pieczenie - 19054 przepisów (strona:628/1271)

1499. Zapiekanka makaronowa 608

Lubicie zapiekanki? jeśli tak to zapraszam...tą zapiekankę piekłam w naczyniu żaroodpornym,które dostałam dzięki uprzejmości  portalu Uroda i Zdrowie  i  TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A., polskiego producenta naczyń żaroodpornych.Naczynia żaroodporne Grill&Drop produkowane są ze szkła boro-krzemowego.Naczynia te są odporne na zarysowania i skrajne temperatury (od -50°C do +500°C), są również(...)odporne na nagłe zmiany temperatur.Szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje żadnych zapachów.Naczynie żaroodporne można wykorzystać na wiele sposobów..można w nim zamrażać, gotować, piec, zapiekać , podgrzewać... Nic w nic się nie przypali ani nie przywrze do dna..a dlaczego? a dlatego , że na dnie pojemnika są szklane ryfle , które zapobiegają przywieraniu potraw.Szklane krople

Moje domowe kucharzenie
1517. Chleb na zakwasie 154

maszynie]Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.Po tym czasie krótko wyrobić leciutko podsypując mąką i uformować bochenek.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem,przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ja włożyłam do durszlaka wyścielonego ściereczką wysypaną mąką i przykryć.Jeżeli ciasto po naciśnięciu palcem szybko się odkształca to powinno jeszcze rosnąć.Wyrośnięty(...)mąką.Piekarnik nagrzać do 240 stopni C i wstawić na dno miseczkę z wodą.Do nagrzanego wstawić chleb.Piec 15 minut,po czym zmniejszyć temperaturę na 200 stopni C i piec jeszcze 20 minut.Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.Z tej porcji można upiec dwa mniejsze lub jeden duży

Moje domowe kucharzenie
1518. Zawijaski z kiełbasą i różowym sosem 292

papierem do pieczenia. Ponownie pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temp.210 st C. Roztrzepać jajko, dodać 2 łyżki wody i  posmarować zawijaski przy pomocy pędzelka. Piec przez około 25 minut.  Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i ketchup i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
1548. Pizza na śmietanowo-drożdżowym spodzie 160

Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim rozłożyć ciasto. Posypać przyprawą do pizzy, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem. Rozłożyć dowolne dodatki. Zetrzeć ser żółty. Posypać oregano. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
1558. Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami 153

pozostałym ciastem. Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut, do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 190º przez około 20 minut. Wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Proste ciasto cynamonowe z rodzynkami 172

mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Cynamon wymieszać z 80g cukru.   Keksówkę  30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta(...)posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 65-70 minut

Moje domowe kucharzenie
Chleb z otrębami 180

chlebek piekłam już jakiś czas temu testując  otręby gryczane ..inspiracją był przepis znaleziony gdzieś w necie..ja jednak zmieniłam rodzaj mąki , do mąki pszennej dodałam trochę  mąki żytniej razowej i dodałam otręby gryczane.. 150 g  mąki żytniej razowej  350 g mąki pszennej 60 g płatków owsianych Kupiec 40 g otrębów gryczanych 24 g  drożdży(...)natłuszczonej i obsypanej otrębami formy. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wyłożyć z foremki na kratkę kuchenną

Moje domowe kucharzenie
Pancakes z makiem 189

pancakes to smaczne urozmaicenie śniadania...polane syropem klonowym..pycha... 2 jajka 2 szkl. mąki 1,5 szkl.mleka 80 g roztopionego masła 1/4 szkl. cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki maku  Kresto Wszystkie składniki zmiksować. Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni aż na powierzchni placka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki śniadaniowe 179

części i formować bułeczki . Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziarnami, makiem itp. Piec około 20 minut w temp. 200 st.C

Moje domowe kucharzenie
Pianka jogurtowa 201

Kolejny zawieruszony przepis..ciasto..mhm..a raczej deser bez pieczenia...pyszny...łatwy do zrobienia...chociaż ja miałam z nim pewien problem..no może nie tyle problem..tylko za mało wolnego czasu ..i wyszło calkiem inaczej niż zaplanowałam.. 2 wafle tortowe [ 2 sztuki a nie 2 opakowania] 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku [ dodany do jogurtu

Moje domowe kucharzenie
Kawa i co dalej ? podsumowanie akcji 191

akcji I Podsumowanie akcji II Podsumowanie akcji III Podsumowanie akcji IV Podsumowanie akcji V A party without Pierniczki świąteczne-najlepsze Apetyt na więcej Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia Betty gotuje Tiramisu Cafe Amaretto Tort cappuccino Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino Chabrowa kuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni(...)kawą Kawowa pianka Ciastka kawowe Ciasto kakaowo-kawowe na jogurcie Moje gotowanie Sernik-tiramisu Torcik piernikowo-serowy My sweet morning Krwawy omlet Paleo Jedzonko Kawa bananowo-kokosowa na zimno Piecz i gotuj z Kardamo Ciasteczka owsiano-kawowe. Pysznostki Świąteczne babeczki z nugatem Red Hot Chili Cake Kakaowe-kawowe ptysie Silver Teaspoon Kawa jak tiramisu Trufle o smaku tiramisu w wersji

Moje domowe kucharzenie
Ptysiowe słomki 129

sklepowe..Pomysł na takie słomki podpatrzyłam tutaj .Ciasto parzone już było mi znane..robiłam kiedyś z podobnego ciasta  kule śniegowe ..Kule są smażone w głębokim oleju, a słomkę piecze się w piekarniku.Moja słomka jest ciut inna niż Panimagogi .Przy wyciskaniu ciasta z dekoratora  [ albo rękawa cukierniczego] robiłam takie troszkę "wykrzywione "słomki...i pierwsza blaszka słomki była troszkę "cienka(...)zimnej masy dodawać po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto nakładać do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia wyciskać paluszki o długości mniej więcej 2 – 4 cm i szerokości 1 cm.Piec w temperaturze 200 C przez ok. 12-15 min, do momentu aż słomka wyrośnie i zacznie

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy słonecznikowy 126

takich mieszanek są proste w wykonaniu...w tym przypadku dodatkowo trzeba było namoczyć dołączane do wypieku pestki słonecznika..a potem jak zwykle..woda, mieszanie, leżakowanie, garowanie, parowanie, pieczenie...i zajadanie się smakowitym chlebkiem..Pycha...polecam...zajrzyjcie do sklepów P.Adama [ tutaj  i  tutaj ]i zakupcie takie gotowe mieszanki..Warto także zajrzeć na blog P.Adama..tam są przepisy

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania