masła 50 g cukru pudru 2 duże jajka 50 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku z prawdziwej wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy zbożowej 350 g mlecznej posiekanej czekolady 2 łyżki cukru pudru opakowanie czekoladowych kulek z biedronki (Rido) Robienie tortu rozpoczynamy(...)otrzymania gęstego kremu. Czas na upieczenie spodów biszkoptowych, jednego jasnego i jednego ciemnego. Ich wykonanie jest takie same, różnią się tylko jednym składnikiem: białą lub ciemną czekoladą. My piekłyśmy oba spody równocześnie. Najpierw roztapiamy w rondelku masło, dodajemy do niego posiekaną (lub połamaną na małe kawałki) czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie nie roztopi (trzeba uważać by do rondelka
Kolizje SmakówNastępnie jajka wraz z cukrem trzcinowym i waniliowym ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Powoli dolewamy roztopione masło ciągle ubijając ciasto. Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy ręcznie. Delikatnie dodajemy puree z dyni oraz marchewkę ciągle mieszajac. Malutką tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy(...)nasze ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 185 stopni. Oryginalnie w przepisie jest napisane by piec około 30-35 minut. Jednak my piekłyśmy 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W czasie pieczenia ciasta warto przygotować polewę i czekoladę plastyczną, gdyż obie te rzeczy muszą ostygnąć. Polewa : Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Kolizje Smakówłatwiej je skonsumować nie brudząc przy tym wszystkiego dookoła :) Ilość: około 60 malutkich ptysi. Składniki: Ptysie: Pół kostki masła 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 6 jajek Łyżka proszku do pieczenia Cukier puder do oprószenia Krem ananasowo-śmietanowy 2 szklanki śmietanki kremówki Ananasy pokrojone w kostkę Łyżeczka zagęstnika do śmietany 2 łyżeczki cukru pudru W małym rondelku zagotowujemy szklankę wody(...)ogniu i podsmażamy około 10 minut cały czas mieszając ciasto. Wysmażone ciasto przekładamy do miski i chłodzimy. Kiedy będzie letnie rozcieramy dodając stopniowo po 1 jajku i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być pulchne. Nabieramy niewielką jego ilość i układamy na blaszce w pewnej odległości od siebie bo ptysie będą rosły. Blaszkę smarujemy uprzednio tłuszczem lub wykładamy papierem
Kolizje Smakówsiak, zdecydowałam się nazwać je po prostu włoskimi bułeczkami. Włoskie bułeczki ziołowe na 6-8 niewielkich bułeczek czas przygotowania: 20 minut + 1 godz. 40 min. rośnięcie + 15 min. pieczenie Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500 i 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej(...)rozwałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawaj z niego kółka lub inne kształty przy pomocy szklanki, miseczki czy też foremek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut. Uwagi: Zimą ciężko jest mi znaleźć w domu
Chilli Czosnek i Oliwawiśniami przygotowały Mirabelka i Panna Malwinna . Clafoutis - ciasto z wiśniami przepis z książki Zdrowa kuchnia prosto z targu Jogi Liano & Tasha Deserio czas przygotowania: 20 min. + pieczenie 55 min. Składniki: 500 g wydrylowanych wiśni (lub ciemnych czereśni) 250 ml tłustego mleka 60 ml śmietany 30% tł. 4 łyżki przesianej mąki (typ. 450 lub 500) 4 jajka(...)roztrzep jajka z cukrem i solą. Dodaj mieszaninę mleka, śmietany i mąki oraz ekstrakt migdałowy. Wymieszaj do powstania gładkiego rzadkiego ciasta. Zalej nim wiśnie i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez 45-55 min (ja piekłam 55 min.), aż lekko zbrązowieje na wierzchu. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek
Chilli Czosnek i Oliwamasło, składniki posiekać - dodać skórkę z cytryny i żółtko, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce - piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno tortownicy wylepić równo schłodzonym ciastem - ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w piekarniku przez około 20 minut, ostudzić - temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie(...)formy, schłodzić i przechowywać w lodówce Sernik można piec bez postawionego w piekarniku naczynia z wodą, choć polecam ten sposób, gdyż para wodna sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie. Jeśli do pieczenia wykorzystamy tortownicę o średnicy 18cm, masa serowa wypełni niemal całą formę i sernik będzie wysoki jak na zdjęciach, w przypadku większej tortownicy będzie nieco niższy. Sernik
Smakołyki BerenikiPrzygotowanie muffinek to chwila bo mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i siup do pieca. Jedynie czas na studzenie się dłuży ale w tym czasie możemy przygotować dowolny krem. Składniki: 2,5 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajka, 0,5 szkl oleju rzepakowego Rapso 1 szkl mleka(...)Krem jeżynowy 300 ml kremówki 300 g jeżyn 150 g cukru 1 śmietan fix Przygotowanie: W naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu umieścić mokre składniki - jajka, olej i mleko. Zmiksować mikserem, wlać do suchych składników. Całość wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami
Ala piecze i gotujepiekłam to ciasto..ja co prawda korzystałam z przepisu Kasi , jest on w sumie taki sam..troszkę różni się tylko ilością oleju..U mnie pianka jest ciemna..a to dlatego, że miałam w domu tylko jeden budyń śmietankowy i jeden czekoladowy.. 1 kostka margaryny Kasia 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)oleju (100 ml) 5 jajek 2 budynie śmietankowe [ u mnie śmietankowy i czekoladowy] 400 g malin szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodać Kasię i wymieszać lekko mikserem.Masę przełożyć na podsypany mąką stół i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części
Moje domowe kucharzenieminut, plus 15 minut pieczenia. Masa na ciasteczka nie wymaga chłodzenia, nabiera się ją bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zbożowe znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche(...)zbożowych: 1 szkl. mąki 1/2 szkl musli z rodzynkami 1/2 szkl. otrąb granulowanych z truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSernik to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Ostatnio piekłam rewelacyjny sernik kajmakowy , w którym zamiast cukru dodałam kajmak waniliowy z puszki. Teraz postanowiłam przygotować sernik marmurkowy, czyli taką sernikową zebrę, który prezentuje się niezwykle dekoracyjnie. Sernik marmurkowy (sernik zebra) podbił serce mojego męża. Przepis na sernik marmurkowy z bezą był na starym blogu, ale zw względu na jakość(...)dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się w kąpieli wodnej, umieszczając foremkę z masą sernikową w większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy go w 160 stopniach, czyli w niższej o 20 stopni temperaturze niż wszystkie moje tradycyjne serniki, ale dzięki temu sernik nie wyrasta za szybko, nie pęka, ale i nie opada
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepis znajduje się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa(...)dużych jaj) 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 płaska łyżka bułki tartej do obsypania formy hibiskusowy cukier puder do dekoracji. Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczeniem i włożyć do pieca.. :) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części, następnie posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy wzory foremkami, wierzch ciastek można posypać cynamonem lub cukrem pudrem, układamy ciasteczka na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)piec 15-20 min lub na oko, aż będą złociste. :) Dziurki do przewleczenia wstążki lub nitki można zrobić za pomocą słomki do napoi. Gotowe do spożycia małe, złociste, pyszności... :) LUKIER: Wystarczy wsypać cukier puder do szklanki, dodać sok z cytryny, dolewać wrzątek stopniowo i mieszać
Zainspiruj się kuchniąSzybkie, bo pieczemy je do czterdziestu minut maksymalnie i łatwe ciasta z owocami są idealne na niedzielne popołudnie przy kawie. A ja chętnie przygotuję je dla Was dzisiaj. Pomoże mi w tym jak zawsze niezawodna Kasia. Składniki : * kostka do pieczenia Kasia * 2 szklanki jogurtu owocowego morelowego bądź brzoskwiniowego * 4 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * płaska łyżeczka sody oczyszczonej * szklanka cukru * 4 jajka * 6-7 moreli * pół tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie : Rozpuścić i wystudzić kostkę do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Cukier ubić z jajkami. Dodać Kasię , oraz jogurt i wymieszać. Po troszkę dodawać mąkę i cały czas ubijać mikserem ciasto. Morele pokroić w ósemki, czekoladę posiekać nożem. Dodać
Magiczne Życie MartyKiedy dziewczynka postanawia stać się kobietą musi nauczyć się trzech rzeczy : piec tort , tłuc schabowe i gotować rosół idealny ... Hmmm czyżbym zatem stała się już dorosła ? :) Dzielę się z wami moim pierwszym tortem hmmm nie jest idealny to fakt ale jego smak można określić jako bajeczny :) *** Tort Czekoladowy *** Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)hansi-theme-font:minor-latin;} * 7 jajek * 1 szklanka cukru * 3/4 szklanki maki pszennej * 3/4 szklanki kakao * 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli Masa : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
ciemna strona patelni3 jabłka Składniki (oprócz jabłek) dzielimy na pół. Z pierwszej porcji ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Ubijamy krótką chwilę na niskich obrotach(...)miksera. Formę prostokątną o średnicy 36×25 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotową masę. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Podobnie robimy z drugą połową składników. Z tym że na wyłożoną papierem do pieczenia formę układamy plasterki jabłek. Zalewamy masą biszkoptową. Pieczemy tak samo jak pierwszy biszkopt a następnie zaraz
Made By Mom And Son