francuskiego 2 małe cukinie ser feta czerwone pesto świeży tymianek Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia(...)każdym prostokącie zrobić nożem lekkie nacięcie wzdłuż każdego boku, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot. Powstanie coś w rodzaju ramki. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 12-15 minut, aż się zrumieni. W międzyczasie cukinię pokroić na plasterki i opiec na grillu z obu stron, a ser pokroić w kostkę. Następnie wyjąć tarty z piekarnika. Jeżeli środek
wyzwania kuchenneposmarować pasztetem. Zawinąć, podwijając pod spód brzegi i odcinając nadmiar ciasta. Z odciętego ciasta wykroić wąskie paski o grubości około 1 cm. Ułożyć "roladę" na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu przykleić paski ciasta(...)posmarować całość roztrzepanym jajkiem. Na cieście zrobić np. wykałaczką trzy niewielkie otwory tzw. "kominki" i wstawić do piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 minut, a potem pokroić w grube plastry i podawać
wyzwania kuchennełyżka soku z cytryny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy łyżeczka suszonego tymianku łyżeczka suszonego rozmarynu Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią skrzydełka. Włożyć je do rękawa do pieczenia, wlać resztę marynaty i zamknąć szczelnie rękaw. Odstawić do lodówki na minimum(...)godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Rękaw ze skrzydełkami ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Po tym czasie naciąć rękaw i piec jeszcze 15 minut, aby skrzydełka się zrumieniły
wyzwania kuchennedługi wałeczek. Na jego środku zrobić luźny węzeł. Jedną końcówkę węzła podwinąć pod spód, a drugą wsadzić w środek węzła. Tak uformowane bułeczki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić(...)minut, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Podrośnięte bułeczki posmarować olejem i wstawić do piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec około 8-10 minut. Studzić na kratce
wyzwania kuchennekawałek sera i kilka owoców żurawiny. Rogi każdego kwadratu składać do środka na kształt koperty. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 15 minut, aż się zrumienią. Upieczone wyłożyć na talerze i przed podaniem polać miodem z tymiankiem
wyzwania kuchennekwadratów, na każdy nałożyć łyżkę szpinaku i 3-4 kostki fety. Zlepić na pół, by powstały trójkąty. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Podawać z sosem czosnkowym
wyzwania kuchennemiski dodać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobione ciasto zawinąć w papier do pieczenia i na godzinę włożyć do lodówki. Następnie ciasto podzielić na kulki, lekko spłaszczyć i piec w 180 st. przez 15- 20 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- I hate honey! I know it's bad, because honey has many benefitial properties. The main is of course antibacterial, but also detoxicating
bastalenamówiłam, że nie lubię piec??? Tiaaa... Cofam co powiedziałam, przynajmniej na ten jeden raz. A może na 16 razów tzn. rogalików ;) Początkowo miałam ściśle trzymać się zapożyczonego przepisu i zrobić rogaliki z dżemem. Ale moja daleko posunięta ostatnio fantazja kulinarna podsunęła mi pomysł na Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym Dziś nietypowo zaczynamy od końca... Budyń kokosowy(...)jest źle. Po 1. n adzienie było zbyt miękkie i rogaliki przy zwijaniu spłaszczały się za bardzo. Po 2. jakby ich szczelnie nie zawinąć, to budyń wyciekał w trakcie pieczenia. Ale i tak są pyszneeee
bastalenaszklankach letniej wody. Dodałam po 1 szklance mąki białej, żytniej i otrębów i wszystko razem wymieszałam. Pozostawiłam na ok. 30 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowałam sobie formę do pieczenia- wysmarowałam ją oliwą (przepis jest na standardową keksówkę, jednak z jej braku posiłkowałam się miską żaroodporną). Po pół godzinie do wyrośniętego ciasta dodałam pozostałą mąkę, sól i wyrobiłam dalej(...)przynajmniej 2- krotnie. Następnie wierzch lekko posmarowałam wodą, posypałam otrębami i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 15 min., następnie zmniejszyłam do 180st. (z termoobiegiem) i piekłam do pełnej godziny
bastalenaWyrośnięte ciasto uformowałam w wałek i podzieliłam na równe części (mi wyszło ich 11), z których robiłam spłaszczoną kulkę. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią do pieczenia posypaną mąką. Każdą kulkę posypałam mąką i zostawiłam na jakieś(...)ponownego wyrośnięcia. Kiedy bułeczki zwiększyły swoją objętość tępą częścią noża zrobiłam na każdej przedziałek. Do piekarnika rozgrzanego na 200st. wstawiłam bułki na 15- 20 min. i piekłam do zarumienienia. Gotowe wystudziłam na kratce. Podpatrzone u Margarytki -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Today polish typical breakfast rolls. Variously called, but as delicious. Tempted to their performace, because the bread have left and we need
bastalenabardzo cienkie plasterki i kilkukrotnie opłukałam w zimnej wodzie celem usunięcia skrobi. Wysuszone rozłożyłam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Całość oprószyłam startym żółtym serem. Piekłam przez ok. 30- 40 min. do zarumienienia
bastalenażaroodporne wysmarowałam oliwą, ułożyłam marchew oraz podgotowaną golonkę. Podlałam wywarem z gotowania i wstawiłam na 30 min. do piekarnika nagrzanego na 200st. Po czym temp. zmniejszyłam do 150 i piekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!! Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była(...)smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem oraz mieszanką warzywną. Ciasto drożdżowe (ja robiłam takie standardowe, ale może być kupne takie na pizzę) rozłożyłam na blasze do pieczenia, a na nim wyłożyłam kapuściany farsz. Zapiekłam w 200st. przez 15-20 min. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem w siódmym niebie :D Wpis powstał w ramach
bastalenapomocą szklanki powycinałam kółka, które następnie wypełniłam nadzieniem. Każdy pierożek dobrze zakleiłam. Wszystkie ułożyłam na blasze do pieczenia (na papierze). Piekarnik rozgrzałam do 200st. i gotowe calzone piekłam przez 15 min. Dodatkiem była kolorowa surówka z białej kapusty 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu
bastalenacukru 100g miękkiego masła 3-4 łyżki nutelli (lub rozpuszczona czekolada) budyń śmietankowy 2 łyżki śmietany czekolada do przystrojenia Po pierwsze ustawiłam piekarnik na grzanie (150st.). Następnie formę do pieczenia wyłożyłam folią. Teraz spód... Suche składniki ciasta połączyłam w misce. Dodałam rozpuszczone, letnie masło i zagniotłam. Masę wyłożyłam na gotową formę, spód(...)docisnęłam, boki pozostawiłam nieco luźniejsze. Nadmiar folii nałożyłam na boki, wystrzegając się nadmiernego spieczenia. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15-20min. Po tym czasie odwinęłam boki i piekłam jeszcze 5-10min. do zarumienienia boków. Ciasto wystudziłam. Delikatnie wyjęłam z folii i przełożyłam do formy. Budyń ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudziłam. Dodałam do niego śmietanę
bastalenazbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszania zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła się i żeby nie być posądzoną o marnotrawstwo, upiekła placek mimo to. Podczas pieczenia okazało się, że placek niespodziewanie urósł. I w ten sposób wynaleziono zakwas...". Jak już kiedyś pisałam, za granicą człowiekowi najbardziej brakuje swojskich smaków. Najgorzej jak najdzie ochota(...)zostawiłam na min. godzinne wyrastanie. Na pół godziny przed zakończeniem wyrastania piekarnik rozgrzałam na co najmniej 200- 250st., umieściłam w nim 2 żaroodporne miseczki, w których będzie pieczony chleb (najbardziej odpowiednie są żeliwne garnuszki, ale z braku laku mogą być żaroodporne. Najważniejsze by posiadały przykrywki... w przeciwnym razie ratujemy się folią aluminiową). Nagrzane garnuszki wypełniłam wyrośniętym ciastem ( uwaga
bastalena