Składniki na Tort czekoladowo – pomarańczowy: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru skórka starta z jednej pomarańczy 50g zmielonej, gorzkiej czekolady Do nasączenia 250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki cukru Środek: 4 łyżki konfitury pomarańczowej(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkasalami (oraz sardele/anchois, jeśli lubicie lub chcecie poeksperymentować). 7. PIECZENIE (10 min): Pizzę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku, (230-250 stopni), najlepiej na mniej więcej 1/3 wysokości i pieczemy ok. 8-10 min. Kontrolujcie jej wygląd nawet po kilku minutach – gdy brzegi są lekko zarumienione, to należy ją wyciągać. 8. PODANIE: „Wise man say, forgiveness is divine(...)który pojawi się po zeskanowaniu QR kodu z pudełka pizzy od Mad Moxxi. Weźcie to sobie do serca i jedzcie pizzę, póki gorąca! Hey sugar, have you had a piece lately? * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Świeżutki post MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS
Nerds Kitchenkupić np. w Lidlu). Mój tort piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu całość ma średnicę około 18 cm. Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie Red Velvet będzie Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)ocet i mieszamy do połączenia się składników (nie dłużej). Dodajemy barwnik spożywczy (lepiej za mało niż za dużo) i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu – mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy
Ciastkozercyorzeszki do posypania 1. Suszoną żurawinę zalać brandy, nakryć i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Orzechy włoskie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180oC, prażyć przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte orzechy zemleć (może powstać „papka”). Biszkopt: 2. Piekarnik(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkaszklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3/4 łyżeczki soli 6 łyżek zimnej wody Składniki na karmel: 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki śmietanki 36%, w temperaturze pokojowej 1 łyżka masła 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)wraz z brzegami) i włóż jabłka z żurawinami i posyp orzechami. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 45 – 50 cm i lub do zarumienienia. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj karmel. W średnim rondelku rozpuść na małym ogniu cukier, następnie zdejmij z ognia i wlej podgrzaną śmietankę. Ponownie umieść rondelek na małym ogniu
karmelowymieszać do rozpuszczenia. Dolać śmietankę, potrzymać na ogniu jeszcze minutę. Odstawić aż lekko ostygną. Jeśli ciasto było pieczone w ćwibakówce: ściąć wierzch aby ciasto było równe (będzie przekręcone do góry nogami). Piernik przekroić na pół. Na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (o szerokości spodu takiej jak ćwibakówka) wyłożyć połowę(...)ciasta (tą ściętą), na to trochę mniej niż połowę jabłek, przykryć zaokrągloną częścią ciasta, na to wylać resztę jabłek. Jeśli ciasto było pieczone w keksówce: piernik przekroić na pół, na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta, na to połowę jabłek, przykryć drugą połową piernika i wylać resztę jabłek. Odstawić do lodówki do stężenia. Krem waniliowy
Kto ugości moich gości?pieczenia, ale lepiej na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawamy ciastka. Na papierze usuwamy zbędne ciasto, na stolnicy usuwamy zbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić(...)skomplikowanych wzorów – postawcie raczej na proste kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 12-13 minut. Nie pieczcie ich dłużej – orzechy nie lubią zbyt wysokich temperatur i długiego pieczenia , ciastka mogłyby zgorzknieć. Studzimy ciastka na papierze na którym się piekły. Kompletnie wystudzone przechowujemy w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Spokojnie mogą
Karo in the Kitchenpiec placków zbyt długo, gdyż ciasto miodowe może za bardzo stwardnieć - upieczony blat bardzo delikatnie wyjąć z papierem z formy (ciasto jest delikatne), przełożyć do niej drugi blat, upiec - oba blaty ostudzić, zafoliować lub przełożyć do szczelnego pojemnika na co najmniej 24 godziny, aby skruszały BISZKOPT - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć tylko na spodzie papierem do pieczenia(...)jajecznej, bardzo delikatnie mieszać szpatułką, zagarniając masę od spodu, aby nie zaburzyć struktury ubitych białek - masę przełożyć od razu do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczony biszkopt studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku, zimny oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, odkleić papier ze spodu - jeśli od razu
Smakołyki BerenikiTRUDNOŚCI: TRUDNY Przygotowania należy zacząć na 3 do 5 tygodni przed Świętami! Z podanych składników przygotujecie dwa małe keksy o wymiarach 24 cm x 8 cm 1. Dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem , umieszczamy w sporej misce wszystkie rodzynki i migdały. Zalewamy rumem tak, aby pokrył bakalie, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy na sitku(...)temperaturę do 175 stopni i pieczemy 40-50 minut. Wyciągamy, odstawiamy lekkiego przestygnięcia na 15 minut, po czym wyjmujemy z keksówek, polewamy połową roztopionego masła i obtaczamy w cukrze pudrze. Po 15 minutach czynność powtarzamy (znów polewamy masłem i obtaczamy cukrem pudrem). odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 7. Gotowe keksy zawijamy bardzo dokładnie papierem do pieczenia i odstawiamy
My Culinary ArtBiszkopt: 3 duże jajka L 3/4 szklanki cukru 5 łyżek oleju 5 łyżek wody 15 dkg mąki pszennej (niepełna szklanka) łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Krem ajerkoniakowy: 700 ml mleka 1 szklanka cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 5 pełnych łyżek mąki pszennej 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 20dkg miękkiego masła(...)powinna być sztywna i błyszcząca. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Obroty miksera zmniejszyć do minimum i cienkim strumieniem wlać wodę i olej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec w temp
Maślane ciasteczkopapilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz szczyptę soli- miksujemy(...)bedzie żadnych grudek. Dodajemy czekoladowe kropelki i delikatnie- ręcznie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do foremek [ do wysokości 3/4 foremki ] i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 do 25 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu
Domowe Tortynasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle i żurawinę pociąć na małe kawałki. Migdały pociąć w grube paski. Połowę płatków owsianych lekko zmielić - tak by pozostały jednak wyraźne kawałki. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki(...)przygotowanej formy. Wyrównać wierzch dłońmi, łyżką lub przy pomocy małego wałka do ciasta. Piec około 25 minut, do momentu aż wierzch będzie twardy a brzegi masy lekko zarumienią się. Wyjąć, postawić formę na kratkę na 10 minut. Następnie wyjąć masę wraz z papierem do pieczenia z foremki i położyć na kratce do całkowitego wystudzenia. Pokroić na batoniki. Batoniki można
maniapieczeniazachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą skórkę Piekę go praktycznie co drugi dzień. Mam nadzieje, że nie zabraknie mi musu z dyni, bo jak tak dalej pójdzie to zapasy które zgromadziłam na zimę szybko znikną :) Składniki(...)chlebowe na deskę delikatnie oprószona mąką i rozciągamy je a następnie zawijamy brzegi do środka jak sakiewkę. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwukrotnie . Następnie formujemy bochenek, przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy folią niezbyt szczelnie na ok. 45- 60 minut do podwojenia objętości. W między czasie nagrzewamy garnek żeliwny wraz pokrywą do 230 C. Gdy chleb będzie już gotowy posypujemy
Delicious Titbitswkładamy do zamrażalnika na 2 godziny – do dalszej obróbki musi być naprawdę bardzo mocno schłodzone. Jeśli ciasto jest już dobrze schłodzone rozgrzewamy piekarnik do 180-190⁰C. Blachę do pieczenia o wymiarach 25/25cm lub 20/30 wykładamy papierem do pieczenia, boki blachy smarujemy masłem. Większą część ciasta po schłodzeniu wyjmujemy na 10 minut na kuchenny blat, po czym ścieramy(...)już nie dociskamy – utworzy coś w rodzaju kruszonki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180⁰C piekarniku, na środkowej półce przez 50-60 minut. Wierzch ciasta po wystudzeniu posypujemy przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. SKŁADNIKI KRUCHEGO CIASTA 2,5 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g lodowato zimnego masła 4 lekko czubate łyżki cukru 3 żółtka
Karo in the Kitchenpieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez 20 minut na złoty kolor. Przestudzone podajemy z masłem lub konfiturą. Przepyszne świeże bułeczki upiekła Elżbieta Smacznego
kgwjanczewo