki przygotowała Alicja Smacznego

kgwjanczewo
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą i majonezem 103

karkówki. Postępować tak do skończenia się składników. Ostatnia warstwą ma być plaster karkówki. Tak przygotowaną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć  wstawić do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie

Kulinarne przygody
Sos kokosowo-orzechowy idealny na grilla 188

Grono przyjaciół, rodzina, unoszący się zapach pieczonych potraw na grillu, możemy poczuć jedynie gdy są ciepłe dni. A ich jest coraz więcej! Dzisiaj podaję przepis na orzechowy sos do mięs – grillowanych skrzydełek, karkówki, kiełbaski lub w wersji wegetariańskiej do warzywnych szaszłyków i ryb. Jego smak jest lekko słodki, kokosowy, ale nadal pozostaje wytrawny. Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie

Jaglusia
KARKÓWKA W SOSIE BARBECUE PIECZONA W PIEKARNIKU 225

sosu barbecue  od  Folwark . Składniki: * 4 plastry karkówki * sól * sos barbecue Wykonanie: Plastry karkówki posolić. Do miski wlać sos barbecue, zamoczyć w tym mięso, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w formie do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec po ok. 25 minut z każdej

Zrób to smacznie
Karkówka w słodko-pikantnej marynacie 142

soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, dodajemy pozostałe składniki marynaty, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy plastry karkówki, mieszamy żeby mięso było pokryte marynatą. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia