pieczenie - 19054 przepisów (strona:617/1271)

Ciasto Mleczna kanapka 2342

wiele szybciej znika ze stołu:) Biszkopt: 6 jajek ,  6 czubatych łyżek mąki tortowej,  3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,  szklanka cukru,  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kakao.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wym. 23x33cm. Piec około 40 min w temp. 170st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Krem: 1/2 szklanki zwykłego mleka,  3/4 szklanki cukru,  2 opakowania cukru waniliowego,  250g masła lub margaryny

Z miłości do słodkości
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 233

minut, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika śliwki na cieście posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka (moje było gotowe po 40 minutach). Gdy ciasto za bardzo się rumieni z wierzchu, przykrywamy górę papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przed podaniem ciasto warto posypać cukrem pudrem. * można użyć zwykłego maku

Poezja smaku
Tarta z grzybami leśnymi. 187

ubijamy), dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy całość. Dodajemy grzyby posiekaną natkę i rozmaryn. Delikatnie łączymy całość. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy blachę ciastem. Nakłuwamy. Obciążamy grochem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st przez 15-20 min. Następnie wyjmujemy groch i pieczemy jeszcze przez 5-10 min. Wylewamy na ciasto farsz i pieczemy przez 30 min. Pycha!!! P.S. Użyjcie

Brzuszki Łakomczuszki
Weekend u Mamy: Rolada szpinakowa z łososiem 217

wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy razem ze szpinakiem. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 15-20 min w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Placek rozwijamy, smarujemy Almette, kładziemy równo plastry łososia

My Culinary Art
Rogaliki francuskie z szynką i serem 124

nasze trójkąty po kilka paseczków i zawijamy. Rogaliki smarujemy na wierzchu żółtkiem. 3. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut. Idealne danie na szybkie śniadanie

My Culinary Art
Prosty przepis na Tort Pawłowej - bezglutenowy 273

wykładamy na papier do pieczenia i formujemy koło. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy bezę na 2 minuty. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1 godzinę i 15 minut. Bezę zostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym, uchylonym piekarniku - najlepiej na całą noc. Sos truskawkowy: 500 g świeżych lub mrożonych truskawek  (w przypadku mrożonych

My Culinary Art
Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko 318

spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Paczuszki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe

My Culinary Art
Szybkie ciasteczka miodowo- cynamonowe 227

drugim, lekko dociskając (ten pusty dajemy na samą górę). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu. Kroimy na równe ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 15-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! Jeśli spodobał Ci się przepis, proszę pozostaw komentarz

My Culinary Art
Poduszeczki z Nutellą 213

przy pomocy widelca. Paczuszki nakłuwamy z wierzchu kilkakrotnie wykałaczką i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paczuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut. Gotowe

My Culinary Art
Zapiekanka ze szparagami 255

ostatnio zostały ziemniaki i mięso z pieczonego kurczaka. Myślałysmy co z nimi zrobić, myślałyśmy i wymyśliłyśmy... zapiekankę! Dorzuciłyśmy trochę szparagów ( trzeba karzystać póki sezon trwa) i cukinię (warzyw nigdy nie za wiele :)). Wszystko zalałyśmy śmietanowym sosem i posypałyśmy zółtym serem. Efekt był znakomity! Czas przygotowania: ok. 60 minut ( w tym ok.25 minut pieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: 500g ugotowanych

Kolizje Smaków
Brownie 170

mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego, na wierzch nałożyć polewę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem

Kolizje Smaków
Pizza cztery sery 196

Ostatnio miałam ochotę na coś bardzo niezdrowego i najlepiej pieczonego J Po intensywnym zastanawianiu się co tez bym zjadła, wymyśliłam! Pizze…  ale koniecznie serową. Wyruszyłam do sklepu na poszukiwanie różnych rodzajów serów. Kupiłam potrzebne produkty, a z nich powstało coś pysznego. Pizza dosłownie jak z pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle(...)wyrośnięcia. Przygotowanie sosu:   W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie, intensywnie mieszamy. Farsz:   Ciasto wałkujemy w okrąg, który układamy na blaszce do pieczenia. Można ją nieco wcześniej posmarować oliwą, by później ciasto łatwiej odchodziło. Pizzę smarujemy sosem. Ser camembert kroimy w paski. Ser gouda trzemy na tarce. Na pizzy układamy ser gouda

Kolizje Smaków
Tarta z kurkami i kurczakiem pod pierzynką serową 347

pyszna serowa tarta z kurkami i kurczakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku kurki są bardzo delikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest wyśmienita :) Czas przygotowania: 30 minut +10 minut pieczenia Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g kurek dwie piersi z kurczaka 4 łyżki śmietany cebula ser mozzarella ser camembert ser z niebieską pleśnią przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano(...)dodajemy śmietanę, oregano oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy gaz. Ciastem wykładamy formę. Układamy na niej kurczaka, śmietanowe kurki oraz ser. Posypujemy oregano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w temp 220 stopni Celcjusza. Kiedy ser się rozpuści, a brzegi tarty zarumienią wyciągamy i zajadamy na ciepło

Kolizje Smaków
Barszcz wigilijny 153

barszcz. Smakowity, rozgrzewający o wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie wywaru warzywnego z pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych grzybów np. prawdziwków Przyprawy: 6 ziarenek czarnego pieprzu(...)laurowy, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru, majeranek Nalewamy około 300ml wody do garnka i moczymy suszone grzyby przez jakieś dwie godziny. Następnie gotujemy je do miękkości. Buraki pieczemy w piekarniku   (my piekłyśmy godzinkę w temp 160 stopni), póżniej obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Wywar warzywny podgrzewamy, do wrzącego wrzucamy zioła: ziarenka pieprzu, liść laurowy

Kolizje Smaków
Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego 242

pieczenia. Całą roladę również smarujemy jajkiem. Sezam rozsypujemy na blacie i obtaczamy roladę w nim. Roladę z sezamem kroimy w paski. Końcówki z obu stron ciasta można wyrzucić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni około 15 minut. Obserwujemy ciasto aż się upiecze i ładnie zarumieni. Podajemy na ciepło przystrojone np. koperkiem

Kolizje Smaków