Wyrobić ładne kuleczki, położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić na 20 minut. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem, czarnuszką bądź ziarnem słonecznika. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Moje bułeczki trochę popękały, ale smak wynagradza wygląd! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego używam go w mojej kuchni
Magiczne Życie Martypieprz, czerwona mielona słodka papryka Przygotowanie : Czosnek przecisnąć przez praskę, Boczek dobrze natrzeć przyprawami. Zrolować , związać i odstawić najlepiej na noc. Piec około 1,5 godziny w 200 stopniach pod przykryciem, na 20 minut przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę naczynia żaroodpornego , polać wytopionym tłuszczem i podpiec do zrumienienia boczku
Magiczne Życie Martyrabarbarem i budyniem, oprószone cukrem pudrem. Składniki : Ciasto : * kostka Kasi * 450 g mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : * pół kg rabarbaru * 2 jabłka * 3 łyżki brązowego cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 3 budynie waniliowe * litr mleka * cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Składniki ciasta(...)nasienne, pokroić w ósemki. Rabarbar i jabłka można przesypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Przygotować budyń, gorący wylać na owoce. Resztę ciasta zetrzeć na budyń. Piec 50 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem
Magiczne Życie MartyWitam Was! Zawsze nieco sceptycznie podchodziłam do tart... Wylepianie foremki ciastem, nakłuwanie, pieczenie (mimo nakłucia ciasto zawsze rosło :D), a koniec końców część ciasta i tak miała lekki zakalec :D Zjeść się zjadło, ale nie do końca mnie to satysfakcjonowało. Mimo niepowodzeń zdecydowałam się zrobić tartę wytrawną z marchewkami na spotkanie Geek Girls Carrots . I to był strzał
Pora coś zjeśćDzień dobry! Pomysł na weekendowe pieczenie? Musicie upiec muffinki i ten sernik! Zapytacie pewnie dlaczego? Są dostępne świeżutkie brzoskwinie, polskie, a nie jakieś zagraniczne. Są tanie! A i muffinki i sernik są wyborne, nie ma się co zastanawiać. W końcu znalazłam ser idealny na serniki (informacje poniżej), bo niestety nie mam maszynki, żeby sobie samodzielnie zmielić twaróg. Sernik
Pora coś zjeśćboku w rulon, ostrym nożem kroić na plastry grubości około 2 cm - powstałe w ten sposób ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu białkiem - piec w około 180 stopniach 20-25 minut na złoty kolor
Smakołyki Berenikicukru 3 jajka 2 łyżki budyniu w proszku 1/4 kostki margaryny cukier wanilinowy Wykonanie: - ciasto zagnieść z powyższych składników, schłodzić w lodówce, na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia kruszyć ciasto tworząc warstwę kruszonki - ciasto podpiec przez 20 minut(...)stopniach - margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, partiami dodawać ser, budyń, dokładnie utrzeć - z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać ją z masą serową - masę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec około 1 godziny w 180 stopniach - po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika, tylko pozostawić go, żeby gwałtownie nie opadł Przepis ten jest raczej na tortownicę o średnicy większej niż
Smakołyki Berenikirozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwą; aby ułatwić sobie to zadanie, polecam posmarować formę przed położeniem papieru tłuszczem, dzięki temu będzie on bardziej przylegał do blachy - piec około 30 minut, wystudzić po upieczeniu - z mleka odlać 2/3 szklanki, dodać mąki i dokładnie wymieszać - resztę mleka zagotować z cukrami, gdy zacznie się gotować, wlać mleko z mąką i ugotować
Smakołyki BerenikiJeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :) Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 2 żółtka 5 łyżek cukru(...)nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył - piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie, ale na zimno również znajdzie swoich zwolenników, czy to na deser
Smakołyki Berenikiwydostała się na zewnątrz rogala - z trójkątów zwijając uformować rogaliki - orzechy posiekać drobno - rogaliki smarować białkiem i posypać posiekanymi orzechami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec w około 180 stopniach przez 20 minut Moje rogaliki posypałam mieszanką orzechów ziemnych i nerkowców, ale można śmiało wykorzystać te, które lubimy najbardziej
Smakołyki Berenikirzadka) oraz pianę z białka ubitego ze szczyptą soli, dokładnie i delikatnie wymieszać - wyrośnięte ciasto rozwałkować podsypując mąką na dość cienki prostokąt, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem - masę nałożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować zostawiając 2cm na brzegach - zwijać ostrożnie, podwinąć końce pod spód, ponakłuwać z wierzchu widelcem - makowiec zawinąć w papier tak, żeby(...)struclą utworzyło się trochę wolnego miejsca, dzięki temu makowiec nie powinien się "rozlać" na boki - tak przygotowany pakunek ułożyć na blasze i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - piec w 180-190 stopniach przez około 50 min Mój makowiec udekorowałam białym lukrem i posypałam ziarenkami maku. Dzięki temu, że warstwa lukru jest cienka, nie podnosi on znacznie słodkości ciasta
Smakołyki Berenikiciasta wykrawać kwadraty, na środek każdego nakładać trochę masy makowej, składać na pół i sklejać rogi tworząc rożki - gotowe rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175-180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia - dekorować lukrem Mak to produkt, który jest jednym z głównych składników świątecznego stołu. Przygotowujemy z niego wszelkiego rodzaju makowce
Smakołyki Berenikijednak schładzać całość przez kilka godzin, gdyż uzyskamy wtedy bardziej zwartą konsystencję) - gdy całość zastygnie, udekorować deser cząstkami lub plasterkami pomarańczy oraz rozpuszczoną czekoladą (przez rożek z papieru do pieczenia) - podawać schłodzone Przy okazji tego dwukolorowego deseru chciałabym życzyć Wam wielu wspaniałych chwil w nadchodzącym 2014 roku; niech to będzie rok zmian na lepsze, rok bez problemów, który rozpoczniemy
Smakołyki Berenikibudyń grysikowy ostudzić, po tym czasie zdjąć zaschniętą warstwę z wierzchu - masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu grysikowego cały czas miksując - spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia (warto posmarować pierw blachę tłuszczem, dzięki temu papier się przylepi) - na spód wyłożyć część herbatników (mogą być ułożone w całości lub pokruszone drobniej, ja zazwyczaj kruszę je na dość
Smakołyki Berenikiwykonać pozostałe dwie chałki -gotowe chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia - chałki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem - piec w temperaturze około 180-190 stopni przez 30-35 minut do zrumienienia - upieczone chałki powinny wydawać głuchy odgłos, gdy stukamy w ich spód Takie chałki najlepiej smakują tuż po wyjęciu
Smakołyki Bereniki