pieczenie - 19054 przepisów (strona:82/1271)

Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 111

kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko przypieczona i wrzucamy ją do garnka. Całość zalewamy mlekiem kokosowym(...)Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika.   Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być

Cooking Monster
Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami z syropu (Crostata alla crema con ricotta, mascarpone e amarene sciroppate) 143

wylepiamy formę razem z bokami, a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia o średnicy większej(...)niż forma do pieczenia, a następnie wsypujemy obciążenie w postaci fasoli lub ryżu. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdejmujemy obciążenie razem z papierem do pieczenia i dalej pieczemy ok. 5 minut. Upieczone ciasto powinno być złociste. Krem Miksujemy mascarpone z ricottą

La grande e la piccola cuoca
Sernik na Zimno na Biszkopcie Różanym z Musem Truskawkowym z Bazylią 248

ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka zmielonych suszonych płatków róży W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę 150-180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, ja piekłam w tortownicy Lekue z ceramicznym dnem i silikonowymi bokami, więc lekko natłuściłam masłem dno i oprószyłam je bułką tartą. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, nadal(...)wyczuwałam kryształków cukru, dopiero wtedy oczywiście nie przerywając miksowania dodałam żółtka. Po wmieszaniu się żółtek w pianę wyłączyłam mikser. Na masę jajeczną przesiałam obie mąki i proszek do pieczenia, oraz zmielone suszone płatki róż i wymieszałam energicznie łyżką tylko do połączenia się składników. Mieszam szybko i energicznie ruchami od dna do wierzchu aby napowietrzyć masę. Gotową  masę wylałam

Blondynka Gotuje
Ciasto z truskawkami i kruszonką wg Aleex 127

cukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. 3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. 4. Do misy miksera dodawać pojedynczo jajka, ucierając po każdym dodaniu. 5. Wlać ekstrakt(...)wanilii, zmiksować. 6. Do puszystej masy porcjami dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką, do połączenia składników. 7. Przygotować kruszonkę: do miseczki wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. 8. Wlać rozpuszczone, jeszcze ciepłe, masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie za mało sypka, dodać więcej mąki lub więcej masła, jeśli będzie zbyt sucha

W mojej kuchni
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 171

kostki zimnego masła Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką - jak zrobić? Spód: Mąkę wsyp do miski, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Całość zagniataj lub rozgniataj siekaczem do kruchych ciast, aż wszystkie składniki się połączą, zagnieć w kulę i schowaj do lodówki na około 20-30 minut. Kiedy ciasto(...)będzie schłodzone, ułóż je na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odrywaj po kawałku ciasta i dokładnie wyklej nim spód i rogi formy. Piekarnik nagrzej do 180-190'C (gazowy, bez termoobiegu) i piecz spód ciasta na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i je przestudź. Przygotuj piankę, truskawki i kokosową kruszonkę. Pianka: Białka ubij

Moje Qulinaria
O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 178

poprawiła mówiąc,że to nowoczesny wywar bądź nowa moda na bulion. Ale pochwaliłaby za gospodarność. Ale  wywar z pieczonej kury ma naprawdę zaskakująco dobry smak! Smak Twojego bulionu będzie oczywiście uzależniony od przypraw,których użyliście przy pieczeniu kurczaka, nie martwcie się więc,że resztki z kurczaka są przesiąknięte przyprawami z marynaty. Na pierwszy raz warto jednak doprawić pieczyste(...)rosołu mając przytarganą z targu przez faceta tylko jedną sztukę drobiu. A i resztki z obiadu się nie zmarnują ;) Składniki: 3-4 ziela angielskie Wykonanie: korpus z pieczonego kurczaka/kury skóry skrzydełka szyjka 2-3 kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około

Fiolka w kuchni
Sernik czekoladowo-waniliowy 114

pieczonych i jedzonych ciast jest sernik. Dziś chciałbym Wam zaprezentować jego ciekawą wersję, w której masa serowa znajduje się pomiędzy dwoma warstwami czekoladowego ciasta. Pychota! A na dodatek robi się nie tak ciężko. Lista zakupów: Czekoladowe ciasto: 50 ml wody 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Sernik czekoladowo-waniliowy'; listonic_content='3/4 kostki margaryny 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 9 jajek 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym 2 łyżki mąki ziemniaczanej konfitura wiśniowa'; document.write(" "); Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Odpowiednio – 4 żółtka

Proste-przepisy.pl
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 143

boicie się rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem pysznych, domowych chlebów, to ten przepis jest dla Was. Co tu dużo pisać. Chleb pszenny- ideał. Pięknie wyrasta, pięknie pachnie podczas pieczenia. Doskonale smakuje. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Polecam potestować z różnymi dodatkami. Ja dziś piekłam z suszonymi pomidorami. Kolejny pewnie będzie z oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności(...)Piekarnik nagrzewamy do 260 stopni. Wkładamy naczynie z wodą lub spryskujemy wnętrze, aby wytworzyć parę. Pieczemy 10 min. Obniżamy temperaturę do 230 stopni, pieczemy jeszcze ok 30 min. W połowie pieczenia chlebek obracamy, aby obie strony się zrumieniły. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/prosty-chleb-pszenny-chrupiaca-skorka/ BosowKuchni   Artykuł Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta

Mieszam w Garnku
Makaroniki francuskie 144

stanowiło moje postanowienie, że kiedyś zrobię — makaroniki francuskie. Maleńkie bezy w cudownych kolorach. Bałam się jak diabli, bo przecież cukiernicy szkolenia na to poświęcali, za ciężki piniondz i straszono piekłem, drogą przez mękę i nie wiadomo jeszcze czym. Któregoś dnia obejrzałam zdjęcia ze szkolenia mistrza cukiernictwa i zobaczyłam, że te makaroniki nie są takie wymuskane i idealne jak na niektórych(...)palec i przyklepujemy delikatnie. Beziki zostawiamy do wyschnięcia. Ma się zrobić na nich delikatna skorupka, do której nic się nie lepi. 5. Pieczemy przez 15 min w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150° C. Nie zaryzykowałam pieczenia bez termoobiegu, więc nie wiem, czy się da. Jednak wszystkie przepisy, książki i cukiernicy zalecają termoobieg i ja im dziwnie wierzę

ladykitchen
BABECZKI POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM 137

łyżki tabliczka mlecznej czekolady 2 kieliszki likieru czekoladowego Dalkowski Wykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z pomarańczy oraz sok, dokładnie wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut(...)mieszamy. Możemy dosłodzić cukrem pudrem. Gotowe wystudzone muffinki udekorować kremem czekoladowym i posypać perełkami cukrowymi. Do upieczenia babeczek użyłam papilotek POLKA z asortymentu sklepu PAPILART.PL . Świetnie się nadają do pieczenia, a także ekspozycji babeczek, ze względu na ciekawe wzory i kolory dostępnych papilotek. W sklepie PAPILART.PL znajdziecie także bardzo fajne formy SERCA ,tak przydatne do Walentynkowych wypieków. Warto dodać

Z Majeczką w kuchni
Czosnkowa zupa krem 144

czosnku łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej pół łyżeczki pieprzu ziołowego łyżeczka kminku a poza tym: 2 łyżki oleju do smażenia koperek do dekoracji/ewentualnie 1,5 l wody naczynie do pieczenia 3 l garnek Przygotowanie (podaję kolejność czynności, tak aby maksymalnie wykorzystać czas): Odetnij główki czosnku, tak aby odsłonić ząbki. Umieść je w naczyniu do pieczenia i delikatnie skrop(...)olejem. Piecz w temp. 200 C przez 40 minut na środkowej półce piekarnika. W międzyczasie obierz ziemniaki, umyj i dokładnie osusz. Pokrój je w dosyć drobną kostkę. Rozgrzej w garnku olej i wrzuć ziemniaki. Cały czas mieszając podsmażaj je 5 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy (pomijając sól), dokładnie wszystko wymieszaj. Dolej wodę, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym

greenscarf
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy 198

bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki) Piekarnik nagrzać do 180 st, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól. W misie malaksera umieścić banany, mleko, olej, cukier, zmielić na gładką, płynną masę (można też rozgnieść banany widelcem(...)dodać resztę składników,wymieszać). Dodać mąkę, wymieszać dokładnie, do połączenia, ja nadal do tego używam malaksera. Dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce w formie. Pokroić w plastry, podawać z dżemem lub masłem orzechowym. Smacznego! Bezglutenowy i wegański

moj przepis na
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 172

formowaniu, to od razu przechodzi mi chęć do natychmiastowej wiwisekcji małżonka, a buzująca furia wyraźnie się zmniejsza. Nic więc dziwnego, że Pan Mąż z ogromnym entuzjazmem podchodzi do mojego pieczenia drożdżówek. Efekty są bowiem niezwykle pożyteczne dla wszystkich domowników.  Ja nadal jestem w posiadaniu żywego okazu małżonka . Zaś Pan Mąż dysponuje wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego(...)czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia . B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut

Grunt to przepis!
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 195

foremki. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem, przycinamy brzegi – ja wzięłam jedną formę średnicy 21cm i dwie o średnicy 12cm. Ciasto dziurawimy do dna, żeby równo się piekło. Jeśli macie specjalne obciążniki do pieczenia kruchych ciast, można nimi wysypać ciasto na czas pieczenia. Jeśli ich nie macie i ciasto się gdzieś podczas pieczenia za bardzo wybrzuszy – spokojnie można(...)wylepieniu foremek wkładamy ciasto na kolejne 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Do mocno zagrzanego wkładamy kruche spody i pieczemy je 30 minut do zezłocenia, na środkowej półce piekarnika. 10 minut przed końcem pieczenia możemy zacząć szykować nadzienie. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wkładamy do metalowej miski i powoli rozpuszczamy w kąpieli wodnej – czyli stawiamy sobie

Karo in the Kitchen
Sałatka z buraków i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 188

pieczenie gęsi lub indyka  - Wnętrze ma unikalny kształt - Home Made - inspirowany tradycyjnymi piecami opalanymi drewnem.   Potrawy są ogrzewane równomiernie ze wszystkich stron, dzięki temu są zawsze doskonale przygotowane: chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku -  często piekę chleb, to rozwiązanie idealne dla chleba, taki piecyk byłby w sam raz dla mnie  - nawet podstawowe modele(...)Oprócz tego mogą być wyposażone w dodatkowe funkcje, niezwykle ułatwiające gotowanie. Wymienię te, które najbardziej mi się spodobały  - specjalny system grzania pozwala na równoczesne pieczenie na kilu poziomach, i to bez przenikania się zapachów  - piekarniki posiadają dużą ilość gotowych  programów - wystarczy wybrać rodzaj jedzenia i wagę i wcisnąć guzik - proste prawda

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania