luźne) na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte. Posypuję znów mąką i wałkuję na niezbyt cienki placek, długości formy (ja piekłam w dużej keksówce). Na placek wykładam równomiernie masę i delikatnie zwijam, ostrożnie przekładam do foremki wyłożonej papierem, zakrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Wstawiam następnie, do rozgrzanego piekarnika i piekę
W kuchni Karmel-itkisuszarkę do grzybów. Banany układamy w suszarce i suszymy w 70 stopniach Celsjusza przez ok. 7-8 godzin. W przypadku, kiedy suszarki nie mamy, rozkładamy na papierze do pieczenia, banany na kratce w piekarniku i suszymy w temperaturze ok. 80 stopni przez 7-8 godzin, co jakiś czas odwracając je na drugą stronę. Suszyć można tez inne owoce
W kuchni Karmel-itkirozrobiony z wodą), układam owoce, posypuję je łyżeczką cukru i przykrywam kruszonką. Przygotowane foremki z babeczkami układam na większej blaszce, wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez ok. 25 - 30 minut. Przez pierwszą połowę czasu ustawiam piec na grzane od spodu, by ten się dopiekł. Owoce puszczają sok, może powstać zakalec. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiprzesiana mąka. Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam do formy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę. Rozłożyłam na owocach, posypałam cukrem. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiKRUSZONKĄ. /przepis bardzo znany;/ na blaszkę 18x21 (aby wyszedł taki wysoki spód) ciasto: 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia budyń: 3 budynie śmietankowe litr mleka 4-5 łyżek cukru 300g świeżych truskawek pozbawionych szypułek kruszonka : 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki Z podanych składników na ciasto
W kuchni Karmel-itkisłodkich wypieków, w jakich Karmel-itka miała przyjemność wziąć udział. Były tak pyszne, aż rozeszły się w mgnieniu oka. A Pan od Jana Niezbędnego, który przyglądał się nam, jak pieczemy i skosztował jeszcze ciepłego ciasteczka, po czym poprosił o publikację przepisu. Spełniam więc prośbę, publikuję obiecany przepis. BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. /przepis Piotra Chyrleckiego;/ 200g białka 260g cukru pudru(...)migdałową przesiewamy razem, wsypujemy do ubitych białek i bardzo delikatnie szpatułką mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy do małych foremek, wciskamy w ciasto owoce, posypujemy posiekanymi pistacjami. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez 12 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich, a w szczególności Pana od Jana Niezbędnego, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkijeszcze trochę podrosło. Na wierzchu układam truskawki. Posypuję kruszonką (można ją zetrzeć na tarce, ale wtedy trzeba kulkę ciasta wsadzić do zamrażarki). Można posypać cukrem. Wstawiam blaszkę do piekarnika. Piekę 50-60 minut, do zezłocenia, w 180 stopniach. Kiedy się upiecze, zostawiam w wyłączonym piekarniku, aby odpoczęło, po kwadransie uchylam drzwiczki pieca, a po koljenym kwadrasie, kiedy ciasto dostatecznie odpocznie
W kuchni Karmel-itkiŁapanowski, R. Pilecki ) Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponuje się z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania. Kiedy kupujemy go, wybierajmy okazy mające powyżej 38 cm długości, czyli te większe. Mniejsze dorsze są pod ochroną. Ale spokojnie - w obecnych
W kuchni Karmel-itkiKiedy nie ma czasu, czy też ochoty na gotowanie, za obiad posłużyć może jakaś nieskomplikowana, aczkolwiek smaczna sałatka. Tak jest w tym przypadku. Wystarczy sałata, pomidor, kurczak pieczony i trochę sera, do tego szybki dressing jogurtowy i tyle. Bez filozofii, cudacznych składników, długich godzin przy garach. Nie zaprzeczę, lubię sterczeć w kuchni, zdarzają się jednak takie okoliczności, gdzie(...)prostu czasu. SAŁATA Z KURCZAKIEM I GORGONZOLĄ ORAZ DRESSINGIEM JOGURTOWYM. dla 2-3 osób 1/3 główki sałaty 2 małe pomidory 100-150 g pieczonej piersi kurczaka 100g sera gorgonzola dressing: 200g jogurtu naturalnego sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie: bazylia, oregano) ew. kilka kropel oliwy aromatyzowanej Składniki dressingu wstrząsam razem, bardzo dokładnie. Jeśli jogurt jest zbyt gęsty, można dodać nieco
W kuchni Karmel-itkimoże być przechowywana miesiącami, ale kiedy nie zostanie potraktowana w ten sposób - w lodówce przetrwa 3 dni, góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin czy też serów pleśniowych. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkigalaretką, która wieńczy cały torcik. Serniki na zimno są naprawdę proste w wykonaniu, a efekt zwykle zachwyca. Wystarczy niewiele, aby stworzyć rewelacyjną słodycz, nie trzeba nawet znać się na pieczeniu czy obsłudze piekarnika. Postanowiłam ulepszyć zwykłą wersję, dać upust swoim kawowym upodobaniom i zachciance nie tylko na pyszny, ale i elegancki deser. I tak oto - przedstawiam głównego bohatera: KAWOWY
W kuchni Karmel-itkiwymieniać i wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis. Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku 1 /2 szklanki mleka sok z 1/2 cytryny
W kuchni Karmel-itkibudynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mleka herbatniki lukier: 1,5 szklanki cukru pudru mleko kandyzowana skórka cytrynowa Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyłam papierem do pieczenia, na dnie układam pierwszą warstwę herbatników, by ładnie pokryły dno blaszki. W rondelku rozpuszczam masło i cukier, wyłączam palnik. Ser miksuję z jajkami, a mleko mieszam z budyniem
W kuchni Karmel-itkiKarmel-itka . / amouse bouche fot.: Karmel-itka . / mus z białej czekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką
W kuchni Karmel-itkiOstatnie poczynania w kuchni. Ostatnie wyczekiwanie na piekący się sernik, rosnącą babkę, tężejącą galaretę, czy stygnący pasztet. Mieszanina zapachów uderza do głowy i nawet najbardziej oporny niejadek ulegnie i odczuje głód, niepohamowaną ochotę na coś do podjadania. Ostatnie ruchy odkurzaczem, machnięcia miotłą czy trzepnięcie dywanu. Ostatnie przygotowania. Z racji swojego "stanu", pasztet mięsny nie wchodzi w grę. Szczerze mówiąc, nigdy(...)blenderem na pulpę. Dodaję przyprawy, sól, posiekany koperek, jajko oraz oliwę. Mieszam wszystko, dodając na końcu jeszcze pozostawione 100g groszku. Tak powstałą masę przekładam do foremki. Piekę przez 50 minut w 180 stopniach. Studzę. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki