zarówno daniem obiadowym, jak i doskonałą przekąską lub propozycją na śniadanie. Jestem wielbicielką bananów, więc zamiast tradycyjnych jabłek przygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy z bananami Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka
Smakołyki Berenikirobiłam je po raz pierwszy zrobiłam je z podwójnej porcji składników w blaszce o wymiarach 25x30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilkę dłużej piec. składniki: 2 jajka 100 g margaryny lub masła 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka ok 250 -300 g małych truskawek Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką(...)Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą dużo soku
Monia miesza i gotujeprzesiana mąka. Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam do formy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę. Rozłożyłam na owocach, posypałam cukrem. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego
W kuchni Karmel-itkistopionego masła cukier waniliowy Wszystko, prócz brzoskwiń, zmiksowałam ze sobą. Brzoskwinie odcedziłam z soku. Tortownicę natłuściłam i wysypałam mąką. Na spodzie ułożyłam brzoskwinie, przykryłam ciastem, wstawiłam do pieca. Piekłam przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego
W kuchni Karmel-itkijego objętości w ciepłe miejsce. Następnie ponownie wyrobiłam, wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę. Ułożyłam owoce. Z pozostałych składników wyrobiłam kruszonkę, rozprowadziłam ją na owocach. Wstawiłam do rozgrzanego pieca. Piekłam ok. 1 godziny w 180 stopniach. Polałam lukrem
W kuchni Karmel-itkiwysmarowałam tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam, wylepiłam blachę i odstawiłam na chwilkę. Posmarowałam wierzch koncentratem. Połowę obłożyłam papryką i ogórkami, drugą pomidorami i cebulą.Rozłożyłam ser. Wstawiłam do rozgranego pieca. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
W kuchni Karmel-itkioliwy. Kurczaka porządnie sprawiłam, wyczyściłam. Natarłam powstałą pastą. Włożyłam do miski, owinęłam szczelnie folią i na 30 minut co najmniej odstawiłam do lodówki. Zapakowałam delikwenta w rękaw do pieczenia, włożyłam też przyprawy, które zostały w misce, porządnie zawiązałam. Podanie całkowicie dowolne. SMACZNEGO! Aby go odgrzać, całego, wraz z zawartością rękawa, która po ostudzeniu zamieni się w galaretę
W kuchni Karmel-itkitych pieczarek 3 łyżki śmietany ukwaszonej, pieprz, sól i wymieszałam. Wyłożyłam je na spód. Ogórki pokroiłam także w plastry. Na pieczarkach ułożyłam ogórki, szynke i posypałam paseczkami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut, ustawiając na mocne grzanie spodu. ************************************************* PIZZA Z TUŃCZYKIEM I SEREM CAMEMBERT (własna wariacja;) puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym pomidor 4 ogórki(...)cieście rozsmarowałam koncentrat, obficie posypałam ziołami. Wyłożyłam tuńczyka, lekko go rozsmarowując tak, aby nie wymieszał się z koncentratem. Na wierzchu ułożyłam plastry ogórków i pomidora, przykryłam plastrami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut, z ustawieniem mocnego grzania spodu. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiwysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez okrągłą godzinę. Wyłączyłam, zostawiłam sernik w zamkniętym piecu na kwadrans, po czym uchyliłam drzwiczki i odczekałam aż wystygnie. Gorzką czekoladę i mleko rozpuściłam razem na parze, wyłożyłam na wierzch wystudzonego
W kuchni Karmel-itkigrubsze plastry Świeże drożdże zasypuję 2 łyżeczkami cukru, rozcieram je. Dodaję pół szklanki letniego (nie gorącego! bo drożdże się zaparzą i nic z nich nie wyjdzie, nie urosną podczas pieczenia) mleka i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam do podwojenia objętości. Mąkę przesiewam do miski wraz ze szczyptą soli. Wbijam jajko, dodaję resztę cukru, mleka, na końcu wyrośnięty zaczyn
W kuchni Karmel-itkiilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym, mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek i wylałam na podpieczony spód. Wstawiłam do gorącego pieca. Piekłam godzinę w 180 stopniach pilnując, aby wierzch zbytnio się nie spiekł. (w razie zbytniego brązowienia, przykryć wierzch folią aluminiową) * Mleko można zastępować innymi wariantami smakowymi, ja akurat miałam
W kuchni Karmel-itkiŁACIATY SERNIK BEZ SERA. na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto
W kuchni Karmel-itkiSmakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka. Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". /źródło: sieć;/ 220g miękkiego masła 280g wiórków kokosowych 280g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 1,5 szklanki cukru pudru kogel - mogel: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec 1/3 z podanej ilości cukru. Mąkę
W kuchni Karmel-itkikefirem, któremu ucieka termin ważności? NALEŚNIKI NA KEFIRZE. (mój.) 2 szklanki kefiru 2 szklanki mąki 1/2 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanka oleju łyżka cukru łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia (ale niekoniecznie) Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Kiedy ciasto je zbyt gęste, ciężkie i zbyt słabo zlewa się na patelni, dodajemy wodę, a gdy znów jest zbyt rzadkie
W kuchni Karmel-itki