Nadziewamy na przykład wg kolejności: papryka -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> szalotka (cebula) -> pomidor -> cukinia -> kurczak -> pieczarka -> papryka -> cukinia. Pieczemy na rozgrzanym grillu lub piekarniku z opcją grill (200°C) do zarumienienia. W czasie gdy szaszłyki się pieką mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia
Poezja smakuporzeczki. To jeden z tych wypieków, które po prostu trzeba popełnić. Malinowa pianka rządzi. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Różowa pianka z rabarbarem: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 budynie malinowe (sam proszek
Poezja smakuMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj
Poezja smakufamily:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Roladki ułożyć na blaszce i piec przez około 25 min w temperaturze 200 stopni. Podawać z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i np. zapiekanym pomidorem
Zgrabne Gotowanieobiecałam na facebooku, wstawiam przepis na kolejne pieczywo - tym razem chleb. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piekę go bardzo często, ze względu na brak dostępu do normalnego pieczywa. Eh tęsknie już za Polską i prawdziwym polskim jedzeniem :) CHLEB PSZENNY - 500 gram mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 gram świeżych drożdży 7 gram suchych - łyżeczka cukru(...)stolnicę) wsypać mąkę, sól oraz olej. Dodać zaczyn i ugnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 50 min. Odstawić do wystygnięcia - ciepły się bardzo ciężko kroi
Zgrabne GotowaniePołówki bakłażana nafaszerować, ułożyć na blaszce i zapiekać w temeraturze 180 stopni przez około 50 min (czas zapiekania może się wydłużyć, bakłażan musi być całkowicie miękki). W połowie pieczenia na każdej z połówek ułożyc 2 plasterki pomidora i posypać serem mozzarellą
Zgrabne Gotowaniepierś z kurczaka (około 300 gram) - ser mozzarella (1 kulka) - 1 pomidor - 3 łyżeczki bazyliowego pesto (najlepiej domowej roboty) - sól, pieprz - oliwa z oliwek Do podania: surówka coleslaw , pieczone ziemniaczki Zaczynamy od przygotowania mięsa. Pierś z kurczaka podzielić na kotlety, z jednej piersi powinny wyjść 3. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem i lekko przesmażyć na oliwie z oliwek(...)jest ser mozzarella. Kulkę odsączyć z zalewy i również pokroić na plasterki, ułożyć na pomidorach. Całość zapiekać przez około 15-20 min w temperaturze 180 stopni. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką coleslaw
Zgrabne Gotowanieoliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć lekko i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. SMACZNEGO
Blondynka Gotujeprzypadku preferuję aluminiowe jednorazowe tacki:) Do miseczki włożyć skórkę z cytryny, sok, miód, oliwę, posiekany czosnek, łyżkę tymianku. WYmieszać i polać po kurczaku. Doprawić solą i pieprzem. Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i przykleić się do mięsa. Posypać resztą tymianku. SMACZNEGO !!! Dlaczego wolę aluminiowe tacki(...)przypadku? Gdy po raz pierwszy przygotowywałam tą potrawę piekłam piersi w naczyniu żaroodpornym i miód w marynacie zrobił swoja robotę - tak bardzo przywarł i przyrumienił się na ściankach naczynia, że po obiedzie dużo czasu poświęciłam na doprowadzenie naczynia do stanu poprzedniego. Tacki są wygodne, miód do nich nie przywiera i są jednorazowe
Blondynka Gotujenaoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez około 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec w temperaturze 220°C przez 25 minut ( ja piekłam około 18 minut). Wystudzić na kratce. *drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką. SMACZNEGO
Blondynka Gotujeserem i masłem. Rozwałkować i wykroić szklanką krążki jak na pierogi. Na każdy krążek nałożyć kawałek jabłka, lub 2 plasterki banana, złożyć na pół i skleić po rogach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok 25-40 minut. Ja je piekę do momentu,aż nabiorą rumianego koloru. Zamiast jabłek i bananów, można użyć brzoskwinie, borówki amerykańskie
Blondynka Gotujelekkie i słodkie. Idealne! Składniki na ok.10 sztuk: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki oliwy szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucam do jednej miski i miksuję mikserem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na rozgrzanej, suchej
Blondynka Gotujemiski. Dodać rozpuszczone składniki i jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki (15-20 minut w temperaturze 180°C), z tym że przed pieczeniem na drugi placek wylać przygotowaną masę orzechową: MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich (można posiekać) 12 dag masła 10 dag cukru 2-3 łyżki miodu Wszystkie składniki rozpuścić i wylać
Blondynka GotujeMamo" - słowa mojego syna :) Cóż dodać więcej... zróbcie takie i podzielcie się wrażeniami :) Składniki: Suche: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Mokre: 250 g serka ricotta (można zastąpić jogurtem greckim) 2 duże jajka 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki mleka 2 banany syrop klonowy cynamon Wykonanie: Suche składniki
Blondynka GotujeSmaki z dzieciństwa. Ta wersja wyszła przypadkiem, nie chciało mi się piec biszkopta. Zwykle piekę biszkopt, na niego wylewam tą masę, układam owoce, a na wierzch wylewam galaretkę. Padało, więc i deser wyszedł "chmurkowy". Składniki: 0,5 l zsiadłego mleka, kefiru, maślanki lub śmietany 1/2 szklanki cukru 5 dag żelatyny 3/4 szklanki zimnego mleka truskawki, jagody lub maliny galaretka
Blondynka Gotuje