masło, zastawiamy z ognia, wrzucamy połamaną na kosteczki czekoladę i pozostawiamy do przestudzenia. W miseczce mieszamy kakao, śmietanę, kawę i mleko. Odstawiamy. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Teraz bierzemy dużą miskę i wbijamy do niej jajka w całości i miksujemy, dodajemy cukier i miksujemy kilka minut do jasności i puszystości. Następnie dodajemy przestudzoną(...)rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy, potem wlewamy mieszankę kakao, kawy, śmietany i mleka, miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy szybko tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm albo formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej masę i pieczemy
Blondynka Gotujeczego to doszło, że pieczesz jedno ciastko :)" - to słowa mojego syna. No tak, jedno ciastko, ale konkretne. Smak - sami oceńcie. Pracy przy tym ciastku dosłownie kilka minut, pieczenie 20 minut, uśmiech na twarzy dziecka - bezcenny. Przepis odrobinkę prze mnie zmieniony z tego bloga. Składniki: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 125 g miękkiego masła 80 g cukru 120 g cukru brązowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 duże jajko szczypta soli 125 g posiekanej czekolady mlecznej i gorzkiej 50 g M&M lub innych kolorowych groszków podobnego typu Wykonanie: Masło z cukrem i solą ubić na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy
Blondynka Gotujepiekarnika, temperaturę ustawiając na 200 stopni i od momentu nagrzania do tej temperatury piekłam 20 minut, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam 1h 10 minut. W tym czasie co jakiś czas podlewałam golonki wywarem, w który m się piekły. Kiedy upłynął czas pieczenia, otworzyłam naczynie, natarłam golonki miodem wymieszanym z łyżką wywaru i tak odkryte(...)piekłam jeszcze 20 minut. Z czym podałam golonkę? Oczywiście z chlebem, musztardą i chrzanem ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujezbyt dominuje. Sernik należy upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Porcja na dużą blachę. Sernik PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia ciasta kruchego: 200 o C Czas pieczenia: ok. 20 min. Temperatura pieczenia sernika: 180 o C Czas pieczenia: 1 h 20 min. Kruche ciasto 1,5 szkl. mąki 100 g masła 5 łyżek(...)wystudzony spód wylać masę serową. Wstawić do piekarnika i piec ok 1h 20 min. Po upieczeniu wierzch ciasta można posmarować delikatnie podgrzaną konfiturą brzoskwiniową i pozostawić jeszcze trochę w wyłączonym piekarniku. Sernik przechowywać w lodówce i podawać następnego dnia. Nie kroić w dniu pieczenia! Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.commasa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia: ok. 10-15 min. Temperatura pieczenia sernika: 170 o C Czas pieczenia: 1 h 30 min. Ciasto kakaowe (spód) 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl(...)ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać masło i ubite jajko. Zagnie ść ciasto. Ciasto wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 180ºC przez ok. 10-15 minut. Przygotowanie masy serowej Utrzeć 4 żółtka z cukrem. Dodać ser i pozostałe składniki. Na końcu pianę ubitą
coolinarnastrefa.blogspot.comspulchniają ciasto. Babka pięknie wyrosła, jest mięciutka a brzeg ciasta przyjemnie chrupiący (tak jak lubię). Babka zebra PRZEPIS /forma: Ø 24 cm/ Temperatura: 18 0 o C | Czas pieczenia: ~1h Składniki 5 jajek 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły) małe opakowanie cukru waniliowego 1 szkl. oleju 1 szkl. oranżady 2 szkl. mąki, przesianej 2,5 łyżeczki(...)proszku do pieczenia aromat waniliowy 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki Przygotowanie Mąkę przesiać (nawet dwukrotnie), dodać proszek do pieczenia. Całość zamieszać widelcem i odstawić. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać długo ok. 5-7 min. Ma powstać puszysta, prawie biała masa. Nie przerywając miksowania dodać olej i dalej ubijać. Wlać oranżadę, aromat
coolinarnastrefa.blogspot.comródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine ) Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia: ~ 2 5 min. 5,5 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu 50 ml oleju słonecznikowego 50 ml mleka Masa serowa Temperatura piekarnika: 1 7 0 o C | Czas pieczenia(...)czubata łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; ilość wg uznania) 1 łyżeczka syropu waniliowego (lub aromat/ekstrakt waniliowy) Przygotowanie Kakaowy spód sernika Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki. Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem
coolinarnastrefa.blogspot.comkruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania. Blaszka wymiary : 37 x 25 cm Czas pieczenia: ok. 55 minut Temp. pieczenia : 185 C Składniki: pół kg jagód 1 szkl. mleka 1 kostka masła ( 20 g ) 80 dag mąki pszennej 2 op. suszonych drożdży 1 szkl. cukru 3 jajka 4 czubate(...)odstaw na ok. 20 minut , aby ciasto znowu podrosło. Placek równomiernie posyp migdałową kruszonką. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 C i piecz ok. 55 minut. Na mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto pergaminem , aby wierzch ciasta zbyt się nie przyrumienił
Słodkości i nie tylkodość często ;) Zatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę. Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia : 180 st. Ilość rogalików: ok.30 szt. Składniki: 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 450 g mąki 150 g margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól(...)słoik marmolady lub dżemu dowolnego smaku cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części
Słodkości i nie tylkoZapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :) Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :) Forma keksówka Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki 25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem
Słodkości i nie tylkoPodczas pieczenia po domu roznosi się śliczny i niezapomniany zapach. Zatem zachęcam do spróbowania tego ciasta. Dobry humor podczas Świąt zapewniony :) Wymiary foremki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 50 - 60 minut Składniki: Ciasto: 125 g margaryny 1/4 szkl. cukru 2 żółtka 1,5 szkl. mąki 1 łyżka śmietany 2 łyżki kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 3/4 szkl. cukru 130 g masła 5 jaj 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy aromat waniliowy skórka pomarańczowa pierniczki nadziewane w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć
Słodkości i nie tylkobudyniowym z roladkami śliwkowymi z orzechami. Ciasto " Pawi ogon " wygląda nieziemsko i zaskakuje przeróżnymi smakami. Przygotowanie zajmuje troszkę czasu , ale jak ktoś lubi piec wyśmienite smakołyki to będzie zachwycony :) Wymiary blaszki : 29 x 24 cm Czas pieczenia : 15 - 20 minut Temp. pieczenia 195 C źródło / Gotuj krok po kroku - Piotr Kmieć/ Składniki : 4 szklanki + 80 g mąki(...)pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 4 jajka + 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych 200 g masła 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 80 g mąki ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 duża paczka biszkoptów
Słodkości i nie tylkoprzy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;) Foremka na babkę z tuleją Czas pieczenia: ok. 60 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając dodajemy cukier i cukier waniliowy. Nie przestając miksować
Słodkości i nie tylkoprzy świecach są te oto ciasteczka. Są bardzo kruche o wyrazistym smaku owocowym i owsianym, gdyż dodatkiem do nich są również płatki owsiane. Temp. pieczenia: 190 C Czas pieczenia: 20 - 25 minut źródło "Gotuj krok po kroku" Składniki: 60 g margaryny 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko 120 g cukru trzcinowego 150 g suszonych moreli 100 g migdałów(...)płatków owsianych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić. Jogurt naturalny wymieszać z jajkiem oraz cukrem trzcinowym. Suszone morele opłukać i pokroić na małe cząstki. Migdały zmielić blenderem. Kawałki suszonych moreli i migdałów wraz z płatkami owsianymi dodać do jogurtu naturalnego z jajkiem i cukrem. Dosypać mielony cynamon
Słodkości i nie tylkoJest to przepis Anny Olson. Ciasto kruche - przepyszne, masa cytrynowa delikatnie cytrusowa i na pewno nie po raz ostatni ją piekłam . Na drugi dzień jeszcze lepsza, taka schłodzona smakuje jak kruche ciastko z lodami :) Średnica blaszki : 26 cm Temp. pieczenia: 175 C Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut Składniki: Ciasto kruche 200 g masła 1/3 szkl. cukru(...)się połączą ( masło musi być miękkie) Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wstawiamy na 1 godz. do lodówki. Rozwałkujemy i przekładamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ponakuwać widelcem. ( ciasto podczas pieczenia lekko mi się wybrzuszyło ale po wyjęciu opadło więc nie sypałam wcześniej fasoli ) Piekarnik nagrzać do 175 C i piec ok. 20 minut
Słodkości i nie tylko