ciasta parzonego. Raczej znane.Cieszą się niesłabnącym powodzeniem, dlatego myślę, że warto przypomnieć przepis. Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać rozbijając grudki mąki. Przestudzić, dodać po jednym jajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było(...)jednolite.Na końcu dodać proszek do pieczenia. Kłaść na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łyżką lub wyciskać szprycą niezbyt duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, do zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Odlać
Praktyczna plcukru 0,5 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto kakaowe: 20 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżka majonezu(...)jajka 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia 3-4 łyżki gęstej śmietany Wszystkie składniki wymieszać. Śmietany dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję zbliżoną do ciasta jasnego i aby można je było rozprowadzić. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić równomiernie połowę jasnego ciasta, następnie ciasto ciemne i drugą część jasnego. Piec w temperaturze 180 stopni około
Praktyczna plcynamonu i do obsypania (wypróbuję tę wersję następnym razem). Niemniej ciasto baaardzo smaczne i w tej wersji. No i bez zakalca (co ponoć się zdarza), pomimo dużej wilgotności. Piekłam w tortownicy 26cm (ciemnej). Składniki: - 350g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) lub 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1/2 szklanki mąki ryżowej(...)waniliowy) - 1 szklanka mleka - 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub rumu) - 170g bardzo miękkiego masła (lub 150g masła i 2 łyżki oliwy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - szczypta soli - 0,5kg obranych jabłek Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować masłem. Przygotować sobie jabłka, tzn. obrane pokroić
Smaczne Zdrowelnianym. 4. Wkładamy do piekarnika Pieczenie: Ustawiamy piekarnik na 190 stopni - grzałka: góra-dół Wkładamy ciasto i przykręcamy do 180 stopni. Czas pieczenia - 35 min Forma: wąska aluminiowa foremka jednorazowa - dł. spodu 20 cm Uwagi: Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. Nie jemy ciepłego. Kaloryczność: cały chlebek
Malowane smakiemżytniego. Czytałam trochę o produkcji zakwasu i podchodziłam z rezerwą czy mi się uda. Ale próba jak najbardziej udana. Zakwas wyszedł bardzo aktywny a teraz pozostanie już tylko pieczenie chlebków na zakwasie. Składniki: 4 razy po 120 ml letniej przegotowanej wody 4 razy po 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyn Kopytowa duży słoik drewniana łyżka gaza(...)godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać. 5 dzień Zakwas gotowy do użycia. Jeśli nie będziemy używać zakwasu od razu słoik szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem chleba zakwas wyjąc 2-3 godziny wcześniej z lodówki dokarmić wodą, mąką i gdy zaczną pokazywać się bąbelki wtedy zakwas jest aktywny i gotowy do użycia. W czasie produkcji zakwas lubi
Ala piecze i gotujegotowania". Składniki (w temperaturze pokojowej): 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 500 g truskawek dodatkowo: cukier puder Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formęo wymiarach 22x28 cm wysmarować masłem(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Do miksera wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i całość utrzeć. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i ciągle mieszając wlewać powoli masło. Dokładnie całość wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu gęsto truskawki i piec około 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Odstawić do przestygnięcia
wyzwania kuchenneBiscotti, zwane również cantucci to podwójnie pieczone tradycyjne włoskie ciasteczka. Są proste w przygotowaniu i można je długo przechowywać. Idealne do kawy... Składniki na około 16 sztuk: 1 jajko 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 130 g mąki 70 g migdałów ze skórką 60 g suszonych wiśni Piekarnik nastawić na 180 stopni(...)około 5 minutach, gdy lekko stwardnieje pokroić ukośnie nożem z ząbkami na kromki o grubości 1 cm. Przełożyć je z powrotem na blaszkę i piec kolejne 15 minut, pamiętając by w połowie pieczenia odwrócić biscotti na drugą stronę. Ostudzić na metalowej kratce i przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika
wyzwania kuchennechcemy, żeby po upieczeniu wyglądały jak bezkształtna masa lub co gorsza, zlały się ze sobą. Przyda się tutaj forma do pieczenia z oddzielnymi przegródkami - z doświadczenia wiem, że pieczenie bez niej w 99% skończy się skrobaniem piekarnika z ciasta. Do pełni szczęścia babeczki powinny spędzić około 20 minut w 180 stopniach, jednak najlepiej zawsze sprawdzić
sama złodyczbułki tartej Przygotowanie: Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na pół. Obsypać bułką tartą. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć z cukrem. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka, wymieszać z maślanką i olejem. Dodać mokre składniki do suchych i krótko zamieszać aż składniki się połączą. Gotowe przelać(...)pieczenia. Na cieście ułożyć śliwki - tak by na każdy kawałek ciasta przypadła połowa śliwki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 stopni przez około 40 minut - do suchego patyczka. Gdyby ciasto za mocno się zrumieniło - przykryć papierem do pieczenia. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówDzisiaj kolejne "Wypiekanie na śniadanie" . Piekliśmy chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi Hamelmana z książki "Chleb " z małymi moimi modyfikacjami. Jak zawsze było pysznie. Ja przy okazji pieczenia chleba miałam okazję wypróbować mąki które otrzymałam z "Młyn Kopytowa" Kopytowa to miejscowość położona na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Młyn zajmuje się mieleniem(...)pozostawić złączeniem na górze. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Formy wysypać mąką przełożyć ciasto i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrastania. Piec w 240 stopniach przez 20 minut później zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach wyjąć z foremek i studzić na metalowej
Ala piecze i gotujeokrągłe bochenki i wkładamy do omączonych koszyków. Fermentacja końcowa : 1-1,5 godziny Pieczenie: przekładamy wyrośnięte bochenki na łopatę lub blaszkę, nacinamy i wsuwamy do zaparowanego piekarnika. Pieczemy 40 minut w temp 240' Po 20 minutach można obniżyć temperaturę o 10- 20 ' Piekły ze mną: Asia z bloga Różowa kuchnia Wiosenka z bloga Eksplozja smaku
Mia Cucina SofietaLeśny Mech. W moim przypadku zwyciężyła ciekawość. Kilka tygodni temu każdy piekł to ciasto, odpalając internet Leśny Mech wyskakiwał z każdej strony. Zastanawiałam się o co chodzi? Fajnie wygląda, jednak nie mogłam wyobrazić sobie jak smakuje. Zbierałam się do niego długo, w końcu i Blondynka zrobiła Leśny Mech. Ciasto przyjemne, mokre. Jednak do całej tej leśnej otoczki nie pasowały(...)moich bliskich, im bardzo smakowało. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX ) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan fix owoce do dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne
Blondynka GotujeSkładniki: Ciasto ciemne: 5 jajek nie cała szklanka mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 l mleka łyżka mąki ziemniaczanej szklanka cukru cukier waniliowy kostka masła galaretka brzoskwiniowa brzoskwie lub ananasy w puszcze marmolada śliwkowa Wykonanie: Ubić białka na sztywno(...)dodawać po trochu cukier i żółtka na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać na blachę i piec 35 minut w 180 stopniach Znowu ubić białka i postąpić dokładnie w ten sam sposób co z ciastem powyżej. Gdy wyciągniemy upieczone z pieca należy odrazy posmarować je marmoladą i zwinąć w roladę. Pozostawić ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziepudru 1 łyżka proszku do pieczenia ciasto kokosowe: 20 dag kokosu 1 szklanka cukru 5 białek ciasto orzechowe: 10 dag orzechów 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru masa: 0,5 l mleka 1 cukier waniliowy budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 2.5 łyżki mąki pszennej kostka margaryny Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche wysypujemy(...)minut w 200 stopniach Białka ubijamy z cukrem i na koniec dodajemy kokos. Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy tak samo jak ciasto kruche. Kroimy orzechy na drobny pyłek. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier z proszkiem do pieczenia a na koniec delikatnie mieszamy masę z orzechami. Gotowe ciasto wlewamy do formy i podobnie pieczemy jak pozostałe
ciastkarnia na kruchym spodzie