łyżeczki proszku do pieczenia*Masa serowa:5 twarożków homogenizowanych1 1/4 szklanki cukru2 stopione łyżki masła2 łyżki kartoflanki4 żółtka7 białekWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, kakao, margarynę i żółtka. Wszystko zagniatamy, gdy to konieczne można dodać mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na połowę wkładamy do woreczków i zamrażamy - najlepiej zrobić to dzień prędzej. Do miski(...)żółtka, masę przelewamy do twarożku z wcześniej dodanymi składnikami i wszystkie składniki dokładnie, delikatnie i powoli mieszamy, aby piana nie opadła. Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy 1 połowę zamrożonego ciasta i ścieramy na tarce wylewamy masę serową i na górę ścieramy 2 połowę zamrożonego ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni około
Piekę, bo lubięprzełożony herbatnikami i pokryty słodkim karmelem z chrupiącymi ziemnymi orzeszkami – niebo w gębie!Polecam!SKŁADNIKI:( forma keksówka )* ser biały 3-krotnie mielony – 600 g * kostka do pieczenia Kasia – 80 g * cukier – 150 g * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 1 opDODATKOWO :* herbatniki – ok. 25 szt * orzeszki ziemne – 100 g * cukier(...)szkl * kostka do pieczenia Kasia – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przepis na formę – keksówkę.Na dużą podwajamy składniki.Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy mikserem na gładką masę , dosypując powoli cukier i wlewając żółtka.Dodajemy 3-krotnie mielony ser – mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy.Masę wlewamy do garnka
Ostra na Słodkoziemniaczanej 3/4 łyżki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Kokosowa: 150 g wiórków kokosowych 4 białka 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Ananasowa: 4 żółtka cukier waniliowy 2,5 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy (bez cukru) 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 180 g masła ok. 300 g ananasów(...)wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka". Warstwa kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy cukier. na końcu dodajemy wiórki kokosowe, proszek i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy w temp
Słodka Stronamiksera. Wkładamy masę do lodówki, aby trochę stężała. Po krótkim czasie rozwałkowujemy, wykrawamy foremką, kieliszkiem lub wąską szklanką, i pieczemy 12 minut. Dalej rzecz natrudniejsza ;) Trzeba poczekać, aż polworonki ostygną.W odróżnieniu od porzedniego przepisu użyto więcej smalcu, a czas pieczenia był krótszy. Dzięki temu polworony są znacznie delikatniejsze, i naprawdę kruszą się w ustach na przysłowiowy pył (nazwa(...)ciut więcej), następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około 3 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami pozostaw około 1,5 cm wolnego miejsca, gdyż podczas pieczenia troszeczkę zwiększą średnicę. Wyjmij z lodówki kolejną część ciasta i zrób kolejne ciasteczka - chodzi
Grahamka, weka i kajzerkaKurczak pieczony w całości, nie dość, że prezentuje się okazale, to smakuje też inaczejniż pokrojony w części.Mięsko jest delikatne, kruchuteńkie i soczyste. Można przyrządzić go na różne sposoby. My pokażemy nasz sposób.Najlepiej nadaje się do pieczenia kurczak o wadze ok. 1,8 kg.My do tego dodaliśmy przyprawę " złocistą" do kurczaka, rozmaryn, dwa twarde, kwaśnejabłka, kilka ząbków(...)czosnku i odrobinę oleju. Na co najmniej 12 godzin przed pieczeniem kurczaka, na wierzchu i od środka nacieramyprzyprawą do kurczaka oraz delikatnie skrapiamy olejem. Rozmaryn możemy kupić, lub hodować w domu.My dostaliśmy rozmaryn w doniczce od cioci Celinki i świetnie rośnie w domu w towarzystwie kawy (bardzo dziękujemy). Przygotowujemy kurczaka do pieczenia.Do
Maminek kulinarnyzaakceptować moje zmiany. Od długiego już czasu z nimi piekłam, tym bardziej ucieszyła mnie ta możliwość. Uwielbiam ten rytuał - kiedy wszystkie pichcimy w swoich kuchniach to samo ciasto - lub jedynie zainspirowane jakimś przepisem czy składnikiem - myśląc o pozostałych, zastanawiając się, co też reszta wyjmie ze swoich piekarników. Niech żyje wspólne pieczenie!Orzechowe ciasto z jabłkami i czekoladąSkładniki(...)jabłka pokroić w kostkę. Pozostałe 6 ćwiartek naciąć w kratkę.Czekoladę posiekać.Do masy dodać pokrojone jabłka i czekoladę, dokładnie wymieszać łyżką.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wyłożyć masę, na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek, posypać posiekanymi orzechami.Piec w 180 st. C. przez 50-65 minut.Wystudzić na kratce.Smacznego!Słodkie lenistwo na całego - trzy dni wolnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzepałam już od dłuższego czasu, ostatnio mam po prostu ochotę wypróbowywać nowe przepisy. Może dlatego, że we dwójkę nie zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak?Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach ziemniaki traktujemy dokładnie(...)wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Uformować kulę, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze złączeniem do dołu. Ciasto kilka razy nakłuć widelcem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować wodą, posypać solą.Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut.Wystudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszałam migdały z białkami. Drżącymi dłońmi przekładałam masę do woreczka, a następnie wyciskałam na matę. Kiedy dotykałam palcem, najdelikatniej jak potrafiłam, wierzchu po godzinie stania, wstrzymywałam oddech. W czasie pieczenia siedziałam z nosem opartym o szybę piekarnika. Kiedy je wyjęłam i okazało się, że mają słynną, niemalże nieosiągalną dla laików stópkę, niemal skakałam z radości. Udało się!Oczywiście(...)wszystkim, co o nich przeczytałam i usłyszałam, spodziewałam się trzęsienia ziemi. A to są po prostu smaczne ciasteczka... Żeby wyrobić własny pogląd, musicie ich jednak spróbować.Przygotowując się do pieczenia makaroników, kupiłam trzy książki im poświęcone. A w końcu i tak skorzystałam z przepisu Pomidorowej Ani. Uwielbiam jej bloga, wszystkie przepisy zawsze mi wychodzą, no i jej makaroniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce, lub na noc do lodówki.Chorizo pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.Główkę czosnku owinąć folią aluminiową.Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie.Wystudzić.Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól i cały poolish. Wyrabiać przez 10 minut, dodać chorizo(...)żeby nie rozrósł się na boki. Odstawić na 1 godzinę.Piec w 250 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 35-40 minut.W trakcie pieczenia dwa razy spryskać chleb wodą.Ostudzić na kratce.Smacznego!A dlaczego chleb jest jesienny...? Bo właśnie teraz, w te długie, ciemne wieczory, mam czas i chęci
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników, które razem dają niesamowicie apetyczny wypiek. Piekłam je w różnych kombinacjach smakowych - waniliowe, bezę z lub bez migdałów, z większą i mniejszą ilością rabarbaru. To jest wersja optymalna, smakuje(...)płatków migdałowychMiękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po kolei jajka i dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia partiami dodawać do ciasta, nie przerywając mieszania. Na końcu wmiksować ekstrakt.Rabarbar obrać, odciąć końcówki i pokroić na nieduże kawałki. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wylać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiec kolejne 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ugrillowane warzywa pozostawić do ostygnięcia.Formę do tarty wysmarować maragryną.Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną formę do tarty. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.Po wyjęciu z lodówki ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać(...)groch/fasolę jako obciążniki, aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt.Ciasto z obciążnikami piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut, po czym ściągnąć papier z grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 15 minut.Z wystudzonego bakłażana, łyżką, wyjąć miąższ. Papryki obrać ze skóry i pokroić w 1 cm paski. Cebule
Gospodyni Miejskacytrynowej.Lukier:2 szklanki cukru pudru;Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6).Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać ze sobą.Do rondelka (czy innego małego garnka z grubym dnem) włożyć miód i masło i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż masło się rozpuści(...)ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną) na wyłożonych papierem do pieczenia blachach (u mnie na blasze od piekarnika).Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejskakeksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem po wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne z zimną wodą. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się skórki chleba.Upieczony chleb(...)wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Mąkę żytnią razową można zastąpić zwykłą mąką żytnią.Zamiast jajka, do posmarowania chleba
Gospodyni Miejskaodstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu i oprószyć ziarnami słonecznika.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne z zimną wodą. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się skórki chleba.Upieczony(...)chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Zamiast oleju, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć roztrzepanego jajka, zimnej
Gospodyni Miejskarozgrzewającego się piekarnika należy włożyć naczynie żaroodporne z wodą) przez około 10 minut, a następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec już bez pary (wyjąć z piekarnika naczynie z wodą) przez kolejne 25 minut.Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około(...)dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem.Pieczenie z parą oznacza, że przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest
Gospodyni Miejska