Składniki mokre: 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko Składniki suche: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: Barwniki spożywcze w żelu o kolorach: czerwony, niebieski i żółty. 170 g śmietanki kremówki 30% Fix lub śnieżka do kremówki Kolorowa posypka Przepis: Składniki suche umieszczamy w misce i dokładnie(...)nakładamy po 1 łyżeczce każdego koloru (celując za każdym razem w środek - jak przy zebrze ). Ja zaczęłam od mocnego czerwonego, następnie dałam żółty, niebieski i na koniec różowy. Babeczki pieczemy w 180C przez 20 minut. Podajemy je bez dodatków lub z ubitą kremówką (170 ml kremówki 30% ubijamy z fixem) i kolorową posypką. insertCookd("e22edbc5f982cc23c3aa2003db52ad04
Emcia Pichcispód naszej chałki. Chałkę pozostawiamy jeszcze na 15 minut pod ściereczką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C. Chałkę umieszczamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Po wykonaniu tych czynności w osobnym garnuszku(...)przygotowujemy kruszonkę - rozpuszczone masło wraz z cukrem i mąką mieszamy łyżką, do połączenia wszystkich składników aż powstaną grudki. Kruszonką posypujemy wierzch chałki. Tak przygotowaną chałkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 25 minut. insertCookd("fe4b9daaddfa5be1cc0d0218689ba632
Emcia Pichcipodanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki suche: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 50 g czekolady mlecznej 3/4 szklanki cukru 10 łyżek żurawiny suszonej (ja użyłam żurawiny marki Kresto ) Składniki mokre: 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko Dodatkowo do ozdoby: 12 łyżeczek żurawiny Przepis: W misce(...)mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy do nich ciasto (do 3/4 ich wysokości). Następnie wierzch każdej muffinki posypujemy jedną łyżeczką żurawiny. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy muffiny na kratce do ostygnięcia. insertCookd("b2bc7b4262c04feb68fb5ebbdd9c12f7
Emcia Pichciłyżką do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia (boki pozostają bez papieru). Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160C piekarniku przez 35 minut. Po upływie tego czasu, biszkopt wyciągamy z piekarnika i zrzucamy go z wysokości ok. 50 cm na stół i pozostawiamy do całkowitego
Emcia Pichcipszenną - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt zrzucamy z wysokości ok. pół metra na blat i wkładamy go do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia
Emcia PichciCiasto zwijamy w rulon. Brzegi ciasta sklejamy i zawijamy pod spód. Tak przygotowane rulony zawijamy dość ciasno w papier posmarowany olejem i przekładamy na blachę do pieczenia. Makowce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 50 minut. Po ostygnięciu lukrujemy i posypujemy startymi orzechami. insertCookd("b2343fedc6dfeb6c77fec4920ad57241
Emcia Pichciniego kulki, które lekko spłaszczamy i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (kulki o średnicy ok. 3 cm układamy w pewnej odległości od siebie). Ciastka pieczemy w nagrzanym do 175C piekarniku przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia
Emcia Pichcidodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez około 15 min ( do suchego patyczka ). Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z tortownicy. Zimny biszkopt ponownie umieścić w tortownicy i spiąć rant. Przygotować mus jabłkowy. Jabłka
kolorowotorcikowoszklanki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 łyżeczka cukru migdałowego ok. 300 g czereśni Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Czereśnie umyć, wydrylować. Czekoladę połamać, wlać śmietankę, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ostudzić. Jajka zmiksować z rozpuszczoną(...)ostudzoną czekoladą i połączyć z serem, cukrem migdałowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylewać porcjami na ciasteczkowy spód, dodając czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i piec około 30 minut, potem dopiekać w 150 o C aż wierzch będzie ścięty (ok. 40 minut). Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić minimum 3 godziny. Wierzch można posypać wiórkami z białej czekolady
Czerwień i błękitowsiane, a resztę składników możecie dowolnie skomponować (u mnie z orzechami, migdałami, morelami, żurawiną i rodzynkami). Wszystko pieczone do chrupkości z miodem, oprócz suszonych owoców, które dodaje na sam koniec pieczenia. Nie ma nic lepszego niż domowe musli, te sprzedawane w sklepach są napakowane duuużą ilością cukru z małą ilością
Marta Gotujerogalik. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie rogalki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15 minut w 200 stopniach C. Upieczone posypać cukrem pudrem Smacznego
kolorowotorcikowojajka, olej i aromat . Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto stanie się elastyczne. W razie potrzeby możecie dodać nieco więcej oleju. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, w razie potrzeby podsypując blat(...)odrobiną mąki. Wycinamy kółka za pomocą szerokiej szklanki. Na każdym kółeczku układamy złożoną karteczkę z wróżbą i zagniatamy ciasto tak jak pierogi. Ciasteczka układamy na blasze zachowując centymetrowe odstępy. Pieczemy 15-20 minut, pilnując aby się nie zarumieniły. Ewentualnie posypujemy jeszcze cukrem pudrem
Mania Gotowaniamozzarellę, bakłażana, pesto, cukinię, mozzarellę i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić mozzarella, na którą ścieramy parmezan. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia ściągamy aluminium. Danie można serwować na ciepło lub na zimno
Przysmaki Karolkiżurawinę wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż ciasteczka lekko się ze złocą
Mania Gotowaniaszybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C . Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie kamyczki (można użyć również grochu czy fasoli). Podpiekamy 15 minut. Przygotowujemy wiśnie. Zamrożone lub surowe wiśnie przekładamy do garnka. Jeśli mamy wiśnie mrożone przykrywamy pokrywką(...)lekko przestygła. Do masy serowej dodajemy budyń, czekoladę oraz kakao rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszamy aż składniki masy się połączą. Na podpieczone ciasto wylewamy wiśnie, następnie nakładamy masę serową. Pieczemy godzinę i 20 minut w 180 °C (na górnej grzałce
Mania Gotowania