rozwałkować, by ser się przykleił do ciasta. Ostrym nożem ciąć cienkie ok. 0,5cm paseczki. Delikatnie skręcać je w serpentynki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić
Z miłości do słodkościsłonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić. Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st
Z miłości do słodkościciasta, spłaszczać w dłoni tworząc małe placuszki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placuszka nałożyć farsz z cebuli. Brzegi cebularzy posmarować odłożonym rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić
Z miłości do słodkościciepłe miejsce. Następnie ponownie zagnieść ciasto, uformować około 15 podłużnych, małych paluchów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać na ukos w trzech miejscach. Piec ok. 20minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościnasiona wanilii. Zmiksować przy pomocy blendera. Masa czekoladowa: 5 0g gorzkiej czekolady, 150g mlecznej czekolady, 2/3 szklanki mąki pszennej, 8 łyżek masła, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 1/2 laski wanilii. Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem. Ostudzić. Następnie wbić jajka, dodać nasiona wanilii. Wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać(...)solą i proszkiem, dodać do masy, wymieszać. Na blaszkę o wym. 23x24cm wyłożyć masę czekoladową, następnie łyżką kłaść kleksy masy orzechowej. Wymieszać końcówką noża tworząc esy-floresy. Piec ok. 40 min w temp. 165st
Z miłości do słodkościkruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Można je polukrować i udekorować
Z miłości do słodkościposiekane masło. Całość posiekać, dodać drobno posiekane czekolady. Zagnieść ciasto. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec ok. 12minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościmieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwint od czystej plastikowej butelki maczać w kakao. Na środku ciasteczek robić wgłębienie, tworząc nóżkę pieczarek. Piec ok. 15min w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościWyrobić. Uformować kulę, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12-14 szt.), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne pół godz. Następnie przy pomocy szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, prawie aż do samej blachy. Nadzienie: 400 g malin(...)łyżkami cukru pudru oraz ze stopioną zimną czekoladą. Masą napełniać bułeczki. Na masę nakładać po czubatej łyżce malin. Posypać cukrem pudrem. Brzegi bułeczek posmarować rozkłóconym białkiem. Piec ok. 25 min w temp. 190st
Z miłości do słodkościpaski o 2cm szerokości. Z parówek zdjąć osłonki. Każdą parówkę ściśle owinąć paskiem ciasta. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15min w temp. 220st. Od razu podawać. Smacznego
Z miłości do słodkościzimnego ciasta dodawać kolejno jajka. Zmiksować na idealnie gładką masę. Ciasto przełożyć do szprycy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać wąskie krótkie paski. Piec około 20minut w temp. 180-200st. Jeszcze ciepłe posmarować białkiem i od razu posypać cukrem
Z miłości do słodkościbyłam mała zawsze kręciłam nosem, gdy słyszałam, że mama piecze sernika. A teraz, sama piekę go co najmniej raz w miesiącu:):) Na blogu jest już jeden przepis na sernik z dynią , jednak ten jest zupełnie inny. Przede wszystkim ma kakaowy spód, a do masy serowej zamiast cukru dodałam słodzone mleko skondensowane. Do tego oczywiście odrobina puree z dyni i nutka(...)żółtka oraz zmiksowane puree z dyni. Zmiksować. Wlać mleko skondensowane oraz śmietanę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz nasiona wanilii. Całość dokładnie zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód. Piec 15minut w temp. 170st, następnie 80minut w temp. 120st. Pozostawić sernik na 10minut w wyłączonym piekarniku. Ostudzić i polać mleczną czekoladą stopioną z kilkoma łyżkami śmietany
Z miłości do słodkościciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie rozwałkować, podsypując blat mąką, foremkami wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8 min w temp. 190st. Odstawić na 5 min następnie oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościKolejny tradycyjny przepis, który za pewne każdy zna. Jednak ciasto jest tak pyszne, że musiałam je dodać;):) Delikatne ptysiowe ciasto przełożone kremem maślano - waniliowym... Mama zawsze musiała piec od razu dwie blaszki, bo ciasto jest tak "lekkie", że gdy przysiadła się cała rodzina od razu znikała jedna blaszka ciasta;) Ja piekę zawsze z pojedynczej porcji, według przepisu mojej mamy(...)jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. Podzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g masła, 2 budynie waniliowe (po 40g każdy), 1/2 l mleka, szklanka cukru pudru, laska wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym
Z miłości do słodkościzagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godz do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Polewa: 100g mlecznej czekolady, 3 łyżki śmietany 30%, posypki. Czekoladę stopić na parze ze śmietanką. Lekko przestudzić, polewą
Z miłości do słodkości