pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:74/132)

Karkówka w Coca- Coli + ziemniaki z pieczonym czosnkiem 148

wrzucić do piekarnika i wyszłam z karkówką. Resztę składników wygrzebałam z lodówki. Nie sądziłam, że efekt końcowy będzie tak dobry! Składniki(na obiad dla 3 osób): Karkówka: - 3 plastry karkówki o grubości ok 2 cm - 3 cebule - szklanka Coca- Coli - 2 łyżki ketchupu - 2 łyżki musztardy - łyżka sosu sojowego kikkoman - 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, estragon, kolendra mielona - łyżka(...)wierzch kładę przekrojoną na pół główkę czosnku. Przykrywam naczynie pokrywką i piekę wszystko jedną  godzinę. Na ostatnie 15 minut zdejmuję pokrywkę, aby cebula ładnie się przypiekła. Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze części i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam, dodaję masło i wyciskam upieczony z karkówką czosnek. Tłukę ziemniaki na gładką masę. Smacznego

Cook&Love
Karkówka po cygańsku 112

Przepis na przepyszny obiad z piekarnika. Mięciutka i krucha karkówka zapiekana w przepysznym sosie z papryką i pieczarkami. Rewelacyjne w smaku danie które sprawdzi się na rodzinny obiad jak i na imprezę. 5 porcji około 1 kg karkówki 300 gramów pieczarek  1 duża lub 2 mniejsze papryki mogą być w różnych kolorach 1 duża cebula około 200 gramów(...)łyżeczki soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru, oraz pieprz całość dokładnie wymieszać.  Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na mięso  położyć wymieszane ze sobą  wcześniej warzywa. Całość zaleć równomiernie sosem pomidorowym. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę lub trochę

Andzia Pichci
Karkówka z pieczarkami. 158

cebula Pieczarki kroimy w kosteczkę/ małe kawałeczki i podsmażamy do momentu wyparowania całej wody posypujemy przyprawą. Karkówkę płuczemy i delikatnie rozbijamy - solimy z każdej strony. Oliwę, musztardę oraz 2 łyżeczki przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy plastry mięsa. Przekładamy do rękawa do pieczenia, na górę wykładamy przestudzone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę cebulkę, podlewamy odrobiną wody i zamykamy rękaw

Moje-pitraszenie
Karkówka zapiekana z pieczarkami 178

łyżka koncentratu pomidorowego Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Pokrojoną karkówkę i cebulę przełożyć do miski. Dodać majeranek, listki laurowe odrobine soli i pieprzu i wymieszać aby przyprawy pokryły mięso. Następnie zawartość miski przełożyć do woreczka do pieczenia. Dodać pieczarki i koncentrat pomidorowy. Woreczek zamknąć i nieco wszystko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić

Monia miesza i gotuje
KARKÓWKA KORZENNA W SOSIE POMARAŃCZOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 124

niezwykłej bo świątecznej odsłonie. Marynowana przez noc w przyprawach korzennych i soku pomarańczowym smakuje rewelacyjnie. Miękka, krucha i niezwykle aromatyczna… po prostu świąteczna Składniki: 1-1,2 kg karkówki 60 g smalcu 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1/4 łyżeczki startej gorczycy białej 1/4 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca(...)drugą stronę i ponownie piec przez 15 minut. Następnie odkryć naczynie i piec przez kolejne 15 minut. Sos zlać do sosjerki lub zrobić sos winno-kerzenny. Przelać do rondelka i dodać 50 ml wina czerwonego i gotować przez 10 minut. Przyprawić ewentualnie do smaku. Karkówka korzenna znakomicie komponuje się z plastrami pomarańczy, mixem sałat, pomidorami, orzechami itp. Smacznego

Ola la LCHF
Pieczone mięso w słoiku wg Aleex 246

niego i Gwiazdeczki pyszne, pieczone mięso, zamknięte w słoikach. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, nie wiedziałam, jaki będzie efekt. Ponieważ okazał się przepyszny, polecam Wam ten przepis. Jest doskonały na co dzień, ale świetnie sprawdzi się także podczas wakacyjnych wyjazdów. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego: szynki, łopatki • 20 dag karkówki • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku(...)czosnek przeciśnięty przeez praskę. Dokładnie natrzeć nim i przyprawami kawałki mięsa. 2. Między kawałki mięsa włożyć plastry cebuli. Przykryć. Odstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin. 3. Tuż przed pieczeniem do naczynia wlać 1 szklankę wody. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny w temp. 180 st. C. 4. Po tym czasie mięso w naczyniu wymieszać. Gdyby było

W mojej kuchni
Ktoś nam podłożył świnię! …. 164

Jacinto) - wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów - rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami - tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u - bigos - gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej - zrazy wieprzowe zawijane z karkówki - tradycyjne kotlety mielone - improwizowane przez obu Piotrów pulpety(...)chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb na zakwasie , miałam w nim mały udział, gdyż w niedzielę o 7.00 rano wkładałam go do pieca Ta kulinarna impreza wzbudziła również zainteresowanie lokalnych mediów -prasy i radia, z którymi mieliśmy okazję porozmawiać przy stole, oraz udzielić indywidualnych wywiadów na temat blogów, kuchni i gotowania. Podczas

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka 134

wilk syty i owca cała. Obiadek dusi się w piecu a ja bez wyrzutów sumienia, że mąż wróci z pracy i będzie głodny mogę oddać się małemu lenistwu ;) No bo przecież każdemu czasami się ono należy, prawda? Mięsko podałam na talerzu z kolekcji Kamila- Porcelana Bogucice.  Składniki: 5 plastrów karkówki 0,5 kg pieczarek  sól do smaku

Krakowskie smaki Ani
Szaszłyki 218

naszym stole dość często. Jako szczęśliwa posiadaczka piekarnika z możliwością pieczenia z parą mogę sobie poszaleć.  Idealnym dodatkiem  do szaszłyków jest Party Dip Barbecue Prymat.   Jednak i bez funkcji pary w piekarniku można uzyskać  taki sam efekt. Zaraz opiszę dokładnie jak. Składniki: 1/2 kg karkówki/ łopatki 2 większe cebule 4 papryki pieczarki 10 plastrów boczku wędzonego(...)warzywa. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dno piekarnika wsuwamy blachę z wyposażenia piekarnika i wlewamy do niej wodę, tak aby zakryła dno. Na ruszcie układamy nasze szaszłyki i pieczemy je tak ok 20 min. Po upływie tego czasu włączamy górną grzałkę, funkcję grilla i pieczemy ok 15 min lub mniej. Tak, aby odrobinkę się zarumieniły. gdy są gotowe wyjmujemy

Malinowe Pocałunki
Tradycyjna Mizeria ze śmietaną 24

pokrojonych w cienkie plasterki. I chociaż skromny ogórek jest gwiazdą tej pysznej sałatki, to byłaby ona niczym bez dodatku śmietany! Mizerię można podać do gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz mięs duszonych, pieczonych oraz dań z grilla. Jak zrobić idealną mizerię? Mizeria Domowa mizeria to bardzo prosta w przygotowaniu sałatka, która składa się z zielonych ogórków pokrojonych w plasterki(...)musi odnaleźć smak własnej mizerii idealnej. Klasyczna mizeria Latem do mizerii świetnie będą pasować nasze pieczone młode ziemniaki , a także kraszanka , czyli ziemniaki z cebulką i boczkiem z patelni. Niezmienna, klasyczna mizeria jak u Babci, to formuła, z którą kapitalnie uzupełni się pachnąca karkówka duszona z cebulką , rewelacyjny dorsz smażony w panierce oraz delikatne bitki wieprzowe w sosie własnym

Kuchnia Na Wypasie
Mizeria ze śmietaną 26

pokrojonych w cienkie plasterki. I chociaż skromny ogórek jest gwiazdą tej pysznej sałatki, to byłaby ona niczym bez dodatku śmietany! Mizerię można podać do gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz mięs duszonych, pieczonych oraz dań z grilla. Jak zrobić idealną mizerię? Mizeria Domowa mizeria to bardzo prosta w przygotowaniu sałatka, która składa się z zielonych ogórków pokrojonych w plasterki(...)musi odnaleźć smak własnej mizerii idealnej. Klasyczna mizeria Latem do mizerii świetnie będą pasować nasze pieczone młode ziemniaki , a także kraszanka , czyli ziemniaki z cebulką i boczkiem z patelni. Niezmienna, klasyczna mizeria jak u Babci, to formuła, z którą kapitalnie uzupełni się pachnąca karkówka duszona z cebulką , rewelacyjny dorsz smażony w panierce oraz delikatne bitki wieprzowe w sosie własnym

Kuchnia Na Wypasie
Wołowina z warzywami w stylu francuskim 65

czyli gicz cielęca z warzywami Burgery z wołowiną Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina   pieczony gulasz z czekoladą Chili con carne z wołowiną Zupa gulaszowa z fasolą   Wołowina z warzywami w stylu francuskim  Składniki (na 6 porcji): 1kg mięsa wołowego (u mnie karkówka, pręga bez kości)  4-5 małych cebul lub szalotek 2 marchewki 2 ząbki

Obiad gotowy
KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE NADZIEWANA CEBULĄ 128

środku kieszeni. W każde nacięcie ( co 2 cm) wkładamy pokrojone plastry cebuli. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na kilka godzin do lodówki.  Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kiszonej kapusty, na niej układamy mięso, z boków i wierzchu przykrywamy je kapustą. Naczynie zakrywamy pieczemy razem 2 godz. Po tym czasie naczynie odkrywamy, kapustę rozsuwamy na boki, aby zrumienić mięso

Z Majeczką w kuchni
Majówka: Polędwiczki w kowbojskiej marynacie 105

przyjemność. Mieszanka kawy, brązowego cukru i pieprzu kajeńskiego nadaje mięsu niesamowitego, dymnego smaku, jakby było pieczone na węglach, bo spalone drobinki kawy dają posmak drzewnego popiołu. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach niecodziennym daniem z grilla wypróbujcie tę marynatę. Świetni nadaje się do karkówki i polędwiczki wieprzowej, doskonale smakuje też z dobrą wołowiną. Mięso w takiej zaprawie można usmażyć

Niedzielny kucharz
Karkówka pieczona z warzywami 80

Wymieszałem je z czosnkiem i cebulą. Na dnie żaroodpornej formy ułożyłem warzywa, na nich plastry karkówki i liście laurowe. Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki. Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem od dna, pilnując aby całość była przykryta płynem cały czas

R'n'G Kitchen
Karkówka w czosnku 124

ulubiona przyprawa do mięsa  Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry. Przyprawić. Dobrze i dokładnie natrzeć karkówkę przyprawami. Czosnek podzielić na ząbki i dodać do mięsa razem z łupinkami. Odstawić na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Przełożyć mięso do rękawa i piec 40-50 minut w 200 stopniach. Podawać na ciepło bądź na zimno

Magiczne Życie Marty
Dania obiadowe 175

curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ

W kuchennym oknie Ewy
Karkówka pod pierzynką serową z pesto. 187

jednej strony smarujemy pesto, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na każdy kawałek tak przygotowanej karkówki kładziemy pieczarki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 45-50  min. (do miękkości mięsa) w temp. 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem i pieczemy do zrumienienia sera

Kuchnia Beaty