zamrażalki lub 30 min do lodówki. Zmrożone ciasto wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Formę przykryć folią aluminiową i wysypać np. fasolę, żeby odciążyć ciasto w czasie pieczenia. Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, lub zmiksować na najmniejszych obrotach
Zgrabne Gotowanielecie, najlepszy obiad, poza chłodnikami oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A nie stać przy kuchence i pilnować, i mieszać i smażyć i grzać się ciepłem dobiegającym czy to od palnika, czy to buchającym z gara ! Faszerowane warzywa to danie szybkie i "jednoblaszkowe", że tak napiszę :) Wystarczy(...)kabaczków i patisonów posmarować oliwą, oprószyć solą. Warzywa wypełniać farszem. Posypać po wierzchu tartym serem. Zapiekać w temperaturze 170 stopni C przez około 30-45 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości warzyw. Podawać same lub z ulubioną sałatką. Smacznego
kolorowotorcikowowyłożonej papierem do pieczenia a środek każdej ugniatamy. Odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i układamy na nim pokrojone śliwki. Posypujemy je migdałami. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogokoło 8 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wydrążone cukinie delikatnie posolić, nadziać przygotowanym farszem. Piec około 40 minut w temp. 180st. Można także posypać startym serem na 10 minut przed końcem pieczenia
Z miłości do słodkościktóre wysypałam jagody. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia(...)Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką, część tylko cukrem perlistym, a te które lukrowałam po upieczeniu nie smarowałam niczym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesobie poradzi z całymi. Orzechy dodajemy do owoców z wiórkami kokosowymi, miksujemy na gładką masę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się uformować prostokątny kształt. Pieczemy 20 minut w 160 stopniach; po tym czasie masę tniemy na mniejsze kawałeczki - dopiekamy jeszcze 10 min. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia. Możemy zawinąć w papierki, bo karmelki dosyć
sama złodyczszczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy. Masa: Masło ucieramy mikserem na puch. Cały czas miksując dodajemy co jakiś czas porcję budyniu (ok. 2 łyżek). Masę miksujemy
Czerwona Porzeczkaosuszamy ręcznikami papierowymi, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pstrągi, polewamy oliwą z oliwek, polewamy sokiem pomarańczowym, skrapiamy limonką, kawałki limonki układamy na pstrągach, posypujemy solą morską. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 35-45 minut w zależności od wielkości ryby. Młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą, szorujemy, nie obieramy. Następnie nacinamy głęboko aby utworzyły tzw. harmonijkę. Ziemniaki(...)układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, i oliwą z oliwek, pieczemy około 50-60 minut. Najlepiej nastawić ziemniaki do pieca po 10- 15minutach , wstawić ryby, wtedy powinny się równo upiec ;-)) Po upieczeniu, rybę polewamy odparowanym sosem jaki się wytworzy w naczyniu. Smacznego ;-))) PS. Zachęcam Was stali czytelnicy do dołączenia na blogu" do osób odwiedzających tą stronę", wiem
SMYKWKUCHNIodmian pizzy. Niestety nie wiele jest miejsc gdzie można zjeść pizzę taką jak we Włoszech. Podczas mojego krótkiego pobytu w tym kraju jadłam taką prawdziwą pizzę przygotowywaną w piecu przez przystojnego starszego Włocha, była przepyszna i jest nie do odtworzenia, niestety kochani, nie ta mąka, nie te pomidory i nie ten klimat. Ale możemy spróbować zrobić coś co chociaż(...)pizzę pomidory całe w puszce oliwki nadziewane anchois świeża bazylia świeże oregano mozarella bryndza (połowa opakowania) Na ciasto układamy pocięte na kawałki pomidory (z sosem), oliwki, bryndzę. Wstawiamy do pieca. 5 minut przed wyjęciem z pieca układamy mozarellę. Wyjmujemy posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami. I gotowe, możemy zajadać. Smacznego! ;-))) Pozdrawiam cieplutko ;-)) Wszystkich fanów pizzy
SMYKWKUCHNImasła zimnego 1/3 szkl cukru opakowanie cukru waniliowego jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jak najszybciej zagnieść ciasto , włożyć do lodówki na godzinę, wyjąć, wyłożyć blaszkę ponakłuwać widelcem, piec około 35 minut w temp 200 stopni, ma się zarumienić. Studzimy. krem: serek Ricotta galaretka cytrynowa 300 ml jogurtu greckiego pudełeczko malin 2 banany Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie
SMYKWKUCHNIśrednią blachę: 300g margaryny 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki 30 dag cukru (zmielić na cukier puder) cukier waniliowy 2 łyżki mleka esencja waniliowa 5 łyżek kakao brzoskwinie około 10 -13 sztuk Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem na puch, około 10 minut, dodajemy 1 jajko(...)ucieramy, następnie znów jajko i mąkę, i tak ciągle do skończenia się składników. Pod sam koniec dodajemy kakao i mleko. Ciasto wylewamy na blaszkę układamy pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Pieczemy temp. 200 stopni C czas 50- 60 minut, po nakłuciu patyczkiem (np. takim do szaszłyków), patyczek ma być słuchy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy minimum godzinę. Ciasto
SMYKWKUCHNIcukru opakowanie cukru waniliowego jajo płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy ciasto, wykładamy blaszkę do tarty, układamy na cieście pokrojone na ćwiartki śliwki, tak aby pokryły całą powierzchnię. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni C. Składniki na mus czekoladowy: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 200 ml śmietany 30% W rondelku zagotowujemy śmietankę
SMYKWKUCHNIwiadereczku) 1 całe jajo + 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 esencja cytrynowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki ucieramy mikserem. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni C. Beza: 3 białka 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno, dodajemy(...)mąkę mieszamy. Na arkuszu papieru rysujemy koło wielkości tortownicy od sernika, łyżką wyjmujemy pianę, bardzo deliaktnie, formujemy łyżką ładną bezę pieczemy około 60 minut. W piekarniku gazowym 1. W elektrycznym na termoobiegu w temp jak najniższej, beza się suszy a nie piecze. Beza powinna być na półmiękka. Wykładamy po ostudzeniu na sernik. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, posypujemy pokrojonymi
SMYKWKUCHNICiasteczka kokosowe Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 75 g wiórków kokosowych - 120 g masła - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka esencji(...)waniliowej - 1 duże jajko Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem. W misce zagniatamy kruche ciasto z w/w składników. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Ciasteczka pieczemy 12-15 minut, aż nabiorą jasnej, złocistobrązowej barwy. Studzimy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! Pozdrawiam Was cieplutko! Zapraszam
SMYKWKUCHNIłyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po żółtku, następnie mąkę i proszek. Pieczemy w temp. 180 stopni C; czas: 45 minut. Pozostałe składniki: - puszka masy krówkowej - budyń o smaku toffi - 2 łyżki masła - 250 ml śmietanki 36% - 1 szt. śmietan fix - opakowanie herbatników - czekolada
SMYKWKUCHNI