pieczenie - 19054 przepisów (strona:612/1271)

Bezowe serduszka 157

intensywniejszy). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 100 stopni C. Pianę nałożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę niewielkie serduszka. Piec około 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku

wyzwania kuchenne
Ciastka francuskie z bananem i czekoladą 213

kilka chwil, a jakie pyszne... Składniki na około 10 sztuk: opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 banan ulubiona czekolada jajko Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kostki, a banana obrać i pokroić w plastry. Ciasto francuskie rozwinąć, szklanką wyciąć z niego kółka. W zależności od tego ile kółek otrzymamy, połowę z nich(...)posmarować roztrzepanym jajkiem. Nałożyć na wierzch pozostałe kółka i docisnąć brzegi palcami lub widelcem, aby się skleiły.  Gotowe ciasteczka posmarować resztą roztrzepanego jajka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut do zrumienienia

wyzwania kuchenne
Eklerki 134

masie. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do szprycy nałożyć masę i wyciskać niewielkie podłużne porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut na złoty kolor.  Przygotować ganache czekoladowy: zagotować śmietankę, wrzucić do niej połamaną czekoladę i wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Odstawić do przestygnięcia. Upieczone i wystudzone eklerki przeciąć

wyzwania kuchenne
Mazurek z białą czekoladą i figami 129

niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować. Przenieść na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i przyciąć równo na kształt prostokąta lub kwadratu o boku około(...)resztek zrobić wałeczki, które przylepić naokoło ciasta. Spód nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić schłodzone ciasto i piec około 20 minut na lekko złoty kolor. Wystudzić. Suszone figi dowolnie pokroić, migdały posiekać. Czekoladę razem ze śmietanką i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na spód mazurka, na wierzchu

wyzwania kuchenne
Rustykalna tarta z rabarbarem 157

Rabarbar pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok.  Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt krążka o średnicy około 25 cm. Przenieść razem z papierem na dużą płaską blaszkę i posypać łyżką mąki, zostawiając czysty około(...)margines.  Ułożyć na posypanym cieście odsączony rabarbar. Zawinąć brzegi do środka, aby nachodziły na nadzienie. Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem oraz posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż ciasto się zarumieni

wyzwania kuchenne
Mini Pavlova 307

łyżeczka skrobi ziemniaczanej łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru owoce Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Ubijać tak długo, aż piana będzie lśniąca i błyszcząca. Na końcu wmieszać skrobię i ocet(...)takiej samej wielkości małych kopczyków, zachowując między nimi odstępy. Można to zrobić łyżką lub rękawem cukierniczym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec około 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i łyżką wyłożyć na ostudzone pavlovy. Wierzch udekorować owocami

wyzwania kuchenne
Ciastka kokosowe 500

sztuk: 2 białka szklanka cukru pudru 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżka likieru kokosowego szczypta soli Piekarnik nastawić na 140 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier puder(...)piana będzie już sztywna i błyszcząca, wmieszać delikatnie wiórki kokosowe i likier.  Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać nieduże porcje na blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut. Upieczone ciastka będą łatwo odchodzić od papieru. Wyjąć i wystudzić

wyzwania kuchenne
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką 160

soli 300 g czerwonych porzeczek 1 op. cukru waniliowy na kruszonkę: 140 g mąki 70 g cukru pudru 70 g masła Masło roztopić i wystudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże i szczyptę soli. Wymieszać. Następnie dodać miód, mleko, jajka i masło. Ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych wyrobić miękkie klejące ciasto(...)przygotować kruszonkę. Porzeczki wymieszać z cukrem waniliowym i wyłożyć na ciasto.  Posypać kruszonką i ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić ciasto i piec 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku

wyzwania kuchenne
Ciastka stemplowane 217

grubość około 4 mm, podsypując blat mąką. Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciastku zrobić stempel :) Wstawić do piekarnika i piec około 12-13 minut, aż brzegi się zarumienią. Wyjąć i wystudzić na kratce

wyzwania kuchenne
Muffiny z konfiturą malinową 125

kakaowych muffinek. Nadała się idealnie i szczerze ją Wam polecam ! Składniki suche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 4  łyżeczki błonnika kakaowego 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanka oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Nadzienie:  12 łyżeczek konfitury z malin firmy Krokus Kruszonka: 2 łyżki mąki(...)następnie łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta aż do wyczerpania składników. Składniki na kruszonkę umieszczamy w kubeczku i mieszamy. Następnie kruszymy ciasto na nasze muffiny lekko przyklepując. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut

Emcia Pichci
Przepis na chwilę kawowej przyjemności... 128

będzie sztywna i szklista - dodaj kawę i mąkę ziemniaczaną - blaszkę wyłóż papierem do pieczenia - na papierze odrysuj 6 okręgów - na każdym okręgu rozłóż masę, zrób delikatne wgłębienia  - pieczemy 65 minut w piekarniku na "1"    KREM: - w naczyniu wymieszaj ze sobą jogurt, ricottę i serek homogenizowany - w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę - do masy dodaj rozpuszczoną czekoladę

SMYKWKUCHNI
Prawie jak masło orzechowe;) 221

ciasteczkach słono-słodkich. Albo bez przypraw, a za to z dodatkiem orzechów czy miodu jako słodki dodatek do deserów, ciastek, naleśników. Znalazłam też przepis na podobną pastę z dodatkiem pieczonego jabłka lub dyni. Będę kombinować:) ***** Godz. 20.00 Na gorąco wrzucam placuszki, które przed chwilą zrobiłam - z dodatkiem tej pasty:) Robiłam tak: 1. 2 łyżki mąki orkiszowej (k) 2. szczypta kurkumy(...)kapką miodu i cynamonem ?:) margot11 2012/02/11 19:38:34 oj , Sowo ,ale fajny przepis , chętnie skorzystam z twojego przepisu i zrobię sobie omastę do świeżutkiego chleba który teraz piekę na jutro (zakwasowy , żytni z kolendra ) sowa_nie_sowa 2012/02/11 20:18:57 Marta , jak najbardziej z miodem będzie ok. Ta pasta jest taka słodko-słona, więc miód pasuje:) Margot11 , zakwasowego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wielkanocne wypieki - podsumowanie przepisów świątecznych na blogu 173

roku nie miałam niestety czasu na przygotowywanie przed Świętami przepisów na bloga, ale serników znajdziecie tutaj całkiem sporo, bo piekę je nie tylko "od święta". Po Wielkanocy pewnie dołączy do nich jeszcze sernik królewski, bo mam zamiar upiec go jutro albo pojutrze, opierając się o najpopularniejszy przepis na blogu - numer jeden na poniższej liście. Jeżeli jeszcze nie podjęliście decyzji(...)czyli bez spodu, takie jego założenie podobno, choć nie raz spotkałam się z opisem "sernik wiedeński na kruchym spodzie", co jest bez sensu, no ale już ;) W każdym razie piekę go z kropelkami czekoladowymi, ponieważ nie lubię rodzynek. Jest to świetny, łatwy i szybki sernik, a rodzynki również będą do niego pasowały, jeśli Ty je lubisz. Piekę

Kraina Tysiąca Smaków
Bagietki korzenne 135

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bagietki i ponownie odstawić na ok. 40 min. Po tym czasie posmarować letnią wodą, zrobić 3-4 bardzo płytkie, ukośne nacięcia. Piec 10 min w temp. 230 st, następnie jeszcze 20-25 min w temp. 210st. Ja przed podaniem ponacinałam głębiej bagietki i nałożyłam masło przygotowane z ziołową przyprawą. Można je wtedy

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania