pieczenie - 19054 przepisów (strona:620/1271)

Kruche Bezowe Ciasteczka z Konfiturą 143

wycinamy kółeczka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Ciasteczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko za pomocą rękawa cukierniczego i tylki nakładamy bezę.* Pieczemy w rozgrzanym do 169 stopni piekarniku, około 15-20 minut. Odkładamy do ostygnięcia a następnie przekładamy konfiturą. * Ja kładłam bezę na każde ciasteczko i zlepiałam dwoma ciasteczkami bezowymi. Możecie również

Made By Mom And Son
Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą 201

kształt. Gotowe drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie drożdżówki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozpuszczonym masłem. Piec około 15 minut w 200 stopniach C.  Przygotować lukier.  Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać upieczone drożdżówki. Smacznego

kolorowotorcikowo
Cannelloni z mięsem mielonym 250

Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby. Polewamy sosem.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika  -moje tuby piekłam 35 min w nagrzanym do 180 C piekarniku. *WAŻNE: Proszę dokładnie przeczytać instrukcję pieczenia cannelloni- niektóre wymagają gotowania w wodzie przed dodaniem farszu, niektóre wymagają temperatury  200 C- a wszystko jest uzależnione od producenta makaronu

Smaki Edyty
Drożdżówki z twarożkiem i jeżynami 154

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Po wyjęciu z piekarnika można je od razu polukrować

Pasja Smaku
Ciastka z budyniem i malinami 203

środek wypełniamy budyniem. Ciasto francuskie urośnie, więc nie martwcie się że warstwa budyniu jest wyżej niż brzegi ciastka. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy w 180’C przez 15 min. Na koniec ozdabiamy ostygnięte ciastka malinkami. Świetnie smakują przysypane niewielką ilością cukru pudru. Smacznego

cookpl
Pavlova z Karmelizowanymi Owocami 131

łyżki nam się rozpuści. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijamy jeszcze krótką chwilę. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia odrysowujemy okrąg o średnicy(...)około 20 cm. Nakładamy łyżką pianę bezową. Na sam koniec łyżeczką podnosimy lekko boki. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 1 h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera

Made By Mom And Son
Dżem z Jeżyn 154

wszystko przez to, że do zamrażalnika zmieściła się tylko jeden worek z jeżynami. Weny na pieczenie nie miałam, zdarza się, za to świetnie bawiłam się z bratem Leniem, było super, a dżem praktycznie sam się robił. Porządny wok z nieprzywierającą powłoką Ballarini, mały płomień - to cała recepta :) Dżemik wyszedł pyszny, calutki wszedł w słoiczki, na prezentację niestety

Blondynka Gotuje
Prawdziwy biszkopt z kakao 173

przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka(...)wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Brzegów blaszki nie smaruję, żeby ciasto nie opadło. Biszkopt wkładam do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni na niecałą godzinę. Po wyjęciu z pieca odwracam blaszkę do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia. Z podanej ilości składników można zrobić tort czterowarstwowy czyli ciasto można pokroić na 4 blaty

prawdziwe jedzenie
Prosty sposób na gołąbki 161

liście.  Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy kilkoma liśćmi. Układamy ściśle gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakis czas sosem zeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy

prawdziwe jedzenie
Obwarzanki odpustowe 1181

wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Wrzucamy na blachę lub do naczynia żarodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek. Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku

prawdziwe jedzenie
Leśne ślimaczki 163

roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.  Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

prawdziwe jedzenie
Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami 186

ktoś ma ochotę na polędwiczkę wieprzową nadziewaną szpinakiem i suszonymi pomidorami podanej z pieczonymi ziemniaczkami i sosem śmietanowym ? Składniki : 1 polędwica wieprzowa 200 gr szpinaku 100 gr pomidorów suszonych w zalewie szklanka śmietany 30 % przypawa do mięsa wieprzowego  oregano Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam z błonek, przecinam na pół i cienkim nożem nacinam ją w środku - zobacz zdjęcie. Przyprawiam przyprawą(...)oregano i po chwili wlewam śmietanę którą co chwilę mieszając redukuję do kremowej konsystencji. Polędwiczkę po upieczeniu kroję w talarki i kładę na talerz na sos śmietanowy, podaję z pieczonymi ziemniaczkami które piekłem razem z polędwiczką. Smacznego

Mechanik w kuchni
Bakłażany zapiekane z ryżem jaśminowym i warzywami 239

miąższ można zużyć do zupy kremowej z warzyw) i nafaszerować ryżem z warzywami. Ułożyć na blasze wyłożonej folą aluminiową, przykrywając również wierzch. Piec do momentu aż bakłażany będą miękkie (sprawdzić widelcem). 10 minut przed końcem pieczenia posypać mozzarellą i dopiekać odkryte. Podawać polane keczupem lub sosem barbecue

Czerwień i błękit
Tarta z jabłkami i śliwkami 145

ponownie wkładamy do lodówki.  Duża rozwałkowujemy tak, aby przykryło dno i boki formy do tarty (24 cm).  Nakłuwamy dno widelcem.  Wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i na to wysypujemy groch ceramiczny, lub inne obciążenie.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190 stopni na około 10 - 15 minut.  Wyjmujemy i zdejmujemy folię(...)rozkładamy na owocach tak, aby powstała kratka.  Możemy posmarować ciasto jajkiem lub mlekiem (ja tym razem tego nie zrobiłam).  Tartę wstawiamy do piekarnika (180 - 190 stopni) i pieczemy przez 20 - 30 minut

Sto kolorów kuchni
Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową 191

skosztować, bo te babeczki są pyszne! Składniki na 9 szt: 250 g gotowanej na parze czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kakao szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki górskich płatków owsianych górskich 2 łyżki jogurtu greckiego 1 op. Serka Almette fruit z wiśnią i żurawiną 1 łyżka budyniu śmietankowego(...)gładką masę. Przekładamy masę do papilotek, najpierw masę czekoladową, następnie kopistą łyżeczkę serka fruit wymieszanego z budyniem, przykrywamy znów masą czekoladową. Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Wyciągamy babeczki, odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy polewę czekoladową, podgrzewamy w rondelku nalewkę, dodajemy połamane kostki czekolady, mieszamy aż masa będzie gładka. Na babeczkach układamy jeżyny, polewamy każdą masą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania