pieczenie - 19054 przepisów (strona:71/1271)

Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 182

jestem, nie cierpię na żadne związane z nim dolegliwości. Zrobiłam to z chęci oczyszczenia swojego organizmu. Pieczywa pszennego, z wysoko przetworzonej białej mąki nie jadłam już od lat, sama piekę w domu chleby ( żytni na zakwasie , orkiszowy , owsiany itp.), przeważnie żytnie na własnym zakwasie z mąk ekologicznych z zaprzyjaźnionego młyna, dzieciaki innego chleba, a już szczególnie drożdżowego nie jedzą, omijają(...)godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C, program góra - dół. Wstawiamy foremkę z chlebem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy chleb z foremki, ściągamy papier i wstawiamy do dalszego pieczenia do piekarnika. Chleb jest upieczony, gdy postukany od spody wydaje głuchy odgłos. Pozostawiamy

Naturalna Kuchnia
Szybki ucierany torcik bezglutenowy z czarną porzeczką 126

niskosłodzoną domową konfiturą z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI na tortownicę 17 cm: CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g cukru trzcinowego łyżeczka domowego cukru waniliowego 2 jajka 65 ml domowego mleka kokosowego szczypta soli DODATKOWO: masło i mąka do foremki 6-8 łyżek domowej konfitury(...)ubijania dodać porcjami pozostały cukier. Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy już jest gotowe. Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia, następnie przeciąć w poprzek na trzy blaty i przełożyć je warstwą konfitury

Kuchenne zapiski Edyty
Czekoladowy tort piętrowy z malinami i borówkami 193

sodę. Do suchych składników dodajemy mieszankę z majonezem i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, papier wypuszczamy poza obręcz. Przelewamy gotowe ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do suchego patyczka, według podanych powyżej czasów. Krem czekoladowy Śmietankę podrzewam i rozpuszczam w niej czekoladę. Studzę i umieszczam krem w lodówce na całą(...)samo jak poprzednio. Gotowy tort podaję od razu, nie mniej jednak świetnie się przechowuje. Smacznych i Słodkich Walentynek życzy Klaudia! *Jeśli zależy nam by tort był mniejszy należy pominąć pieczenie pierwszego blatu a ilość kremu pomniejszyć o połowę. Pamiętajmy, że tort jest duży i sycący

Mango Papaja
Borówkowy tort tęczowy na 6 urodziny bloga 129

TEGO przepisu borówki barwniki spożywcze: żółty, zielony, niebieski (my używamy w żelu) W misce mieszamy białka, mleko i wanilię. Odstawiamy. Do misy miksera wrzucamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy po 1/4 mokrych składników i miskujemy do połączenia się masy. Ciasto dzielimy równo na 6 miseczek. Dodajemy(...)pozostałych niebieski. W kolejnej miseczce z danego koloru dajemy 2x wiecej barwnika niż w poprzedniej. Przekładamy do 6 tortownic. My użyliśmy jednorazowych tortownic aluminiowych o średnicy 19 cm. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 stopni, grzałki góra-dół. Przez 10 minut studzimy placki w foremkach, a potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Placki przekładamy lemon curdem aż do wierzchu

Marder&Marder Manufacture
Sernik z rosą 177

ustach. Złote kropelki "rosy" na wierzchu wyglądają przepięknie.  Zawsze piekę z  tego przepisu. Lekko zmodyfikowałam tylko sposób przygotowania masy serowej.  Polecam bardzo:) Składniki ( blaszka 25x36):   Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiej margaryny   Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego(...)wlać olej i mleko. Białka ubić na sztywno i lekko wymieszać z masą serową. Wylać masę na podpieczony spód ( masa jest dość rzadka). Piec godzinę w temp. 180 stopni C. 10 minut przed końcem pieczenia ( czyli po ok. 50 min- gdy sernik się zarumieni), ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści a piana

Maślane ciasteczko
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 155

Idealnie by było zostawić ok. 1 cm ciasta wystający ponad brzeg foremki (dzięki temu boki tarty nie obniżą się podczas pieczenia). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi do pieczenia lub zwykłą fasolą (dzięki temu ciasto zachowa swój kształt i nie zniekształci się) i schować do lodówki na 20-30 minut(...)zmiksuj wszystko blenderem. Przetrzyj przez sito (powinna zostać 1 duża łyżka na sicie) i odmierz 250 ml (resztę można zjeść :) ). W trakcie gotowania gruszek wstaw spód tarty do rozgrzanego pieca i piecz przez 15 minut . Następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 5 minut . Wyciągnij i odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150C. W miedzy czasie rozpuść w kąpieli

Moja Delicja
Keks 283

Keks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle(...)jego dopieczeniem. Keks Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 150g drobnego cukru do wypieków (może być też kryształ) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g różnorodnych bakalii (u mnie: po 40g migdałów, suszonych moreli i daktyli, rodzynek, po 30g orzechów włoskich i laskowych, 80g kandyzowanych skórek owocowych) 1-2 łyżki mąki do oprószenia

Smakołyki Bereniki
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 162

skórką i bogatym nadzieniem Kolejny weekend za pasem... Kolejne Wypiekanie na śniadanie przybyło do kolekcji :) Tym razem piekliśmy Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami . Przepis pochodził z bloga Pracownia wypieków . Z racji, iż nie każdy zawsze miał czas dołączyć do wspólnego pieczenia w weekend, akcja została przedłużona do poniedziałku. Co bardzo mnie ucieszyło, bo inaczej z żalem musiałabym zrezygnować(...)posypać ziarnami czarnuszki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie 22 minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia wyraźnie rumiane. Najlepiej zajadać jeszcze ciepłe, z cudownie gorącym, wypadającym ze środka farszem :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Ewa Szczepińska Prawo

Grunt to przepis!
Pierniki norymberskie 182

moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej skórki(...)końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 6-7 cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi

Kuchnia domowa Ani
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4671

takie same brytfanki wyłożone papierem do pieczenia (lub piec kolejno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 30 minut. Ciasto orzechowe: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu. Sucha mieszankę dodawać po trochę o utartych żółtek miksując. Na koniec(...)pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie. Przełożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach (grzałka góra-dół) około 25 minut. Wyciągnąć z piekarnika, a kiedy ciasto lekko przestygnie obrócić i ściągnąć delikatnie papier. Masa budyniowa: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko zamiast 500 ml mleka dodać 450 ml. Wystudzić mieszając od czasu do czasu

Trzeci talerz
Czekoladowa tarta dyniowa 266

więc nie będę się już powtarzać. Napiszę tylko, że tarta jest pysznie czekoladowa, a dynia nie jest wyczuwalna w smaku, choć dla oszczędzenia czasu, do nadzienia dodałam rozgniecioną widelcem pieczoną dynię, a nie gładkie purée. Składnikiem sprawiającym, że całość idealnie się ze sobą komponuje, jest pomarańcza, a dokładnie - sok i skórka z niej otarta, które znajdują się w każdym elemencie(...)schłodzone ciasto podpiec w 180-190 stopniach przez około 20 minut do zrumienienia - żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, można też piec "na ślepo", tzn. ciasto oprószyć mąką, ułożyć na cieście kawałek papieru do pieczenia, a na nim specjalne kulki do pieczenia lub groch czy fasolę, piec 10-15 minut, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier

Smakołyki Bereniki
Chleb z twarogiem i jogurtem 116

małego sitka, by warstwa mąki nie była zbyt gruba i pozostała równomierna. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym(...)nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut (w połowie wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy itp. itd. - nie ma innej rady, chleba przy pieczeniu trzeba

Grunt to przepis!
Ciasto Łaciate 170

szklanki pudru 1 cukier wanilinowy sok z połowy cytryny Wykonanie: Margarynę, cukier oraz kakao rozpuszczamy w rondlu, studzimy. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę, dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do zmiksowanego ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce sera, następnie dodajemy cukier(...)wanilinowy oraz sok z cytryny. Do keksówki wysmarowanej tłuszczem wykładamy ciemne ciasto na wierzch nakładamy małą łyżeczką masę serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu posypujemy wiórkami kokosowymi Smacznego

kgwjanczewo
Kamień do pieczenia pizzy 159

delikatnie przenosimy do piekarnika i pieczemy ją około 7-10 minut. Możemy również przenieść sam placek na gorący kamień (uważając aby się przy tym nie poparzyć) i ułożyć na nim szybko dodatki.Smacznego Na takim kamieniu możecie upiec dużą pizzę, małe pizzerinki, chlebki pita, placki tortilla, pieczone pierogi jak również podpiekać bagietki. Ja jestem mega(...)upieczona na nim jest o wiele lepsza i smaczniejsza niż pieczona tradycyjnie na zwykłej blasze. Jeżeli jesteście zainteresowani kupnem kamienia do pizzy to zapraszam was do odwiedzenia strony podstawki.pl gdzie możecie nabyć taki kamień.   Post Kamień do pieczenia pizzy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży 450

oleju Nadzienie: około 1 kg truskawek, około 3-4 truskawki pokrojone w kawałki do każdej bułki do każdej bułeczki po małej szczypcie cukru Dodakowo: każdą bułkę posmarować przed pieczeniem po około1 łyżeczką letniego mleka Przygotowanie: 1. Przesiać mąkę przez sito. 2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, szczypę soli, wanilię, jajko, olej, wymieszać. 3. Na koiec dodać(...)posypać je cukrem. 7. Nasępnie placuszek należy zakleić jak pierożka i formułować z niego bułeczkę podłużną bądź okrągłą. 8. Układać na blaszce posypanej bułką tartą bądź wyłoonej papierem do pieczenia 9. Przed pieczeniem polać bułeczki chłodnym mlekiem, po około 1 łyżeczce mleka na bułeczkę Piec:  35-50 minut w temperaurze 180 stopni, aż bułeczki się przyrumienią Gotowe

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania