pieczenie - 19054 przepisów (strona:795/1271)

krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 206

lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 45 minut. Po upieczeniu wyjąc od razu z papieru i wystudzić. Rum wymieszać z cukrem pudrem i posmarować ciasto, posypać makiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIERNIKOWA BRIOSZKA 136

kawałków i układamy jeden przy drugim w nasmarowanej keksówce (26x11cm) stroną cięcia do góry.Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 st.C i pieczemy ok 40 min,żeby była złocista,wyjmujemy z piekarnika i studzimy 15 min w foremce.Po tym czasie wyjmujemy ciasto z foremki,studzimy na kratce kuchennej. Gotową i ostudzoną brioszkę polałam lukrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 162

zastosowań co widać poniżej   😋 Mini serniczki na zimno dla ukochanej osoby (przepis wkrótce) Ze względu na dużą odporność na temperatury (można w nim zamrażać do -20 stopni i piec w temperaturze do +300 stopni ) doskonale pełni  rolę ramekinów (kokilek do zapiekania). Możemy więc przygotować w nim mini brownie, crème brûlée albo małe świąteczne ciastka piernikowe (przepis wkrótce) - takie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pojemniki plastikowe 166

Przed nami najwspanialszy czas w roku, Boże Narodzenie. Zanim zasiądziemy do stołu, czeka nas spore wyzwanie. Sprzątanie kuchni, aby z przyjemnością później gotować, piec, lepić pierogi i dekorować pierniczki. Co zrobić, aby czas przygotowań do Świąt przebiegał w spokoju i porządku, pomimo ilości produktów i nawału pracy? Nawet najmniejsza kuchnia, jeśli jest mądrze zorganizowana, będzie przyjemnym pomieszczeniem do pracy

Moja smaczna kuchnia
Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami 202

kilka minut do uzyskania puszystej masy. Żółtka roztrzepać z gorącą wodą i wlać do białek, nadal miksując na wysokich obrotach. Na końcu delikatnie wmieszać przesiane mąki za pomocą łyżki. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wierzch: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1/2 laski wanilii 3 łyżki ksylitolu 2 duże, czerwone jabłka 1 galaretka pomarańczowa 250 ml wody Mleko

FitKot
Przyprawy 246

kmin, czarnuszka, kozieradka, rozmaryn, kardamon, jałowiec, mięta, sos sojowy, umami, szafran, lukrecja, wanilia i jeszcze kilka innych. A gdybyśmy chcieli ich użyć, to możemy zrobić harrisę lub pastę z pieczonych batatów i pomidorów z imbirem, omlet berberski z kminem, karmelizowane serca drobiowe z granatem i hummusem z dyni z kozieradką i gałką muszkatołową, tatar jagnięcy z nasturcją, okonia morskiego

GRUBY WAŁEK
Retrowarzywa 180

książkę kulinarną roku. W Retrowarzywach znajdziecie m.in. zupę z czosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy z suszoną żurawiną i jagodami goji oraz… sernik z topinamburem i kasztanami. Prze-szał! Wyobrażacie

GRUBY WAŁEK
Migdałowy wieniec z makiem 171

długie wałki, rozwałkować je na prostokąty Wymieszać składniki nadzienia i posmarować nim prostokąty ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku. Powstałe roladki zapleść w warkocz, a następnie uformować z niego wieniec. Piec w 180 st. C przez 40-50 minut

Kucharzyca
Zapiekanka makaronowa z szynką, szpinakiem i pieczarkami 309

oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką i sos. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem żółtym.  Piec. Ok. 15-20 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kutia 242

Wigilia kojarzy mi się zawsze z daniem, które znam już od dzieciństwa pod nazwą kutia. W moim domu kutia jest przygotowywana z grubej kaszy jęczmiennej typu

Kuchcik gotuje
Halibut w sosie chrzanowym 222

miodem. Chwilę gotowałam na małym ogniu, aż mleko trochę się zredukowało Nagrzałam piecyk do 200 stopni Do naczynia żaroodpornego przełożyłam sos chrzanowy, a na nim ułożyłam rybę Całość piekłam ok. 10 minut - nie dłużej Podajemy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Halibut w sosie chrzanowym 222

miodem. Chwilę gotowałam na małym ogniu, aż mleko trochę się zredukowało Nagrzałam piecyk do 200 stopni Do naczynia żaroodpornego przełożyłam sos chrzanowy, a na nim ułożyłam rybę Całość piekłam ok. 10 minut - nie dłużej Podajemy :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE 215

Święta coraz bliżej...w związku tym w domu coraz częściej pachnie korzennymi przyprawami, które używamy do dań i wypieków. Ciasteczka korzenne, w tym również te troszkę

Z Majeczką w kuchni
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 202

doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować cienko masłem i obłożyć plasterkami baleronu czy pieczonego schabu . Taka świąteczna rozpusta i z chlebkiem bananowym mam podobnie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
ciasteczka z witrażykiem (na choinkę) 172

każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę. Za pomocą patyczka lub wykałaczki w ciasteczkach zrobić dziurki na sznureczek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180*C i piec około 7 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, żeby masa z landrynek zastygła. Najlepiej zdejmować ciastka z blachy podsuwając je od dołu łopatką do ciasta, żeby

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia