kostki margaryny 1/2 szklanki cukru Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 7 jajek 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki) rodzynki Przygotowanie (20 min): Ciasto: Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy. W osobnej misce mieszamy mąkę(...)proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy (w mniejszych porcjach np. po łyżce) i mieszamy. Margarynę należy rozpuścić i ciepłą dolać do ciasta. Dokładnie wymieszać i wylać na brytfankę. Masa sernikowa: Do miski przekładamy ser twarogowy i dodajemy budynie, proszek do pieczenia, mleko. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru i dodajemy do masy serowej
PastelFoodmąki * 28 gr kakao- niesłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 gr drobnego cukru 175 gr miękkiego masła 4 duże jajka *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 200 gr truskawek słodkie kakao do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki: mąka, cukier, proszek do pieczenia, jajka, masło, kakao- miksujemy do całkowitego połączenia- około 5 min. Ciasto wykładamy do foremki 20x30, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C - 45-50 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem . Ciasto przecinamy na dwie części. Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną
Smaki Edytyborówkami (bez tłuszczu) Składniki: 225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców 100g cukru 2 jajka 150g jogurtu greckiego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g borówek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować - mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować(...)połączenia się składników - borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia - na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki - ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego
Smakołyki BerenikiKolejny weekend i wspólne pieczenie ..Mam nadzieję, że tym razem będzie nas więcej...W ten weekend pieczemy marlenkę..pomysł na takie ciasto podsunęła Jola i z jej bloga cytuję przepis.Ja swoje ciasto piekłam wczoraj..a dziś już oddałam ...ale mam nadzieję, że jutro je spróbuję..Ciasto "jedzie" na wesele..więc zdjęcia z przekroju brak...no , chyba że na weselu(...)stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagniatać wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podzielić ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkować na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar blaszki 25x25cm). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty można wyrównać odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta należy później zmielić
Moje domowe kucharzeniewszelkie uroczystości. Na wspólne jej pieczenie umówiłyśmy się m.in. z grupą wielkopolskich blogerek z okazji Dnia Dziecka, hasłem dnia było: pieczemy bezę Pavłovej, a publikujemy swoje przepisy w dniu 1.06:) W akcji wspólnego pieczenia bezy brały udział oprócz mnie następujące blogerki: Małgosia - Smaki Alzacji Agnieszka - Studnia Smaków Agnieszka – Rustykalna Kuchnia Ania - Everyday Flavours Łucja - Fabryka Kulinarnych Inspiracji(...)szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukier puder mrożone jagody 1 owoc kiwi kilka czerwonych winogron Tortownicę o przekroju 22 cm obrysowujemy na papierze do pieczenia. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszance proszku do pieczenia i sody, a te składniki mam zawsze w domu. Przepis na te bułeczki jest ekspresowy. 25 minut roboty włącznie z przygotowaniem i z pieczeniem, gotowe. Tym razem jedliśmy je na słodko z masłem i frużeliną jagodową . Następnym razem dodam do środka suszone pomidory i będą wytrawne bułeczki. A Scones to małe , okrągłe bułeczki śniadaniowe(...)masłem i frużeliną jagodową, z tego przepisu wychodzi 20 bułeczek, które mieszczą się na 1 blaszce. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek masła 2 jajka 150ml mleka Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, zostawiamy ok. 60 ml do smarowania bułeczek. Suche składniki wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta w naszym domu nie mogą obejść się bez sernika. W zeszłym roku na Boże Narodzenie upiekłam sernik pomarańczowy. Każdego roku piekę inny sernik, dwa lata temu był sernik z migdałami . W tym roku przygotowałam sernik kajmakowy z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą.Ten sernik jest najlepszy, po 1-2 dniach od upieczenia. Nuta wanilii w serniku doskonale(...)margaryny, 50 g masła 1 puszka kajmaku waniliowego 6 łyżek domowego cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe Winiary (jeden z cukrem, drugi bez cukru) olejek waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki, gwiazdki Dr. Oetkera Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakowało. Mi smakowało na pewno. Do powtórzenia. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Delikatna budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 16 g domowego cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru(...)części (60 i 40 %). Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez minimum godzinę. Blachę o wymiarach 33x20 cm ( u mnie 23 x 35) wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po całym spodzie. Ręką ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy
Sto kolorów kuchnihansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1.Ubijamy masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy syrop klonowy (bądź miód), łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy. 2.. Powinna wyjść masa lepka, lecz jeśli wyjdzie za bardzo klejąca (będzie przyklejała się do palców) należy dosypać więcej mąki. 3.Formujemy niewielkie kuleczki, układamy(...)sporych odstępach na blaszce, bo podczas pieczenia rozchodzą się na boki. Wkładamy je na papier do pieczenia. Pieczemy ok.10 min w temp
ciemna strona patelnidzięki czemu ciasta wydają się dłuższe, ale niestety tracą na wysokości. Na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie... zakalca. Keks świąteczny 100 g mąki (+ 1 łyżka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g cukru 3 jajka 50 g płynnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka pomarańczy rodzynki suszone śliwki suszone morele starty marcepan lukier(...)sobą. Jajka ubiłam z masłem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną połączyłam z resztą składników. Wymieszałam. Całość przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam w 150st. przez 90-110min. W połowie pieczenia nacięłam ciasto wzdłuż, aby równo pękło. Po upieczeniu studziłam w formie przez 15min., po czym wyjęłam z formy, z papieru i całkowicie wystudziłam. Wierzch
bastalenaokazji pyszne ciasto...Robiłam je już dawno, dawno temu...ale z innego przepisu..tym razem skorzystałam z tego przepisu i cytuję za autorką..ja swoje ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm [o blaszkach napiszę trochę później] i ciasto wyszło za cienkie, żeby przekroić na połowę..i nawet nie próbowałam tego robić tylko upiekłam jeszcze drugie takie(...)też zrób...albo niech Iwonka zrobi.. Składniki na biszkopt: 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie
Moje domowe kucharzeniepłynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia.W razie potrzeby d opiec w programie “pieczenie”. (Pieczenie w piekarniku -180 stopni,1 godzina
Moje domowe kucharzenierozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odlewamy ok. 3/4 szklanki i pozostałą masę odstawiamy do wystudzenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki. Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Przestudzoną masę dodajemy do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy białka i delikatnie wszystko(...)łączymy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175C przez 50 minut (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu i wystudzeniu ciasta polewamy go polewą i posypujemy wiórkami. Odstawiamy ciasto do zastygnięcia polewy. Smacznego
Emcia Pichcimasła Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wrzątku Przepis: Migdały miksujemy na mąkę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy do miski razem z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną i cynamonem. Miód rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Ściągamy z ognia odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jest letnia dodajemy(...)czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie - ciasto nie klei się wtedy do rąk) i rozpłaszczamy je lekko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odpowiednią odległość między ciasteczkami, aby się nie skleiły podczas pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce
Emcia PichciCzas wykonania wraz z pieczeniem: ok. 60 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki pół kostki masła pół kostki margaryny 4 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru waniliowego pół kilograma śliwek Wykonanie: Margarynę i masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę,proszek do pieczenia(...)dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Ciasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180 °C około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Uwagi: Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24cm
Gorący kąsek