pieczenie - 19054 przepisów (strona:92/1271)

Sernik wiedeński 259

Piekłam już wiele różnych serników, ale śmiało stwierdzam, że te tradycyjne z przepisów mamy są najlepsze:)) Przepis na ten sernik mam właśnie od mamy i pamiętam jego smak jeszcze z dzieciństwa. Co prawda mama do sernika dodaje rodzynki, ale ja wole taką wersję:)) Ciasto: 125g masła lub margaryny,  2 jajka,  1/2 szklanki cukru,  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)szklanka mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem. Masa serowa:  1kg półtłustego twarogu,  5 jajek

Z miłości do słodkości
Stemplowane kruche ciastka 195

zamkniętym pojemniczku są jeszcze lepsze;) Idealnie sprawdzą się podczas pikniku! Składniki:  200g mąki pszennej,  110g cukru,  85g masła lub margaryny,  jajko,  łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Zrobić dołek, wbić jajko, wymieszać końcówką noża. Dodać posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą(...)włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Foremką do ciastek ( u mnie stempelki) wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Im dłużej tam poleżą tym bardziej zmiękną i będą lepsze:) Źródło:  Break for cake

Z miłości do słodkości
Sernik z bialej czekolady 650

zawijamy w folie spozywcza. Odstawiamy do lodowki na 30 minut. Foremke o wymiarach 26 cm smarujemy maslem. Ciasto wyciagamy z lodwki. Wkladamy miedzy dwa kawalki foli lub paperu do pieczenia, poniewaz jest dosc lepkie. Walkujemy na placek o srednicy(...)okolo 30cm. Wykladamy nim tortowine, spod i boki na wysokosc 2cm. Ponownie odstawiamy do lodowki na 2 godziny. W piekrniku nagrzanym do 160°C pieczemy ciasto stawiajac tortownice na blache. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie sciagamy papier i pieczemy na zloty kolor jeszcze 5-10 minut. Ciasto nalezy dobrze wystudzic

Przysmaki Karolki
Schab w pomarańczach 158

soku zaciągamy 2 łyżkami mąki rozpuszczonej w wodzie, zagotowujemy. Sos będzie bardziej zawiesisty. Gotowy sos przelewamy do sosjerki. Dla 4-6 osób Czas: 105 minut   (przygotowanie 15 minut, pieczenie 90 minut

Przysmaki Karolki
Ciasto jogurtowe z wiśniami 737

Polecam ! Składniki : 4 jajka 1 żółtko 1 szklanka cukru 50 g masła, roztopionego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 i 2/3 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo : 250 g wiśni, wypestkowanych 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia ciasta, według uznania Piekarnik rozgrzać(...)żółtko oraz wsypać cukier, ubijać na najwyższych obrotach, aż powstanie bardzo gęsty krem. Zmniejszyć obroty i delikatnie wlewać roztopione masło a następnie dodać jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie, porcjami wmieszać w masę jajeczno - jogurtową. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i obsypać

Zabawa smakiem
Ciasteczka korzenne 209

języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light. Ciasteczka korzenne Składniki: 200g mąki tortowej 120g margaryny 100g cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną) 1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie(...)trochę urosną - ciastka pieczemy w 170-180 stopniach przez 12-15 minut, zdejmujemy z blachy po ostygnięciu, gdyż tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie i łatwo się kruszą Moje ciasteczka korzenne są cienkie i kruche, ale jeśli ktoś woli ciastka grubsze, to oczywiście może takie wykonać pod warunkiem, że weźmie pod uwagę fakt, że czas pieczenia może być

Smakołyki Bereniki
Torcik walentynkowy w serduszka 271

sztywno ze szczyptą soli - do ubitej piany dodać w kilku turach cukier, cały czas ubijając - stopniowo dodawać żółtka, masę jajeczną ubijać - mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszając (nie mikserem, a łyżką) - na koniec dodać łyżkę soku z cytryny, wymieszać wszystko i przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem(...)piekł, ułożyć z powrotem tak, jak był w formie (chyba że wyrósł nam nierówno, wtedy górę biszkoptu można dać na spód) - wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty - 0,5 opakowania galaretki rozpuścić w 200ml gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia - połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, wlać do niej wystudzoną (ale jeszcze płynną) galaretkę, wymieszać łyżką - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Piegusek z białek 559

pieczonych niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek. Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku makowym ), różnica jest taka, że w składnikach nie ma całych jajek, a jedynie białka, a także masło i proszek do pieczenia, który nie jest(...)obowiązkowy przy pieczeniu biszkoptu. Piegusek nie jest też suchy jak niektóre biszkopty i nie wymaga dodatku ponczu. Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75 lub trochę mniejszej, gdyż ciasto nie rośnie zbyt mocno. Piegusek z białek Składniki: 6 białek szczypta soli 80g cukru pudru 80g suchego maku 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła

Smakołyki Bereniki
Kostka kawowa 392

łyżeczki cukru zalać niepełną szklanką (około 230ml) gorącej przegotowanej wody - napar pozostawić do wystygnięcia BISZKOPT - piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni - formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego (nie smarować tłuszczem) - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę - do piany dodać cukier, ponownie ubić, następnie(...)kawowego, dokładnie wymieszać - tak powstałą mieszankę wlać do masy jogurtowej, wymieszać - zimną śmietankę ubić na sztywno, połączyć z kawową masą jogurtową PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU - formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą - na spód włożyć biszkopt, nasączyć go około 50ml (tyle, ile zostanie z całego naparu) ponczu - na biszkopt wylać masę kawową, wyrównać i włożyć

Smakołyki Bereniki
Tarta śmietanowa z rabarbarem 235

wtedy ciasto do połowy wysokości jej brzegu. Aby ciasto nie urosło zbyt mocno, a brzegi nie opadły, można przed pieczeniem gęsto nakłuć je widelcem lub przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub innymi obciążnikami. W pierwszym przypadku(...)ciasto pieczemy przez 15 minut, w drugim - przez 10, a kolejne 5 dopiero po zdjęciu obciążników i papieru. Rabarbar można pokroić na cieńsze lub grubsze plasterki, należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że większe kawałki po upieczeniu mogą być al dente (półtwarde, lekko chrupiące). Jeśli lubimy bardzo miękki rabarbar, możemy pokroić go drobno, a także w końcowej fazie pieczenia

Smakołyki Bereniki
Mini Torciki Improwizowane 149

sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki(...)proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od  dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej

Blondynka Gotuje
Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy 317

się dotrzymać słowa :) Nigdy nie piekłam pierniczków, a w tym roku jak zaczęłam, to przestać nie potrafię. Tym razem chciałam zrobić takie cienkie pierniczki, tym bardziej, że dostałam nowe foremki, które bardzo chciałam przetestować :) Pierniczki są pyszne - czekoladowe, a do tego posmak pomarańcza....mmmm. Nie są pracochłonne. Trzeba tylko uważać z pieczeniem, żeby ich nie spiec za bardzo(...)powstało jednolite ciasto, które powinnam owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny - nie zrobiłam tego, od razu zabrałam się za wałkowanie i wycinanie pierniczków. Piekłam w temperaturze 180 stopni 10 minut, max. 12 minut. Wszystko zależy od tego na jaką grubość rozwałkujemy nasze pierniczki. U mnie to było około 3 - 5 mm. Pierniczki nie rosną, ładnie

Blondynka Gotuje
Rolada z Masą Budyniową 182

potrzebowałam coś na szybko, bo tym razem piekłam na czas z zegarkiem w ręku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na biszkopt i na masę pochodzą z mojego rodzinnego notesu z przepisami. Składniki na biszkopt: 6 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka cukru drobnego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę(...)być wyczuwalny między palcami dodajemy żółtka, dalej miksując. W tym momencie odkładamy mikser na bok i bierzemy łyżkę lub szpatułkę i do masy jajecznej przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie, ale energicznie mieszamy w taki sposób, aby jak najmocniej napowietrzyć masę. Dużą blachę, taką którą mamy w komplecie z piekarnikiem smarujemy masłem, wykładamy papier do pieczenia

Blondynka Gotuje
Ciasteczka owsiane, najlepsze! (bez jajek) 266

temu w Internecie. Od tego czasu piekłam je już wielokrotnie i wypracowałam ich swoją najlepszą wersję. Bardzo polecam bo to są najlepsze ciasteczka owsiane. :) W zależności od upodobań można dodać dowolne bakalie: orzechy laskowe, włoskie/migdały/żurawina itp. Ciasteczka owsiane (bez jajek) PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180 o C Czas pieczenia: 12-15 min. Składniki 250g miękkiego masła roślinnego(...)łyżki masła orzechowego (opcjonalnie) 3/4 szkl. cukru trzcinowego 2 łyzki jogurtu naturalnego 1,5-2 szkl. mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. rodzynek (najlepiej w czekoladzie) 1,5 szklanki płatków owsianych kilka kropel zapachu waniliowego 3 łyżki sezamu 50g orzechów laskowych (opcjonalnie) 50g pokrojonej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Masło utrzeć mikserem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka "Zachód słońca" 200

iasto o wdzięcznym tytule. Być może komuś udało się kiedyś tak finezyjnie wylać ciasto do formy, że po przekrojeniu przypominało tytułowy zachód słońca. :) Ciasto wielokrotnie przeze mnie pieczone (to taki pewniak jeśli mamy ochotę na ciasto marmurkowe). Tym razem w formie babki. Ciasto składa się z trzech warstw: makowej, kokosowej i kakaowej. Smaki bardzo fajnie się przenikają. W zależności(...)dodatkiem orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Przepis daje wiele możliwości a pochodzi z rodzinnego zeszytu. Ciasto nie tylko od Święta. ;) Babka "Zachód słońca" PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: 50-60 min  Ciasto 1 kostka margaryny 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru trzcinowego (może być

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania