pieczenie - 19054 przepisów (strona:640/1271)

Murzynek po polsku 180

razem z Mama pierwszy raz pieklysmy moje dzisiejsze ciasto. Nie wiemy dokladnie czy to za sprawa zbyt duzego gazu, czy moze zlej ilosci sody, nasz murzynek w czasie pieczenia wymknal sie spod kontroli i wyciekal nam z blachy, ktora nagle okazala sie dla niego zbyt ciasna. Mimo tego ciasto okazalo sie hitem popoludniowej kawy. Pulchne, lekko wilgotne w srodku(...)Margaryne topimy w garnku, dodajemy do niej cukier, zoltka, make, sode, kakao i przecier jablkowy. Mieszamy. Na koncu dodajemy ubite bialka i ewentualnie bakalie. Gotowe ciasto wykladamy na blache. Pieczemy w nagrzanym piekarnku do 180°C przez okolo 40 minut. Po wyciagnieciu z piekarnika, jeszcze cieple ozdabiamy polewa czekoladowa i posypujemy np. orzechami. Polewa czekoladowa: skladniki 4 lyzki masla

Przysmaki Karolki
Orzechowo-czekoladowe kalorie 241

lodowki na 2 godziny. Foremke do tart wysmarowac maslem. Dno i boki wylozyc ciastem. Nakluc je widelcem w kilku miejscach, nakryc papierem do pieczenia i obciazyc np grochem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzic. Mleko i smietane wlac do rondelka, dodac polamana czekolade. Podgrzac az do rozpuszczenia sie czekolady. Caly czas mieszac. Dodac do masy rozmacone

Przysmaki Karolki
Caluski, laurka i mini serniczki. 166

licza sie dobre intencje. Migdalowe mini serniczki przepis na 25 sztuk skladniki na ciasto: 200g maki 2 lyzki kakao 125g miekkiego masla 1 zoltko 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki smietany 50g cukru szczypta soli masa serowa: 4 jajka 100g masy marcepanowej cukier waniliowy 500g zmielonego twarogu 2 lyzki maki ziemniaczanej olejek migdalowy do dekoracji platki migdalowe wykonanie(...)dodajemy twarog, make ziemniaczana i kilka kropel olejku migdalowego. Na koncu dodajemy ubite na sztywna piane bialka. Delikatnie mieszamy. Masa serowa napelniamy papilotki z przygotowanym ciastem. Posypujemy platkami migdalowymi. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu serniczki nalezy wystudzic i posypac cukrem pudrem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Truskawkowa pokusa na popoludnie 211

puder okolo 200g truskawek mieta do dekoracji wykonanie: Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto ladnie urosnie i lekko sie przyrumieni. Powstana wtedy takie male poduszeczki. Po wystudzeniu przecinamy nasze poduszeczki na pol jak bulki. Truskawki myjemy i kroimy na cwiartki

Przysmaki Karolki
Kurczak w letnim wydaniu 360

sprawily, ze gotowac sie nie chce. Najlepsze teraz sa salatki, chlodniki i male przekaski. Ale ja dzis nie podam przepisu na zadne z nich. Dzis zapraszam Was na pieczonego kurczaka aromatyzowanego cytryna z szalotka i pomidorami. Nie, nie! Nie myslcie, ze w chwili gdy zar leje sie z nieba ja wlaczam piekarnik. To danie przygotowalam zanim na dobre zroblo(...)cieplo. W takie upalne dni zrobienie kurczaka w tym wydaniu to niemal szalenstwo. Jednak gdy na dworze zrobi sie chlodniej zachecam Was do zrobienia wlasnie takiego dania. Kurczak pieczony z pomidorami i szalotka, aromatyzowany cytryna skladniki: 4 udka kurczaka 300g szalotki 4 zabki czosnku 1 duza cytryna 2 lyzki oliwy z oliwek 200g pomidorow (moga byc koktajlowe) sol, czarny pieprz

Przysmaki Karolki
Wspomnienie o tarcie 169

wyciagamy, umieszczamy miedzy dwa kawalki papieru do pieczenia i waklujemy. Wykladamy nim foremke do tart (26cm) nasmarowana maslem. Za pomoca widelca naklowamy ciasto. Obciazamy grochem lub fasola i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygniecia. Krem: W rondelku z grubym dnem ubijamy mikserem zoltka z cukrem i wanilia. Dodajemy przesiana make. Na koncu

Przysmaki Karolki
Ciasto pelne aromatu 183

brzoskwinie dojrzewajace na drzewie. Jeszcze tylko troche i beda gotowe do zjedzenia. Tymczasem zadowalam sie tymi ze straganu. Dzis upieklam z nich eksperymentalne ciasto, bez maki, bez proszku do pieczenia. Za to pelne aromatu i mocno owocowe. Pyszne na zakonczenie lata. Ciasto amaretti z brzoskwiniami skladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow(...)Bialka ubijamy na piane i dodajemy do ciasta. Tortownice smarujemy maslem i posypujemy dno i boki pozostalym cukrem oraz odrobina zmielonych migdalow. Wykladamy ciasto. Wierzch posypujemy zmielonymi migdalami. Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygniecia i jak ciasto bedzie juz chlodne sciagamy obrecz tortownicy. Posypujemy je cukrem pudrem. Mozemy przybrac brzoskwiniami

Przysmaki Karolki
Po jesiennym spacerze czas na sernik 179

wlasciwie powrot byl slodki, pod znakiem sernika z brzoskwiniami. Sernik z brzoskwiniami skladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 kostka margaryny 3 lyzki cukru 5 zoltek maly proszek do pieczenia masa serowa: 1kg twarogu poltlustego 2 jajka 1 budyn smietankowy 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masla 1 cukier waniliowy 5 bialek 0,5 szklanka cukru puszka brzoskwin(...)mase serowa. Bialka pozostale od ciasta ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru. Nastepnie nakladamy ja na mase serowa z brzoskwiniami. Piane przykrywamy reszta pozostawionego ciasta. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 1 godzine. Smacznego! Uwagi: Przepis jest na blache, ja pieklam na tortownicy i wszystkie skladniki zmniejszylam o polowe. Przepis zamieszczam w ramach akcji "Gotujemy

Przysmaki Karolki
Kokos i pomarancze 209

wiec czuje sie z nimi emocjonalnie zwiazana. Nie potrafie z nich zrezygnowac, mimo ze czasem brakuje mi czasu na szukanie nowych inspiracji. Szczegolnie teraz gdy zamiast o gotowaniu i pieczeniu ja mysle o czekajacym mnie remoncie i przeprowadzce. Ucieszylam sie wiec gdy Tatter zamienila " Cytrusowy weekend " w caly tydzien, dzieki temu i ja moglam przylaczyc sie do zabawy(...)blache wylozona pergaminem. Ciasto nalezy dobrze wygladzic rownoczesnie formujac brzegi okolo 1cm. Blacha jakiej uzylam do ciasta miala wymiary 21x33cm. Ciasto wkladamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy je 20 minut. Po upieczeniu ciasta jeszcze cieple smarujemy 3 lyzkami dzemu pomaranczowego. Nastepnie ukladamy na nim pomaraczne i mandarynki. Galaretke przygotowujemy z 200ml wody i 2 lyzkami dzemu pomaranczowego

Przysmaki Karolki
Pieczarki. Boczek. Parmezan. Terrina. 204

Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Radze nie solic zbyt mocno gdyz parmezan doda potrawie smaku, do tego boczek bedzie juz dosc slony. Foremke keksowke (10cmx24cm) wykladamy papierem do pieczenia, a nastepnie ukladamy w niej boczek w taki sposob by przykrywal dno i brzegi foremki(...)oraz by mozna bylo przykryc nim farsz. Poza tym plasterki boczku musza nachodzic na siebie. Do tak przygotowanej foremki nakladamy farsz. Calosc dociskamy, wygladzamy oraz przykrywamy wystajacymi plasterkami boczku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu musi odpoczac 5 minut zanim ja wyciagniemy z foremki. Smacznego

Przysmaki Karolki
Czekolada i gruszki w jednej tarcie. 240

odstawiamy na pol godziny do lodowki. Dobrze schlodzone ciasto wkladamy miedzy dwa kawalki foli i walkujemy na okragly placek. Wykladamy nim natluszczona foremke do tart. Obciazamy ciasto fasola i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Autorka przepisu radzi by po wylozeniu foremki ciastem schlodzic je jeszcze przez 20 minut w lodowce. Piekac ta tarte(...)kolejny pominelam ten etap. skladniki na mase: 300g gorzkiej czekolady 5 jajek 50g masla 1 lyzka maki puszka gruszek wykonanie: W czasie gdy ciasto na tarte sie piecze przystepujemy do przygotowania masy czekoladowej. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade. Dodajemy do niej maslo i mieszamy do chwili gdy wszystko sie rozpusci. Dodajemy do czekolady po jednym zoltku i make. Na koncu

Przysmaki Karolki
Mazurki do swieconki 225

lepka i lsniaca. Gdy przestygnie dodajemy do niej zoltko, mleko i make, dokladnie mieszamy. Blache wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia ciasto na grubosc 5 mm. Pieczemy w temperaturze 180°C okolo 15 minut. Ciasto powinno sie przyrumienic. Po wystudzeniu mozemy z ciasta powycinac male mazurki o dowolnych ksztaltach lub pozostawic jeden duzy. Ja z jednej poracji

Przysmaki Karolki
W oczekiwaniu na snieg 187

bialko powinno byc lsniace. Dodajemy je do masy czekoladowej na 3 razy i za kazdym razem delikatnie mieszamy. Ciasto przekladamy do tortownicy (24 cm) wylozonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine lub do czasu gdy boki ciasta beda juz dobrze upieczone. Srodek ma pozostac lekko wilgotny. Po wystudzeniu ciasta posypujemy je kakao. Mascarpone

Przysmaki Karolki
Weekend pod znakiem czekolady 179

obie masy. Na koncu dodajemy make i starannie mieszamy. W tym momencie mozemy dodac orzechy lub rodzynki. Foremke o wymiarach 20cmx20cm wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200°C. Po wystudzeniu dekorujemy gorzkim kakao. Brownies doskonale smakuje tez z lodami lub sosem z owocow lesnych. Smacznego

Przysmaki Karolki
Majowe przysmaki 160

mlekiem, dodajemy podsmazona szalotke, szparagi i parmezan w cieniutkich plasterkach. Doprawiamy sola i pieprzem. Calosc wylewamy na przygotowane wczesniej ciasto. Pieczemy prze okolo 40-50 minut w temperaturze 200°C. Aby gora quiche sie nie przypalila polecam pod koniec pieczenia, gdy juz bedzie ladnie przyrumieniona, przykryc ja aluminium. Smacznego

Przysmaki Karolki