bułeczki. Odkładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia. Następnie smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia się. Studzimy na kratce. * źródło : Durning the free time The post Bułeczki Pszenno-Razowe na Zakwasie appeared first on Made
Made By Mom And Sondłuższego czasu zamierzałam upiec jakieś bułeczki . W końcu nadarzyły się dwie okazje , aby wypróbować swoje zdolności w pieczeniu pieczywka :). Nie było w domu ani jednej kromki chleba ani bułki. Drugą okazją była paczka którą dostałam od firmy Symbio a to z tego względu , że dzięki uprzejmości tej firmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację(...)wierzch np. pestkami dyni i płatkami owsianymi. Poukładać na blaszce od piekarnika. Chwilkę ok. 5 minut poczekać aż troszkę bułeczki urosną i wstawić do rozgrzanego do 190 C piekarnika. Piec ok. 25 - 30 minut. Średnich bułeczek z tego przepisu wychodzi sztuk 9. Smacznego
Słodkości i nie tylkojest dziurka, to miejsce wypełniamy malinami z rumem, przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia (ja to robiłam łopatką) i brzegi ciasteczka nacinamy nożem, tworząc płatki kwiatka. Pieczemy ciasteczka 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasteczka wyciągamy ostrożnie z piekarnika, wykładamy na paterę, można posypać je cukrem pudrem. Smacznego. Polecam serdecznie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki mięty Przygotowanie: Na papierze do pieczenia obrysowujemy 4 krążki o średnicy 10 cm. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce wymieszanego cukru cały czas miksując(...)masy wyciskamy małe beziki, które wykorzystam do przygotowania deseru Eton mess. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wstawiamy blaszkę z bezą. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 1o0 stopni i pieczemy (właściwie suszymy) przez 90 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, studzimy beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Beza powinna być biała, często delikatnie pęka (ale taka jej uroda). Najlepiej robić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta układamy truskawkę, którą posypujemy delikatnie cukrem i zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. The post Kruche rogaliki z truskawkami appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgdyż postanowiłam zrobić z nich kotleciki drobiowe z cytrynową nutą. Ale jak chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piecze sie je bez problemu, do tego czysto, gdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą są bardzo smaczne, soczyste i faktycznie mają lekki cytrynowy posmak. Do tego przygotowany cytrynowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca lub innego Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem . Ciasteczka wyciągamy z piekarnika, jeszcze gorące lukrujemy i posypujemy kryształkami cukru. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.4 mm i wykrywamy foremkami różne kształty, ja choinki. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut. Studzimy i dekorujemy pisakami cukrowymi i żelowymi, dekorację można przygotować samemu. Smacznego! The post Piernikowe choinki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z kurczakiem i ananasem to doskonała lekka, soczysta sałatka – pieczony kurczak, świeży ananas i bakalie na mixie sałat. Ta sałatka jest doskonałą propozycją na lekkie danie po rybno-mięsnym świątecznym maratonie. Kalorie i tłuszcz są w zasadzie znikome i w tej ilości nikomu nie zaszkodzą. Świeży ananas jest bogaty w cenne składniki odżywcze, a przy tym bardzo mało kaloryczny(...)dostarcza sporo błonnika, który pęczniejąc w żołądku, tłumi uczucie głodu. Świeży ananas jest bardzo soczysty, możemy to wykorzystać i przygotować lekki sos z majonezem i sokiem ananasa. Kawałek Kurczaka pieczonego został po świętach, postanowiłam go wykorzystać, gdyż pokrojony kurczak doskonale nadaje się do wszelakich sałatek. A że ja lubię wszelkie sałatki , a tej sałatki z kurczakiem i ananasem dawno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlistki szpinaku i sól z pieprzem do smaku. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, ciepłą wodą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia formując dwa okrągłe placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia, ranty podnosimy trochę do góry aby jajko(...)wypłynęło. Placki obkładamy listkami szpinaku, plasterkami chorizo, w środek wbijamy surowe jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mini pizze z jajkiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy 20 minut. Polecam! The post Mini pizza z jajkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNastępnie kroimy ciasto w krążki co ok. 1.5 cm. Krążki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni z termoobiegiem, pieczemy ok. 15-20 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Krążki wykładamy na talerz, są pyszne w smaku. The post Pikantne roladki z ciasta francuskiego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębagietki. Z podanych składników formujemy 4 bagietki o długości blaszki i szerokości około 5 cm. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy go spiralnie. Bagietki układamy na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypujemy bagietki mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik(...)stopni C. Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml wody, albo spryskujemy wodą powierzchnię bagietek. Wstawiamy blachę z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 20-25 minut. Bagietki studzimy na kratce. Kroimy w kromki i smarujemy smalczykiem, obkładamy wędliną. Smacznego! Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwędzonego łososia, garść świeżego szpinaku, kawałek sera pleśniowego. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, ciepłą wodą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia formując dwa okrągłe placki. Zostawiamy(...)minut do podrośnięcia. Placki obkładamy listkami szpinaku, plasterkami wędzonego łososia, posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym. Mini pizze z łososiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy 20 minut. Polecam! The post Mini pizza z łososiem, szpinakiem i serem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobimy kulki, które potem wyciskamy tłuczkiem do mięsa, z trzeciej części formujemy kulki, naciskamy widelcem, na powierzchni kładziemy słupki migdałów. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 15 minut. Ciasteczkowy mix możemy podawać do kawy lub herbaty. The post Ciasteczkowy mix appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzamrażarki. Następnie wykładamy ciastem spód formy na tartę (o wymiarach 12 x 35 cm). Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Upieczony spód odstawiamy do ostudzenia. Budyń przygotowujemy na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Kaszę mannę powoli wsypujemy do gotującego
Mienta blog