Trochę nerwów mnie kosztował ten bochenek .... Nie piekę chleba często, ale zakwas, czyli Stefana, dokarmiam regularnie więc jest w pełni sprawny. Zaczyn wczoraj wyrósł pięknie, coś jednak później szło nie tak jak powinno. Nie wiem, chyba za mało zakwasu do tej receptury i pewnie ilość oraz rodzaj dodanych składników zwyczajnie go przytłoczył. Nie pomagała też jesienna pogoda i dość niska(...)chleb , ale na pewno bardzo smakowity i o ciekawym smaku. A znacie chleb z ziemniakami i rozmarynem ? Też jest pyszny ! Dzisiejszy chleb dorzucam do 9 edycji akcji Zorry czyli pieczenia chleba przez blogerów z całego świata w ramach World Bread Day 2014. To dziś właśnie jest Światowy Dzień Chleba ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatarty -miód rozpuszczony w kąpieli wodnej -mielony cynamon Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia. Wyjmij z piekarnika i wystudz kompletnie .Nie wyjmuj z formy. W kąpieli(...)cynamonem. Następnie polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem. Włóż do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu, a skórka lekko pomarszczyła się. Ja dałam na 5-7 minut. Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby
Z Kuchni Do Kuchniwierzch zalepiamy od góry pozostałymi dziewięcioma. (Należy jak najdokładniej skleić boki, aby wypełnienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Żaroodporną formę wysmarowujemy masłem, a na jej dno wykładamy bułeczeki. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut aż do wyraźnego zarumienienia powierzchni (czas zależy od rodzaju i mocy piekarnika). Upieczone bułeczki studzimy je w ciepłym piekarniku, a kiedy już przestaną być gorące i będą
Symfonia SmakówBrukselka!!! :D Nie wiem jak wy, ale mi gotowana brukselka jakoś nie wchodzi. Na szczęście znalazłam sposób na to, aby włączyć to cudowne warzywo do jadłospisu. Bo brukselka pieczona to zupełnie inna sprawa. Jest lekko chrupiąca, słodkawa oraz pozbawiona charakterystycznego zapaszku i goryczki. A do tego jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Pieczona brukselka może być podawana jako dodatek do obiadu(...)jako przekąska. ~ Pieczona brukselka ~ Składniki: dowolna ilość brukselki dowolne przyprawy ( u mnie te ) Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki lub połówki. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy przyprawą. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika,(180*C 35-40 minut). Smacznego
Kuchenny Skrawek Niebakawałki o długości około 6-7 cm. Lekko zawijamy by przypominały kształtem księżyce i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10 minut. Ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Są jeszcze lepsze na drugi dzień
Aga w kuchniszesnastki zależy od wielkości jabłek. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką, szklanką wykrawamy kółka. W takie kółka wkładamy kawałki jabłek i zamykamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniNastępnie dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do naszego ciasta. Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 80 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepły piernik przekrawamy w dwóch miejscach i smarujemy powidłami śliwkowymi. Cały piernik polewamy polewą zrobioną z gorzkiej czekolady i kremówki. Im dłużej stoi
Aga w kuchnipiekarnika. Składniki: 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka kaszy manny, 2-3 duże jabłka 1/2 margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder. Przygotowanie: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia.Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne(...)wsypujemy 1/3 proszku. Następnie 1/3 jabłek i tak robimy 3 warstwy proszek- jabłka. Na samą górę ścieramy margarynę, dobrze jak jest wcześniej zamrożona, ale ja nie miałam tyle czasu :) Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniPosypałam kukurydzą i pokroiłam w plasterki czarne oliwki. Na koniec posypałam oregano. Takie ciasteczka ułożone na papierze do pieczenia i blaszce wsadziłam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Piekłam ok 12 minut. Polecam
Aga w kuchniformy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 1/2 masy czekoladowo- kawowej. Następnie za pomocą łyżki robimy dość spore kleksy masą serową. Następnie kleksy masą czekoladową i jeszcze raz serową. Pieczemy około godziny w 180 stopniach
Aga w kuchnipiekarnika na 200 stopni na 20- 25 minut. Następnie wyciągamy i na każdy muffin kładziemy pół plasterka żółtego sera i kawałek zielonej oliwki. Pieczemy jeszcze około 15 minut. Uwaga: blaszki nie smarujemy niczym, bo podczas pieczenia wyleci nam spora ilość oleju z farszu
Aga w kuchnisolankowy Ole, oliwki zielone Ole, oliwki czarne Ole, żółty ser, czerwona papryka, zioła prowansalskie, Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka. Następnie układamy je na papierze do pieczenia. Układamy(...)nich kawałki żółtego sera, pokrojone w plasterki oliwki czarne, zielone oraz kawałki sera solankowego ze słoika oraz paseczki czerwonej papryki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Podajemy na ciepło. Idealna przekąska na imprezę. Polecam
Aga w kuchnimroźną pogodę i wystawiłam na 15-20 minut na balkon). Następnie kroimy ciasto w plastry o grubości około 0,5cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniwymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki na 25 - 30 minut. Rozwałkuj je cienko i wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Ser zmiel dwukrotnie, margarynę dokładnie zmiksuj i wymieszaj z serem. Żółtka(...)utrzyj z cukrem i dodaj do masy serowej. Wciąż miksując dodawaj budyń i mąkę ziemniaczaną. 3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą. Przełóż na kruchy spód, piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik wystudź i polej polewą z czekolady (możesz posypać posiekanymi bakaliami
Aga w kuchnizamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wyklejamy ciastem formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub ciężarkami obciążającymi. Pieczemy w 180 stopniach ok.20 minut. Trzy jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i prażymy jabłka. Gdy nam trochę zmiękną miksujemy je blenderem, słodzimy 2 łyżkami
Aga w kuchni