przyprawy i mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Sos powinien zgęstnieć. Wylewamy go na rurki z farszem. Posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min. (Czas pieczenia zależy od makaronu, po prostu trzeba sprawdzić na opakowaniu :) ) Polecam serdecznie! Jest naprawdę pyszne
MiksturownikNiedziela to wreszcie czas tylko dla nas. Tę niedzielę postanowiłam uświetnić wspaniałym śniadaniem: tradycyjną jajecznicą i świeżymi, pieczonymi przeze mnie bułeczkami z camembertem. A że mój synek w niedzielę też świętuje i po I śniadaniu razem z Tatą (czasem też z mamą) kładzie się w sypialni rodziców i śpi do II śniadania to miałam trochę czasu, żeby je przygotować(...)wyrośnięcia, a później smarujemy wierzch białkiem i posypujemy: sezamem, solą lub ziołami. (Mi najbardziej smakowały te z oregano, mężowi z sezamem a szwagrowi z solą :) - dla każdego coś miłego). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25 - 30 minut. Studzimy bułeczki na kratce. Wyszły naprawdę smaczne. Chrupiące i aromatyczne. Bałam się czy wyjdą, bo pierwszy raz piekłam pieczywo, ale się udało
MiksturownikCzekolada. Z kuchennej półeczki." Ciasto z truflą. Składniki: CIASTO: Masło - 75 g do ciasta 100g do masy ; 75 g cukru; 75 g mąka; 2 jaja; łyżeczka proszku do pieczenia; 25 g kakao; 50 g mielonych migdałów; MASA TRUFLOWA: 350 g czekolady deserowej; 300 ml śmietanki kremówki; 75 g pokruszone herbatniki; 3 łyżki ciemnego rumu. CIASTO Tortownicę(...)cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone migdały. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 C przez ok 20-25 min. Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto. MASA TRUFLOWA
Miksturownikdzięki cytrynowemu aromatowi i jagodom - bardzo orzeźwiające. Muffiny z jagodami. Składniki na 18 babeczek: 1/2 kostki margaryny/ masła; 2 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl. mleka; 1 jajko; kilka kropli aromatu - ja użyłam cytrynowego; 2 garści jagód - u mnie mrożone :) Masło/margarynę rozpuścić i ostudzić. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. "Mokre(...)osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre - nie zbyt dokładnie. Dodajemy jagody. Mieszamy delikatnie. (Jeśli jagody puszczą sok, babeczki po upieczeniu będą niebieskawe ;) ). Ciasto przekładamy do foremek - papilotek i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce. Pisałam już, że to proste?!? ;) Smacznego
Miksturownikresztą zobaczcie sami.... Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym. Składniki: Ciasto: 500 g mąki; 2 jajka; 8 łyżek mleka; 4 łyżki cukru; 50 g drożdży; 200 g margaryny do pieczenia; Składniki na ciasto wrzucamy do miski i siekamy. Szybciutko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na cztery(...)części. Zostawiamy jedną a resztę odkładamy do lodówki. Z ciasta robimy kulę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 8 trójkątów. Na podstawie trójkąta układamy farsz. Postępujemy tak z wszystkimi częściami ciasta :) Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 min. Aż się zarumienią. Nadzienie: 150 g orzechów włoskich; 50 g migdałów; 1 łyżeczka skórki z pomarańczy; kilka kropli aromatu rumowego
Miksturownikmasło orzechowe dodała do suchych i stworzyła coś w rodzaju kruszonki - i ja tak też postąpiłam :) Babeczki orzechowe. Składniki: 2 szklanki mąki; 1/2 szklanki cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka; 1 jajko; 5 łyżeczek masła orzechowego; Do dekoracji: pół puszki masy krówkowej o smaku orzechowym; pół szklanki drobno posiekanych orzechów(...)nich masło orzechowe. Zagniatamy na kruszonkę. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy ręcznie suche i mokre. Oczywiście robimy to niezbyt dokładnie. Wykładamy ciasto do foremek wyłożonych papiolotkami. Pieczemy babeczki w 160 stopniach przez około 25 min. Gdy przestygną możemy przystroić je masą krówkową i posiekanymi orzechami. Smacznego
Miksturownikchwili, delikatnie pali w język... I ta słodycz... Babeczki z czekoladą i chili. Składniki: 1/2 szkl. oleju; 2 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl. mleka; 1 jajko; 90 g czekolady deserowej; 1/4 łyżeczki chili. Wszystkie sypkie składniki(...)łącznie z chili mieszamy razem. Olej, jajko, mleko mieszamy w osobnej misce. Łączymy zawartość obu naczyń.. Dodajemy startą na tarce czekoladę. Mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce. Smacznego
Miksturownikrąk. W razie potrzeby dosypujemy zarodków. A później postępujemy jak z kopytkami - robimy wałeczki i tniemy ok. 1,5 cm. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I pieczemy ok. 50 min. w temp. 190 stopni. Studzimy i gotowe! Pupilom życzę smacznego!!! Harissa była zachwycona :) Nie wyglądają zbyt apetycznie, ale pies oszalał na ich punkcie
Miksturowniknadaję się również gotowa przyprawa do pierników. Korzenne babeczki z kruszonką. Składniki na 16 babeczek: 1/2 kostki margaryny/ masła; 2 szkl. mąki; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl. mleka; 1 jajko; po 1/2 łyżeczki: imbiru, kardamonu, cynamonu lub 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika; 2 - 3 łyżeczki kakao; Kruszonka: 200 g mąki; 100 g masła(...)osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre. Mieszamy do pierwszego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek. Przygotowujemy kruszonkę czyli zagniatamy wszystkie składniki, aż powstaną grudki. Posypujemy kruszonką ciasto i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce. insertCookd("f5ffcf9f167db156ff41f52fb3cf6bbb
Miksturownikmnie twarożek wymieszany z miodem i wiórkami kokosowymi. Zwijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 - 25 min. w 180 stopniach. Smacznego!!! PS. Przepis znalazłam na stronie: Przepisy na ciasto, desery... i nie tylko
Miksturowniktrójkąty. Posypujemy ciasto przygotowanym farszem i rolujemy od podstawy do czubka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. i posypujemy ziołami. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 15 min. Studzimy na kratce. Smacznego
Miksturownikgarnuszku, posoliłam. Boczek rozłożyłam równomiernie na warzywach, zalałam jajkami i włożyłam na kilka minut do piekarnika, bo akurat miałam nagrzany jeszcze po wcześniejszym pieczeniu chleba. Zwykle jednak piekę na palniku kuchenki, ale musi być malutki ogień i pod przykryciem. W piekarniku trzymałam do ścięcia się jajek, a potem pozostało już tylko zajadać:) * wszelkie omlety, a przede wszystkim jajecznicę robię
Zdrowa Kuchnia Sowydałam 150 g bez czekolady 70 g posiekanych orzechów włoskich 40 g masła, miękkiego - dałam 60 g Składniki wymieszałam, przesypałam do tortownicy o śr. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekłam 10 min. w temp. 180*C i zostawiłam do przestygnięcia. Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki 4 jajka(...)zmiksowałam ser, jajka, fruktozę, mąkę i likier. Dodałam roztopioną czekoladę, ponownie zmiksowałam na gładką masę. Wylałam całość na przygotowany wcześniej spód, włożyłam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekłam 50 min. (środek ma być ścięty i taki był). Studziłam, jak zwykle serniki, w uchylonym piekarniku, po czym przełożyłam na całą noc do lodówki. Można dekorować owocami sezonowymi, ja dodałam
Zdrowa Kuchnia SowyMiał być sernik jagodowy pieczony z przepisu Kaś , ale jak znów zrobiło się upalnie, to zmieniłam opcję na sernik bez pieczenia z bloga Moje kucharzenie . Zmniejszyłam ilość składników, spód zrobiłam tradycyjnie z digestive i dałam zdecydowanie mniejszą ilość cukru (fruktozy) - jagód w ogóle nie dosładzałam (a i tak wydawał mi się odrobinę za słodki). Może dlatego, że miałam borówkę
Zdrowa Kuchnia Sowy