Chleb z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy i bez polepszaczy. No i najbardziej to lubię zapach pieczonego chleba w domu. Zmieniłam tylko typ mąki pszennej ale to raczej nie miało wpływu na smak bo chleb był pyszny. Składniki: Zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa(...)Zostawić na 5 minut. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać ciasto łyżką. Ciasto ma być miękkie ale nie powinno być zbyt rzadkie. Formę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem. Przełożyć ciasto i wyrównać mokrą ręką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrastania na około 3 godziny. Powinno wyrosnąć trochę ponad brzeg formy. Przed pieczeniem
Ala piecze i gotujepuszce(sok) 2 budynie waniliowe 2 łyżki cukru 250 g masła Na górę ciastka delicje 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z puszki Przygotowanie: Orzechy, kokos, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodać wymieszane bakalie i wymieszać łyżką. Wylać(...)blachę 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzić i zdjąć papier. Krem: Odlać syrop z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 0,5 litra. 3/4 szklanki płynu odlać wymieszać w nim budynie. Resztę płynu zagotować z cukrem wlać rozmieszane budynie i ponownie zagotować, mieszając. Przykryć na górze folią spożywczą
Ala piecze i gotujewedług przepisu, który znalazłam i ciemne kulki wyszły bardzo twarde. Dlatego ja proponuję piec znacznie krócej, ale o tym w przepisie;) Ciasto I: 500g mąki pszennej, 250g margaryny, szklanka cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 12%, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao, 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, szklanka twardej(...)kulki na jasnym cieście w równych odstępach. Piec około 25-30 minut w temp. 180st (ja piekłam 50minut i było to o wieeeeeele za dużo!). Ostudzić. Ciasto II: 3 jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypywać cukier. Dodać żółtka
Z miłości do słodkościWiększość czasu poświęcam pracy i rodzinie. W wolnych chwilach piekę pyszne ciasta. TORT WIŚNIOWY SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE jajko -1 szt mąka pszenna - 1 szkl margaryna -0,5 kost cukier puder -7 łyżek proszek do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT jajka -7 szt kakao -2 łyżki mąka ziemniaczana -3 łyżki mąka(...)lodówki. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i nakłuć widelcem. Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut. Wyłożyć ciasto, ostudzić. BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać. Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić
Kuchnia Danusiprzygotowania będziemy potrzebowali pełnoziarnistej mąki żytniej, u nas to się nazywa ,,rupaus malimo ruginiai miltai". Jest na prawdę pyszny. Z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem, a kiedy będziecie go piec zapach będzie się unosił na całą kuchnię. Zachęcam do przygotowania. Składniki: 1 kg pełoziarnistej mąki żytniej 70 g zakwasu żytniego 1 litr wody 100 g cukru 3-4 łyżki otrąb(...)robimy wgłębienie i wlewamy wodę i zakwas. Wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki (nie dodajemy dodatkowej mąki). Ciasto będzie dosyć kleiste. Z otrzymanej masy odkładamy 3-4 łyżeczki dla następnego pieczenia chleba. Przygotowane ciasto przekładamy do silikonowej lub wyścielonej papierem do pieczenia formy, u mnie podłużna blacha do pieczenia mięs, może to być także keksówka. I odstawiamy
Kuchnia ŁukaszaChlebek na zakwasie piekę od niedawna. Przymierzałam się do tego od dłuższego czasu aż w końcu się przemogłam i spróbowałam. Zrobiłam swój pierwszy zakwas i zaczęłam swoje pieczenie. Musiałam popróbować kilka razy i zobaczyć jak to wszystko wygląda i w sumie okazało się to nie takie trudne. Na początku musiałam zapoznać mój piekarnik z takim wypiekiem jakim(...)jest chleb na zakwasie. Bałam się, że chlebek się nie dopiecze, czasem skórka od góry bardzo mi się przypiekała i była twarda ale po kilku pieczeniach znalazłam odpowiednią temperaturę i czas. Dlatego też radzę jeśli pieczecie chlebek po raz pierwszy obserwujcie swój piekarnik i wypiek. Znalazłam też sposób na twardą skórkę na wierzchu, która czasem ocierała boleśnie moje
Monia miesza i gotujechleba. Taki przepis uradziły wspólnie z Beą w kuchni . W oryginalnym przepisie były chipsy czekoladowe, ale ostatecznie postanowiłam, ich nie dodawać. Chleb jest niesamowity, przepięknie pachnie już przy pieczeniu. Dużym wyzwaniem jest czekanie aż wystygnie... A potem, jak jest jeszcze leciutko ciepły smarujemy go odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki(...)właściwe 300 g mąki pszennej chlebowej 5 g soli 2 g świeżych drożdży 220-240 ml ciepłej wody 200 g rodzynek 20 g gorzkiego kakao Wykonanie: Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotowujemy zaczyn poolish. W misce dokładnie mieszamy jego składniki, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Następnego dnia w misce mieszamy mąkę, sól, kakao i rodzynki, drożdże rozpuszczamy w wodzie
Kulinarne przygody Gatityowocami znajdziecie na www.mojeciasto.pl . Najłatwiejsze ciasto z morelami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm. Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 4 jajka 1 kostka do pieczenia Kasia 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 jednej cytryny 700 g moreli cukier puder do posypania(...)ciasta Wykonanie: Ważne : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy w misce na puszystą masę, dodajemy do niej cukier i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy cukier lekko się rozpuści dodajemy jedno jajko i pół szklanki mąki cały czas miksując . Gdy składniki się połączą
Kulinarne przygody Gatitypuszysty. Masa jabłkowa pyszna , z dwóch stron otulona drożdżowo - kruchym ciastem . Bardzo polecam spróbować tego ciasta :) Wymiary blaszki: 28 x 24 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa : 3 szkl. mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej ( kopiaste ) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste ) 200 g masła Sposób przygotowania : Biszkopt orzechowy
Słodkości i nie tylkojakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany) Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem): Ciasto: Forma: długość ok. 30 cm Czas pieczenia: mniej więcej 35-40 min (aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty) Temperatura: 180 stopni Kalorie: całość ok. 1800 kcal Kalorie: ok. 231/100g upieczonego ciasta Babeczki: Ilość: mniej(...)więcej 12 sztuk (foremki napełniamy do 2/3 wysokości) Czas pieczenia: 20-25 min (aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty) Temperatura: 180 stopni Kalorie: ok. 150 kcal/babeczka (o ile wyszło ich 12) Smacznego
Malowane smakiemzachowują świeżość. Składniki na około 25 sztuk: 1/2 szkl. kakao 3/4 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 2 jaja 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. cukru pudru Do miski wsypać kakao i cukier, dodać olej i dokładnie wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką, aż powstanie błyszcząca gładka masa. Wbić jajka i ponownie zmiksować(...)całość na gładko. W innej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać do masy i krótko wymieszać - tylko do połączenia składników. Przykryć ciasto folią i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny lub całą noc. Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, piekarnik nastawić na 175 stopni C. Dużą blaszkę pokryć papierem do pieczenia
wyzwania kuchennedomowych foremek do babeczek, muffinek czy cupcake’ów – pomysł idealny. Tani, prosty i, co najważniejsze, DZIAŁA! Polecamy gorąco: DOMOWEJ ROBOTY FOREMKI NA MUFFINY . My zamiast papieru do pieczenia użyliśmy śniadaniowego, kładąc go śliską stroną do wewnątrz – też działa i jest taniej :). W skrócie: podwójna folia aluminiowa w kształcie kwadratu 14cm x 14 cm, na to pojedynczny(...)wyrosną podczas pieczenia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni Celsjusza na środkowym ruszcie. 6. PODANIE: kiedy muffinki się upieką, wyciągamy je z piekarnika i studzimy na kratce od piekarnika. Nie wolno jeść ich na ciepło – zawierają proszek do pieczenia, więc możecie nabawić się bólu brzucha. Jednak stygną one bardzo
Nerds Kitchenkruche i baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a dzieciom trudno odmówić słodyczy, co jakiś czas pieczemy ciasta, ciasteczka, itp. Dla dzieci niesamowitą frajdą jest pomoc przy ich formowaniu, odmierzaniu, odważaniu. Takie samodzielnie (lub przy niewielkiej pomocy starszej siostry) przygotowane ciacha smakują jeszcze bardziej... Można się nimi(...)wkładam jeszcze blaszkę z ciachami przed wsadzeniem do piekarnika na kilka minut do lodówki, by były bardziej zimne przed pieczeniem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C na termoobiegu ok.10 minut, do lekkiego zarumienienia. W trakcie pieczenia przygotowujemy sobie następny wałek do pokrojenia i wyłożenia na blaszkę, który również schładzamy przed pieczeniem. I tak aż do wyczerpania
Smaczne Zdrowekremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Dodatkowo herbatniki szkolne powidła śliwkowe kawa mielona czekolada Przygotowanie: Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszać(...)drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 36*25 cm i piec w 180 stopniach około 25 minut. Biszkopt ostudzić. Krem: żółtka, cukier i mąki zmiksować w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wylać mieszankę i zagotować. Zdjąć, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Margarynę utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń
Ala piecze i gotujejajek 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 litr mleka 4 budynie waniliowe łyżka kakao 2 kostki masła masa śmietanowa: 500 g serków homogenizowanych waniliowych 3 galaretki czerwone 4 banany 1 cytryna polewa(...)powoli wsypujemy ją do masy jajecznej delikatnie mieszając. Gotową masę wlewamy do brytfanki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt ciemny: białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy ją do masy jajecznej delikatnie mieszając. Gotową masę wlewamy
ciastkarnia na kruchym spodzie