pieczenie - 19054 przepisów (strona:104/1271)

Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką 359

ziemniaczanej i budyniu, który dodatkowo daje przyjemny śmietankowy aromat , polecam.  Czas pieczenia: około 45 minut                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  20 cm x 30 cmNa ciasto:2,5 szkl. mąki pszennej2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej1 budyń(...)Podzielić na dwie nierówne części  (3/4  i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na dość dużą blachę(ok.20 x 30cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec .W tym czasie śliwki osączyć z kompotu lub jeśli są świeże to wypestkować, przekroić na pół i ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieście. Białka ubić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka trójkolorowa 214

foremce dlatego powstała babka trójkolorowa. Przepis podpatrzony na blogu  mojeciasto.plCzas pieczenia:  40 min - 50 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  14 cm x 32 cmSkładniki:1 kostka miękkiego masła½ szklanki oleju (dałam  4 łyżki(...)jajek1 niepełna szklanka cukru2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sodyszczypta soliPonadto:2 łyżki kakao1 czerwony kisiel bez cukru1/3 szklanki suchego maku1/3 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła i całość miksować do połączenia się

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto rabarbarowo - jabłkowe 180

oryginale nazywa się Placek Rabarbarowy ze Szpitala i pochodzi z WŻ .Czas pieczenia:  około 60 min                    Temperatura pieczenia:  175 °C          Wielkość formy :  Ciasto:kostka margaryny do pieczenia 250g2 łyżki smalcu2 łyżki śmietany3/4 szklanki cukru5 żółtek3 szkl mąki2(...)łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowyOwocowe nadzienie:75dag rabarbaru i jabłek1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody)3 łyżki cukruPiana:5 białekszklanka cukru1 opakowanie jasnego kisieluKruszonka:100g mąki  wymieszanej z siekanymi migdałami100g masła50g cukruWykonanie:Najpierw przygotowujemy rabarbar.Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka)  wymieszać z cukrem, odstawić żeby owoce puściły

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pulchny placek z rabarbarem i czekoladową pianką 206

niestety nie wyrosła za bardzo ze względu na zbyt wilgotne owoce. Następnym razem wypróbuję ze śliwkami :)  Podczas  pieczenia po domu roznosił się piękny czekoladowy zapach. PolecamCzas pieczenia:  50 min - 60 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość(...)składników. Wlewamy pół szklanki mleka, miksujemy, dosypujemy suche składniki ( mąka, soda, cukier wanilinowy i sól) i resztę mleka. Miksujemy do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy ciasto, posypujemy je delikatnie mąką, wykładamy rabarbar i rozprowadzamy po wierzch piankę ( Ubite na sztywno białka z cukrem , połączone z budyniem i kakao)Pieczemy w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Murzynek z budyniem czekoladowym 374

wykonaniu no i oczywiście prostota jego wykonania zachęca do wypróbowania :)Czas pieczenia:  około 50 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Składniki:2 i 3/4 szkl mąki1 budyń czekoladowy ( proszek)1 szkl cukru3  jajka1 łyżka miodu1 szkl(...)szkl oleju3 łyżki kakaorodzynki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej i miód. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Polać czekoladą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto ze śliwkami i różową pianką 243

kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne .Czas pieczenia:  około 45 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  20 cm x 30 cmNa ciasto:2,5 szkl. mąki pszennej2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej1 budyń(...)zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na dość dużą blachę(ok.20 x 30cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec .W tym czasie śliwki osączyć z kompotu lub jeśli są świeże to wypestkować, przekroić na pół i ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieście. Białka ubić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka marmurkowa 253

stole  i idealnie nadaje się do popołudniowej kawki lub herbatki.Czas pieczenia:  około 45 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  12 cm x 40 cmSkładniki:4 jajka1 szkl. cukru1/2 szkl. przegotowanej wody1/2 szkl. oleju2,5 szkl. mąki(...)proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 łyżka wodyWykonanie:Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Odłożyć 1/3 ciasta i wsypać do niej kakao i 1 łyżkę wody.Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto a na wierzch ciemne. Przemieszać widelcem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka chmurka 159

kakaa przyjemny smak. Przepis znaleziony na garnku w zbiorach lianiCzas pieczenia:  50 min - 60 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  36 cm x 9 cmCiasto:200g masła lub margaryny3 jajka350g maki300g cukrucukier waniliowy200g śmietany kremówki1 łyżeczka proszku(...)posypaniaWykonanie:Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z polową cukru i cukrem waniliowym na puszysta piane,z druga polową cukru ubić śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka połączyć z ubita śmietaną, wmieszać mikserem na najniższych obrotach mąkę  i na koniec margarynę.Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać 2 łyżki kakao i wiórki kokosowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 275

rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, białawą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub  wykładamy papierem do pieczenia. Masę na biszkopt wylewamy na blaszkę(...)wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 min w 180st. C do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu musimy przekroić biszkopt na pół (u mnie akurat wyszedł biszkopt trochę za wysoki i musiałam podzielić go na 3 części, jedną odłożyłam).Ciemny biszkopt : Przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko dodajemy kakao i skracamy czas pieczenia

charlotte gotuje
Rolada z jabłkami 167

papierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi orzechami i wykładamy równomiernie masę. Układamy plasterki jabłek  i wciskamy między nie rodzynki - posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby jabłka zmiękły).Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący biszkopt zawijamy ciasno w roladę. Zawijamy(...)papier do pieczenia i ściereczkę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia - wcześniej nie możemy jej rozwinąć ! Polewa :Masło, miód, cukier, mleko rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy posiekane orzechy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i gdy będzie już gęsta, wykładamy ją na ostudzoną roladę. Całość odstawiamy najlepiej na całą noc.Smacznego

charlotte gotuje
Ptysie z bitą śmietaną 146

bardzo gorące (nie powinno parzyć w rękę) wbijamy jedno jajko i miksujemy mikserem. Po całkowitym połączeniu się składników wbijamy pojedynczo następne jajka miksujemy dokładnie po każdym.Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka w odstępach około(...)Kładziemy papier zarysowaną stroną do spodu na blaszkę do pieczenia.Ciasto przekładamy do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy ptysie na papierze.Wyciśnięte ptysie pieczemy około 15 - 20 min. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika - w przeciwnym razie ptysie mogą upaść.Gotowe ptysie przekrawamy wzdłuż i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.Ubijamy zimną śmietanę kremówkę, dodajemy śmietankę

Ciastkozercy
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 187

jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni./MASA SEROWA:- Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym. - Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich(...)odcedzone wiśnie - Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego.- Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki).- Łączymy masy delikatnie mieszając.- Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni./BEZABeza - białka ubijamy mikserem, powoli dodajemy cukier cały czas ubijając.Wylewamy na podpieczony ser i posypujemy kruszonką z którą dopiekamy całość jeszcze 15 minut

Wypisz Wymaluj
Piernik staropolski dojrzewający 243

cieście na kilka tygodni :) ETAP II (4-6 DNI PRZED ŚWIĘTAMI) 1. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 39x26 cm smarujemy masłem(...)wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do blaszki pierwszą partię ciasta, wyrównujemy i pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem 15-20 minut. Wyciągamy do całkowitego wystudzenia. Czynność powtarzamy dla pozostałego ciasta. 2. Wystudzone blaty przekładamy powidłami śliwkowymi, układamy jeden na drugim, przykrywamy papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy (układamy deskę, a na niej na przykład puszki albo garnek

My Culinary Art
Chleb pszenno żytni z otrębami 280

zmiksować mikserem z końcówką haka do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  Keksówkę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około(...)Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce. Przepis z bloga Pieczarka mySia

Ala piecze i gotuje
DELIKATNY SERNIK NA KRUCHYM CZEKOLADOWYM SPODZIE 2316

użyć mąki pszennej i cukru (kiedyś też tak piekłam). W oryginale ciasto było zamrażane ale ja jak zwykle nie zastosowałam się do tej procedury, wystarczy, że dobrze je schłodzimy. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x23cm Składniki kruchego ciasta: - 400g mąki orkiszowej, u mnie typ750 - 250g zimnego masła - 80g ksylitolu lub cukru - 2 żółtka (białka zostawiamy do masy serowej(...)się hakiem miksera, masło pokroiłam na mniejsze kawałki i z pozostałymi składnikami zagniotłam jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygnieść dokładnie spód sernika, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Z drugiej części ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce. Składniki masy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania