pieczenie - 19054 przepisów (strona:86/1271)

Żurawinowe ciasteczka pełne Energii ! 332

cały czas mieszaj!Do miski dodaj miód, jajko, sok z cytryny, oliwę z oliwek.Wymieszaj dokładnie trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, otręby, proszek do pieczenia, żurawinę i słonecznik z orzeszkami.Teraz stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych.Dobrze wszystko pougniataj.Jeżeli masz wyjdzie za sucha dodaj 1-2 łyżki wody.Włącz piekarnik na 190°Na blachę wyłóż papier(...)pieczenia, matową stroną do góry.Z powstałej masy uformuj ciasteczka.Ja robię kulkę, po czym spłaszczam ją na blaszce. Piecz do 25 minut góra-dół, oczywiście zaglądaj jak się mają. Najlepsze gdy ostygną. GOTOWE.CMOK

Pasje Jolki
Strzępiaki 167

papier do pieczeniaPrzygotowanie foremek:Z papieru do pieczenia wycinamy odpowiednich rozmiarów kwadraty.Tak przygotowanymi kwadratami wykładamy foremki silikonowe, aby powstały "tulipankowe zagniecenia papieru". Tulipankowe, gdyż Strzępiaki pieczemy na wzór babeczek tulipanów.Przygotowanie do pieczenia:Wyjmujemy ciasto z lodówki. Bierzemy foremkę wyłożoną papierem i wykładamy ją w środku ciastem. Spód normalnie, a boki wylepiamy na papierze ponad wysokość foremki silikonowej(...)sposób tworzymy nasze strzępy. Każdą wyłożoną foremkę wkładamy na chwilę do lodówki. Gdy wszystkie będą gotowe wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 13 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.Po tym czasie uchylamy całkowicie drzwiczki piekarnika i trochę wysuwamy kratkę/podkładkę z foremkami. Zostawiamy.Krem czekoladowy:200 ml śmietany kremówki 30%Saszetka rozpuszczalnej czekolady do picia

Eat Shrimps
Proste ciasto dyniowe 197

mniejsze części, nakryć folią aluminiową i piec przez 40 minut w 180°C. Potem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest(...)wilgotne, lekko piernikowe i puszyste.Składniki:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka puree z pieczonej dyni1 czubata szklanka cukru trzcinowego1 saszetka cukru wanilinowego4 duże jajka3/4 szklanki oleju rzepakowego2 łyżki mleka1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreliskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soli Łączymy w jednej misce

Poezja smaku
Muffinki dyniowe z aromatem imbiru 143

Puszyste muffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek lub słodką przekąskę PS. Polewa ma piękny złoty kolor, którego na drugim zdjęciu niestety nie widać :/Składniki (na 12 babeczek):3/4 szklanki musu z dyni* + 2 łyżki do polewy3 jajka3/4(...)dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir, szczyptę soli i wymieszać. Wbić jajka, dodać olej i mus z dyni. Wszystko razem mieszać

Oryginalny smak
Szybkie ciasto ze śliwkami 447

waniliowe ze śliwkami to doskonały deser. Przepis znalazłam na blogu Moje KuchcikowoCzas pieczenia:  40 min                     Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Składniki:2 szklanki mąki,1 szklanka cukru,4 jaja, 10 łyżek oleju, 10 łyżek gorącej wody(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, cukier waniliowyśliwkiWykonanie:Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka zebra 377

ciekawie układające się wzory, które za każdym razem przybierają inne kształty. Babka ta jest pieczona przeze mnie dość często, ale widać , że nie znudziła się domownikom , bo znika bardzo szybko, jedzona czy to z herbatką czy z zimnym mlekiem. Przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej Mamy.Czas pieczenia:  około(...)Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  36 cm x 9 cmSkładniki: 5 jajek  3 szkl. mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju1 szklanka słodkiego, gazowanego napoju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy3 łyżki kakao2 łyżki mąki aromat np. cytrynowyWykonanie:Jajka z cukrami ubić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto " Wiśniowy szyk" 333

przepis oryginalny al.rossia2009 a w nawiasach moje zmiany na większą foremkę.Czas pieczenia: około 60 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Na ciasto: 3 jajka ( 4 jajka) 100 g masła lub margaryny  ( 120g)¾ szkl(...)cukru pudru150 g kwaśnej śmietany  ( 2 łyżki z górką)1 proszek do pieczenia (10 g). szczypta soli 200 g  mąki ( 2 szkl mąki)Na nadzienie: 1 słoik wiśni z kompotu (580 ml.) 2 łyżki wiórek kokosowych Kokosowy lukier: 300 g  śmietany  ( śmietana 18 % 330g + 2 łyżki )¾ szkl cukru pudru 1 szkl wiórków kokosowychwanilina

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Czekoladowe ciasto z colą 400

Bardzo często piekę różne wersje ciast czekoladowych czy  murzynków . Tym razem jest to wersja z popularnym napojem Coca-Cola . Ciasto bardzo dobre, czekoladowe i puszyste za sprawą bąbelków z napoju. Niestety zabrakło mi kakao na zrobienie polewy co na pewno wzmocniło by jeszcze smak ciasta ale i bez tego dodatku okazało się trafionym wypiekiemCzas pieczenia:  40 min - 50 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  36 cm x 9 cmSkładniki:2 szkl  mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl cukru4 czubate łyżki gorzkiego kakaoszczypta soli6 startych kostek czekolady250 g roztopionego masła

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką 197

samym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały.  Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny. następnie przemiennie dodajemy mąkę i mleko. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane (ja używałam miksera) możemy dodać(...)ciasta pokrojone wcześniej jabłka. Szpatułką łączymy jabłka z ciastem.  Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ja wybrałam papier do pieczenia i uważam, że jeżeli chodzi o to ciasto, to wybór był idealny :) Przekładamy ciasto do formy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Obieramy orzechy, następnie wkładamy je do torebki

Serce zamknięte w formie pyszności
Babka piernikowa z serem 339

już tuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki.  Zapraszam do pieczenia! Składniki na masę piernikową(...)płynnego miodu 100 g cukru 80 g masła 2 łyżki kakao 2 jajka 250 g mąki pszennej 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g migdałów w płatkach 2 łyżeczki przyprawy korzennej Składniki na masę serową: 300 g twarogu sernikowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 70 g masła 1 jajko 50 g cukru Dodatkowo: 1 tabliczka

My Culinary Art
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 222

popularna w kuchni krajów śródziemnomorskich. Jednak bardzo zależało mi na tym, aby przemycić ją na mojego bloga, dlatego wymyśliłam tę oto pizzę.  Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech(...)przełóż do naoliwionej miski i przykryj folią (lub do naoliwionego pojemnika z przykrywką) i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij ciasto na 1-2 godz. przed planowanym pieczeniem pizzy. Mocno rozgrzej piekarnik do 260-270 stopni C (im wyższa temperatura, tym lepiej), najlepiej na 30 min. przez planowanym pieczeniem. Na posypanym mąka blacie rozpłaszcz ciasto, następnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś z pieczoną dynią 147

bazylia) 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku(...)gałkę oraz sól i pieprz. Mieszamy i polewamy mieszanką oliwy i przypraw dynię. Delikatnie mieszamy całość dłońmi – aby każdy kawałek oblepił się. Wysypujemy warzywa na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (lub 190°C z termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W tym czasie łososia solimy i pieprzymy z obu stron

Poezja smaku
Rogale "marcińskie" 212

marcińskie..ja ciut zmieniłam masę i u mnie nie było aż tyle lukru i posypki..ale mimo to były pyszne...Jestem ciekawe jakie rogale piekły inne osoby..którym od razu dziękuję za wspólne pieczenie.. Składniki na ok. 16 sztuk: 3 1/2 szkl. mąki 3 jajka 1/4 kostki masła 2 łyżki cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego(...)Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut w temp. 220 stopni.. Polać lukrem. Razem ze mną rogale piekły: Lidia

Moje domowe kucharzenie
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 230

otrzymaniu jasnej masy kolejno wbijamy jajka stale mieszając. Następnie cienkim strumykiem wlewamy, nawet jeśli jest ciepła, masę z czekolady i amaretto. W ostatnim kroku dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przekładamy ciasto. W ciasto wtykamy gruszki dociskając je tak, by dotykały dna blachy. Gruszki powinny stać w masie, inaczej podczas pieczenia i wzrostu ciasta owoce się przewrócą. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.  Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne, jeśli jest pieczemy dotąd, aż patyczek będzie suchy. Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę i pozostałą część likieru, gdy składniki zagotują się, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji

Taste Of My Day
Rolada żyrafa 23011

pieczenia, masę biszkoptową włożyć do woreczka lub szprycy, wycisnąć wzór żyrafy. Piec około 4-5 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wyciągnięcia. Ciemny biszkopt:  4 jajka  50 g cukru  100 g mąki pszennej  1/2łyżeczki proszku do pieczenia  4 łyżki kakao  50 g gorzkiej czekolady, startej(...)być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła. Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym.   Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać. Piec około

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania