najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 1 cm. Umieszczamy na blaszce lub formujemy dowolny kształt. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach do zarumienia ciasta na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Na schłodzone ciasto nakładamy powidła. Masę kajmakową podgrzewamy w garnuszku i rozprowadzamy na powidłach. Ozdabiamy przy pomocy
Kolizje Smakówjeśli posiadamy fantastyczny sprzęt z nastawieniem czasowym na samodzielne włączeni o konkretnej godzinę, to już od progu mogą nas widać cudowne aromaty pieczonej cukinii. Ilość porcji:4 Czas przygotowania 40 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5kg mięso mielonego z indyka 2 cukinie 2 kulki mozzarelli Puszka krojonych pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi) Pęczek natki pietruszki
Kolizje Smakówkupiłam składniki, pożyczyłam brytfankę i wzięłam się do gotowania. Wyszło wyśmienicie… naprawdę, niebo w buzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu(...)takiej ilości by niemal nakrył mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając wołowinę widelcem. W czasie duszenia się wołowiny przygotowujemy dodatki. Pieczarki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy
Kolizje Smakówkoniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę do pieczenia (20x30) wykładamy papierem do wypieków, wykładamy masę, równomiernie rozkładamy i wyrównujemy, dociskając łyżką. Pieczemy przez ok. 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy upieczoną masę rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy
kuchnia do kwadratuwilgotne w środku. Bardzo czekoladowe- czyli tak, jak lubimy ;-) Przepis na 24 muffiny. Składniki suche: 400g mąki 6 łyżek kakao (prawdziwego :-) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 pokruszone czekolady (60-70%) Składniki mokre: 2 szklanki mleka ( temperatura pokojowa ) 4 jajka 200g rozpuszczonego masła ( musi być wystudzone ) Suche składniki mieszamy(...)jednej misce, mokre w drugiej, dokładnie. Powstałą "mokrą" masę wlewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. Masę przelewamy do foremek. Pieczemy ok. 20-25 minut
kuchnia do kwadratuPieczemy chleb! :-) Dzisiaj, tak jak obiecałyśmy- chlebek z razowej mąki żytniej. Pieczywo wychodzi bardzo smaczne, zbite, nie rozpada się. Przepis na keksówkę. Składniki: 0,5kg mąki razowej żytniej 100g płatków owsianych (my użyłyśmy błyskawicznych) 2,5 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli (my użyłyśmy himalajskiej) 0,5 łyżki cukru 50g drożdży 6 łyżek słonecznika 2,5 szklanki(...)twarda). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy chlebek roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze słonecznikiem. Pieczemy ok. 1 godziny, zmniejszamy temperaturę do ok. 150 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Wskazówka: żeby skórka nie była zbyt twarda, poza posmarowaniem chlebków wodą można też spryskać piekarnik
kuchnia do kwadratunutą jabłek...Niebo w gębie! :-) No i robi się je błyskawicznie. Przepis na 18 muffin. Składniki "suche": 2 szklanki mąki (szklanka 250ml) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej lub mieszanki przypraw do grzanego wina i piwa :-) szczypta soli Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy resztę suchych(...)połączenia składników. Mokre skłaniki przelewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy z kostkami jabłek. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Muffiny przekładamy do papilotek lub silikonowych foremek i pieczemy przez ok.18-20 minut. Smacznego
kuchnia do kwadratuSałatka z fasolki i groszku Sałatka z fasolki i cukinii Duszone warzywa, saksuka Sałatka ogrodnika Kasza bulgur ze szczawiem Piyaz, turecka sałatka z fasoli Francuska sałatka z mlecza Tunezyjska pieczona sałatka Tapas z cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną Cygara z filo z fetą i ziołami Dip z pieczonych pomidorów Roladki(...)pieczonej papryki Kolorowa tortilla na imprezę Sałatka na przeziębienie Turecka pasta z bakłażana Panzanella Sałatka z fasolki szparagowej Letnia sałatka z kuskusem
Chilli Czosnek i OliwaGrillowana dorada (ψητό τσιπούρα) Moja ulubiona rybka:) Świeżutka, z dodatkiem sałatki lub frytek (dla mnie wybór oczywisty). Jeżeli chcecie przygotować doradę w domu, możecie skorzystać z przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem . Gyros ( Гύρος - czyt. jiros) Co tu dużo mówić, to taki grecki kebab;) W naszej tawernie podawany był z pitą, frytkami, sosem tzatziki i sałatką. Bardzo(...)gdzie mięso wkładane jest do bułki z warzywami i sosem tzatziki (można kupić za 3-4 euro). Souvlaki ( Σουβλάκι ) Suwlaki to kawałki wieprzowiny lub kurczaka, nadziewane na szpadkę i pieczone na ruszcie. Dostępne na wynos w chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem
Chilli Czosnek i OliwaKatalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina ( cordero asado ) lub mleczne prosię , typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla(...)jest w Hiszpanii dniem cichym i spokojnym. Ludzie odpoczywają po szaleństwach poprzedniej nocy, udają się do kościoła, spotykają się na spacerach, odwiedzają rodzinę i przyjaciół. Na świąteczny posiłek jedzą pieczonego indyka, choć część osób wybiera się w ten dzień do restauracji. źródło zdjęcia W Katalonii kultywowana jest wspaniała tradycja nazywana Tio de Nadal lub Caga tio . El Tio nazywana jest
Chilli Czosnek i Oliwaparmezan. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką i dobrze wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki foremki wyłóż ciastem francuskim i nałóż połowę masy szpinakowej. Wetknij do masy jajka ugotowane na twardo obrane(...)skorupek, a następnie przykryj je pozostałą masą szpinakową.* Przykryj wierzch tarty ciastem francuskim, posmaruj go rozbełtanym jajkiem i posyp nasionami sezamu. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż tarta upiecze się na złoto. Podawaj na ciepło. Sprawdziliśmy, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej! * Jeżeli używasz okrągłej formy, wypełnij ciasto francuskie całym nadzieniem, wetknij
Chilli Czosnek i Oliwadworze. Może to być Torta Pasqualina , czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką , albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski . Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny(...)końcu paski w drobną kostkę. Jeżeli chcesz przygotować kiełbaski z jagnięciny, wykorzystaj udziec jagnięcy. Jeżeli zamierzasz opiec kiełbaski nad ogniem, posmaruj je odrobiną oliwy i następnie piecz w oparach białego lub czerwonego wina. Przepis na wielkanocne kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki edycja
Chilli Czosnek i Oliwapieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się na oliwie lub piecze z oliwą w piekarniku. Z Włoskiego pane grattato oznacza "tarty chleb", jednak ponieważ pieczywo kruszy się zazwyczaj ręcznie, a jego kawałki są znacznie większe niż w naszej tartej bułce(...)prostu "okruchy chleba". Po rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli. Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato , czyli makaron z anchois, cytryną, tymiankiem i okruchami chlebowymi to jedno z ulubionych dań mojego Męża. W Toskanii spotkałam się z bardzo
Chilli Czosnek i Oliwanaczynia. Pomidory przykryj wieczkami. Do naczynia wlej jeszcze 2-3 szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Gemistę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmij folię aluminiową. Ryż powinien się ugotować, a warzywa być miękkie. W razie czego sprawdzaj poziom płynu w naczyniu i polewaj nim warzywa od czasu
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka sody 1/4 szklanki maślanki Wszystkie składniki miksujemy a gotowe ciasto przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy owocami aronii i cukrem pudrem. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach
prawdziwe jedzenie