Sernik to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Ostatnio piekłam rewelacyjny sernik kajmakowy , w którym zamiast cukru dodałam kajmak waniliowy z puszki. Teraz postanowiłam przygotować sernik marmurkowy, czyli taką sernikową zebrę, który prezentuje się niezwykle dekoracyjnie. Sernik marmurkowy (sernik zebra) podbił serce mojego męża. Przepis na sernik marmurkowy z bezą był na starym blogu, ale zw względu na jakość(...)dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się w kąpieli wodnej, umieszczając foremkę z masą sernikową w większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy go w 160 stopniach, czyli w niższej o 20 stopni temperaturze niż wszystkie moje tradycyjne serniki, ale dzięki temu sernik nie wyrasta za szybko, nie pęka, ale i nie opada
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepis znajduje się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa(...)dużych jaj) 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 płaska łyżka bułki tartej do obsypania formy hibiskusowy cukier puder do dekoracji. Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczeniem i włożyć do pieca.. :) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części, następnie posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy wzory foremkami, wierzch ciastek można posypać cynamonem lub cukrem pudrem, układamy ciasteczka na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)piec 15-20 min lub na oko, aż będą złociste. :) Dziurki do przewleczenia wstążki lub nitki można zrobić za pomocą słomki do napoi. Gotowe do spożycia małe, złociste, pyszności... :) LUKIER: Wystarczy wsypać cukier puder do szklanki, dodać sok z cytryny, dolewać wrzątek stopniowo i mieszać
Zainspiruj się kuchniąSzybkie, bo pieczemy je do czterdziestu minut maksymalnie i łatwe ciasta z owocami są idealne na niedzielne popołudnie przy kawie. A ja chętnie przygotuję je dla Was dzisiaj. Pomoże mi w tym jak zawsze niezawodna Kasia. Składniki : * kostka do pieczenia Kasia * 2 szklanki jogurtu owocowego morelowego bądź brzoskwiniowego * 4 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * płaska łyżeczka sody oczyszczonej * szklanka cukru * 4 jajka * 6-7 moreli * pół tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie : Rozpuścić i wystudzić kostkę do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Cukier ubić z jajkami. Dodać Kasię , oraz jogurt i wymieszać. Po troszkę dodawać mąkę i cały czas ubijać mikserem ciasto. Morele pokroić w ósemki, czekoladę posiekać nożem. Dodać
Magiczne Życie MartyKiedy dziewczynka postanawia stać się kobietą musi nauczyć się trzech rzeczy : piec tort , tłuc schabowe i gotować rosół idealny ... Hmmm czyżbym zatem stała się już dorosła ? :) Dzielę się z wami moim pierwszym tortem hmmm nie jest idealny to fakt ale jego smak można określić jako bajeczny :) *** Tort Czekoladowy *** Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)hansi-theme-font:minor-latin;} * 7 jajek * 1 szklanka cukru * 3/4 szklanki maki pszennej * 3/4 szklanki kakao * 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli Masa : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
ciemna strona patelni3 jabłka Składniki (oprócz jabłek) dzielimy na pół. Z pierwszej porcji ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Ubijamy krótką chwilę na niskich obrotach(...)miksera. Formę prostokątną o średnicy 36×25 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotową masę. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Podobnie robimy z drugą połową składników. Z tym że na wyłożoną papierem do pieczenia formę układamy plasterki jabłek. Zalewamy masą biszkoptową. Pieczemy tak samo jak pierwszy biszkopt a następnie zaraz
Made By Mom And Sonzostawić w temp pokojowej na 30min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220st.C. Pieczenie: 20 min w 220st.C, następnie obniżyć temp. do 200-190st.C i piec kolejne 30min. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce, kroić po ostudzeniu. Chleb dołączam do październikowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach
Moje domowe kucharzeniepomarańczowy do nasączania 4 łyżki jagód Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki (użyłam foremki o średnicy 18 cm). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy(...)tego który jedli dorośli nie zaszkodziłby ale wolałam uniknąć bólu brzuszka w tak ważnym dniu :) Oto przepis: 0/5 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu 2 małe jajka mały dojrzały banan 1 szklanka drobno startej marchewki 1/3 szklanki oleju rzepakowego banany i jabłka z twarożkiem (gotowy deserek w słoiczku) kilka owoców
Mienta blogrozpuszczamy. Dodajemy do masła cukier i miód, mieszamy aż składniki się połączą i sos będzie gładki. Orzechy siekamy. Dodajemy do sosu. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na spód wylewamy przygotowaną mieszankę. Babeczki przekładamy do formy. Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem, aby się ładnie zrumieniły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. i pieczemy około(...)wierzchu. Polewamy przygotowaną polewą. Moje uwagi: Jeśli chodzi o sos karmelowy, to można również babeczki upiec bez niego. W tym momencie po prostu pieczemy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu dekorujemy polewą z serka. Sos zdecydowanie dodaje im słodkości no i oczywiście kaloryczności. Dzięki niemu są również bardziej wilgotne. Obie wersję babeczek są przepyszne
Mania Gotowaniamąkę. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i wsadzić na zamrażalki na 15 minut. Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut. Ciasto ma być lekko podpieczone. Przygotować masę serową. Czekoladę drobno posiekać. Do miski wlać(...)mleko skondensowane. Dodać resztę składników, zmiksować (tylko do połączenia się składników). Na podpieczony spód przelać masę serową. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Przed upływem 60 minut przygotować piankę kokosową. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Kiedy piana będzie sztywna dodać cukier
Mania Gotowaniapuszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki masła orzechowego 50 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu) wsypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 10 minut, uważając żeby się nie spaliły. Przygotowujemy Brownie. Roztapiamy czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijemy na puszystą pianę razem z cukrem, następnie mieszamy z ostudzoną masą. Na koniec delikatnie łączymy wszystko z mąką z dodatkiem proszku do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy
Mania Gotowaniaubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, następnie delikatnie mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Pieczemy okolo 12- 15 minut. Wyjmujemy gorącą roladę z pieca na wcześniej przygotowany arkusz papieru do pieczenie (rolada jest teraz z dwóch stron obłożona papierem- na tym co się piekła i ten dodatkowy), i zwijamy w rulon. Całość zawijamy w ściereczkę
SMYKWKUCHNIczęści, (3 części i 2 części) każde ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez 1 godzinę w zamrażarce. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach na złoto około 15-20 min. Wyjąć i przestudzić. Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać(...)Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone borówki. Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja: Moje wypieki
Ala piecze i gotujepapierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy je i pieczemy. Po upieczeniu ciasteczka ryżowe z żurawiną i słonecznikiem znikają w oka mgnieniu. składniki: 1 szklanka płatków ryżowych 2/3 szklanki otrąb granulowanych z truskawkami 1/3 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 1 łyżka majonezu delikatnego Winiary 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka suszonej żurawiny(...)Najpierw w misce łączymy suche składniki, potem dodajemy mokre składniki: jajko, majonez i jogurt, mieszamy, wsypujemy żurawinę i słonecznik, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blaszka, ciasteczka ryżowe lekko rosną. Ciasteczek nie formujemy w specjalnie kształty. Ciasteczka ryżowe mają lekko nieregularne kształty, można powiedzieć, że są rustykalne. Pieczemy ciasteczka w temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię