pieczenie - 19054 przepisów (strona:604/1271)

Tarta dyniowa z szynką i ryżem 190

zimno. Tarta  dyniowa z szynką i ryżem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g   pieczonej dyni 1 cebula 100 g szynki 50 g ryżu 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki  domowej warzywnej pasty bulionowej olej do smażenia Wykonanie: Składniki na ciasto szybko(...)będzie miękki. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut. Po czym wypełniamy

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny gruszkowe z czekoladą 152

środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite. Muffiny gruszkowe z czekoladą Składniki na 14 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 cm świeżego imbiru 140 ml śmietany 125 ml oleju 2 jajka 300 g gruszek 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek(...)sobą, dodajemy do nich gruszki i pokrojoną w kawałeczki czekoladę, krótko mieszamy do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki i pieczemy około 20-25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem. insertCookd("ebbd40363c1f53c56b98cf59398eaa96

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką 137

czym kroimy w plastry 2-3 cm. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułeczki 20-25 minut. insertCookd("fe0482e5cbaa348818570033f50d842d

Kulinarne przygody Gatity
Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar 146

już jakiś czas temu. Za późno się wtedy zorientowałam, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je teraz, prawda ? :-). Zapach, który się rozchodzi po domu w trakcie ich pieczenia jest... bezcenny ! Generalnie mam słabość do wszelakich drożdżowych ciast, ale do  tych cynamonowo-maślanych szczególnie.  Z okazji drożdżowego święta  na blogach pojawiło się mnóstwo przepisów. Mnie(...)papilotkach do muffinek i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Jajko rozkłócamy z mlekiem i malujemy nim bułeczki, które później posypujemy grubym cukrem. Bułeczki pieczemy około 15 minut. insertCookd("48eb7d51513c952713a171af184f5649

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) 164

dokładana instrukcja jak to zrobić. Wieniec przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wieniec pieczemy około 40 minut. insertCookd("c2d0a87dfbd5383e2430b399426b0fb8

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka na kruchym cieście 207

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Zawsze wychodzi, smakowicie pachnie w czasie pieczenia i doskonale smakuje, najlepiej jeszcze lekko ciepła ! Oczywiście najlepszy gatunek jabłek do upieczenia szarlotki to szara reneta. Niestety nie zawsze uda się ją kupić... Tym razem zainspirowałam się szarlotka upieczoną przez Paulinę z bloga  Czekoladą utkane , dodałam tylko trochę kardamonu i mielonych goździków, bo jabłka(...)część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy radełka. Paski posłużą nam do zrobienia dekoracyjnej kratki na cieście. Paski układamy na jabłkach. Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. insertCookd("03e2fca6679cfc88485bdda8a7337a86

Kulinarne przygody Gatity
Domowe bułki do hamburgerów 158

godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)Każda bułeczkę mocno spłaszczamy dłonią.. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem  i posypujemy sezamem. Pieczemy około 15 minut. insertCookd("568e122cf915f41b608dee778dcc3092

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe kolorowe gwiazdki 341

całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką dużą gwiazdkę, a następnie w niej najmniejszą.   Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas(...)robiąc cienkie linie ( użyłam tutki z najmniejszym otworkiem), następnie mokry lukier posypujemy posypką. Jeśli  nie posiadamy dekoratora możemy użyć zwinięty w rożek papier do pieczenia lub śniadaniowy.  Pierniczki pozostawiamy do zaschnięcia lukru. insertCookd("154e1a4ef0560a302827e5bfc9a6d0f3

Kulinarne przygody Gatity
Granola, pomarańczowe musli z żurawiną 222

miski z pomarańczą dorzucamy wszystkie składniki oprócz rodzynek, żurawiny i kandyzowanej skórki. Dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, granolę układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut, pamiętając o tym, żeby raz na 15 minut delikatnie ją zamieszać, żeby się nie przypaliła. Po upływie 60 minut granolę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do niej bakalie

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z pieczarkami 199

pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem, układamy na nich farsz i posypujemy serem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułeczki około 20-25 minut

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z francuskiego ciasta z łososiem 797

plasterki o grubości mniej więcej 2 cm. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matę, malujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sernik czarno - biały 203

łyżeczka kakao cukier puder Wykonanie: Ciasteczka dokładnie kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze, dodajemy masło i kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy masę herbatnikową, lekko ją dociskamy do dna i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy jajka(...)wodnej ( wkładamy do większego żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą, tak aby sięgała ona do 3/4 wysokości tortownicy) i wsuwamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni pieczemy przez 90 minut. Sernik studzimy  w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie chłodzimy przez 5 godzin w lodówce. Ciastka przeznaczone na wierzch mielimy

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 189

ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto musimy odgazować, uformować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki  (u mnie 30 cm). Ponownie odstawiamy(...)minimum 60 minut do wyrośnięcia i podwojenia swojej objętości. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wierzch ciasta  malujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 45 minut, po upieczeniu studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Mini pizze na zaczynie poolish 135

niego kulę, umieszczamy w szczelnym naczyniu i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 1- 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Kulę rozpłaszczamy  na omączonym blacie   i dzielimy na 3 części. Rozciągamy placki dłońmi do żądanej wielkości i  przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką(...)piekarnik do 200 stopni, z uprzednio włożonym do niego kamieniem.. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i  pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu dekorujemy świeżą bazylią

Kulinarne przygody Gatity
Zielona pizza ze szparagami 173

umieszczonym w środku  kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i  pieczemy 10-12 minut

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania