pieczenie - 19054 przepisów (strona:634/1271)

CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 440

zamieniłam na olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców i kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco(...)ksylitolu zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto. Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów i obsypuję cukrem trzcinowym. Gotowe ciasto odstawić na ok.10-15 minut i dopiero wówczas wkładamy je do pieca. Ja wkładam do zimnego piekarnika (bardzo szybko się nagrzewa) i piekę ok.35 minut w temp.175*C, tylko grzanie góra-dół (bez termoobiegu). Smacznego

Smaczne Zdrowe
BISZKOPTY WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 354

mąki i delikatnie zamieszać (ja mieszam nadal mikserem, na niższych obrotach). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką kleksiki ciasta. Mnie wyszły niepełne 2 blaszki z piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ok.15 minut, do lekkiego zarumienienia (na termoobiegu). Od razu po upieczeniu są miękkie ale już po kilku minutach można je spokojnie zdjąć z blaszki

Smaczne Zdrowe
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 290

Zaplatać na siebie tworząc warkocz. Końce strucli podwinąć pod spód. Tak samo postąpić z drugą struclą.  Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 25-30 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Cannelloni z porem i brokułem 349

farszem - używam mini łyżeczki .  Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejał podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był dokładnie przykryty. Piec do miękkości w nagrzanym do 200C piekarniku ok 20-25 min. Miękkość makaronu sprawdzać widelcem. "Prawdziwe męskie żarcie" wg. Pana Męża

Grunt to przepis!
Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki 211

sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomoca foremki o kształcie jajka wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Pieczemy ciasteczka wielkanocne w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia. Lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dekorujemy każde ciasteczko lukrem i ozdabiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosanki 541

masa wystygnie mieszamy ją z ubitymi na sztywno białkami ze szczyptą soli. Gotową masę wykładamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem tworząc z nich kształt kulki i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze

cookpl
Knekkebrød - chleb norweski 239

dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą odstawić na około 30 minut. Następnie masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Z masy uformować 9 okrągłych cienkich placków. Piec około 40 minut w temp. 150st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Grzybki i wołowina 230

mniejsze części - dowolnie. Grzyby namoczyć, gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Mięso wraz z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ponad dwie godziny, aż mięso będzie soczyste i miękkie. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby i zalać mięso wywarem, w którym się gotowały. Mięso można podlać również wytrawnym czerwonym winem. Będzie bardziej soczyste i aromatyczne

Sajkofanka smaku
Sernik 271

kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód:  100g masła 200g kruchych ciasteczek  Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera, łączymy z masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C.   Na masę serową:  2 kg twarogu sernikowego mielonego  14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka kaszy manny(...)Pianę delikatnie dodajemy po łyżce do sernika i lekko mieszamy. Na koniec dorzucamy sparzone i obtoczone w mące rodzynki. Delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na kruchy spód, po czym pieczemy 70 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik na kilka minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Sajkofanka smaku
Schab z morelami 212

czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C, a schab wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na około układamy owoce: jabłka, suszone morele oraz garść kaparów. Pieczemy dwie godziny. Przed końcem pieczenia możemy zwiększyć nieco temperaturę, by schab ładnie się przyrumienił.   Buraki gotujemy w wodzie: umyte i w łupinach. Gdy będą miękkie studzimy, po czym obieramy i blenudjemy

Sajkofanka smaku
Kurczak curry z placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi 341

tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i cukinię łączymy, po czym wbijamy jajo i białka, dodajemy mąkę, przyprawiamy.     Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35minut na rumiano. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, po czym kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy 2 łyżkami curry, łyżką kozieradki, oliwą i sosem sojowym. Odkładamy

Sajkofanka smaku
Zapiekanka 473

marchewki obieramy, płuczemy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajo i białka, doprawiamy. Wszystko wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy utartym serem i chwilę zapiekamy. Zajadamy na samo lub z ulubionymi sosami - u mnie ukochany czosnkowy :) Smacznego

Sajkofanka smaku
Tarta z jabłkami 225

smakuje z filiżanką kawy w niedzielne popołudnie. Składniki na ciasto :  250 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek  4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki(...)dodaję masę jabłkową i rozprowadzam je równomiernie. 3 część ciasta która została, gniotę i wałkuję na ok 3mm, kroję radełkiem w paski z których układam kratownicę na tarcie. Tartę piekę ok 20 minut w temperaturze 180oC. Pychota szczególnie do niedzielnej popołudniowej kawki. Smacznego

Mechanik w kuchni
Kaczka smażona z kolorowym pieprzem 182

Kaczka smażona jest u nas ostatnio kilka razy w miesiącu. Przygotowywanie smażonej , czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię